ΑλκοολισμόςΥγεία & Αυτοβελτίωση
2,478 προβολες

Οι πρώτες 100 μέρες χωρίς αλκοόλ. Τι συμβαίνει στον οργανισμό

10 μέρες χωρίς αλκοόλ

Λίγα δευτερόλεπτα αφού σταματήσετε να πίνετε αλκοόλ το συκώτι σας σιγά-σιγά φιλτράρει τις τοξίνες και τα σάκχαρα που βρίσκονται στην αλκοόλη. Το μόριο της αιθανόλης είναι αυτό που σε κάνει να νιώθεις μεθυσμένος. Το επιτυγχάνει αυτό δεσμεύοντας συγκεκριμένους υποδοχείς στον εγκέφαλό σας, κάνοντας τον να ανταποκρίνεται πιο αργά στα ερεθίσματα. Το αποτέλεσμα είναι αυτό που ονομάζουμε μέθη. Η αναστροφή αυτής της διαδικασίας μπορεί να διαρκέσει λίγο και το hangover που ακολουθεί μετά από μια βαριά νύχτα κατανάλωσης αλκοόλ προέρχεται από την προσπάθεια του σώματος σας να απαλλαγεί από την αιθανόλη και άλλα επιβλαβή μόρια, μαζί με τον παράγοντα της αφυδάτωσης. Εάν συσσωρευτεί αρκετή αιθανόλη στο σύστημά σας, πάνω από ένα συγκεκριμένο όριο ανοχής που διαφέρει από οργανισμό σε οργανισνό, μπορεί να σας σκοτώσει.

Μετά από περίπου μία ώρα το σώμα σας έχει φιλτράρει το αίμα σας αρκετές φορές και έχει μεταβολίσει τα ποτά που έχετε πιει. Ο χρόνος που χρειάζεται το σώμα σας για να διασπάσει την αλκοόλη σχετίζεται άμεσα με την ποσότητα που έχετε καταναλώσει. Περίπου μια ώρα αφού σταματήσετε να πίνετε το σώμα σας αρχίζει να αισθάνεται κουρασμένο λόγω της μεγάλης ποσότητας ενέργειας που χρησιμοποίησε για να αφαιρέσει την αλκοόλη από το αίμα σας. Καθώς χρειάζονται περίπου έξι ώρες για να διασπάσει πλήρως το σώμα σας όλη την αιθανόλη και να επαναφέρει τα επίπεδα ζάχαρης, νερού και άλλων θρεπτικών συστατικών στο φυσιολογικό, οι παρατεταμένες επιπτώσεις της μέθης θα επιμείνουν. Αφού πιείτε την τελευταία σας γουλιά αλκοόλ, το σώμα σας χρειάζεται περισσότερη ξεκούραση από το συνηθισμένο για να συνέλθει από τις προσπάθειές σας να το δηλητηριάσετε. Δυστυχώς μέχρι να ξεπεράσετε αυτό το στάδιο είναι δύσκολο να έχετε έναν καλό βραδινό ύπνο.

Εάν καταφέρετε να μην πιείτε αλκοόλ για 6 έως 12 ώρες το σώμα σας αρχίζει να αλλάζει φυσικά προς το καλύτερο. Έχει αποδειχθεί ότι η αλκοόλη αποδυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα. Σε αυτό το στάδιο ακόμα είστε πιο ευάλωτοι σε ιούς και βακτήρια λόγω αδύναμου ανοσοποιητικού

Περίπου 24 ώρες μετά τη διακοπή του ποτού το ανοσοποιητικό σύστημα επανέρχεται στο φυσιολογικό. Αυτή είναι η πρώτη από τις πολλές αλλαγές που θα προκύψουν από τη νηφαλιότητα. Εάν είστε υπερβολικά πότες ή αλκοολικοί, μια πολύ πιο αισθητή αλλαγή στο σώμα σας θα συμβεί περίπου 24 ώρες μετά τη διακοπή του ποτού. Αυτή είναι η στιγμή που αρχίζει πραγματικά η απόσυρση και το στερητικό σύνδρομο με κύρια συμπτώματα το τρέμουλο, κρύους ιδρώτες, αυξημένη ναυτία και άγχος. Αυτά τελικά θα περάσουν, αλλά ο χρόνος που διαρκούν αυτές βασίζεται στο βαθμό της εξάρτησης από το αλκοόλ

Συγχαρητήρια, εάν φτάσετε τις 3 έως 5 ημέρες χωρίς να πιείτε, τα πραγματικά οφέλη της νηφαλιότητας να αρχίζουν να εμφανίζονται. Μπορεί να διαπιστώσετε ότι η αρτηριακή σας πίεση αρχίζει να πέφτει και γενικά θα αισθάνεστε λιγότερο άγχος. Το σώμα σας πραγματικά θα σας ευγνομωνεί για αυτήν την ολιγοήμερη αποχή από το αλκοόλ που τόσο πολύ είχε ανάγκη. Σε αυτό το στάδιο θα παρατηρήσετε ότι η όρεξή σας αρχίζει να μειώνεται . Αυτός είναι ένας από τους λόγους που οι άνθρωποι τείνουν να χάνουν βάρος όταν κόβουν το ποτό, σε αντίθεση με ότι συμβαίνει κατά τη διακοπή του καπνίσματος. Ο άλλος λόγος είναι ότι κατά μέσο όρο κάθε ποτό που καταναλώνατε, περιέχει μερικές εκατοντάδες θερμίδωες. Δεδομένου ότι τα σάκχαρα στο αλκοόλ δεν διασπώνται πολύ καλά, μεγάλο μέρος τους αποθηκεύεται ως λίπος.

Εάν έχετε σταματήσει το ποτό για μια ολόκληρη εβδομάδα, θα διαπιστώσετε ότι το δέρμα σας φαίνεται και είναι σε καλύτερη κατάσταση. Αυτό συμβαίνει επειδή το σώμα σας είναι πλέον πιο ενυδατωμένο. Το αλκοόλ όχι μόνο σας κάνει να ουρείτε πιο συχνά, αλλά μειώνει επίσης τα επίπεδα των αντιδιουρητικών ορμονών που παίζουν ρόλο στην ικανότητα απορρόφησης το νερού από τον οργανισμό. Κάπου γύρω στις 7 μέρες μετά τη διακοπή της κατανάλωσης αλκοόλ, τα επίπεδα αυτών των ορμονών επανέρχονται στο φυσιολογικό και το σώμα σας κατακρατά περισσότερο νερό. Αυτό είναι καλό όχι μόνο για το δέρμα σας αλλά και για το σώμα σας συνολικά. Ο χρόνος που μεσολαβεί από τη στιγμή που θα σταματήσετε να πίνετε και θα αρχίσετε να βλέπετε αυτά τα οφέλη ποικίλλει ανάλογα με τον οργανισμό και την ποσότητα αλκοόλ που κατανάλωνε προηγουμένως.

Περίπου 2 εβδομάδες χωρίς αλκοόλ θα διαπιστώσετε ότι οι γνωστικές σας ικανότητες αρχίζουν να βελτιώνονται. Ο εγκέφαλος είναι μια ανθεκτική υπερδομή και η ζημιά που έχει προκληθεί από την αιθανόλη μπορεί να αντιστραφεί. Πολλές από τις νευρικές συνδέσεις του εγκεφάλου θα επιδιορθωθούν τις επόμενες εβδομάδες και μήνες.

Επίσης τα νεφρά σας, χωρίς την έξτρα πίεση του φιλτραρίσματος του αλκοόλ, θα αρχίσουν να θεραπεύονται σε αυτό το διάστημα.. Όπως το συκώτι, έτσι και τα νεφρά φιλτράρουν τις τοξίνες. Δεν επηρεάζονται τόσο από το αλκοόλ όσο το συκώτι, αλλά η υπερβολική κατανάλωση μπορεί σίγουρα να προκαλέσει βλάβη με την πάροδο του χρόνου. Μετά από μερικές εβδομάδες χωρίς ποτό, τα νεφρά θα επουλωθούν αρκετά για να διατηρήσουν τα σωστά επίπεδα υγρών και να κάνουν σωστά τη δουλειά τους. Όσο μεγαλύτερη βλάβη έχει προκληθεί στα νεφρά από την κατανάλωση αλκοόλ, τόσο καλύτερα θα νιώσετε σε αυτό το στάδιο.

Περίπου 3 εβδομάδες με 1 μήνα αφότου σταματήσετε εντελώς να πίνετε το συκώτι σας θα αρχίσει να σας ευχαριστεί. Είναι το όργανό που έχει επιβαρυνθεί περισσότερο από την κατανάλωση αλκοόλ. Σε αυτό το διάστημα θα αρχίσει να αναγεννάται πλήρως. Χωρίς να χρειάζεται να ανησυχεί για το αλκοόλ, το συκώτι σας μπορεί να επικεντρωθεί στη διάσπαση άλλων τοξινών που παράγονται από το σώμα, πράγμα θα σας κάνει να νιώσετε πιο υγιείς. Η αναγέννηση του κατεστραμμένου ιστού απαιτεί χρόνο, αλλά συμβαίνει πιο γρήγορα όταν σταματήσετε να πίνετε.

1 με 2 μήνες μετά την τελευταία σας γουλιά αλκοόλ, το συκώτι σας θα λειτουργεί ξανά σε πλήρη ισχύ.

Περίπου 2 μήνες αφού σταματήσετε να πίνετε η καρδιά σας θα έχει επιδιορθώσει το μεγαλύτερο μέρος της βλάβης που προκαλείται από την υπερκατανάλωση αλκοόλ. Ωστόσο, το καλύτερο πράγμα που μπορείτε να κάνετε για να αυξήσετε τη δύναμη της καρδιάς είναι να ασκηθείτε. Μειώνοντας ή σταματώντας εντελώς την κατανάλωση αλκοόλ και κάνοντας περισσότερη άσκηση, η καρδιά σας μπορεί να γίνει πιο δυνατή και υγιής από ποτέ.

Όταν σταματήσετε να πίνετε για μερικούς μήνες ο τραπεζικός σας λογαριασμός αρχίζει επίσης να φαίνεται πιο υγιής. Το να έχετε περισσότερα χρήματα θα μπορούσε να οδηγήσει σε λιγότερο άγχος στη ζωή σας, το οποίο θα ήταν σίγουρα ευεργετικό για την υγεία σας. Έρευνες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι που πίνουν απλώς κοινωνικά καταλήγουν να ξοδεύουν από 300 ευρώ έως 1000 ευρώ σε αλκοκόλ ετησίως. Άνθρωποι που σταμάτησαν να πίνουν διαπίστωσαν με έκπληξη ότι τα χρήματα που εξοικονομούσαν από αυτή τη βλαβερή και εθιστική συνήθεια ήταν αρκετά για μια προκαταβολή αυτοκινήτου ή για να κάνουν τις διακοπές που πάντα ήθελαν. Το ποτό ροκανίζει αθόρυβα τα χρήματα σας.

μερικούς μήνες αφού σταματήσετε να πίνετε θα αισθάνεσται εκατό φορές καλύτερα λόγω ενός συνδυασμού λιγότερου στρες, καλύτερης λειτουργίας του εγκεφάλους και των εσωτερικών σας οργάνων

μερικά χρόνια δίχως αλκοόλ και ίσως ακόμα να νιώθετε μια ψυχολογική σύνδεση, ένα τικ στον εγκέφαλο καμιά φορά που σας κάνει να θέλετε να πιείτε. Αυτό ισχύει σε περιπτώσεις που υπήρχε βαριάς μορφή εξάρτηση από το αλκοόλ. Οι πολύ μεγάλες αλλαγές απαιτούν και πολλά χρόνια προσπάθειας.

Μην περιμένεις λοιπόν ξεκίνησε σήμερα το δικό σου τα ταξίδι απεξάρτησης από το αλκοόλ.

Διάβασε επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Fill out this field
Fill out this field
Δώστε μια έγκυρη ηλ. διεύθυνση.
You need to agree with the terms to proceed

Διάβασε επίσης: