Διάφορα
1,800 προβολες

Ισχυροί κωδικοί πρόσβασης: 7 tips για μεγαλύτερη ασφάλεια

Σήμερα όλοι χρησιμοποιούμε το ίντερνετ. Το ίντερνετ μας προσφέρει αντικειμενικά πάρα πολλές δυνατότητες. Έχουμε πρόσβαση σε sites, στέλνουμε emails, ανταλλάζουμε μηνύματα κλπ. Σε κάθε μία όμως υπηρεσία στο ίντερνετ που απαιτεί λογαριασμό πρέπει να βάλουμε έναν κωδικό. Ο εκάστοτε κωδικός είναι εκεί για να δίνει πρόσβαση μόνο στον χρήση του κάθε ξεχωριστού λογαριασμού. Οι ισχυροί κωδικοί πρόσβασης σημαίνουν αναμφίβολα την καλύτερη ασφάλεια και την καλύτερη προστασία των δεδομένων του χρήστη.

Παρά ταύτα, πολύς κόσμος δε δίνει πολλή σημασία στους κωδικούς. Είμαστε στο 2022 και ακόμα υπάρχουν πολλοί που χρησιμοποιούν το “123456” ως κωδικό πρόσβασης. Αυτό, όπως είναι λογικό, καθιστά τον χρήστη εύκολο στόχο για χάκερς και κυβερνοεπιθέσεις. Αν καταλαβαίνεις όμως τη σημασία που έχουν οι ισχυροί κωδικοί, τότε πρέπει να δώσεις προσοχή στα παρακάτω 7 tips.

1. Μη χρησιμοποιείς διαδοχικούς αριθμούς ή γράμματα

Καταλαβαίνω ότι όταν δημιουργείς έναν κωδικό πρόσβασης θέλεις να είναι κάτι που θα το θυμάσαι εύκολα. Παρόλα αυτά, ένας πάρα πολύ απλός κωδικός είναι “βούτυρο στο ψωμί” για έναν χάκερ. Για παράδειγμα, ένας κωδικός “5678” ή “abcd” δε σου προσφέρει πραγματικά καμία προστασία. Οποιοσδήποτε διαθέτει ελάχιστες γνώσεις στον τομέα της πληροφορικής μπορεί να τον παρακάμψει και να αποκτήσει πρόσβαση στα δεδομένα σου.

2. Μη συμπεριλαμβάνεις στον κωδικό πρόσβασής την ημερομηνία γέννησής σου

Πολλές φορές, επειδή καταλαβαίνουμε ότι οι διαδοχικοί αριθμοί μπορούν εύκολα να προσπεραστούν, καταλήγουμε στο να επιλέγουμε ως κωδικό πρόσβασης τα γενέθλιά μας. Και αυτό όμως είναι τεράστιο λάθος. Συγκεκριμένα, στη σημερινή εποχή όλοι χρησιμοποιούμε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Μπορεί καν να μη το θυμόμαστε, αλλά σε πολλούς λογαριασμούς στα social μας έχουμε εισάγει την ημερομηνία γέννησής μας. Επομένως, ένας χάκερ που προσπαθεί να αποκτήσει πρόσβαση σε οτιδήποτε δικό μας, το πρώτο που θα κάνει είναι να ψάξει αυτές τις πληροφορίες μέσω των social media.

Διάβασε επίσης: Τι είναι τα Zero-Click Attacks: tips για να αποφύγεις τον κίνδυνο

3. Οι ισχυροί κωδικοί περιλαμβάνουν έναν συνδυασμό τουλάχιστον 8 γραμμάτων, αριθμών και συμβόλων

Όσο μεγαλύτερος είναι ο κωδικός πρόσβασής σου και όσο μεγαλύτερη ποικιλία χαρακτήρων χρησιμοποιεί, τόσο πιο δύσκολο είναι να τον βρει κάποιος. Για παράδειγμα, το “M0l#eb9Qv?” χρησιμοποιεί έναν μοναδικό συνδυασμό κεφαλαίων και πεζών γραμμάτων, αριθμών και συμβόλων. Ένας τέτοιος κωδικός είναι πολύ πιο δύσκολο για έναν χάκερ να τον προσπελάσει. Όσο δύσκολο και αν σου είναι να τον θυμάσαι, είναι καλύτερα να προτιμήσεις έναν τέτοιο για να έχεις το κεφάλι σου ήσυχο.

4. Καλό είναι να χρησιμοποιείς και να συνδυάζεις άσχετες λέξεις μεταξύ τους

Ένας περίεργος συνδυασμός λέξεων καθιστά δύσκολο για τους εγκληματίες του κυβερνοχώρου να μαντέψουν τον κωδικό πρόσβασής σου. Μη χρησιμοποιείς λοιπόν φράσεις από δημοφιλή τραγούδια, ταινίες ή τηλεοπτικές σειρές. Χρησιμοποίησε τρεις ή τέσσερις μεγαλύτερες λέξεις για να δημιουργήσεις έναν τελείως περίεργο αλλά ταυτόχρονα ισχυρό κωδικό. Για παράδειγμα, μπορείς να χρησιμοποιήσεις κάτι σαν αυτό “92CuT#sKiN3caBle”.

5. Οι ισχυροί κωδικοί πρόσβασης έχουν ορθογραφικά λάθη

Γενικότερα, είναι καλό να μη χρησιμοποιείς αυτούσιες λέξεις όπως τις βλέπεις σε ένα λεξικό. Πολύ πιθανό ένας χάκερ να βρει εύκολα τον κωδικό σου με αυτόν τον τρόπο. Το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να βρεις λέξεις που θα τις θυμάσαι, αλλά να τις γράψεις ανορθόγραφα. Τα σκόπιμα ορθογραφικά λάθη μπορούν να καταστήσουν ένα κωδικό ιδιαίτερα ισχυρό. Ένα καλό παράδειγμα είναι αυτό: “12$h@me!arTest”

6. Μη χρησιμοποιείς τον ίδιο κωδικό παντού

Κάθε συσκευή, εφαρμογή, ιστοσελίδα και λογισμικό απαιτεί έναν μοναδικό και ισχυρό κωδικό πρόσβασης. Σκέψου το ότι εάν ένας εγκληματίας του κυβερνοχώρου μαντέψει έναν από τους κωδικούς πρόσβασής σου, θα τον χρησιμοποιήσει για να επιχειρήσει να παραβιάσει όλους τους προσωπικούς και επαγγελματικούς σου λογαριασμούς. Επομένως, ακόμα και αν δημιουργήσεις έναν “τέλειο” και πάρα πολύ ισχυρό κωδικό πρόσβασης, μην τον χρησιμοποιείς παντού. Είναι πολύ σημαντικό να έχεις πολλούς και διαφορετικούς κωδικούς.

7. Μην αποθηκεύεις-σημειώνεις τους κωδικούς όπου να’ ναι

Αν ακολουθήσεις τα παραπάνω tips θα καταλήξεις να έχεις δεκάδες κωδικούς, τους οποίους λόγω της πολυπλοκότητάς τους δε θα μπορείς να θυμάσαι με τίποτα. Αυτό είναι λογικό. Επομένως, η πρώτη σου σκέψη είναι να τους αποθηκεύσεις κάπου στον υπολογιστή, για να μπορείς να ανατρέχεις σε αυτούς εύκολα όταν τους χρειάζεσαι.

Όμως, το να έχεις όλους τους κωδικούς σου συγκεντρωμένους σε ένα σημείο (πχ έναν φάκελο στην επιφάνεια εργασίας του υπολογιστή σου) κάθε άλλο παρά ασφαλές είναι. Αυτό που μπορείς να κάνεις είναι να τους γράψεις σε ένα χαρτί, έτσι ώστε να μην τους έχεις σε ψηφιακή μορφή. Αυτό όμως δεν είναι τόσο βολικό. Είναι προτιμότερο επομένως να κατεβάσεις κάποια εφαρμογή Password Manager (όπως πχ το 1Passwrod), που θα σου “φυλάει” τους κωδικούς συγκεντρωμένους με ασφάλεια.

Διάβασε επίσης: Τι είναι το Threat Intelligence και πώς λειτουργεί;

Tags: , , ,

Διάβασε επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Fill out this field
Fill out this field
Δώστε μια έγκυρη ηλ. διεύθυνση.
You need to agree with the terms to proceed

Διάβασε επίσης: