Διάφορα
2,049 προβολες

Τι είναι το NFC, πώς λειτουργεί και πώς να το χρησιμοποιήσεις;

τι είναι το NFC

Στον σύγχρονο κόσμο κάνουμε πάρα πολλά πράγματα χρησιμοποιώντας ένα κινητό τηλέφωνο. Τα smartphones έχουν μπει για τα καλά στη ζωή μας. Για να καλύψουν λοιπόν πλήρως τις ανάγκες μας χρησιμοποιούν διάφορες λειτουργίες. Μία από αυτές τις λειτουργίες είναι και το NFC. Όταν πρωτοβγήκε αυτή η λειτουργία έγινε τεράστιος ντόρος. Παρόλα αυτά, υπάρχει πολύς κόσμος που ακόμα δεν ξέρει ακριβώς τι είναι το NFC. Σε αυτό το άρθρο λοιπόν θα δεις τι είναι, πώς λειτουργεί και πώς μπορείς να το χρησιμοποιήσεις για να πληρώνεις μέσω του κινητού σου.

Τι είναι το NFC;

Το NFC αντικαθιστά τη φράση Near Field Communication, που στα ελληνικά σημαίνει την επικοινωνία κοντινού πεδίου. Η λειτουργία αυτή που υπάρχει στα smartphones που χρησιμοποιούμε, αφορά στη συνδεσιμότητα μεταξύ δύο συσκευών. Για να μπορέσει να υπάρξει σύνδεση με NFC μεταξύ δύο συσκευών, πρέπει και οι δύο συσκευές να έχουν τον αντίστοιχο αισθητήρα και να είναι σε μία απόσταση τεσσάρων εκατοστών.

Γενικότερα, υπάρχουν πάρα πολλοί τρόποι, με τους οποίους μπορεί κάποιος να χρησιμοποιήσει το NFC. Ο κυριότερος από αυτούς έχει να κάνει με τις πληρωμές μέσω κινητού. Υπάρχουν βέβαια και άλλα οφέλη πέραν της δυνατότητας πληρωμής, τα NFC tags.

Ωστόσο, πρέπει να πούμε ότι η λειτουργία NFC δεν είναι διαθέσιμη σε όλα τα smartphones. Για να μπορέσεις να δεις αν το κινητό σου υποστηρίζει τη συγκεκριμένη λειτουργία, πρέπει να πας στις ρυθμίσεις τη συσκευής και να ψάξεις στην καρτέλα με τις συνδέσεις. Αν το υποστηρίζει, απλά το πατάς και ενεργοποιείται κατευθείαν.

Διάβασε επίσης: DAO: Τι είναι και ποιά τα υπέρ και τα κατά τους;

Πληρωμές με το κινητό

Στις μέρες μας, όλο και πιο συχνά, οι άνθρωποι αποφεύγουν να χρησιμοποιούν μετρητά. Κάνουν τις αγορές τους και μετά χρησιμοποιούν τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς για να πληρώσουν. Παρόλα αυτά δεν είναι πάντοτε ασφαλές να βγάζεις την κάρτα από την τσάντα ή από το πορτοφόλι σου για να πληρώσεις. Σε αυτό βοηθάει το NFC. Ουσιαστικά, η λειτουργία σου επιτρέπει να πληρώσεις με χρήματα που έχεις στον τραπεζικό σου λογαριασμό ακουμπώντας το smarphone σου στο POS του καταστήματος, από το οποίο αγοράζεις.

Για να λειτουργήσει βέβαια αυτό, πρέπει να χρησιμοποιήσεις κάποια υπηρεσία. Γενικότερα, τα ψηφιακά πορτοφόλια και οι υπηρεσίες πληρωμής με το κινητό έχουν να κάνουν πρώτον με τη συμβατότητα που έχον οι συσκευές και δεύτερον με τις προσωπικές προτιμήσεις. Οι πιο γνωστές υπηρεσίες είναι το Google Pay και το Apple Pay. Πρέπει επίσης να ελέγξεις και αν η τράπεζά σου υποστηρίζει αυτό το σύστημα πληρωμής, όπως για παράδειγμα η Alpha Bank.

NFC Tags

Η εξαιρετική αυτή λειτουργία έχει και άλλες δυνατότητες. Ειδικότερα, κάποιος μπορεί να χρησιμοποιήσει τα NFC tags για να κάνει ταχύτατα ορισμένες δραστηριότητες. Βέβαια, τα NFC tags δεν είναι τόσο δημοφιλή στην Ελλάδα. Όμως, στο εξωτερικό πολύ συχνά τα χρησιμοποιούν για να κάνουν ορισμένα βασικά πράγματα στο σπίτι τους ή και στην εταιρεία που δουλεύουν.

Τα NFC tags, τα οποία είναι μικρά τσιπάκια που δεν απαιτούν ρεύμα, μπορείς να τα χρησιμοποιήσεις για να ανοίξεις το aircondition σου, να ανάψεις ή να σβήσεις τα φώτα στο σπίτι σου και να συνδεθείς στο δίκτυο Wi-Fi. Προφανώς αυτή η δυνατότητα προϋποθέτει το να διαθέτεις τις αντίστοιχες “έξυπνες συσκευές”.

Η τεχνολογία κάνει τη ζωή μας ευκολότερη

Ο ρόλος του NFC έχει παραγκωνιστεί το τελευταίο διάστημα. Παρά ταύτα, είναι σαφές πως η ευκολία στη χρήση και οι δυνατότητες που μας προσφέρει μας κάνει να καταλαβαίνουμε πόσο πιο εύκολη μπορεί να γίνει η ζωή μας με την τεχνολογία. Αντιστοίχως, υπάρχουν πάρα πολλές δυνατότητες, που λόγω άγνοιας δε χρησιμοποιούμε αφιερώνοντας άπειρο χρόνο σε πράγματα που θα μπορούσαμε να ολοκληρώσουμε σε χρόνο μηδέν.

Γενικότερα, καθώς περνάει ο καιρός, ο κόσμος της τεχνολογίας κάνει όλο και περισσότερες και πιο χρήσιμες ανακαλύψεις. Ακόμα και αν δε το χρησιμοποιούμε, το NFC θα είναι πάντα εδώ για να μας δείχνει ότι η τεχνολογία θα μας λύνει τα καθημερινά προβλήματα και θα μας παρέχει έναν αποτελεσματικό τρόπο να τελειώνουμε τις δουλειές μας.

Διάβασε επίσης: Fintech: Τι είναι και πώς λειτουργεί

Tags: , ,

Διάβασε επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Fill out this field
Fill out this field
Δώστε μια έγκυρη ηλ. διεύθυνση.
You need to agree with the terms to proceed

Exit mobile version