Υγεία & Αυτοβελτίωση
2,006 προβολες

Υπερτροφές: Οι καλύτερες και πιο σημαντικές για την υγεία μας

Υπερτροφές: Οι καλύτερες και πιο σημαντικές για την υγεία μας

Υπερτροφές: Οι καλύτερες και πιο σημαντικές και απαραίτητες για την υγεία μας. Οι υπερτροφές ή αλλιώς Superfoods αποτελούν μία μεγάλη κατηγορία προϊόντων τα οποία συγκεντρώνουν πληθώρα θρεπτικών ουσιών, που προάγουν την καλή μας υγεία, μας προστατεύουν από διάφορες ασθένειες, βοηθούν στον καλύτερο έλεγχο του βάρους μας και βελτιώνουν την ζωή και την υγεία μας. Οι υπερτροφές, είναι τροφές που περιέχουν υψηλότερες συγκεντρώσεις θρεπτικών στοιχείων σε σχέση με άλλες τροφές, κοινώς δηλαδή έχουν βιταμίνες, μέταλλα, αντιοξειδωτικά, απαραίτητα λιπαρά οξέα κ.α.

Οι υπερτροφές αποκαλούνται αλλιώς και θαύματα της φύσης μιας που υπόσχονται περισσότερη φυσική ενέργεια, μεγαλύτερη ζωτικότητα, ευεξία, αύξηση της ερωτικής διάθεσης, διατήρηση της νεανικότητας και βελτίωση της υγείας. Όσοι είναι λάτρεις των υπερτροφών υποστηρίζουν ότι η κατανάλωσή τους δίνει ενέργεια, αποτοξινώνει και αναζωογονεί το σώμα, το καθιστά πιο λειτουργικό και υγιές και σίγουρα πιο ισχυρό έναντι των ασθενειών. Οι υπερτροφές επίσης συγκρίνονται ακόμα και με τα φάρμακα αφού σε πολλές περιπτώσεις προσφέρουν τα ίδια και χωρίς παρενέργειες. Αξίζει να αναφερθεί ότι οι υπερτροφές δεν είναι κάτι καινούριο που έχει μπει στις ζωές και στη διατροφή μας, μιας που από την αρχαιότητα υπάρχουν αναφορές σε πολλές από αυτές λόγω των θρεπτικών και θεραπευτικών ιδιοτήτων.

Διαβάστε ακόμα: Λάδι Καρύδας: Μια άκρως υγιεινή υπερτροφή και όχι μόνο

Υπερτροφές εννοείται ότι είναι πολλά τρόφιμα, που υπάρχουν στο καθημερινό μας διατροφικό πρόγραμμα. Τέτοιες είναι το ελαιόλαδο, το ψάρι, το μπρόκολο, το σπανάκι, τα φρούτα, τα λιπαρά ψάρια όπως ο σολομός και πολλά ακόμη. Εμείς θα αναφερθούμε και σε αυτά και σε κάποιες έξτρα τροφές που μπορούν να εμπλουτίσουν τη διατροφή μας και είναι σούπερ τροφές με πολλές ιδιότητες.

Βασικά τρόφιμα υπερτροφές

Μπρόκολο, Σπανάκι και Πράσινα Φυλλώδη Λαχανικά

Είναι τροφές πλούσιες σε μεταλλικά άλατα, φολλικό οξύ, β-καροτίνη, ασβέστιο, μαγνήσιο, φυτικές ίνες και βιταμίνες A, C, K. Έχουν σούπερ αντιοξειδωτική δράση, μειώνουν τον ρυθμό γήρανσης, προστατεύουν από τον καρκίνο, από καρδιαγγειακά προβλήματα, παχυσαρκία και οστεοπόρωση. Πολύ σημαντικά για κάθε άνθρωπο. Από τις σημαντικότερες και καλύτερες υπερτροφές που μπορείτε να εισάγετε στη διατροφή σας.

Βατόμουρα, Μούρα, Κράνα

Από τις σημαντικότερες και καλύτερες υπερτροφές που μπορείτε να εισάγετε στη διατροφή σας είναι και τα μούρα. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν τα μύρτιλα, οι φράουλες, τα σμέουρα, τα γκότζι μπέρι, τα ακάι κ.α. και χαρακτηρίζονται για την υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνες Ε & C, ανθυκυανίνες, καροτενοειδή και φυτοοιστρογόνα. Τα περισσότερα φρούτα είναι ωφέλιμα για τον οργανισμό μας αλλά τα συγκεκριμένα είναι γνωστά για τις ισχυρές αντιμικροβιακές ουσίες τους, τα αντιοξειδωτικά, τις φυτικές ίνες και τη βιταμίνη C. Βελτιώνουν την όραση, την μνήμη και μειώνουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακών και καρκίνου. Τα συστατικά τους προλαμβάνουν την κυτταρική γήρανση, ενισχύουν την άμυνα του οργανισμού και ενισχύουν την καλύτερη λειτουργία του καρδιαγγειακού συστήματος γενικά.

Σολομός και άλλα Λιπαρά Ψάρια

Τα λιπαρά ψάρια θεωρούνται μία από τις σημαντικότερες υπερτροφές με πολλαπλά θρεπτικά συστατικά και με πιο γνωστά ω-3 λιπαρά οξέα. Τα ω-3 προστατεύουν την καρδιά και τις αρθρώσεις, βελτιώνουν την μνήμη, μειώνουν τη χοληστερίνη και τον κίνδυνο παχυσαρκίας. Περιέχουν επίσης πρωτεΐνη, σελήνιο και αντιοξειδωτικά.

Φασόλια και παράγωγα

Τα φασόλια και τα παράγωγα αυτών περιέχουν σημαντικές ποσότητες φυτικών ινών, πρωτεΐνης, σιδήρου και φολλικού οξέος. Έτσι συμβάλλουν δραστικά στην πέψη, μειώνουν την χοληστερίνη και προστατεύουν ενάντια στην οστεοπόρωση, τα καρδιαγγειακά νοσήματα, τον σακχαρώδη διαβήτη και τον καρκίνο του μαστού. 

Ψωμί και Δημητριακά Ολικής Άλεσης

Τα προϊόντα ολικής άλεσης περιέχουν σημαντική ποσότητα φυτικών ινών, πρωτεΐνης, θειαμίνης, ριβοφλαβίνης, νιασίνης, βιταμίνης Ε, ασβεστίου, μαγνησίου, καλίου και ψευδαργύρου. Έτσι συμβάλλουν στη σωστή λειτουργία του εντέρου, στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης και την προστασία από καρδιαγγειακά νοσήματα. Τέλος όσα από αυτά έχουν και σπόρους, περιέχουν και ω-3 λιπαρά οξέα, που προστατεύουν την καρδιά και τις αρθρώσεις, βελτιώνουν την μνήμη, μειώνουν τη χοληστερίνη και τον κίνδυνο παχυσαρκίας. 

Ελαιόλαδο

Ο “υγρός χρυσός” όπως τον αποκαλούσε και ο Όμηρος, αποτελεί ένα μοναδικό διατροφικό θησαυρό, είναι η κορυφή της μεσογειακής διατροφής και έχει πολυάριθμες ιδιότητες και οφέλη για την ανθρώπινη υγεία. Το ελαιόλαδο είναι πλούσιο σε βιταμίνη Ε, μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, και αντιοξειδωτικές ουσίες. Προστατεύει το καρδιαγγειακό μας σύστημα, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, επουλώνει τα εγκαύματα, συντελεί στην μακροζωία και τη ζωτικότητα, αυξάνει την ενεργητικότητα και βοηθά στην αντιμετώπιση της χρόνιας κόπωσης. Έχει ισχυρή αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση και πολλά πολλά ακόμη. Από τις σημαντικότερες και καλύτερες υπερτροφές που μπορείτε να εισάγετε στη διατροφή σας και είναι η βάση της μεσογειακής διατροφής.

Ξηροί καρποί

Μια διατροφική υπερδύναμη με πολλαπλά οφέλη. Από τις σημαντικότερες και καλύτερες υπερτροφές που μπορείτε να εισάγετε στη διατροφή σας. Οι ξηροί καρποί υπήρξαν μια σημαντική πηγή ενεργειακής τροφής από την αρχαιότητα μέχρι και σήμερα. Και αυτό γιατί μας παρέχουν ευεργετικές ποσότητες θερμίδων, σύνθετους υδατάνθρακες με πολύ λίγα σάκχαρα, βιταμίνες Ε, Se, Mn, Zn, ανόργανα άλατα, πολλές φυτικές ίνες, κάλιο, μαγνήσιο, ασβέστιο & αντιοξειδωτικά, πολυφαινόλες, φυτοστερόλες, φυτικό οξύ και πολλά ακόμα. Γενικά, οι ξηροί καρποί είναι καλές πηγές λίπους, φυτικών ινών και πρωτεϊνών. Το μεγαλύτερο μέρος του λίπους σε ξηρούς καρπούς είναι μονοακόρεστο λίπος, καθώς και ωμέγα-6 και ωμέγα-3 πολυακόρεστα λιπαρά. Ωστόσο, περιέχουν λίγο κορεσμένο λίπος. Επίσης έχουν τεράστια διατροφική αξία, αλλά έχει αποδειχθεί ότι προστατεύουν και βοηθούν δραστικά σε πολλά προβλήματα υγείας και ασθένειες. Στο παρακάτω άρθρο σας παρέχουμε αναλυτικές πληροφορίες για τους πιο ωφέλιμους ξηρούς καρπούς.

Δείτε εδώ: Ξηροί καρποί: Μια διατροφική υπερδύναμη

Σκόρδο

Παρόλο που πολλοί δεν το συμπαθούν λόγω της κακοσμίας που δημιουργεί πρόκειται για ένα πανίσχυρο φυσικό προϊόν με ισχυρή αντιμικροβιακή, αντισηπτική και αντιβιοτική δράση. Είναι ιδανικό για μολύνσεις ανώτερου αναπνευστικού συστήματος, ρίχνει τη χοληστερίνη, την αρτηριακή πίεση και περιορίζει τον κίνδυνο θρομβώσεων. Περιέχει αιθέριο έλαιο αποτελούμενο από αλλιίνη, αλλινάση, αλλικίνη, αχοένιο, σκορδινίνες, το αντιοξειδωτικό σελήνιο, ιώδιο, ασβέστιο, μαγγάνιο, σίδηρο, φώσφορο, θειάφι και βιταμίνες Α, Β, Β1, Β2, Β3, Β6, C, και Ε. Περιέχει επίσης, πτητικό έλαιο, γλίσχρασμα, γλυκοκινίνες και γερμάνιο, Τέλος περιέχει και άλλα χρήσιμα για τον οργανισμό στοιχεία, όπως λευκωματούχες ουσίες, λιπαρές, αμυλώδες και κυτταρίνη.Ευεργετικό στις περιπτώσεις γρίπης, κρυολογήματος, ωτίτιδας, καταρροής και γενικά στις μολύνσεις του αναπνευστικού όπως η χρόνια βρογχίτιδα και το βρογχικό άσθμα.

Μαύρη σοκολάτα

Η μαύρη σοκολάτα θεωρείται ένα από τα πιο θρεπτικά φυσικά προϊόντα και καλύτερες υπερτροφές. Δίνει ενέργεια, είναι τονωτική και αποτελεί πλούσια πηγή ζωτικότητας για τον ανθρώπινο οργανισμό. Περιέχει σημαντικά θρεπτικά συστατικά, όπως υδατάνθρακες, πρωτεΐνες και λίπη, μέταλλα και ιχνοστοιχεία, όπως ασβέστιο, φώσφορο, μαγνήσιο, σίδηρο αλλά και ένα πλήθος από βιταμίνες όλων των κατηγοριών.Περιέχει μεγάλες ποσότητες αντιοξειδωτικών και μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση. Θα πρέπει να γνωρίζετε πως όσο πιο σκούρα είναι η σοκολάτα τόσο λιγότερη ζάχαρη και βούτυρο περιέχει. Η σοκολάτα, λόγω όλων των θρεπτικών συστατικών που περιέχει, ασκεί προληπτική δράση ενάντια στον καρκίνο, στα καρδιαγγειακά νοσήματα και σε εκφυλιστικές παθήσεις και συμβάλλει στη μακροβιότητα.

Μήλο

Και ναι δεν είναι τυχαίο το “ένα μήλο την ημέρα τον γιατρό τον κάνει πέρα” αφού τα μήλα είναι μια ακόμα από τις καλύτερες υπερτροφές, απαραίτητη για τον οργανισμό. Τα μήλα περιέχουν δύο ισχυρότατα αντιοξειδωτικά, την κατεχίνη και την κερκετίνη, και λειτουργούν ως φυσική ασπίδα για τον οργανισμό. Επίσης όπως και όλα τα φρούτα έτσι και τα μήλα είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, οι οποίες βοηθούν και στο αδυνάτισμα. Τέλος προστατεύουν κατά των ιών, των καρδιοπαθειών, της πίεσης και του καρκίνου.

Extra προϊόντα που είναι υπερτροφές

Ιπποφαές

Μια υπερτροφή για τόνωση και όχι μόνο. Το ιπποφαές είναι ένας χρυσός καρπός και λόγω χρώματος αλλά και λόγω ιδιοτήτων. Η διατροφική αξία του είναι ιδιαίτερα υψηλή, κάτι που οφείλεται στα πάνω από 190 θρεπτικά συστατικά που περιέχει. Το ιπποφαές είναι πλούσιο σε πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, κάτι το οποίο το καθιστά ξεχωριστό καρπό. Είναι πολύ καλή πηγή ωμέγα 3,6 και 7 λιπαρών οξέων και φυτικών ινών. Περιέχει βιταμίνες E, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, όπως βιταμίνη Β1, Β2, Β3, Β5, Β6, βιοτίνη και φολικό οξύ. Αποτελεί επίσης πηγή β-σιτοστερόλης και φλαβονοειδών και πηγή καμφερόλης. Το ιπποφαές είναι αξιόλογη πηγή προκυανιδών, όπως κατεχίνης, επιγαλοκατεχίνης και γαλοκατεχίνης, ουσίες που έγιναν γνωστές και εντοπίζονται σε μεγαλύτερες ποσότητες στο πράσινο τσάι. Επιπλέον, περιέχει καροτενοειδή, όπως είναι η ζεαξανθίνη, η λουτεΐνη και το β-καροτένιο.

Προσφέρει ενέργεια και τόνωση στον οργανισμό, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, έχει αντιγηραντικές, ισχυρές αντιοξειδωτικές, αντιφλεγμονώδεις, αντιμικροβιακές και αναλγητικές ιδιότητες. Σύμφωνα με μελέτες έχει αντικαρκινικές ιδιότητες και μπορεί να μειώσει τη συχνότητα εμφάνισης αλλά και την ανάπτυξη όγκων. Έχει σημαντικά καρδιαγγειακά οφέλη, βοηθάει στην υγεία των ματιών και των δοντιών και προστατεύει από το κοινό κρυολόγημα. Μειώνει τα επίπεδα της “κακής” LDL χοληστερόλης έχει θετική επίδραση στα επίπεδα των τριγλυκεριδίων και της ΗDL χοληστερόλης. Βοηθάει στην επούλωση πληγών, έλκους και εγκαυμάτων και αναπλάθει το δέρμα από αυτά. Συμβάλει στην προστασία του γαστρεντερικού συστήματος και στη μείωση αναγωγών και παλινδρόμησης.

Μαστίχα Χίου

Ένας διατροφικός θησαυρός με σημαντικές ιδιότητες. Η μαστίχα Χίου έχει πολύ σημαντικές ιδιότητες και έχει γνωστή θεραπευτική δράση και στην ιατρική. Η μαστίχα διαθέτει σημαντικές αντιοξειδωτικές, αντιβακτηριακές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, μειώνει τα λιπίδια και τη γλυκόζη στο αίμα και προσφέρει ανακούφιση σε ενοχλήσεις του στομάχου και σε διαταραχές του γαστρεντερικού συστήματος όπως η νόσος Crohn, η γαστρίτιδα, το έλκος και η δυσπεψία. Έχει επουλωτική δράση σε δερματικά προβλήματα και μελέτες θεωρούν ότι διαθέτει αντικαρκινική δραστηριότητα. Δρα προληπτικά και θεραπευτικά κατά της τερηδόνας, βελτιώνει την υψηλή αρτηριακή υπέρταση και βοηθάει σε καρδιαγγειακά προβλήματα βελτιώνοντας την HDL χοληστερόλη και την ολική χοληστερόλη και μειώνει την LDL χοληστερόλη και τα τριγλυκερίδια.

Σπιρουλίνα

Από τις σημαντικότερες και καλύτερες υπερτροφές που μπορείτε να εισάγετε στη διατροφή σας. Κάποιοι λένε ότι είναι η σημαντικότερη. Η NASA τη χαρακτήρισε “τροφή του μέλλοντος” και ο ΟΗΕ “ιδανική τροφή για την ανθρωπότητα” και όλα αυτά λόγω των σημαντικών θρεπτικών της συστατικών, που την καθιστούν ιδανική τροφή για ανθρώπους που υποσιτίζονται. Ακόμα και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας επιβεβαιώνει την τεράστια διατροφική αξία της σπιρουλίνας, θεωρώντας ότι αυτό το θαυματουργό φύκι θα μπορούσε να δώσει λύση στο παγκόσμιο φαινόμενο πείνας. Πρόκειται για ένα τρόφιμο πλούσιο σε πρωτεΐνη και αμινοξέα υψηλής ποιότητας, με ποσοστό 55-70%, αντιοξειδωτικές ουσίες, αλλά και βιταμίνες, με κυριότερες την Β12 και την προβιταμίνη Α. Περιέχει επίσης σημαντικά λιπαρά οξέα, αλλά και μέταλλα και ιχνοστοιχεία, όπως ασβέστιο, σίδηρο, μαγγάνιο, ψευδάργυρο, χαλκό, μαγνήσιο και σελήνιο. Τη βρίσκουμε σε δισκία, αλλά κυκλοφορεί και σε μορφή σκόνης στα μαγαζιά με βιολογικά προϊόντα.

Οι αντιοξειδωτικές της ουσίες συμβάλλουν στην καταπολέμηση της πρόωρης γήρανσης και του καρκίνου, ενώ τα αμινοξέα που περιέχει σχετίζονται με την καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος. Θωρακίζει το ανοσοποιητικό σύστημα, βοηθάει στην καλή διάθεση, δίνει αντοχή και ενέργεια, ενώ ρυθμίζει την όρεξη και βοηθάει στο αδυνάτισμα.

Διαβάστε εδώ: Κράνμπερι: Ο κόκκινος σύμμαχος της υγείας μας

Σπόροι Chia

Οι μικροσκοπικοί σπόροι Chia χαρακτηρίζονται ως υπερτροφή και αυτό λόγω των εντυπωσιακών τους συστατικών. Πλούσιοι σε βιταμίνες, φυτικές ίνες, λιπαρά Ω-3, σίδηρο και ασβέστιο βοηθούν στην σωστή λειτουργία του νευρικού συστήματος, της καρδιάς και του εγκεφάλου ενώ ταυτόχρονα αυξάνουν τη δύναμη και την αντοχή. Είναι μια εξαιρετική τροφή όταν θέλουμε να χάσουμε κιλά αφού προκαλούν έντονο κορεσμό και προκαλούν διέγερση στο μεταβολισμό.

Τζινσένγκ

Ένα πανίσχυρο βότανο παγκοσμίως με πολλαπλές ιδιότητες και οφέλη για τον άνθρωπο. Το τζίνσενγκ είναι από τα πιο γνωστά βότανα σε όλο τον κόσμο. Σύμφωνα με έρευνες είναι το φυτικό συμπλήρωμα που καταναλώνεται σε μεγαλύτερες ποσότητες από όλα παγκοσμίως.Πρόκειται για αποξηραμένη ρίζα φυτού η οποία προσφέρει ένα φυσικό τρόπο τόνωσης της σωματικής και πνευματικής υγείας. Καταπολεμά την κούραση και την ατονία αυξάνοντας την αντοχή του οργανισμού, ενώ παράλληλα βελτιώνει τη μνήμη και αυξάνει την νοητική διαύγεια. Η κατανάλωσή του ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και συμβάλλει στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης διάφορων ασθενειών όπως ο διαβήτης και ο καρκίνος.

Το βασικό συστατικό του τζίνσενγκ είναι οι τζινσενοσίδες, στις οποίες οφείλονται οι πολλαπλές θεραπευτικές δράσεις του. Οι ουσίες αυτές διαθέτουν αντιφλεγμονώδεις, αντιοξειδωτικές και τονωτικές δράσεις, λειτουργώντας με αυτόν τον τρόπο υποστηρικτικά για τη βέλτιστη ισορροπία του ανθρώπινου οργανισμού. Αυτός είναι και ο λόγος που ανήκει στο σύνολο των ‘’προσαρμογόνων’’ βοτάνων, βοτάνων δηλαδή που περιλαμβάνουν ουσίες ικανές να επαναφέρουν τον οργανισμό στη φυσιολογική του λειτουργία έπειτα από κάποια διαταραχή. Αυξάνει την ενέργεια και μειώνει την κόπωση, βελτιώνει τη σωματική αντοχή και ανακουφίζει από πονοκεφάλους. Μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου και συμβάλλει στη φυσική λειτουργία του νευρικού συστήματος. Επίσης συμβάλλει στην υγεία της καρδιάς, προσφέρει αντιοξειδωτική προστασία, αναστέλλοντας τον σχηματισμό ελεύθερων ριζών και την υπεροξείδωση των λιπιδίων, κάτι που συνδέεται με μια σειρά από ασθένειες, αλλά και με πρόωρη γήρανση. Bελτιώνει την πνευμονική λειτουργία και έχει ευεργετικές ιδιότητες έναντι της χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας.

Αλόη

Το πολύτιμο φυτό της αθανασίας, όπως το αποκαλούσαν οι Αρχαίοι Αιγύπτιοι, είναι γεμάτο θεραπευτικές ιδιότητες. Οι θεραπευτικές αλλά και οι καλλυντικές ιδιότητες της αλόης είναι γνωστές στην ανθρωπότητα πάνω από 3000 χρόνια. Η αλόη περιέχει αμινοξέα, ανθρακινόνες, ένζυμα, μέταλλα όπως ασβέστιο, χαλκό, σίδηρο, μαγνήσιο, κάλιο, φώσφορο, νάτριο, ψευδάργυρο, σάκχαρα, μαλικό οξύ, σαλικυλικό οξύ, σαπωνίνες, στεροειδή-λιπαρά οξέα, λεκτίνες και βιταμίνες Α, Β, Β2, Β3, Β6, Β12, C και Ε.

Η αλόη έχει επουλωτικές, μαλακτικές και καθαρτικές ιδιότητες. Έχει διεγερτική δράση στην έκκριση της χολής και ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα. Βελτιώνει την ελαστικότητα του δέρματος, επουλώνει τις πληγές, προστατεύει από τους ρύπους ενώ παράλληλα εξουδετερώνει τις ελεύθερες ρίζες και έχει ισχυρή αντιοξειδωτική, υπακτική, αντιφλεγμονώδη, αντιβακτηριακή και καθαρτική δράση. Το ζελέ των φύλλων της είναι ένα εξαιρετικό επουλωτικό των πληγών. Επίσης ενδυναμώνει το ήπαρ, συνεισφέρει στον έλεγχο του σακχάρου, βοηθάει στην πέψη, ανακουφίζει το ερεθισμένο πεπτικό σύστημα και καταπραΰνει τα συμπτώματα του ευερέθιστου εντέρου. Μειώνει την αρτηριακή πίεση και τη χοληστερίνη και διεγείρει τη δραστηριότητα του μυελού των οστών.

Μελάσα

Μία από τις θρεπτικότερες τροφές στον κόσμο, ευεργετική και άκρως απαραίτητη για την καθημερινή μας διατροφή. Η μελάσα μπορεί να αντικαταστήσει πλήρως τη ζάχαρη, η οποία είναι υπεύθυνη για πολλά προβλήματα υγείας. Πλούσια σε σίδηρο, ασβέστιο, μαγνήσιο, βιταμίνες, πολυφαινόλες και μέταλλα, συμπεριλαμβανομένου του παντοθενικού οξέος και της βιταμίνης Β6, αποτελεί μία από τις εννέα πιο θρεπτικές τροφές του πλανήτη. Λόγω της μεγάλης περιεκτικότητάς της σε σίδηρο είναι ευεργετική και απαραίτητη σε άτομα με στίγμα μεσογειακής αναιμίας ή χαμηλό αιματοκρίτη.

Αυξάνει τις τιμές του σιδήρου, της φεριτίνης και του αιματοκρίτη χωρίς να βλάπτει το συκώτι, είναι κατάλληλη για δίαιτα. Προλαμβάνει από πονοκεφάλους. Βοηθά στα προβλήματα τριχόπτωσης που προέρχονται από έλλειψη σιδήρου και στην υγιή ανάπτυξη των μαλλιών. Προσφέρει άμεση τόνωση και ενέργεια στον οργανισμό. Αυξάνει τον μεταβολικό ρυθμό και την καύση του λίπους. Ανακουφίζει από τα συμπτώματα του προεμμηνορησιακού συνδρόμου, ιδιαιτέρως από τους πονοκεφάλους και την κατακράτηση υγρών. Βοηθά σε προβλήματα οστεοπόρωσης αλλά και στη σωστή ανάπτυξη των ιστών και οστών των παιδιών.

Σίγουρα η λίστα με τις καλύτερες υπερτροφές δεν τελειώνει εδώ, αφού είναι αμέτρητες και συνεχώς βρίσκουμε και άλλες. Παρόλα αυτά εμείς συγκεντρώσαμε για εσάς τις καλύτερες και τις πλέον ωφέλιμες και ευεργετικές που αξίζει να εισάγουμε στην καθημερινή μας διατροφή.

Tags: , , , ,

Διάβασε επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Fill out this field
Fill out this field
Δώστε μια έγκυρη ηλ. διεύθυνση.
You need to agree with the terms to proceed

Διάβασε επίσης: