Διάφορα
3,359 προβολες

Τι μπορεί να κάνει κάποιος γνωρίζοντας τη διεύθυνση IP σου

Η διεύθυνση IP (Internet Protocol) είναι ο τρόπος με τον οποίο τα web apps σε βρίσκουν στο διαδίκτυο, που σημαίνει ότι οποιοσδήποτε με τη διεύθυνση IP σου μπορεί να εντοπίσει τη συσκευή σου. Είναι ουσιαστικά όπως η διεύθυνση του σπιτιού σου, απλά αφορά σε μία συσκευή που έχει πρόσβαση στο ίντερνετ.

Είναι απειλή; Φυσικά και όχι. Όμως, όπως είναι αναμενόμενο, υπάρχουν πολλοί που το χρησιμοποιούν για να επιτεθούν στα θύματα. Οι χάκερς μπορούν να κάνουν κατάχρηση της διεύθυνσης IP σας με διάφορους τρόπους. Παρακάτω λοιπόν θα δεις τι μπορεί να κάνει κάποιος γνωρίζοντας την IP σου. Η γνώση αυτή μπορεί να σε προστατεύσει από μία κυβερνοεπίθεση.

1. Μπορεί να χακάρει τον υπολογιστή σου

Ένας χάκερ στον κυβερνοχώρο μπορεί να εισβάλει στον υπολογιστή σου και να κλέψει τις προσωπικές σου πληροφορίες. Αυτό είναι πιο πρακτικά δυνατό εάν έχει την διεύθυνση IP της συσκευής σου.

Οι χάκερ μπορούν να εκμεταλλευτούν την ευπάθεια στη διεπαφή ελέγχου μετάδοσης και διαδικτυακού πρωτοκόλλου (TCP/IP) για να παραβιάσουν τις δραστηριότητες του θύματός τους χρησιμοποιώντας τη διεύθυνση IP τους. Έτσι, η IP σου μπορεί να δώσει στους χάκερ πληροφορίες σχετικά με ανοιχτές και ευάλωτες θύρες TCP στον υπολογιστή σου. Κατά συνέπεια, μπορούν να χειριστούν πακέτα πληροφοριών για να εισάγουν spyware στον υπολογιστή σου και να κλέψουν προσωπικά διαπιστευτήρια.

2. Μπορεί να επιτεθεί στους servers της εταιρείας που δουλεύεις

Οι περισσότερες εταιρείες χρησιμοποιούν ιδιωτική διεύθυνση IP. Αν και αυτό είναι συνήθως δύσκολο για τους χάκερ, μπορούν να χρησιμοποιήσουν την IP της εταιρείας σου για να διαταράξουν τα συστήματά της. Ειδικά εάν το τείχος προστασίας του server της είναι αδύναμο.

Πρώτον, αυτό απαιτεί ο εισβολέας να αποκτήσει αρχικά πρόσβαση στο ιδιωτικό δίκτυο της εταιρείας σου και πιθανώς να αρπάξει τοπικά κοινόχρηστο IP. Αυτός είναι ο λόγος που θα πρέπει να αποφεύγεις να κάνεις κλικ σε μη αξιόπιστους εξωτερικούς συνδέσμους σε email ή SMS. Η επίθεση γίνεται χειρότερη εάν ο κύριος server της εταιρείας σου μοιράζεται το τοπικό δίκτυο με το υπόλοιπο προσωπικό.

Αν και η ίδια η διεύθυνση IP δεν διαρρέει ευαίσθητες πληροφορίες, υπάρχουν αρκετές τροποποιήσεις που μπορεί να χρησιμοποιήσει ο χάκερ για να εγκαταστήσει κακόβουλο λογισμικό στον server μέσω TCP.

3. Γνωρίζοντας τη διεύθυνση IP σου, ένας stalker μπορεί να παρακολουθεί τις κινήσεις σου

Εφόσον η διεύθυνση IP σου παρέχει σε σελίδες και εφαρμογές πληροφορίες σχετικά με την τοποθεσία του δικτύου σου, οποιοσδήποτε γνωρίζει την τεχνολογία μπορεί να χρησιμοποιήσει αυτές τις πληροφορίες για να εντοπίσει πού μένεις. Και δυστυχώς, είναι δύσκολο να καταλάβεις εάν κάποιος σε κατασκοπεύει μέσω της IP σου ή όχι.

Διάβασε επίσης: Η σάρωση QR κωδικών είναι πιο επικίνδυνη από όσο νομίζεις. Δες γιατί

Όπως αναφέρθηκε, οι ιστότοποι ή οι εφαρμογές χρειάζονται μόνο τη διεύθυνση IP σου για την ακριβή παράδοση περιεχομένου. Επομένως, δεν τους νοιάζει να μάθουν την πραγματική τοποθεσία σου.

Ωστόσο, ένας stalker ακόμα και αν δεν τον ενδιαφέρει να μάθει που μένεις, με την IP σου μπορεί να παρακολουθεί τις κινήσεις σου.

4. Μπορεί να σου στερήσει την πρόσβαση σε σελίδες και υπηρεσίες στο ίντερνετ

Το Distributed Denial of Service (DDOS) είναι μια από τις πιο βάναυσες επιθέσεις που μπορεί να προκύψουν όταν οι χάκερ στοχεύουν την IP σου. Ο σκοπός αυτού του τύπου επίθεσης μπορεί μερικές φορές να είναι ασαφής, αλλά συνήθως έχει οικονομικά κίνητρα. Ως εκ τούτου, στοχεύει συνήθως οργανισμούς και πλούσιους ιδιώτες.

Η ιδέα είναι να αποτρέψει σε εσένα ή τον οργανισμό σου την πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες στο διαδίκτυο. Πώς μπορεί κάποιος να χρησιμοποιήσει ένα DDOS εναντίον σου μέσω της διεύθυνσης IP σου;

Λοιπόν, είναι απλό θεωρητικά. Αλλά υπάρχουν πολλά που μπορείς να κάνει ένας χάκερ. Βασικά, από τη στιγμή που ένας χάκερ έχει τη διεύθυνση IP σου, μπορεί να διοχετεύσει μεγάλη κίνηση προς τον υπολογιστή ή τον server σου , με αποτέλεσμα να είναι εκτός σύνδεσης, επομένως να μην έχεις πρόσβαση σε ιντερνετικές υπηρεσίες.

5. Γνωρίζοντας τη διεύθυνση IP σου μπορεί κάποιος να κάνει συναλλαγές για λογαριασμό σου

Κάποιος με τη διεύθυνση IP σου μπορεί να πραγματοποιήσει συναλλαγές για λογαριασμό σου στο Διαδίκτυο. Αυτή η έννοια είναι εύκολο να κατανοηθεί όταν γνωρίζεις πώς λειτουργούν οι shared proxies και τα VPN.

Επιπλέον, η ενέργεια του εισβολέα μπορεί να σε μπλέξει ανάλογα με τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποίησε την IP σου ενώ σε υποδύθηκε. Για παράδειγμα, εάν κάποιος χρησιμοποιεί την IP σου για απάτη, για να σφραγίσει υπονοούμενες συμφωνίες ή για να κατεβάσει παράνομο περιεχόμενο, μπορεί να αποκλειστείς από την πρόσβαση σε ορισμένες υπηρεσίες στο Διαδίκτυο.

Τι μπορείς να κάνεις για να κρύψεις την IP σου και γενικά να μείνεις ασφαλής

Γενικότερα, όπως καταλαβαίνεις είναι καλό να αποκρύπτεις τη διεύθυνση IP σου. Παρέχει τις πληροφορίες που χρειάζονται οι χάκερς και οι stalkers για να πάρουν από σένα ή τη συσκευή σου αυτό που θέλουν.

Για να μην αντιμετωπίσεις λοιπόν προβλήματα και να είσαι ασφαλής είναι καλό να χρησιμοποιείς VPN. Πέραν αυτού μία άλλη πρόταση είναι να χρησιμοποιείς το Tor ως πρόγραμμα περιήγησης. Τέλος, όπως είναι προφανές, είναι πολύ σημαντικό να προσέχεις σε ποιους συνδέσμους κάνεις κλικ και σε ποιες σελίδες μπαίνεις στο ίντερνετ.

Διάβασε επίσης: Κακόβουλο λογισμικό στον υπολογιστή: Ενδείξεις και Tips για να το αντιμετωπίσεις

Tags: ,

Διάβασε επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Fill out this field
Fill out this field
Δώστε μια έγκυρη ηλ. διεύθυνση.
You need to agree with the terms to proceed

Exit mobile version