Διάφορα
1,208 προβολες

Τι είναι το Threat Intelligence και πώς λειτουργεί;

τι είναι το threat intelligence

Καθώς η απειλή από τις κυβερνοεπιθέσεις συνεχίζει να αυξάνεται, οι επιχειρήσεις όλων των μεγεθών παίρνουν τα μέτρα τους. Ωστόσο, μια δραστηριότητα που πολλές εταιρείες συνεχίζουν να παραλείπουν είναι το Threat Intelligence. Οι συγκεκριμένες απειλές που αντιμετωπίζει μια επιχείρηση ποικίλλουν σε μεγάλο βαθμό ανάλογα με το μέγεθός της και τον κλάδο της. Τι ακριβώς όμως σημαίνει; Σε αυτό το άρθρο θα μάθεις τι είναι το Threat Intelligence και πώς λειτουργεί.

Τι είναι το Threat Intelligence

Το Threat Intelligence αφορά στη συλλογή πληροφοριών που μπορεί να χρησιμοποιήσει μια επιχείρηση για να αποτρέψει κυβερνοεπιθέσεις.

Μια εταιρεία μπορεί να λάβει αυτές τις πληροφορίες τόσο από εσωτερικές όσο και από εξωτερικές πηγές. Εσωτερικά, μια επιχείρηση μπορεί να εξετάσει κυβερνοεπιθέσεις των οποίων έχει πέσει θύμα στο παρελθόν.

Οι εξωτερικές πληροφορίες προέρχονται από μια ποικιλία διαφορετικών πηγών. Μπορεί να είναι τόσο απλό όπως το να παρακολουθείς ειδήσεις για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο και να ενημερώνεσαι για τον τρόπο επίθεσης σε άλλες εταιρείες. Ή, μπορεί να περιλαμβάνει πληρωμή για πληροφορίες από προμηθευτές κυβερνοασφάλειας.

Μια επιχείρηση μπορεί να αναλύσει όλες αυτές τις πληροφορίες σε μια προσπάθεια να προετοιμαστεί για επερχόμενες επιθέσεις.

Ποιά πλεονεκτήματα-οφέλη έχει το Threat Intelligence;

Το Threat Intelligence, όταν εκτελείται σωστά, προσφέρει μια σειρά από οφέλη:

1. Επιτρέπει στους ιδιοκτήτες επιχειρήσεων και στους επαγγελματίες της κυβερνοασφάλειας να ενημερώνονται για τις πιο πρόσφατες απειλές και παράγοντες.

2. Οι πληροφορίες που συλλέγονται μπορούν να κοινοποιηθούν σε μια επιχείρηση, έτσι ώστε όλοι να γνωρίζουν όλες τις ενεργές απειλές.

3. Εντάσσει τις τρέχουσες επιθέσεις σε ένα πλαίσιο, επιτρέποντας την καλύτερη κατανόηση της ύποπτης δραστηριότητας δικτύου.

4. Επιτρέπει την άμεση λήψη μέτρων για την προστασία από όλες τις απειλές που εντοπίζονται.

5. Μπορεί να αποτρέψει την επιτυχία των κυβερνοεπιθέσεων.

Πώς λειτουργεί το Threat Intelligence;

Το Threat Intelligence είναι μια χρονοβόρα διαδικασία που συνήθως περιλαμβάνει έξι φάσεις. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι αυτό είναι μόνο ένα γενικό περίγραμμα. Τα συγκεκριμένα βήματα που λαμβάνονται εξαρτώνται από το μέγεθος μιας επιχείρησης και τις πιθανές απειλές που αντιμετωπίζει.

1. Requirements

Η πρώτη φάση απαιτεί να κατανοηθούν οι στόχοι του Threat Intelligence. Μπορείς να σημειώσεις τα περιουσιακά στοιχεία που πρέπει να προστατευτούν, τους τύπους απειλών που είναι πιθανό να αντιμετωπίσει η επιχείρησή σου και ποιες πληροφορίες μπορούν να βοηθήσουν στην αποτροπή τους. Αυτό μπορεί επίσης να περιλαμβάνει την κατανόηση του ποιος είναι πιθανό να επιτεθεί στην επιχείρησή σου και γιατί. Το αποτέλεσμα είναι συνήθως μια σειρά ερωτήσεων που πρόκειται να απαντήσεις.

2. Collection

Σε αυτή τη φάση συλλέγονται όλες οι απαραίτητες πληροφορίες. Αυτό θα πρέπει να περιλαμβάνει πληροφορίες που έχεις ήδη, όπως τα αρχεία καταγραφής δικτύου. Αλλά θα απαιτήσει επίσης πρόσθετη έρευνα τόσο από τους διαθέσιμους στο κοινό ιστοτόπους όσο και πιθανώς πληρωμένη διαβούλευση. Η ανταλλαγή πληροφοριών με άλλες επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν παρόμοιες απειλές μπορεί επίσης να αποδειχθεί ανεκτίμητη.

Διάβασε επίσης: Τι είναι Cookies και πώς μας επηρεάζουν;

3. Processing

Οι πληροφορίες που συλλέγονται, όπως η έξοδος των αρχείων καταγραφής, δεν είναι ιδιαίτερα χρήσιμες χωρίς κάποιο πλαίσιο. Η προσθήκη πλαισίου και η τακτοποίηση των δεδομένων σε εύχρηστες μορφές αποτελούν μέρος της φάσης επεξεργασίας. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει την τοποθέτηση των δεδομένων σε υπολογιστικά φύλλα, τη δημιουργία γραφημάτων και την απόρριψη κάθε πληροφορίας που δεν είναι χρήσιμη.

4. Analysis

Στη φάση της ανάλυσης, όλες οι πληροφορίες που συλλέγονται χρησιμοποιούνται για να απαντηθούν οι ερωτήσεις που ορίζονται στην 1η φάση (στα requirements). Μια εταιρεία μπορεί επίσης να χρησιμοποιήσει αυτές τις πληροφορίες για να διαμορφώσει κατάλληλες απαντήσεις σε απειλές που είναι πλέον καλύτερα κατανοητές και να αλλάξει τις διαδικασίες αναφορικά με την ασφάλεια.

5. Dissemination

Εκτός εάν μια επιχείρηση είναι πολύ μικρή, οι πληροφορίες για τις απειλές θα πρέπει να διαδοθούν σε άλλα άτομα για να είναι πολύτιμη. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει την παροχή των συμπερασμάτων σου στην ομάδα πληροφορικής ή κυβερνοασφάλειας. Οι πληροφορίες μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν ως αιτιολόγηση για τους λόγους για τους οποίους μια συγκεκριμένη πρόταση ασφάλειας πρέπει να πληρωθεί.

6. Feedback

Το Threat Intelligence δεν δημιουργείται πάντα κατάλληλα με την πρώτη προσπάθεια. Οι απειλές αλλάζουν συνεχώς και οι πληροφορίες που χρειάζονται για την αντιμετώπιση ακόμη και εκείνων που δεν αλλάζουν δεν είναι πάντα πλήρως κατανοητές.

Η φάση ανατροφοδότησης είναι επομένως απαραίτητη. Επιτρέπει σε όσους λαμβάνουν το intelligence να παρέχουν ανατροφοδότηση και να ζητούν αλλαγές όπου χρειάζεται. Σε αυτό το σημείο, η διαδικασία ξεκινά από την αρχή με την καλύτερη κατανόηση των αναγκών πληροφοριών.

Περιπτώσεις χρήσης αυτών των πληροφοριών

Ταχύτερη απόκριση σε περιστατικά

Η αποτελεσματικότητα της απόκρισης του συμβάντος συχνά βασίζεται στην ταχύτητα. Εάν συμβεί μια εισβολή στο δίκτυο, η πιθανή ζημιά εξαρτάται από το πόσο καιρό επιτρέπεται στον εισβολέα να παραμείνει εντός του δικτύου. Το Threat Intelligence διαδραματίζει ζωτικό ρόλο στην αναγνώριση ότι συμβαίνουν επιθέσεις και στην αύξηση της ταχύτητας με την οποία η εταιρεία τις σταματά.

Διαχείριση ευπάθειας

Το Threat Intelligence περιλαμβάνει έρευνα σχετικά με τις πιο πρόσφατες ευπάθειες στο software. Ενώ όλο το λογισμικό θα πρέπει να διορθωθεί, ορισμένες επιχειρήσεις αποτυγχάνουν να το κάνουν. Το Threat Intelligence διασφαλίζει ότι εάν ένα κομμάτι λογισμικού έχει μια γνωστή ευπάθεια, κάποιος στην εταιρεία το γνωρίζει.

Ανάλυση συνεργατών

Οι εταιρείες συχνά δέχονται επίθεση όχι λόγω των δικών τους λαθών αλλά επειδή ένας από τους επιχειρηματικούς εταίρους τους έχει παραβιαστεί. Το Threat Intelligence μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την πιθανή αποφυγή αυτού του σεναρίου. Εάν μια υπηρεσία στην οποία βασίζεται η εταιρεία σου έχει παραβιαστεί, οι πληροφορίες θα πρέπει να σε προειδοποιήσουν για αυτό το γεγονός.

Διάβασε επίσης: Τι μπορεί να κάνει κάποιος γνωρίζοντας τη διεύθυνση IP σου

Tags: ,

Διάβασε επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Fill out this field
Fill out this field
Δώστε μια έγκυρη ηλ. διεύθυνση.
You need to agree with the terms to proceed

Διάβασε επίσης: