ΔιάφοραΤεχνολογία
1,933 προβολες

Twitch: Είναι ασφαλές για τα παιδιά;

Το twitch για όσους δε γνωρίζουν είναι μία πλατφόρμα livestreaming. Ίσως δε βγάζει και πολύ νόημα αντί να παίζει κάποιος ένα βιντεοπαιχνίδι να μπαίνει σε μία πλατφόρμα και να παρακολουθεί άλλους να παίζουν αυτό το παιχνίδι σε live μετάδοση. Όμως, στις μέρες μας η συνήθεια αυτή αποτελεί μία διασκεδαστική και συναρπαστική μορφή ψυχαγωγίας. Είναι μάλιστα τεράστια η γκάμα βιντεοπαιχνιδιών που μπορεί να παρακολουθήσει κανείς σε live μετάδοση στο Twitch.

Βέβαια, παρά το ότι η πλατφόρμα εστιάζει στη live μετάδοση βιντεοπαιχνιδιών υπάρχουν και πολλά άλλα πράγματα που μπορείς να παρακολουθήσεις. Για παράδειγμα, μπορείς να παρακολουθήσεις podcasts, μαγειρική, ζωγραφική και οτιδήποτε άλλο χωράει ο νους σου. Αυτό ωστόσο κρύβει και μερικούς “κινδύνους”, καθώς η πλατφόρμα χρησιμοποιείται και από πολλά παιδιά.

Η live μετάδοση κρύβει ορισμένους κινδύνους

Το livestreaming δεν είναι κάτι πρωτότυπο πλέον. Πάρα πολλές διαδικτυακές πλατφόρμες-μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπως το facebook, το instagram κλπ έχουν εφαρμόσει τις δικές του “εκδόσεις” livestreaming. Ουσιαστικά, με το πάτημα ενός κουμπιού, ο καθένας μπορεί να μεταδώσει τον εαυτό του σε εκατοντάδες ή χιλιάδες θεατές.

Είναι αδύνατο να εποπτεύσει κανείς το το παιδί του όταν πρόκειται για μία live μετάδοση. Οτιδήποτε μπορεί να συμβεί. Οι εικόνες βίας που προβάλλονται μέσω της live μετάδοσης είναι κάτι που σίγουρα χρειάζεται προσοχή.


Γνωρίζοντας ότι το άτομο στην οθόνη θα αντιδράσει σε πραγματικό χρόνο καθιστά τους ζωντανούς μεταδότες πρωταρχικούς στόχους για όσους θέλουν να κάνουν διαδικτυακό bullying. Επίσης, η live μετάδοση είναι κάτι “της στιγμής” που λέμε, και σε αυτό το πλαίσιο οι άνθρωποι συχνά ενεργούν με παρόρμηση χωρίς να σκέφτονται τις συνέπειες.

Σεξουαλικό υλικό

Υπάρχει μια διαδεδομένη “υποκουλτούρα” σεξουαλικής και άσεμνης συμπεριφοράς. Μάλιστα, υπάρχουν ορισμένοι “streamers” που αναπαράγουν σεξουαλικό περιεχόμενο και παρακάμπτουν τους κανονισμούς και τις κατευθυντήριες γραμμές για το “γυμνό” λόγω των χρηματικών δωρεών.

Διάβασε επίσης: Πώς να συνδέσεις το Playstation Account σου στο Discord

Το Chat στο Twitch

Πολλοί είναι οι streamer και τα αντίστοιχα κανάλια που χρησιμοποιούν προσβλητικό χιούμορ. Επιπλέον, σε πολλές περιπτώσεις αναπαράγεται ο ρατσισμός και ο φανατισμός. Αν μη τι άλλο κάτι τέτοιο αποτελεί κίνδυνο για ένα παιδί. Μία λύση είναι η λειτουργία της πλατφόρμας που ονομάζεται “Automod”. Η λειτουργία αυτή σου επιτρέπει να μπλοκάρεις προσβλητικές λέξεις ή φράσεις πριν δημοσιευτούν στο εκάστοτε chat.

Τα φαινόμενα απατούν

Υπάρχουν πολλά κανάλια τα οποία υποτίθεται ότι είναι “φιλικά προς τα παιδιά”. Το περιεχόμενο τέτοιων καναλιών μπορεί για παράδειγμα να είναι ένα παιχνίδι όπως το Minecraft. Το πρόβλημα εδώ έγκειται στο πως ό,τι και να δηλώνει ο streamer μπορεί από πίσω να κρύβεται κάτι άλλο. Ειδικότερα, πολλοί είναι οι streamers που προβάλλουν ότι ασχολούνται με παιχνίδια, αλλά στην πραγματικότητα απειλούν ή εκφοβίζουν ανήλικα άτομα με απώτερο σκοπό το προσωπικό τους όφελος.

Τι μπορεί να κάνουν οι γονείς για να αποφύγουν αυτούς τους κινδύνους για το παιδί τους;

Ο πιο απλός τρόπος για να είστε σίγουροι πως το παιδί σας είναι ασφαλές είναι να διαγράψετε τον λογαριασμό του στην πλατφόρμα και να το ενθαρρύνετε να βρει άλλους πιο δημιουργικούς τρόπους ψυχαγωγίας.

Επίσης, πέραν αυτής της “απόλυτης” λύσης, αυτό που μπορείτε να κάνετε είναι να χρησιμοποιείτε εργαλεία όπως το Family Zone, τα οποία θα σας επιτρέψουν να μπλοκάρετε ορισμένες εφαρμογές και ιστοσελίδες από το οικιακό σας δίκτυο.

Τέλος, η πιο απλή και συνάμα αποτελεσματική λύση είναι το να ελέγχετε ποιά κανάλια και ποιους streamers παρακολουθεί το παιδί σας, έτσι ώστε να είστε ένα βήμα μπροστά και να γνωρίζεται εξαρχής τι είναι ασφαλές για το παιδί σας και τι όχι.

Tags: , ,

Διάβασε επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Fill out this field
Fill out this field
Δώστε μια έγκυρη ηλ. διεύθυνση.
You need to agree with the terms to proceed

Διάβασε επίσης: