Διάφορα
4,261 προβολες

Σφάλμα σκληρού δίσκου – Σημάδια ότι χρειάζεται αλλαγή

Σφάλμα σκληρού δίσκου

Ο καθένας από εμάς διαθέτει πολύτιμα αρχεία, όπως προσωπικά έγγραφα, φωτογραφίες, βίντεο ή μουσικά κομμάτια που δεν θα θέλαμε να χάσουμε. Σίγουρα η επιλογή του Cloud έχει βοηθήσει αρκετούς χρήστες, ωστόσο αρκετοί είναι και εκείνοι που επιλέγουν ακόμη την αποθήκευση των προσωπικών αρχείων σε σκληρούς δίσκους.

Όπως κάθε συσκευή, έτσι και ο σκληρός δίσκος, διαθέτει συγκεκριμένη διάρκεια ζωής. Μια εκτίμηση για το χρονικό αυτό διάστημα είναι τα 5-10 έτη. Ωστόσο ο ακριβής χρόνος ζωής ενός σκληρού δίσκου εξαρτάται από τον κατασκευαστή, τον τρόπο χρήσης του, την σωστή αποθήκευσή του και πολλά άλλα. Ένα σφάλμα σκληρού δίσκου στη σημερινή εποχή όπου η χρήση των δίσκων είναι αρκετά έντονη, εμφανίζεται συνήθως στα 3-4 χρόνια από την αγορά του. Ένα πολύ μικρό χρονικό διάστημα θα λέγαμε.

Είτε λοιπόν πρόκειται για τον σκληρό δίσκο του υπολογιστή σου, είτε για έναν εξωτερικό δίσκο, καλό θα ήταν να μάθεις πότε αυτός σε προειδοποιεί ότι είναι στα τελευταία του.

Διάβασε επίσης: Backup – Τα καλύτερα προγράμματα για να κρατάς αντίγραφα ασφαλείας

Σφάλμα σκληρού δίσκου – Πότε σε προειδοποιεί;

Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, οι σκληροί δίσκοι αρχίζουν να δυσλειτουργούν σταδιακά, δίνοντάς σου την ευκαιρία να το καταλάβεις εγκαίρως. Έτσι θα είσαι σε θέση να δημιουργήσεις ένα αντίγραφο ασφαλείας προκειμένου να μην χάσεις κανένα αρχείο σου. Υπάρχουν αρκετές ενδείξεις που σε προειδοποιούν ότι ο σκληρός σου δίσκος σιγά σιγά θα σε εγκαταλείψει και καλό θα ήταν να μάθεις να τους αναγνωρίζεις. Παρακάτω θα βρεις όλες τις απαραίτητες πληροφορίες που χρειάζεσαι.

Πως να καταλάβεις ένα Σφάλμα σκληρού δίσκου

1. Αργός υπολογιστής, πάγωμα οθόνης, μπλε οθόνη

Τα συγκεκριμένα σημάδια εμφανίζονται αρκετά συχνές σε χρήστες ενός ηλεκτρονικού υπολογιστή. Ανεξάρτητα από την αιτία εμφάνισης των προβλημάτων αυτών, καλό θα ήταν να κρατήσεις ένα αντίγραφο ασφαλείας ώστε να αποφύγεις δυσάρεστες καταστάσεις. Τα καλά νέα είναι ότι το πρόβλημα μπορεί να ήταν ένα μεμονωμένο περιστατικό και να μην εμφανιστεί ξανά. Εάν ωστόσο το πρόβλημα επιμένει, ακόμη και στην ασφαλή λειτουργία των Windows, τότε να είσαι σίγουρος ότι ευθύνεται κάποιο μέρος του hardware και κατά πάσα πιθανότητα ο σκληρός δίσκος.

Διάβασε επίσης: Πως να κάνεις backup τα Windows 10 στο OneDrive

2. Σφάλμα Σκληρού δίσκου – Παράξενος ήχος

Δυστυχώς, εάν ακούσεις ένα παράξενο ήχο από τον σκληρό σου δίσκο, πιθανόν να είναι ήδη αργά. Ο γνωστός και ως ήχος του θανάτου, τις περισσότερες φορές είναι η επιβεβαίωση ότι ο σκληρός δίσκος είναι «νεκρός». Εάν ωστόσο καταφέρεις και ανοίξεις τον υπολογιστή σου, τότε θα πρέπει όσο πιο σύντομα μπορείς να κρατήσεις ένα αντίγραφο ασφαλείας είτε σε έναν εξωτερικό σκληρό είτε στο Cloud. Ο σκληρός σου δίσκος είναι θέμα λεπτών να σε εγκαταλείψει οριστικά.

3. Κατεστραμμένα αρχεία και κακοί τομείς

Επιδιόρθωση σφάλματος σκληρού δίσκου

Εάν έχεις παρατηρήσει το φαινόμενο να μην ανοίγουν αρχεία του υπολογιστή σου, ή να μην είναι δυνατή η αποθήκευση, αντιγραφή και αποκοπή, τότε θα πρέπει να είσαι σε επαγρύπνηση για ένα σημαντικό σφάλμα σκληρού δίσκου. Δοκίμασε να επανεκκινήσεις τον υπολογιστή σου και να πραγματοποιήσεις μια επιδιόρθωση σκληρού δίσκου. Η διαδικασία είναι ιδιαίτερα εύκολη αφού το μόνο που θα πρέπει να κάνεις είναι να εντοπίσεις τον σκληρό σου δίσκο (C:, D: κλπ.) και να πατήσεις δεξί κλικ – ιδιότητες. Στην καρτέλα «Εργαλεία» υπάρχει ο «Έλεγχος Σφαλμάτων». Θα πρέπει μάλιστα να επιλέξεις και την επιλογή για αυτόματη επιδιόρθωση σφαλμάτων.

Εάν μετά την ολοκλήρωση λάβεις μήνυμα ότι η διαδικασία απέτυχε ή γενικά το πρόβλημα με τα κατεστραμμένα αρχεία συνεχίζεται, τότε πολύ πιθανόν ο σκληρός σου δίσκος να μην αντέξει για πολύ ακόμη.

Οι παραπάνω τρεις περιπτώσεις είναι τα πιο συχνά σημάδια για ένα σφάλμα σκληρού δίσκου. Σε κάθε μία από αυτές τις περιπτώσεις θα πρέπει να κρατήσεις ένα αντίγραφο ασφαλείας. Ωστόσο άποψή μας είναι να διατηρείς αντίγραφα ασφαλείας πριν φτάσεις σε σημείο να κινδυνεύει ο σκληρός σου δίσκος. Ποτέ δεν ξέρεις πότε θα είναι αργά.

Διάβασε επίσης: Οι καλύτεροι τρόποι για να κάνεις backup τον υπολογιστή σου

Tags: , , , ,

Διάβασε επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Fill out this field
Fill out this field
Δώστε μια έγκυρη ηλ. διεύθυνση.
You need to agree with the terms to proceed

Διάβασε επίσης: