BitcoinΔιάφορα
1,726 προβολες

Τι είναι τελικά τα NFTs;

Όλο και συχνότερα γίνεται λόγος για τα Non-Fungible Tokens (NFTs). Όμως, τι είναι τελικά αυτά τα περιουσιακά στοιχεία, που πωλούνται για εκατομμύρια; Αξίζει να ξοδέψει κανείς τα χρήματά του; Πολλοί θεωρούν ότι τα NFTs είναι μία φούσκα, ενώ άλλοι πιστεύουν ότι ήρθαν για να μείνουν.

Τι είναι το NFT;

Το NFT είναι ένα ψηφιακό στοιχείο που αντιπροσωπεύει αντικείμενα του πραγματικού κόσμου, όπως τέχνη, μουσική, αντικείμενα εντός videogames κλπ. Αγοράζονται και πωλούνται στο διαδίκτυο συχνά με κρυπτονομίσματα και γενικά κωδικοποιούνται με το ίδιο software με πολλά κρυπτονομίσματα.

Παρόλο που υπάρχουν από το 2014, τα NFTs αποκτούν όλο και περισσότερη φήμη τώρα, επειδή αποτελούν έναν ολοένα και πιο δημοφιλή τρόπο αγοράς και πώλησης ψηφιακών έργων τέχνης. Επίσης, Τα NFTs είναι γενικά μοναδικά και έχουν μοναδικούς κωδικούς αναγνώρισης, έχουν δηλαδή μία τρόπον τινά “ψηφιακή σπανιότητα”, πράγμα που έρχεται σε αντιδιαστολή με άλλες ψηφιακές δημιουργίες οι οποίες είναι άπειρες σε προσφορά.

Όμως, όπως είναι λογικό, τίθεται το εξής ερώτημα: Αφού οποιοσδήποτε μπορεί να δει τις μεμονωμένες εικόνες ή ακόμα και ολόκληρο το κολάζ εικόνων δωρεάν στο διαδίκτυο, γιατί οι άνθρωποι είναι πρόθυμοι να ξοδέψουν εκατομμύρια σε κάτι που θα μπορούσαν εύκολα να αποκτήσουν με ένα απλό screenshot ή ένα απλό download; Η απάντηση είναι επειδή ένα NFT επιτρέπει στον αγοραστή να κατέχει το αυθεντικό-αρχικό αντικείμενο. Ουσιαστικά, το NFT που αγοράζει κάποιος περιέχει ενσωματωμένο έλεγχο ταυτότητας, ο οποίος χρησιμεύει ως απόδειξη ιδιοκτησίας. Οι συλλέκτες εκτιμούν αυτά τα «ψηφιακά δικαιώματα» σχεδόν περισσότερο από το ίδιο το αντικείμενο.

Ποιά είναι η διαφορά μεταξύ NFT και Crypto;

Γενικά τα NFTs κατασκευάζονται χρησιμοποιώντας το ίδιο είδος προγραμματισμού με τα κρυπτονομίσματα, όπως το Bitcoin ή το Ethereum. Η διαφορά τους η βασική είναι ότι τα μεν NFTs είναι μη ανταλλάξιμα, τα δε Cryptos είναι ανταλλάξιμα.

Το φυσικό χρήμα και τα κρυπτονομίσματα είναι «ανταλλάξιμα», που σημαίνει ότι μπορούν να ανταλλάσσονται το ένα με το άλλο. Είναι επίσης ίσα σε αξία όπως π.χ. ένα δολάριο αξίζει πάντα ένα άλλο δολάριο. ένα Bitcoin είναι πάντα ίσο με ένα άλλο Bitcoin. Η δυνατότητα αυτή των Cryptos τα καθιστά ένα αξιόπιστο μέσο διεξαγωγής συναλλαγών στο blockchain. Αντίθετα, καθένα από τα NFT έχει μια ψηφιακή υπογραφή που καθιστά αδύνατη την ανταλλαγή ή την εξισορρόπηση των NFT μεταξύ τους κι επομένως είναι μη ανταλλάξιμα (non fungible).

Πώς λειτουργεί ένα NFT;

Γενικά τα NFTs βρίσκονται σε ένα blockchain, όπως στο Ethyrium blockchain, το οποίο καταγράφει δημόσια τις συναλλαγές που γίνονται. Ένα NFT δημιουργείται από ψηφιακά αντικείμενα που αντιπροσωπεύουν τόσο υλικά όσο και άυλα στοιχεία, όπως: GIFs, Βίντεο και αθλητικά στιγμιότυπα, Εικονικά avatars και skins από videogames, Επώνυμα αθλητικά παπούτσια, Μουσική, ακόμα και tweets. Ουσιαστικά τα NFTs είναι ψηφιακά συλλεκτικά αντικείμενα.

Έχουν επίσης αποκλειστικά δικαιώματα ιδιοκτησίας. Τα NFT μπορούν να έχουν μόνο έναν ιδιοκτήτη κάθε φορά και η χρήση της τεχνολογίας blockchain καθιστά εύκολη την επαλήθευση της ιδιοκτησίας και τη μεταφορά διακριτικών μεταξύ των κατόχων. Ο δημιουργός μπορεί επίσης να αποθηκεύσει συγκεκριμένες πληροφορίες στα μεταδεδομένα ενός NFT. Για παράδειγμα, οι καλλιτέχνες μπορούν να υπογράψουν το έργο τέχνης τους συμπεριλαμβάνοντας την υπογραφή τους στο αρχείο.

Διάβασε επίσης: «Metaverse για παιδιά»

Σε ποιες περιπτώσεις χρησιμοποιούνται τα NFTs;

Η τεχνολογία Blockchain και τα NFTs προσφέρουν στους καλλιτέχνες και στους δημιουργούς μια μοναδική ευκαιρία να αποκτήσουν έσοδα από τα προϊόντα τους. Για παράδειγμα, οι καλλιτέχνες δε χρειάζεται πλέον να βασίζονται σε γκαλερί ή δημοπρασίες για να πουλήσουν την τέχνη τους. Αντίθετα, ο καλλιτέχνης μπορεί να πουλήσει απευθείας στον καταναλωτή το προϊόν του ως NFT. Αυτό του επιτρέπει επίσης να διατηρεί περισσότερα από τα κέρδη. Επιπλέον, οι καλλιτέχνες μπορούν να προσθέσουν “δικαιώματα εκμετάλλευσης”, ώστε να λαμβάνουν ένα ποσοστό πωλήσεων κάθε φορά που η τέχνη τους πωλείται σε έναν νέο ιδιοκτήτη.

Πώς να αγοράσεις NFTs;

Αρχικά, θα χρειαστεί να αποκτήσεις ένα ψηφιακό πορτοφόλι που θα σου επιτρέπει να αποθηκεύεις NFTs και κρυπτονομίσματα. Πιθανότατα θα χρειαστεί να αγοράσεις κάποιο κρυπτονόμισμα, όπως ο Ether, ανάλογα με το τι δέχεται ο πάροχος NFT σου. Μπορείς να αγοράσεις cryptos χρησιμοποιώντας μια πιστωτική κάρτα σε πλατφόρμες όπως το Coinbase, το Kraken, το eToro ακόμα και το PayPal. Στη συνέχεια, θα μπορείς να το μετακινήσεις στο πορτοφόλι σου. Έχε βέβαια υπόψη σου ότι τα περισσότερα ανταλλακτήρια χρεώνουν τουλάχιστον ένα ποσοστό της συναλλαγής όταν αγοράζεις κρυπτονομίσματα.

Τα πιο δημοφιλή marketplaces για NFTs είναι το OpenSea.io, το Rarible και το Foundation. Αν και αυτές οι πλατφόρμες φιλοξενούν χιλιάδες δημιουργούς και συλλέκτες NFT, φρόντισε να κάνεις την έρευνά σου προσεκτικά πριν αγοράσεις. Μερικοί καλλιτέχνες έχουν πέσει θύματα μιμητών που έχουν καταχωρίσει και πουλήσει τα έργα τους χωρίς την άδειά τους.

Πρέπει να αγοράσω NFTs;

Η αλήθεια είναι πως δεν υπάρχει ξεκάθαρη απάντηση σε αυτήν την ερώτηση. Το μέλλον των NFTs είναι αβέβαιο και η επένδυση σε αυτά είναι προσωπική απόφαση του καθενός. Επομένως, αυτό που συνίσταται είναι να το ψάξεις, διότι μπορεί όντως να αξίζει και όντως να σου ταιριάζει. Κάνε την έρευνά σου, έτσι ώστε να κατανοήσεις τους κινδύνους που υπάρχουν σε μία τέτοιου είδους επένδυση και πράττεις αναλόγως.

Tags: , ,

Διάβασε επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Fill out this field
Fill out this field
Δώστε μια έγκυρη ηλ. διεύθυνση.
You need to agree with the terms to proceed

Διάβασε επίσης: