Τεχνολογία
2,857 προβολες

Τι είναι τα παιχνίδια εναλλακτικής πραγματικότητας (ARG) και σε τι διαφέρουν από αυτά της επαυξημένης πραγματικότητας;

Σε προηγούμενα άρθρα εδώ στο Tsouk έχουμε μιλήσει για το τι είναι η εικονική πραγματικότητα VR, αλλά και το είναι η επαυξημένη πραγματικότητα AR. Κάτι όμως που δεν έχουμε θίξει έως τώρα είναι η εναλλακτική πραγματικότητα. Σε αυτό λοιπόν το άρθρο θα δεις τι είναι τα παιχνίδια εναλλακτικής πραγματικότητας (ARG) αλλά και ποιές είναι διαφορές της συγκριτικά με τα παιχνίδια επαυξημένης πραγματικότητας.

Διάβασε επίσης: Τι είναι το Web3 (σημασιολογικός ιστός) και τι να αναμένουμε από αυτό το στάδιο του διαδικτύου;

Τι είναι τα παιχνίδια εναλλακτικής πραγματικότητας;

Τι είναι τα παιχνίδια εναλλακτικής πραγματικότητας (ARG) και σε τι διαφέρουν από αυτά της επαυξημένης πραγματικότητας;

Είναι πολύ πιθανό να έχεις συναντήσει τα γράμματα “AR” όταν διαβάζεις κάτι για βιντεοπαιχνίδια. Αν και αυτό το ακρωνύμιο χρησιμοποιείται πιο συχνά για παιχνίδια επαυξημένης πραγματικότητας, μπορεί να δεις μερικούς ανθρώπους που το χρησιμοποιούν για να αναφερθούν σε παιχνίδια εναλλακτικής πραγματικότητας. Και ενώ και οι δύο όροι μπορεί να έχουν μερικές ομοιότητες, η αλήθεια είναι ότι είναι αρκετά διαφορετικοί

Τα παιχνίδια εναλλακτικής πραγματικότητας ή ARG, δηλαδή Alternate Reality Games, είναι διαδραστικά παιχνίδια που χρησιμοποιούν στοιχεία του πραγματικού κόσμου για να δημιουργήσουν και να διαμορφώσουν μια ιστορία για το ίδιο το παιχνίδι.

Ένα από τα κυριότερα χαρακτηριστικά είναι ότι τα παιχνίδια εναλλακτικής πραγματικότητας προσπαθούν να “βυθίσουν” τους παίκτες στο παιχνίδι χρησιμοποιώντας σενάρια του πραγματικού κόσμου ή ορισμένα στοιχεία για να το κάνουν πιο αληθινό. Για παράδειγμα, ένα ARG μπορεί να σου υποδείξει να επισκεφθείς ένα πραγματικό μέρος για να βρεις κάποιο στοιχείο ή να λύσεις έναν γρίφο.

Ουσιαστικά, τα ARG δεν αφορούν πάντοτε σε βιντεοπαιχνίδια. Αυτό σημαίνει ότι μπορείς να τα συναντήσεις “οπουδήποτε”, ακόμα και σε τηλεοπτικές εκπομπές.

Τι είναι τα παιχνίδια επαυξημένης πραγματικότητας;

Τι είναι τα παιχνίδια εναλλακτικής πραγματικότητας (ARG) και σε τι διαφέρουν από αυτά της επαυξημένης πραγματικότητας;

Εν ολίγοις, τα παιχνίδια επαυξημένης πραγματικότητας ή AR, δηλαδή Augmented Reality, αποτελούν βιντεοπαιχνίδια που φέρνουν το παιχνίδι στον πραγματικό κόσμο. Μπορείς να δεις και να αλληλεπιδράσεις με χαρακτήρες ή αντικείμενα που εμφανίζονται στον πραγματικό κόσμο, συνήθως με τη βοήθεια εξοπλισμού όπως μια κάμερα ή ένα ακουστικό.

Σήμερα, χάρη στην τεχνολογία και την κάμερα του smartphone σου, υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους μπορείς να παίξεις τα καλύτερα παιχνίδια επαυξημένης πραγματικότητας στο Android ή το iPhone σου.

Ομοιότητα και διαφορά

Τι είναι τα παιχνίδια εναλλακτικής πραγματικότητας (ARG) και σε τι διαφέρουν από αυτά της επαυξημένης πραγματικότητας;

Οι δύο όροι έχουν κάποια ομοιότητα, ωστόσο αφορούν σε διαφορετικά πράγματα. Ειδικότερα, η κύρια ομοιότητα στα παιχνίδια εναλλακτικής πραγματικότητας και στα παιχνίδια επαυξημένης πραγματικότητας είναι ότι χρησιμοποιούν στοιχεία από τον πραγματικό κόσμο για να προσφέρουν στους παίκτες μία πιο ρεαλιστική εμπειρία.

Αντιθέτως, η κύρια διαφορά των παιχνιδιών ARG και AR είναι ότι τα παιχνίδια εναλλακτικής πραγματικότητας δεν απαιτούν τη χρήση κάποιας ηλεκτρονικής συσκευής. Από την άλλη, τα παιχνίδια επαυξημένης πραγματικότητας δε θα μπορούσαν να υπάρχουν χωρίς τη χρήση της τεχνολογίας.

Το Pokemon Go, για παράδειγμα, ένα παιχνίδι που είχε τεράστια απήχηση και στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, τουλάχιστον για ένα μεγάλο διάστημα, φαίνεται αν αποτελεί “κομμάτι” και των δύο ειδών από αυτά τα παιχνίδια. Χρησιμοποιεί δηλαδή την κάμερα του smartphone, άρα σίγουρα αφορά σε ένα AR παιχνίδι, αλλά ταυτόχρονα δίνει τη δυνατότητα στους χρήστες να επισκεφθούν μέρη στον πραγματικό κόσμο απολαμβάνοντας μία άκρως ρεαλιστική εμπειρία.

Διάβασε επίσης: Αυτές είναι οι 4 μορφές της τεχνητής νοημοσύνης

Tags: , , , , , , ,

Διάβασε επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Fill out this field
Fill out this field
Δώστε μια έγκυρη ηλ. διεύθυνση.
You need to agree with the terms to proceed

Διάβασε επίσης: