How-To PCΔιάφορα
2,985 προβολες

Τι είναι το PUP και πώς μπορεί να βλάψει τον υπολογιστή σου;

τι είναι το PUP

Όλοι γνωρίζουμε ότι στον ψηφιακό κόσμο υπάρχουν πολλοί κίνδυνοι, καθώς γίνονται πάρα πολλές επιθέσεις στον κυβερνοχώρο. Αυτές οι επιθέσεις έχουν ως αποτέλεσμα την εγκατάσταση κακόβουλου λογισμικού στον υπολογισμοί σου. Έχουμε δει σε άλλο άρθρο ορισμένα tips για να αντιμετωπίσεις το κακόβουλο λογισμικό. Παρόλα αυτά, το PUP είναι κάτι διαφορετικό. Αυτό σημαίνει ότι δίνεις τη συναίνεσή σου, όταν κατεβάζεις ένα PUP. Παρακάτω θα δεις τι ακριβώς είναι, πώς μπορεί να βλάψει τον υπολογιστή σου, αλλά και πώς μπορείς να το αποφύγεις.

Τι είναι το PUP (Potentially Unwanted Program);

Ένας υπολογιστής μπορεί να εκτελεί διάφορες εργασίες όπως επεξεργασία κειμένου, επεξεργασία βίντεο, παιχνίδια κ.λπ. Όμως με μια σύνδεση στο Διαδίκτυο υπάρχουν πολλά περισσότερα που μπορείς να κάνεις με αυτόν τον υπολογιστή. Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν η αποστολή και λήψη email ή μηνυμάτων, επίσκεψη σε ιστότοπους και κοινωνικά δίκτυα, πραγματοποίηση αγορών, και πολλά άλλα. Ωστόσο, στο ίντερνετ υπάρχει ο κίνδυνος ότι μπορεί να κατεβάσεις ανεπιθύμητα προγράμματα.

Τα PUP (Potentially Unwatned Programs) σημαίνουν στην ελληνική τα “δυνητικά ανεπιθύμητα προγράμματα”. Αυτά τα προγράμματα συνιστούν συχνά δωρεάν προγράμματα λογισμικού, που φαίνονται νόμιμα. Παρόλα αυτά, είναι κάτι περισσότερο από μία ενοχλητική διαφήμιση. Ειδικότερα, μπορούν να προκαλέσουν μεγάλη ζημιά στο σύστημά σου.

Οι 3 κύριοι τύποι των PUP

Οι τρεις κύριοι τύποι PUP είναι το adware, το spyware και το browser exploiters. Ας πάρουμε τα πράγματα όμως ένα ένα για να δούμε πόσο επικίνδυνο είναι το καθένα.

  • adware: Από πολλές απόψεις, το adware είναι ο πιο αθώος τύπος PUP, καθώς σκοπός του είναι να πλημμυρίσει έναν υπολογιστή με διαφημίσεις μέσω αναδυόμενων παραθύρων. Ναι, η διαφήμιση είναι ενοχλητική. Ωστόσο, τα πράγματα μπορεί να γίνουν πιο επικίνδυνα εάν ο χρήστης κάνει κλικ στις διαφημίσεις. Αυτά τα κλικ μπορούν να ανοίξουν ιστότοπους, να εγκαταστήσουν επιπλέον PUP ή να σε πείσουν να κάνεις αγορές για αγαθά που δεν θα παραδοθούν ποτέ, επειδή η διαφήμιση ήταν ψεύτικη.
  • Spyware: Αντίθετα, το spyware (λογισμικό υποκλοπής) λειτουργεί στο παρασκήνιο για να κλέψει προσωπικές πληροφορίες και να συλλέξει το ιστορικό περιήγησης από τον υπολογιστή. Αυτό το περιεχόμενο είναι πολύ πολύτιμο τόσο για τους διαφημιστές όσο και για τους χάκερς.
  • browser exploiters: Με τα exploits του προγράμματος περιήγησης, εγκαθίσταται κακόβουλο λογισμικό για την αλλαγή των ρυθμίσεων του web browser. Για παράδειγμα, το exploit μπορεί να αλλάξει τις ρυθμίσεις αναζήτησης, να προσθέσει περιττές γραμμές εργαλείων, να εγκαταστήσει κακόβουλες επεκτάσεις κ.λπ.

Διάβασε επίσης: Τι μπορεί να κάνει κάποιος γνωρίζοντας τη διεύθυνση IP σου

Πώς να αποφύγεις αυτά τα ανεπιθύμητα προγράμματα

τι είναι το PUP

Όπως καταλαβαίνεις, τα PUP μπορούν να σου δημιουργήσουν πολλά προβλήματα. Ωστόσο, δεν υπάρχει λόγος πανικού. Μπορείς να εξαλείψεις τον κίνδυνο εγκατάστασης ενός PUP κάνοντας μερικά σχετικά εύκολα βήματα και ακολουθώντας μερικούς απλούς κανόνες:

1. Αρχικά πρέπει να έχεις υπόψη σου ότι δεν είναι όλα τα PUP παράνομα. Ωστόσο, μπορεί να είναι “ανήθικα”, καθώς ορισμένες εταιρείες δεν είναι πολύ ξεκάθαρες σχετικά με την προσθήκη τους σε νόμιμες λήψεις λογισμικού. Επομένως, συνιστάται να διαβάσεις τη συμφωνία άδειας χρήσης του χρήστη του λογισμικού πριν το κατεβάσεις.

2. Πρέπει να βλέπεις από πού κατεβάζεις αρχεία. Να αποφεύγεις άγνωστους ιστότοπους για λήψεις και αγορές. Εάν ένας ιστότοπος προσφέρει έναν τίτλο λογισμικού δωρεάν ή σε τιμή πολύ χαμηλότερη από άλλους, θα μπορούσε απλώς να είναι ένα PUP που θα πρέπει να αποφύγεις.

3. Κατά την εγκατάσταση λογισμικού, μην επιλέγεις την προεπιλεγμένη τοποθεσία. Αντίθετα, κατά τη διάρκεια της εγκατάστασης, επίλεξε μια προσαρμοσμένη τοποθεσία για τα εγκατεστημένα αρχεία. Κάτι τέτοιο καθιστά λιγότερο πιθανό ένα εγκατεστημένο PUP να προκαλέσει προβλήματα.

4. Κάνε μία σύντομη έρευνα. Πριν κατεβάσεις ένα πρόγραμμα δωρεάν λογισμικού ψάξε για κριτικές και σχόλια από άλλους χρήστες. Αν ένα πρόγραμμα είναι τελικά PUP με μία καλή αναζήτηση θα γνωρίζεις αν πρέπει να το κατεβάσεις ή όχι.

5. Τέλος, όπως είναι λογικό, καλά θα κάνεις να χρησιμοποιείς προγράμματα για την αντιμετώπιση κακόβουλου λογισμικού. Ένα anti-malware πρόγραμμα μπορεί να αποβεί σωτήριο μερικές φορές.

Διάβασε επίσης: Τι είναι το Wi-Fi Pineapple και πώς να προστατευτείς από τις επιθέσεις

Tags: , , , , ,

Διάβασε επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Fill out this field
Fill out this field
Δώστε μια έγκυρη ηλ. διεύθυνση.
You need to agree with the terms to proceed

Διάβασε επίσης: