Διάφορα
2,809 προβολες

Θα μας πάνε ένα βήμα εμπρός ή ένα βήμα πίσω τα γυαλιά της Google και η AR τεχνολογία τους;

Θα μας πάνε ένα βήμα εμπρός ή ένα βήμα πίσω τα γυαλιά της Google και η AR τεχνολογία τους;

Πλέον η τεχνολογία έχει φτάσει σε απίστευτα υψηλό επίπεδο. Τόσο υψηλό που δεν μπορούμε καν να το καταλάβουμε. Αν σου έλεγαν πριν 15-20 χρόνια ότι θα υπάρχει μία συσκευή για μετάφραση σε πραγματικό χρόνο θα το πίστευες; Το πιο πιθανό είναι πως όχι. Ωστόσο, πέραν της δυνατότητας μετάφρασης μέσω κινητού σε πραγματικό χρόνο, η Google θέλει να πάει το όλο concept ένα βήμα παραπέρα. Τα γυαλιά της Google πρόκειται να αλλάξουν πολλά. Να πούμε βέβαια πως τα συγκεκριμένα γυαλιά, τα οποία χρησιμοποιούν επαυξημένη πραγματικότητα (AR) δεν είναι ακόμη διαθέσιμα. Προς το παρόν δηλαδή αφορούν στη θεωρία και αποτελούν μία εξαιρετική ιδέα.

Στο παρακάτω άρθρο θα δεις ορισμένες λειτουργίες που θα σου παρέχουν αυτά τα γυαλιά. Είναι πραγματικά εντυπωσιακές. Όμως, μήπως τα γυαλιά της Google μας πάνε ένα βήμα πίσω αντί για ένα βήμα εμπρός;

Τι θα μας προσφέρουν τα γυαλιά της Google;

Ήδη αγαπούσαμε τα κινητά τηλέφωνα γιατί μας βοηθούσαν να επικοινωνούμε με οποιονδήποτε, οποιαδήποτε στιγμή. Μπορούμε να στείλουμε φωτογραφίες, να κάνουμε συνομιλίες μέσω βίντεο και ούτω καθεξής. Τα smartphone εν ολίγοις κατάφεραν να μετατραπούν σε υπολογιστές τσέπης και να κάνουν την επικοινωνία μας πάρα πολύ εύκολη. Τώρα, η Google κάνει το ίδιο πράγμα με τα γυαλιά AR. Μόνο που αυτή τη φορά δεν απλοποιεί απλώς την επικοινωνία, αλλά “σπάει το γλωσσικό φράγμα”.

Ειδικότερα, τα γυαλιά της Google θα έχουν τη δυνατότητα να μεταφράζουν και να μεταγράφουν την ομιλία σε πραγματικό χρόνο. Αυτό ουσιαστικά σημαίνει πως φορώντας τα γυαλιά αυτά θα μπορείς να καταλαβαίνεις αυτομάτως τι σου λέει κάποιος που ομιλεί μία άλλη γλώσσα, όπως τα κινεζικά, τα ισπανικά κ.ο.κ.

Ειδικότερα, τα γυαλιά της Google θα έχουν τη δυνατότητα να λαμβάνουν την ομιλία από κάποιο άτομο και να την εμφανίζουν σε κείμενο απεικονίζοντάς την στα γυαλιά ενώ τα φοράς. Έτσι, η επικοινωνία μεταξύ των ανθρώπων θα φτάσει αναμφίβολα σε άλλο επίπεδο.

Αυτό, πέρα από το γεγονός ότι βοηθάει στην επικοινωνία μεταξύ ανθρώπων που μιλούν διαφορετικές γλώσσες, αποτελεί και το πιο σημαντικό μέσο βοηθείας για τους ανθρώπους που αντιμετωπίζουν προβλήματα ακοής. Συγκεκριμένα, ένας κωφός που δε γνωρίζει πώς να χρησιμοποιεί τη νοηματική, φορώντας τα γυαλιά της Google θα μπορεί να αντιληφθεί ανά πάσα στιγμή τι ακριβώς του λέει κάποιος που του απευθύνεται.

Διάβασε επίσης: Απαράδεκτο: Τι κάνει η Apple με τη συνδρομή στις επί πληρωμή εφαρμογές του App Store;

Τα προβλήματα

Παρά το ότι αυτά τα γυαλιά δύνανται να φέρουν μία τεράστια αλλαγή στον τρόπο που επικοινωνούμε και να αποτελέσουν το μέσο αρωγής για τους κωφούς, υπάρχουν και ορισμένα προβλήματα. Αυτά τα προβλήματα έχουν να κάνουν με το απόρρητο.

Ουσιαστικά, αυτά τα γυαλιά, για να μεταγράψουν και να μεταφράσουν την ομιλία, δηλαδή τα λεγόμενα κάποιου, χρησιμοποιούν μικρόφωνο. Αυτό σημαίνει ότι κάποιος που τα φοράει έχει τη δυνατότητα να ακούει τα όσα λένε οι περαστικοί στον δρόμο. Με αυτόν τον τρόπο τα γυαλιά της Google μπορούν εύκολα να καταστούν ένα μέσο παρακολούθησης ή και κατασκοπείας.

Αυτό, όπως είναι προφανές, δεικνύει ότι τα γυαλιά αυτά μπορούν εύκολα να “καταργήσουν” το απόρρητο εισβάλοντας στην προσωπική μας ζωή. Εν ολίγοις, κανείς δε θέλει να τον ακούει ένας άγνωστος όταν μιλάει, απλά και μόνο επειδή φοράει ένα ζευγάρι γυαλιά. Μπορεί να λέει ένα μυστικό, ή και απόρρητες πληροφορίες για τη δουλειά του.

Γενικότερα, στον σύγχρονο κόσμο, τον κόσμο της πληροφορίας, ένα τέτοιο προϊόν μπορεί να επιδεινώσει την κατάσταση αναφορικά με τα προβλήματα απορρήτου. Πιθανόν επίσης, να χρησιμοποιήσουν ορισμένοι αυτή τη συσκευή για να αναπτύξουν ακόμα ένα δίκτυο στοχευμένων διαφημίσεων.

Μας πηγαίνουν τελικά ένα βήμα εμπρός ή ένα βήμα πίσω τα γυαλιά αυτά;

Τα γυαλιά της Google μπορούν να επιτελέσουν σίγουρα έναν ουσιαστικό ρόλο και να γεφυρώσουν το χάσμα σε ό,τι αφορά την επικοινωνία. Παρόλα αυτά, το θέμα με το απόρρητο είναι κάτι που πρέπει να μας ανησυχεί.

Επομένως, μπορούμε με ασφάλεια να πούμε ότι αυτή η συσκευή, που σχεδιάζει η Google, θα μας πάει ένα βήμα μπροστά, μόνο εάν γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες σε νομικό επίπεδο, με τις οποίες θα υπάρχουν περιορισμοί στη χρήση της.

Ας ελπίσουμε ότι αυτό το μαγικό προϊόν δεν θα είναι μία ακόμα αφορμή για αποξένωση, αλλά για καλύτερη και ευκολότερη επικοινωνία.

Διάβασε επίσης: Τα νέα προϊόντα της Google και οι αναβαθμίσεις στο Google Maps

Tags: , , , ,

Διάβασε επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Fill out this field
Fill out this field
Δώστε μια έγκυρη ηλ. διεύθυνση.
You need to agree with the terms to proceed

Διάβασε επίσης: