Υγεία & Αυτοβελτίωση
1,667 προβολες

Qigong: Μια εναλλακτική άσκηση για το σώμα και το πνεύμα για κάθε ηλικία

Qigong: Μια εναλλακτική άσκηση για το σώμα και το πνεύμα για κάθε ηλικία

Qigong: Μια εναλλακτική άσκηση για το σώμα και το πνεύμα, για κάθε ηλικία. Το τσι κουνγκ όπως λέγεται στα ελληνικά, είναι ένα ολιστικό σύστημα συντονισμένης στάσης σώματος και κίνησης, αναπνοής και διαλογισμού. Χρησιμοποιείται για σκοπούς υγείας, πνευματικότητας και κατάρτισης πολεμικών τεχνών. Αποτελεί την παλαιότερη μορφή κινεζικής ιατρικής και πιο συγκεκριμένα τη βάση πάνω στην οποία αναπτύχθηκε για πρώτη φορά η κινεζική ιατρική. Με ρίζες στην φιλοσοφία και τις πολεμικές τέχνες, το τσι κουνγκ θεωρείται παραδοσιακά ως μια πρακτική για την καλλιέργεια και την ισορροπία του τσι (qi), της ζωτικής ενέργειας. Ουσιαστικά πρόκειται για μια αρχαία κινεζική πρακτική άσκησης και θεραπείας. Ασκείται από πάνω από 10.000.000 ανθρώπους φέρνοντας οφέλη, όπως βελτιωμένη υγεία, μεγαλύτερη δημιουργικότητα, αυξημένη νοητική και σωματική συνειδητότητα.

Το qigong είναι ένας εναλλακτικός τρόπος άσκησης που δεν απαιτεί να είστε ήδη γυμνασμένοι και δεν έχει ηλικία. Πολλοί την παρομοιάζουν με τη γιόγκα. Αυτός είναι και ο λόγος που άνθρωποι μεγαλύτεροι από 60 ετών εξασκούν αυτό το είδος στην Κίνα αλλά και μικρά παιδιά. Ακόμα και οι δυναμικές ασκήσεις, χρησιμοποιούν τη δύναμη με διαφορετικούς τρόπους απ’ ότι στη Δύση. Και ενώ στις δυτικές χώρες είναι πιο γνωστό το τάι τσι, στην Κίνα το τσι κουνγκ αποτελεί μέρος της καθημερινότητας για μεγάλο τμήμα του πληθυσμού. Όμως τα τελευταία χρόνια έχει σημαντική ανάπτυξη και στη δύση, καθώς τα οφέλη του γίνονται όλο και πιο γνωστά.

Δείτε επίσης: Τα καλύτερα και πιο ευωδιαστά καλοκαιρινά βότανα

Τι ακριβώς είναι το qigong και ποια τα οφέλη του

Η πρακτική του τσι κουνγκ περιλαμβάνει συνήθως διαλογισμό εν κινήσει, αργές κινήσεις με ροή, βαθιά ρυθμική αναπνοή και ήρεμη διαλογιστική κατάσταση του νου. Χωρίζεται σε Waigong και Neigong. Στο waigong (εξωτερική μέθοδος) χρησιμοποιούμε τις κινήσεις του σώματος προκειμένου να κινήσουμε την ενέργεια εκεί που τη θέλουμε, ενώ στο neigong (εσωτερική μέθοδος) χρησιμοποιούμε μόνο την πρόθεσή μας ενόσω το φυσικό σώμα βρίσκεται σε ακινησία. Το τσι κουνγκ ασκείται σε ολόκληρη την Κίνα και παγκοσμίως για αναψυχή, άσκηση και χαλάρωση, προληπτική ιατρική και αυτοθεραπεία, εναλλακτική ιατρική διαλογισμό αλλά και ως βασική εκπαίδευση στις πολεμικές τέχνες.

Σύμφωνα με σημαντικές μελέτες που έχουν γίνει για τα θετικά αποτελέσματα του Qigong, αναφέρουν ότι βοηθάει στην υγεία και ενεργοποιεί την σωματική, συναισθηματική και πνευματικά την ανθρώπινη ισορροπία. Πιο συγκεκριμένα τα οφέλη του είναι τα εξής:

  • Βελτιώνει τη λειτουργία των πνευμόνων και της καρδιάς
  • Βελτιώνει τη λειτουργία του κυκλοφορικού συστήματος
  • Βοηθάει στην υγεία των οστών αυξάνοντας την οστική πυκνότητα
  • Επιβραδύνει τη γήρανση και αυξάνει τη μακροζωία
  • Ανεβάζει τα ενεργειακά επίπεδα
  • Βοηθάει στη χαλάρωση του οργανισμού
  • Βελτιώνει την συγκέντρωση της σκέψης μας
  • Μελέτες έχουν αναφέρει ότι μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο της πίεσης και στον σακχαρώδη διαβήτη

Διαβάστε ακόμα: Κράταιγος: Ένα βότανο για την καρδιά και όχι μόνο

Όπως και να έχει, πέρα από τα οφέλη που μπορεί να έχει στην υγεία μας, το Qigong αποτελεί έναν πολύ καλό τρόπο άσκησης και χαλάρωσης αφού περιλαμβάνει ήρεμες κινήσεις και συνδυάζει ασκήσεις δύναμης και ευλυγισίας με έλεγχο της αναπνοής και συγκέντρωση της προσοχής.

Tags: , , , , ,

Διάβασε επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Fill out this field
Fill out this field
Δώστε μια έγκυρη ηλ. διεύθυνση.
You need to agree with the terms to proceed

Διάβασε επίσης: