Υγεία & Αυτοβελτίωση
2,624 προβολες

Τα 10 καλύτερα προσαρμογόνα βότανα

Τα 10 καλύτερα προσαρμογόνα βότανα

Τα 10 καλύτερα προσαρμογόνα βότανα, είναι συγκεντρωμένα εδώ και έχουμε όλες τις απαραίτητες πληροφορίες ώστε να τα εντάξετε άμεσα στη διατροφή και στην καθημερινότητα σας. Προσαρμογόνα βότανα είναι κάποια συγκεκριμένα βότανα, τα οποία βοηθούν και βελτιώνουν την άμυνα του οργανισμού μας ώστε να μπορεί να αντιστέκεται στους στρεσογόνους παράγοντες της καθημερινότητας και να προσαρμόζεται πιο εύκολα σε σωματικές και ψυχικές διαταραχές, κυρίως όσες είναι συνδεδεμένες με το άγχος. Ο λόγος συνεπώς που ονομάστηκαν έτσι είναι λόγω της χρησιμότητας τους στο να βοηθούν το ανθρώπινο σώμα να “προσαρμόζεται” στις δύσκολες και στρεσογόνες συνθήκες που προκύπτουν καθημερινά.

Τα προσαρμογόνα βότανα λέγονται Adaptogens και έχουν από την αρχαιότητα οι Κινέζοι τα έχουν κατατάξει ως τα πλέον αποτελεσματικά φυτά για την αύξηση της σωματικής και διανοητικής ικανότητας, την μείωση της κούρασης, τη βελτίωση της ανθεκτικότητας ενάντια σε διάφορες ασθένειες αλλά και για τη μακροβιότητα. Με τα χρόνια και με μελέτες και έρευνες οι άνθρωποι έχουν ανακαλύψει ότι η χρήση τους είναι ζωτικής σημασίας και αναγκαία ιδιαίτερα όταν διανύουμε δύσκολες και απαιτητικές περιόδους στη ζωή μας. Ένα βότανο, για να μπορέσει να θεωρηθεί προσαρμογόνο θα πρέπει να είναι απολύτως ασφαλές, να μην είναι τοξικό και να έχει ευρεία χρήση για την υγεία. Θα πρέπει επίσης να μπορεί να μειώνει το άγχος, είτε συναισθηματικό είτε σωματικό και να δημιουργεί μια ευεξία και αντίδραση στον οργανισμό.

Προσαρμογόνα βότανα

Τζίνσενγκ (ασιατικό τζίνσενγκ Panax Ginseng)

Ένα πανίσχυρο βότανο παγκοσμίως με πολλαπλές ιδιότητες και οφέλη για τον άνθρωπο. Το τζίνσενγκ είναι από τα πιο γνωστά βότανα σε όλο τον κόσμο. Σύμφωνα με έρευνες είναι το φυτικό συμπλήρωμα που καταναλώνεται σε μεγαλύτερες ποσότητες από όλα παγκοσμίως. Θεωρείται το πιο ισχυρό και δημοφιλές προσαρμογόνο με πολλαπλά οφέλη. Βελτιώνει τις νοητική διαύγεια και αυξάνει την αντοχή ενάντια στο στρες. Τονώνει το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Βελτιώνει επίσης τη σωματική αντοχή, έχει αντιοξειδωτικές και αγχολυτικές ιδιότητες, μειώνει τα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης και του σακχάρου και ανακουφίζει από την κόπωση και τους πονοκεφάλους.

Ασβαγκάντα

Αποκαλείται αλλιώς και Ινδικό τζίνσενγκ ή χειμωνιάτικο κεράσι και είναι ένα πολύτιμο βότανο. Οι Ινδοί είναι εκείνοι που το έχουν ως βασικό βότανο της καθημερινής τους διατροφής και έτσι έχει ξεχωριστή θέση και στην Αγιουβέρδα. Η βασική δράση της ασβαγκάντα (ashwagandha) οφείλεται στην περιεκτικότητά της σε γουιθανολίδες, συστατικά που βοηθούν το σώμα να αντιμετωπίσει το καθημερινό άγχος και συμβάλλουν στη μείωση της σωματικής αλλά και ψυχικής κόπωσης. Η ασβαγκάντα είναι ένα φυσικό προσαρμογόνο βότανο που αυξάνει την ικανότητα ενός οργανισμού να προσαρμοστεί σε εξωτερικούς παράγοντες. Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και ανακουφίζει από το άγχος. Προστατεύει το νευρικό σύστημα κι έχει αντικαταθλιπτικές και αντιστρεσογόνες ιδιότητες. Λειτουργεί ως ένα φυσικό φάρμακο για τη μείωση του άγχους και βελτιώνει την αντοχή στο άγχος, γνωστή αιτία της κατάθλιψης, όπως και τις ορμονικές διαταραχές.

Δείτε επίσης: Αλλεργίες της Άνοιξης: Τα καλύτερα βότανα για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων

Ινδικός Βασιλικός (Tulsi)

Ο ιερός βασιλικός είναι ένα βότανο που προέρχεται από την Ινδία και θεωρείται και αυτό ένα από τα σημαντικότερα φυτά που χρησιμοποιούνται στην ιατρική της Αγιουρβέδα. Στην Ινδία θεωρείται ελιξίριο ζωής. Είναι ένα ισχυρό αντιφλεγμονώδες και αντιβακτηριακό. Βοηθάει στη μείωση του άγχους και των πονοκεφάλων και ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα.

Ελευθερόκοκκος (Siberian Ginseng)

Το σιβηριανό τζίνσενγκ ή αλλιώς ελευθερόκοκκος, είναι ένα βότανο που έχει χρησιμοποιηθεί παραδοσιακά για την ενίσχυση της σωματικής και πνευματικής απόδοσης και την καλύτερη αντιμετώπιση του άγχους. Τονώνει τον οργανισμό, ενισχύει το ανοσοποιητικό και τη βελτίωση της πνευματικής λειτουργίας και διαύγειας. Έχει αποδειχθεί πως μειώνει την αρνητική επίδραση του stress στον οργανισμό (ρίχνει τα επίπεδα της κορτιζόλης), αυξάνει τη σωματική αντοχή (αντιμετωπίζει τα συμπτώματα εξάντλησης), αυξάνει την άμυνα του οργανισμού έναντι λοιμώξεων και βελτιώνει τη μνήμη. 

Ροδιόλα

Η ροδιόλα θεωρείται αποτελεσματική για τη βελτίωση της διάθεσης αλλά και για την αντιμετώπιση της κατάθλιψης. Τα αποτελέσματα της βασίζονται στις αλλαγές στα επίπεδα σεροτονίνης και ντοπαμινης. Χρησιμοποιείτε εδώ και αιώνες στην Ασία και την Σκανδιναβία. Πλέον είναι γνωστό και δημοφιλές και στη δύση. Είναι ιδιαίτερα ευπροσάρμοστο βότανο και πολύ οικονομικό. Εμποδίζει την κόπωση που σχετίζεται με το ψυχικό και σωματικό στρες, βελτιώνει τη διάθεση και ανακουφίζει από την κατάθλιψη.

Μάκα

Είναι ένα φυτό που βρίσκεται στις υψηλές Άνδεις του Περού και της Βολιβίας. Η μάκα θεωρείται ιδιαίτερα ευεργετική για την μείωση της κόπωσης, την ενίσχυση της ενέργειας και της αντοχής. Είναι ένα εξαιρετικό βότανο το οποίο περιέχει 55 φυτοχημικές ουσίες που ενισχύουν τη ζωτικότητα του σώματος. Οι επιδράσεις της μάκας οφείλονται στο μοναδικό διατροφικό προφίλ της ρίζας, η οποία παρέχει τα βέλτιστα επίπεδα των θρεπτικών συστατικών που χρησιμοποιούνται από το ενδοκρινικό σύστημα του σώματος.

Σισάνδρα (Schizandra)

Το σισάνδρα το βρίσκουμε κατά κύριο λόγο στην Βόρεια Κίνα και στην ανατολική Ρωσία. Θεωρείται ένα από τα 50 θεμελιώδη βότανα της κινέζικης ιατρικής. Πιο συχνά το βρίσκουμε σε ξηρή μορφή όπου το βράζουμε και το πίνουμε ως αφέψημα. Ιατρικώς χρησιμοποιείται ως τονωτικό με αξιοσημείωτες κλινικά τεκμηριωμένες επιδράσεις στην προστασία του ήπατος. Μερικοί το ονομάζουν το μούρο των πέντε γεύσεων καθώς είναι ταυτόχρονα γλυκό, αλμυρό, πικρό, ξινό και καυτερό.

Μανιτάρια cordyceps

Θεωρείται ότι είναι το ginseng των μανιταριών. Βοηθά στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και μειώνει το στρες. Έχει αντιοξειδωτικές και ανοσοενισσχυτικές ιδιότητες.

Διαβάστε ακόμα: Ελαιόλαδο: Ένα δώρο της φύσης για τον άνθρωπο

Ρίζα του αστράγαλου του μεμβρανώδη (Astragalus)

Ένα ακόμα βότανο με μεγάλη ιστορία χρησης στην παραδοσιακή κινέζικη ιατρική. Έχει πολλαπλά οφέλη για το ανοσοποιητικό σύστημα, είτε μόνο του είτε σε συνδυασμό με άλλα βότανα. Βοηθάει στην αποκατάσταση της μειωμένης ανοσοαπόκρισης που οφείλεται στην υπερβολική πίεση και την τοξικότητα του περιβάλλοντος.

Γανόδερμα (Reishi)

Το Reishi ή γανόδερμα, χρησιμοποιείται στην παραδοσιακή κινέζικη ιατρική για περισσότερο από 2.000 χρόνια, εξασφαλίζοντας μακροζωία, ενέργεια και αποτοξίνωση. Λέγεται επίσης και “μανιτάρι της αθανασίας” και “βασιλιάς των βοτάνων” για τους Κινέζους. Θεωρείται από τα πλέον κορυφαία προσαρμογόνα μανιτάρια. Έχει εξαιρετική αντιοξειδωτική δράση, καταπολεμά τις αρνητικές επιδράσεις των ελεύθερων ριζών, προστατεύοντας από τις ασθένειες και το γήρας. Τονώνει το νευρικό σύστημα, έχει αποτοξινωτικές ιδιότητες και βοηθά στην καλύτερη λειτουργία του εγκεφάλου και βελτιώνει τη μνήμη. Βοηθάει επίσης στην αϋπνία, σε προβλήματα του νευρικού συστήματος, ενισχύει το ανοσοποιητικό και καταπολεμά την κατάθλιψη.

Tags: , ,

Διάβασε επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Fill out this field
Fill out this field
Δώστε μια έγκυρη ηλ. διεύθυνση.
You need to agree with the terms to proceed

Διάβασε επίσης: