Tech NewsΤεχνολογία
3,218 προβολες

Τι είναι το Google Chrome OS Flex και ποια η διαφορά του από το Chrome OS

Τι είναι το Google Chrome OS Flex και ποια η διαφορά του από το Chrome OS

Ως γνωστόν, η Google έχει το δικό της λειτουργικό σύστημα για φορητούς υπολογιστές που ονομάζεται Chrome OS. Βασίζεται στον browser Chrome και εστιάσει σε προϊόντα με επίκεντρο την Google, με τον χώρο αποθήκευσης ως τον κύριο “κόμβο δεδομένων”. Όμως, τα πράγματα αλλάζουν. Η Google μόλις πρόσφατα ανακοίνωσε μία καινούρια έκδοση, το Google Chrome OS Flex. Τι είναι όμως το Google Chrome OS Flex και ποιά τα πλεονεκτήματα και γενικότερα οι διαφορές του με το μέχρι τώρα λειτουργικό σύστημα της εταιρείας;

Τι είναι το Google Chrome OS Flex

Το Google Chrome OS Flex είναι ο διάδοχος του λειτουργικού συστήματος CloudReady της Neverware, το οποίο φέρνει το Chrome OS σε σχεδόν κάθε ξεπερασμένο υπολογιστή. Όπως το κανονικό Chrome OS, το CloudReady και το Google Chrome OS Flex βασίζονται στο Chromium OS, το θεμέλιο ανοιχτού κώδικα για το λειτουργικό σύστημα επιτραπέζιων υπολογιστών της Google.

Τι είναι το Google Chrome OS Flex και ποια η διαφορά του από το Chrome OS

Σε αντίθεση με τον προκάτοχό του, το Google Chrome OS Flex θα λαμβάνει ενημερώσεις εξίσου γρήγορα με τα κανονικά Chromebook. Αυτό, όπως είναι λογικό, αποτελεί ένα τεράστιο πλεονέκτημα.

Σημειωτέτον ότι το Chrome OS Flex θα είναι δωρεάν αλλά και πολύ εύκολο στην εγκατάσταση. Θα μπορείς να το εγκαταστήσεις είτε στον Windows υπολογιστή σου είτε σε MacOS και θα λειτουργεί άψογα.

Διάβασε επίσης: Τι είναι το Skiff Mail; Είναι τελικά καλύτερο από το Gmail;

Οι διαφορές και τα πλεονεκτήματα

Αρχικά, πρέπει να μιλήσουμε για τις ομοιότητες των δύο λειτουργικών συστημάτων. Ειδικότερα, το Chrome OS Flex, που θα υποστηρίζει αποκλειστικά επεξεργαστές Intel και AMD, θα χρησιμοποιεί τον ίδιο κώδικα με το Chrome OS. Αυτό σημαίνει ότι οι χρήστες θα λαμβάνουν την ίδια ποιότητα υπηρεσιών και υποστήριξης από την εταιρεία.

Επιπλέον, το Google Chrome OS Flex θα υποστηρίζει και αυτό, το Google Assisstant. Τέλος, το interface, δηλαδή η διεπαφή θα παραμείνει ίδια και στο νέο λειτουργικό σύστημα της Google.

Όσον αφορά στις διαφορές και τα πλεονεκτήματα, πρέπει αρχικά να πούμε ότι χάρη στην έλλειψη υποστήριξης εγγενών εφαρμογών, που επιτρέπουν συνήθως στο κακόβουλο λογισμικό να κάνει ζημιά, το Chrome OS Flex θα προσφέρει μεγαλύτερη ασφάλεια αναφορικά με τους διάφορους ιούς.

Ωστόσο, ακόμα και με την έλλειψη εγγενών εφαρμογών, θα μπορείς να χρησιμοποιήσεις όλα τα “κλασικά” web apps, όπως το Gmail, το Google Drive, το Microsoft Office Online και πολλά άλλα εξαιρετικά εργαλεία.

Συν τοις άλλοις, το Chrome OS Flex θα επιβαρύνει λιγότερο το hardware σε σύγκριση με τα τωρινά ή και παλαιότερα λειτουργικά. Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι θα μπορείς “ως δια μαγείας” να χρησιμοποιήσεις και έναν ξεχασμένο υπολογιστή, που είχες ξεχασμένο στο πατάρι με αυτό το λειτουργικό σύστημα.

Τέλος, μια ακόμη βασική διαφορά μεταξύ του Chrome OS Flex και του Chrome OS είναι η μερική έλλειψη υποστήριξης εφαρμογών Linux. Ενώ το Linux για κανονικό Chrome OS μόλις πρόσφατα εξήλθε από την έκδοση beta, παραμένει επισημασμένο ως “πειραματικό” στο Chrome OS Flex και ορισμένοι παλαιότεροι υπολογιστές δεν διαθέτουν το κατάλληλο hardware για την εκτέλεση του Linux.

Περιμένομε με αγωνία

Το Google Chrome OS Flex είναι αδιαμφισβήτητα πολλά υποσχόμενο. Ωστόσο, επειδή ακόμα είναι σε “πειραματικό” στάδιο πρέπει να κάνουμε λίγη υπομονή έως ότου κυκλοφορήσει επίσημα.

Σίγουρα θα φέρει έναν νέο τρόπο αναφορικά με το πώς βλέπουμε τα πράγματα στο ίντερνετ. Η ασφάλεια επίσης που “υπόσχεται” δύναται να το καταστήσει ρηξικέλευθο, καθώς όλοι γνωρίζουμε τους κινδύνους που υπάρχουν στον κυβερνοχώρο. Πέραν αυτού, με το λειτουργικό αυτό θα μπορέσουμε και να “αναστήσουμε” κάποιες σχετικά παλιές μας συσκευές. Επομένως, θα μας βοηθήσει τρόπον τινά να κάνουμε και οικονομία!

Διάβασε επίσης: Κινητό με κάμερα 200 Megapixel βγάζει η Motorola!

Tags: , , , , , ,

Διάβασε επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Fill out this field
Fill out this field
Δώστε μια έγκυρη ηλ. διεύθυνση.
You need to agree with the terms to proceed

Διάβασε επίσης: