Διάφορα
3,655 προβολες

Τηλεοράσεις OLED & QLED: Ποιά είναι καλύτερη;

τηλεοράσεις OLED

Θέλεις να πάρεις καινούρια τηλεόραση και δεν ξέρεις ποια χαρακτηριστικά να κοιτάξεις; Σε μπερδεύει όλη αυτή η ορολογία που υπάρχει εκεί έξω; Μην ανησυχείς! Σε αυτό το άρθρο θα μάθεις τι είναι οι τηλεοράσεις OLED, τι είναι οι τηλεοράσεις QLED και τι είναι το UHD. Θα μάθεις ορισμένα πράγματα για να καταλήξεις στο τι είδους τηλεόραση θέλεις να πάρεις.

Τι είναι οι τηλεοράσεις QLED;

Το QLED σημαίνει Quantum-dot Light-Emitting Diode. Μια οθόνη QLED είναι ακριβώς όπως μια κανονική οθόνη LED, με τη διαφορά ότι χρησιμοποιεί εξαιρετικά λεπτά σωματίδια, που τα λέμε “quantum dots”, δηλαδή “κβαντικές κουκκίδες”, για να υπερφορτίσει τη φωτεινότητα και το χρώμα της οθόνης. Εν ολίγοις, οι τηλεοράσεις που χρησιμοποιούν τεχνολογία QLED προσφέρουν καλύτερα χρώματα.

Αν και το QLED εισήχθη από τη Sony το 2013, η Samsung πουλά τώρα τηλεοράσεις QLED και έχει δημιουργήσει μια συνεργασία με άλλους κατασκευαστές QLED όπως η Sony, η Vizio, η Hisense και η TCL.

Οι κβαντικές κουκκίδες είναι μικρά σωματίδια που λάμπουν όταν το φως πέφτει πάνω τους. Είναι πολύ μικροσκοπικά, μικρότερα ακόμη και από έναν ιό! Επειδή το μέγεθός τους ελέγχεται με τόσο μεγάλη ακρίβεια, το φως που προκύπτει μπορεί επίσης να ελεγχθεί με την ίδια ακρίβεια.

Είναι επίσης πολύ σταθερά, πράγμα που σημαίνει ότι η επίδρασή τους δεν φθείρεται με την πάροδο του χρόνου, σε αντίθεση με τις οθόνες LED που μπορεί να έχουν αυτό το πρόβλημα.

Διάβασε επίσης: USB-C και Micro USB: Ποιές είναι οι διαφορές τους;

Τι είναι οι τηλεοράσεις OLED;

Μια οργανική δίοδος εκπομπής φωτός (OLED) την κατασκευάζουν χρησιμοποιώντας ένα υλικό που λάμπει παρόμοια με το θερμαντικό στοιχείο σε μια τοστιέρα όταν λάβει ηλεκτρισμό.

Οι OLED αποτελούνται από οργανικές ενώσεις. Περιέχουν μια τεράστια γκάμα οργανικών ενώσεων που λειτουργούν σε συνδυασμό, καθώς κάθε χρώμα LED απαιτεί διαφορετική σύνθεση οργανικής ένωσης.

Ανάλογα με το πόσο ηλεκτρικό ρεύμα λαμβάνει κάθε pixel OLED, θα παράγει διαφορετική συχνότητα φωτός. Εάν υπάρχει ισχυρό ρεύμα, οι OLED θα παράγουν περισσότερο φως και το αντίστροφο. Παράλληλα, μια οθόνη OLED θα προσφέρει εξαιρετικά σκούρα “μαύρα”.

Σύμφωνα με την LG, εάν βλέπεις τηλεόραση για έξι ώρες την ημέρα, η αναμενόμενη διάρκεια ζωής μιας τηλεόρασης OLED θα πρέπει να είναι περίπου 22 χρόνια.

Τι είναι το UHD;

Το UHD δεν είναι ένας τύπος οθόνης. Αντίθετα, σημαίνει Ultra High Definition, το οποίο είναι ανάλυση οθόνης.

Είναι ένα βήμα παραπάνω από το Full HD, το οποίο είναι 1080p ή 1.920 x 1.080. Το Ultra High Definition (UHD) το τετραπλασιάζει και το κάνει ανάλυση 3.840 επί 2.160. Θα το δεις συχνά και ως 4K.

Δεν μπορούμε να συγκρίνουμε το QLED με το UHD αφού δεν είναι το ίδιο πράγμα. Ωστόσο, μπορούμε να συγκρίνουμε το UHD με άλλες αναλύσεις οθόνης όπως το Full HD. Αντίστοιχα μπορούμε να συγκρίνουμε το QLED ή το OLED με άλλες τεχνολογίες οθόνης όπως το Neo QLED, το QD-OLED και το NanoCell.

Τηλεοράσεις OLED & QLED: Ποιά είναι εν τέλει καλύτερη;

Συγκριτικά, οι QLED έχουν υψηλότερη φωτεινότητα, μεγαλύτερα μεγέθη οθόνης και χαμηλότερες τιμές. Οι τηλεοράσεις QLED είναι μια εξαιρετική επιλογή για όποιον θέλει να αγοράσει μια νέα τηλεόραση και δεν θέλει να ξοδέψει πολλά. Παρέχουν εξαιρετική αξία για τα χρήματα και έχουν αναθεωρηθεί και βελτιωθεί από τη Samsung εδώ και πολλά χρόνια.

Αντιθέτως, αν μπορείς να ξοδέψεις λίγο περισσότερα και ο προϋπολογισμός δεν είναι πρόβλημα, οι OLED είναι ο καλύτερος τρόπος. Έχουν καλύτερες γωνίες θέασης, καταναλώνουν λιγότερη ενέργεια και διαθέτουν βαθύ μαύρο και καλύτερη αντίθεση σε σύγκριση με τις οθόνες QLED.

Επίσης, οι τηλεοράσεις QLED έχουν γενικά χρόνους απόκρισης 2 έως 8 χιλιοστά του δευτερολέπτου, ενώ οι τηλεοράσεις OLED είναι πολύ πιο γρήγορες με χρόνους απόκρισης 0,1 χιλιοστών του δευτερολέπτου. Οι τηλεοράσεις OLED είναι σίγουρα ο καλύτερος τρόπος αν θέλεις να χρησιμοποιήσεις μια με ένα gaming pc.

Εξετάζοντας όλα τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα των τηλεοράσεων QLED και OLED, οι τελευταίες είναι σίγουρα καλύτερες. Οι τηλεοράσεις OLED διαρκούν περισσότερο από την QLED. Είναι πιο αποδοτικές και παράγουν πιο σκούρα μαύρα με εξαιρετικά επίπεδα αντίθεσης.

Διάβασε επίσης: MacBook Pro και iPad Pro: Ποιές είναι οι διαφορές τους;

Tags: , ,

Διάβασε επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Fill out this field
Fill out this field
Δώστε μια έγκυρη ηλ. διεύθυνση.
You need to agree with the terms to proceed

Διάβασε επίσης: