Διάφορα
2,616 προβολες

Rooting σε Android συσκευές: Τι είναι και ποιά τα υπέρ και τα κατά του

rooting

Τι είναι το Rooting;

Rooting είναι ο όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει τη διαδικασία απόκτησης πρόσβασης ή προνομιακού ελέγχου σε συσκευές, συνηθέστερα σε smartphone και tablet Android. Το Rooting μπορεί επίσης να γίνει σε συσκευές που βασίζονται σε περιβάλλοντα Linux. Αν και παρόμοιο με όρους όπως unlocking και jailbreaking, εννοιολογικά το rooting είναι αρκετά διαφορετικό από αυτούς τους όρους.

Το Rooting επιτρέπει σε έναν κανονικό χρήστη να έχει δικαιώματα σε επίπεδο διαχειριστή στο περιβάλλον του λειτουργικού συστήματος. Στην περίπτωση των συσκευών Android, βοηθά στην παράκαμψη της αρχιτεκτονικής ασφάλειας, αλλά εάν δεν γίνει σωστά, θα μπορούσε ενδεχομένως να προκαλέσει προβλήματα.

Το rooting γίνεται συνήθως για να ξεπεραστούν οι περιορισμοί στις συσκευές που συνήθως τίθενται σε εφαρμογή από τους παρόχους υπηρεσιών ή τους κατασκευαστές υλικού. Στις περισσότερες περιπτώσεις, μόλις ολοκληρωθεί το rooting, μια εφαρμογή με το όνομα “Super User” είναι διαθέσιμη στη διαχείριση εφαρμογών.

Ένας χρήστης με πρόσβαση root μπορεί να εγκαταστήσει νέες εφαρμογές, να ανακαλέσει υπάρχουσες άδειες σε εφαρμογές συστήματος, να απεγκαταστήσει εφαρμογές συστήματος και να εκτελέσει έναν αριθμό ενεργειών που υπό κανονικές συνθήκες απαγορεύεται. Οτιδήποτε είναι δυνατό με δικαιώματα διαχειριστή μπορεί να επιτευχθεί από τον χρήστη, συμπεριλαμβανομένης της αφαίρεσης ή της αντικατάστασης του λειτουργικού συστήματος.

Ποιά είναι τα πλεονεκτήματα;

Υπάρχουν ορισμένα πλεονεκτήματα από το root σε μια συσκευή. Μόλις ολοκληρωθεί το rooting, ο χρήστης αποκτά πρόσβαση root και μπορεί να εγκαταστήσει προσαρμοσμένες ROM και ειδικές εφαρμογές που δεν ήταν δυνατές υπό άλλες συνθήκες. Ορισμένες προεπιλεγμένες εφαρμογές που δεν ήταν δυνατό να απεγκατασταθούν από τη συσκευή κάνοντας root μπορείς να τις απεγκαταστήσεις.

Διάβασε επίσης: Πώς να κατεβάσεις ΔΩΡΕΑΝ βίντεο από το Reddit στον υπολογιστή και στο κινητό

Ένα από τα κύρια πλεονεκτήματα του rooting είναι η ενίσχυση της διάρκειας ζωής της μπαταρίας. Οι rooted συσκευές μπορούν να σταματήσουν την εκτέλεση οποιασδήποτε ανεπιθύμητης εφαρμογής. Ένα άλλο πλεονέκτημα είναι η μεταφορά εφαρμογών από την εσωτερική αποθήκευση της συσκευής σε μια κάρτα μνήμης. Αυτό βοηθά στην απελευθέρωση χώρου μνήμης στη συσκευή.

Ποιά είναι τα μειονεκτήματα;

Υπάρχουν πολλά πιθανά μειονεκτήματα όσον αφορά το rooting. Γενικότερα, το να κάνεις root είναι μια προκλητική δραστηριότητα και απαιτεί ενδελεχή γνώση του λειτουργικού συστήματος και του σχετικού υλικού. Εάν το rooting γίνει λανθασμένα, υπάρχει μεγάλος κίνδυνος “bricking”. Αυτό σημαίνει ουσιαστικά ότι το κινητό σου δύναται να μη λειτουργεί κανονικά, αλλά και να μην μπορεί να διορθωθεί. Να καταλήξει εν ολίγοις να είναι σαν ένα τούβλο.

Επομένως, όπως είναι προφανές, οι περισσότεροι κατασκευαστές ακυρώνουν την εγγύηση της συσκευής εάν κάνεις root. Επιπλέον, το rooting μπορεί ενδεχομένως να προκαλέσει ευπάθεια σε ό,τι αφορά την ασφάλεια της συσκευής

Να κάνω rooting στο κινητό μου;

Συνολικά, το rooting, όπως είδαμε παραπάνω θα σου προσφέρει κάποιες δυνατότητες αναφορικά με τη λειτουργία και τη χρήση της android συσκευής σου, όπως το να μπορείς να κατεβάσεις και να εγκαταστήσεις “απαγορευμένες” εφαρμογές. Ωστόσο, τίθεται το ζήτημα της ασφάλειας. Επομένως, το συμπέρασμα είναι ότι το rooting είναι καλό μόνο στην περίπτωση που υπάρχει όντως ένας σκοπός. Συν τοις άλλοις το να κάνεις root απαιτεί ορισμένες γνώσεις.

Συνεπώς, αν δεν έχεις κάποιο συγκεκριμένο σκοπό σχετικά με λειτουργίες και δυνατότητες που θα ήθελες να έχεις στο κινητό σου και δεν διαθέτεις τις απαραίτητες γνώσεις, τότε καλύτερα να μην το δοκιμάσεις. Βέβαια, να πούμε κλείνοντας ότι υπάρχουν εφαρμογές, μέσω των οποίων μπορείς εύκολα να κάνεις “unroot”.

Διάβασε επίσης: Η κάμερα του iPhone σου δεν είναι μόνο για να βγάζεις φωτογραφίες!

Tags: , , ,

Διάβασε επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Fill out this field
Fill out this field
Δώστε μια έγκυρη ηλ. διεύθυνση.
You need to agree with the terms to proceed

Διάβασε επίσης: