How-To
1,490 προβολες

Πώς να διαλέξεις πρόγραμμα VPN: Δες ποια χαρακτηριστικά πρέπει να έχει

πώς να διαλέξεις πρόγραμμα VPN

Το VPN (Virtual Private Network) μας προσφέρει ασφάλεια και ανωνυμία κατά την πλοήγησή μας στο διαδίκτυο. Μας παρέχει επίσης τη δυνατότητα να έχουμε πρόσβαση σε υπηρεσίες του εξωτερικού. Για παράδειγμα μπορείς να μπεις στο Netflix μιας άλλη χώρας και να έχεις μεγαλύτερη γκάμα ταινιών να δεις. Ποια χαρακτηριστικά έχει όμως ένα καλό VPN. Παρακάτω θα δεις τα must χαρακτηριστικά, έτσι ώστε να ξέρεις πώς να διαλέξεις πρόγραμμα VPN.

1. Πώς να διαλέξεις πρόγραμμα VPN: Τσέκαρε τον αριθμό των servers

Γενικότερα, ένα καλό VPN πρόγραμμα έχει έναν μεγάλο αριθμό διακομιστών, δηλαδή servers. Όσο περισσότεροι servers τόσο καλύτερα, καθώς σου δίνουν περισσότερες επιλογές για να βρεις έναν γρήγορο και αξιόπιστο διακομιστή όταν συνδέεσαι.

Στην πράξη, ωστόσο, δεν υπάρχει μεγάλη διαφορά στην εμπειρία μεταξύ ενός παρόχου με 1.000 και ενός παρόχου με 2.000 servers. Απλώς αναζήτησε ένα πρόγραμμα με τουλάχιστον 500 διακομιστές. Είναι αντικειμενικά υπεραρκετοί για τους περισσότερους ανθρώπους.

Πρέπει επίσης να τσεκάρεις σε ποιες χώρες είναι διαθέσιμοι οι servers. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις ένα VPN για να παρακάμψεις τους περιφερειακούς περιορισμούς, εφόσον ο πάροχος σου έχει server στη χώρα από την οποία θέλεις να έχεις πρόσβαση στο διαδίκτυο.

2. Μάθε πόσο ρίχνει το πρόγραμμα VPN την ταχύτητα στο ίντερνετ

Ένα μειονέκτημα στη χρήση ενός VPN είναι ότι μπορεί να επιβραδύνει λίγο τη σύνδεσή σου στο ίντερνετ λόγω του επιπλέον βήματος κρυπτογράφησης που περνούν τα δεδομένα. Για να ελαχιστοποιήσεις αυτήν την επιβράδυνση, θα πρέπει ένα VPN να έχει γρήγορους servers.

Ωστόσο, μπορεί να είναι δύσκολο να μάθεις πόσο γρήγορο θα είναι ένα VPN. Οι περισσότεροι πάροχοι διαφημίζουν ότι προσφέρουν καλές ταχύτητες, αλλά είναι δύσκολο να το επαληθεύσεις ως δυνητικός πελάτης.

Μπορείς να ψάξεις για κριτικές που συνήθως περιλαμβάνουν δοκιμή ταχύτητας, αλλά η εμπειρία σου θα είναι διαφορετική από αυτή κάποιου άλλου. Αυτό συμβαίνει επειδή η ταχύτητα της σύνδεσής σου θα εξαρτηθεί τόσο από το πού μένεις όσο και από το πού είναι ο server με τον οποίο κάνεις σύνδεση.

Ο μόνος τρόπος για να είσαι σίγουρος ποιες ταχύτητες θα έχεις με ένα VPN είναι να το δοκιμάσεις μόνος σου. Πολλά προγράμματα VPN προσφέρουν μια δωρεάν δοκιμή ή μια εγγύηση επιστροφής χρημάτων για να δοκιμάσουν τους διακομιστές τους για λίγες ημέρες και να δεις αν είσαι ευχαριστημένος με τις ταχύτητες προτού πληρώσεις.

Διάβασε επίσης: Ισχυροί κωδικοί πρόσβασης: 7 tips για μεγαλύτερη ασφάλεια

3. Δώσε προσοχή στην πολιτική ενός προγράμματος VPN σχετικά με την αποθήκευση των πληροφοριών σου

Το πιο σημαντικό ζήτημα που πρέπει να λάβεις υπόψη όταν ψάχνεις πώς να διαλέξεις πρόγραμμα VPN είναι η πολιτική καταγραφής του. Αυτό θα σου πει ποιες πληροφορίες θα αποθηκεύσει μια εταιρεία VPN σχετικά με τις δραστηριότητές σου στο Διαδίκτυο. Επομένως είναι ζωτικής σημασίας να το τσεκάρεις για να προστατεύσεις το απόρρητό σου. Γενικά, ένα καλό πρόγραμμα VPN έχει “πολιτική μη καταγραφής”, που σημαίνει ότι δεν θα αποθηκεύει πληροφορίες σχετικά με τους ιστότοπους που βλέπεις ή τα αρχεία που κατεβάζεις.

Για να το τσεκάρεις αυτό πρέπει να πας στη σελίδα ενός παρόχου VPN και να ψάξεις για την πολιτική απορρήτου του συγκεκριμένου παρόχου.

4. Πρέπει να βλέπεις και το επίπεδο κρυπτογράφησης που προσφέρει ένα πρόγραμμα VPN

Ένας άλλος παράγοντας που πρέπει να λάβεις υπόψη κατά την επιλογή ενός VPN είναι πόσο ισχυρή είναι η κρυπτογράφηση. Η ισχυρότερη κρυπτογράφηση είναι πιο δύσκολο να σπάσει και επομένως προσφέρει καλύτερη ασφάλεια. Η κρυπτογράφηση 256 bit είναι θα λέγαμε κλασική στον κόσμο των VPN. Ωστόσο ορισμένοι πάροχοι προσφέρουν λιγοτέρο ασφαλή κρυπτογράφηση, δηλαδή 128 bit.

Για να δεις για το επίπεδο κρυπτογράφησης ενός προγράμματος VPN πρέπει να μπεις στη σελίδα του παρόχου και να ψάξεις για τα χαρακτηριστικά του. Κατά 99 τοις εκατό θα γράφουν στην πλατφόρμα το τι προσφέρουν σχετικά με αυτό το κομμάτι.

5. Το τελευταίο που πρέπει να κοιτάξεις είναι η χώρα προέλευσης

Γενικότερα είναι καλό να βλέπεις πάντα ποιάς χώρας είναι ο πάρχος VPN που θα χρησιμοποιήσεις. Επίσης, υπάρχουν αρκετές χώρες προέλευσης που καλά θα κάνεις να τις αποφύγεις. Σε αυτές τις χώρες είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες, ο Καναδάς, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γερμανία, η Ιταλία και η Ισπανία. Όσο περίεργο και αν ακούγεται είναι καλό να μην προτιμήσεις VPN από αυτές τις χώρες. Ο λόγος είναι ότι σε αυτές τις χώρες, οι τοπικές υπηρεσίες ασφαλείας ενδέχεται να υποχρεώσουν έναν πάροχο VPN να αποκαλύψει τα δεδομένα των χρηστών του. Αυτό ουσιαστικά σημαίνει πώς υπάρχει κίνδυνος για το απόρρητό σου.

Διάβασε επίσης: Τα καλύτερα δωρεάν VPN προγράμματα για υπολογιστές

Tags: , , ,

Διάβασε επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Fill out this field
Fill out this field
Δώστε μια έγκυρη ηλ. διεύθυνση.
You need to agree with the terms to proceed

Διάβασε επίσης: