Διάφορα
1,250 προβολες

Συμβουλές για να κάνεις την εργασία από το σπίτι πιο αποδοτική

Σίγουρα η εργασία από το σπίτι αποτελεί όνειρο για τους περισσότερους από εμάς. Μπορείς να δουλεύεις φορώντας τις πιζάμες σου και τις παντόφλες από την άνεση του σπιτιού σου, δίχως να έχεις να αντιμετωπίσεις πιεστικές καταστάσεις που δημιουργούνται σε ένα γραφείο. Επίσης, γλιτώνεις χρόνο και κόπο που θα σπαταλούσες για την μετακίνηση σου από το σπίτι στο γραφείο και πίσω. Ωστόσο, όλα αυτά δεν σημαίνουν ότι δεν υπάρχουν προβλήματα που θα αντιμετωπίσεις δουλεύοντας από το σπίτι. Υπάρχει διαφορά ανάμεσα στην εργασία από το σπίτι και την αποδοτική εργασία από το σπίτι.

Η «ελευθερία» που θα έχεις δουλεύοντας από το σπίτι θα είναι μεγαλύτερη, οπότε θα πρέπει να προσέξεις αρκετά το πώς θα διαχειριστείς τον χρόνο εργασίας σου, γιατί είναι πιθανό να βρεθείς να εργάζεσαι περισσότερες ώρες από το ωράριό σου, για να καταφέρεις να ολοκληρώσεις τον όγκο εργασίας που θα ολοκλήρωνες αν εργαζόσουν από το γραφείο.

Στο παρόν άρθρο, θα σου δώσουμε μερικές συμβουλές, τις οποίες αν ακολουθήσεις θα μπορέσεις να εργαστείς αποδοτικά από την άνεση του σπιτιού σου.

1. Κάνε την οικογένειά σου να κατανοήσει ότι εργάζεσαι

Ένα από τα βασικά πράγματα που πρέπει να κάνεις είναι να πείσεις την οικογένεια σου ότι στο ωράριο εργασίας σου θα πρέπει να έχεις ησυχία, καθώς σε αυτό θα πρέπει να ολοκληρώσεις συγκεκριμένο όγκο εργασίας, κάτι το οποίο δεν θα καταφέρεις, αν δεν είσαι απόλυτα συγκεντρωμένος/η. Βάλε όρια και πείσε τους ότι 8 ώρες την μέρα που εργάζεσαι δεν θα πρέπει να σε ενοχλούν, παρόλο που θα βρίσκεσαι στο διπλανό δωμάτιο.

2. Αποδοτική εργασία από το σπίτι Ζήτα βοήθεια

Σε περίπτωση που έχεις μικρά παιδιά, παρόλο που μπορείς να τα προσέχεις εσύ εφόσον θα είσαι στο σπίτι, προτίμησε να φωνάξεις στο σπίτι κάποιον άλλο ενήλικα για αυτό τον σκοπό, καθώς η παρουσία ενός μικρού παιδιού στον χώρο εργασίας σου, είναι σίγουρο ότι θα σε αποσυντονίσει και δεν θα σε αφήσει να συγκεντρωθείς στο 100%.

3. Οργάνωσε τον χώρο σου

Θα σε βοηθήσει να οργανώσεις ένα δωμάτιο ή τουλάχιστον ένα γραφείο σε ένα ήσυχο μέρος στο σπίτι σου. Σε αυτό μπορείς να συγκεντρώσεις κάποια απαραίτητα πράγματα για την εργασία σου, όπως τον υπολογιστή σου, το τηλέφωνο σου, έγγραφα εργασίας, χαρτικά κ.λπ.

4. Θέσε κάποιους στόχους κάθε μέρα

Όταν ξεκινάς την εργασία σου, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνεις είναι να βάλεις στόχους για τα πράγματα που θέλεις να τελειώσεις μέσα στη μέρα. Με αυτό τον τρόπο, όταν θα έρθει η ώρα της παράδοσης του τελικού σου project, δεν θα χρειάζεται να δουλέψεις παραπάνω ώρες ή τα Σαββατοκύριακα, για να καταφέρεις να είσαι συνεπής στην προθεσμία που σου έχει οριστεί από τους ανωτέρους του.

5. Να έχεις μια ρουτίνα (και διαλείμματα)

Προσπάθησε να φτιάξεις ένα χρονοδιάγραμμα, στο οποίο θα ορίσεις διαλείμματα ανά κάποιο χρονικό διάστημα. Έτσι δεν θα μειωθεί η απόδοση σου, όσο περνάνε οι ώρες και βρίσκεσαι μπροστά από την οθόνη του υπολογιστή. Ένας καλός κανόνας για αυτό είναι να κάνεις διάλειμμα για 15 λεπτά, ανά 2 ώρες δουλειάς. Σε αυτό θα μπορέσεις να τσεκάρεις τα social media σου, ή να φας ένα σνακ.

6. Να είσαι σε επικοινωνία με τον προϊστάμενό σου

Το πρόβλημα που έχουν οι περισσότεροι διευθυντές με τους υπαλλήλους τους που εργάζονται από το σπίτι είναι ότι δεν μπορούν να τους ελέγξουν. Διευκόλυνε τον προϊστάμενό σου, με το να είσαι διαθέσιμος/η, εφόσον σε χρειαστεί ενώ βρίσκεσαι στο ωράριο εργασίας σου. Ενημέρωσέ τον όταν είσαι εκτός, και για το πόση ώρα θα απουσιάσεις.

Κράτησε τον εαυτό σου υπό έλεγχο ανά πάσα στιγμή, ώστε να μην χρειάζεται η επίβλεψη του προϊστάμενού σου. Μόλις σε εμπιστευτεί, σίγουρα το κλίμα και η επικοινωνία μεταξύ σας θα είναι πολύ καλύτερη.

7. Αποδοτική εργασία από το σπίτι – Τήρησε τις προθεσμίες

Ένα πράγμα που πρέπει πάντα να είναι στο πίσω μέρος του κεφαλιού σου είναι ότι η παραγωγικότητά σου δεν πρέπει να μειώνεται όταν εργάζεσαι από το σπίτι. Είναι πολύ πιθανό αν δεν είσαι το ίδιο παραγωγικός/η δουλεύοντας από το σπίτι, οι εργοδότες σου να μην σου επιτρέψουν στο μέλλον να έχεις την δυνατότητα να εργαστείς από το σπίτι, και να χάσεις μια και καλή την ευκαιρία να εργάζεσαι από την άνεση του σπιτιού σου, αποφεύγοντας την κυκλοφοριακή συμφόρηση για να μεταβείς στον χώρο εργασίας σου.

Προσπάθησε να τηρείς τις προθεσμίες που έχεις και να δείχνεις στους ανωτέρους σου, ότι η απόδοσή σου, είναι αυτή που πρέπει ακόμα και όταν εργάζεσαι από τον χώρο σου.

8. Νιώσε ότι βρίσκεσαι σε χώρο εργασίας

Φόρεσε τα ρούχα τα οποία θα φόραγες στο γραφείο, ώστε να νιώσεις ότι βρίσκεσαι σε εργασιακό χώρο. Το να εργάζεσαι με τις πιζάμες και τις παντόφλες σου, σίγουρα θα σε κάνει να νιώθεις πιο άνετα. Ωστόσο, είναι πολύ πιθανό να επιστρέψεις στο κρεβάτι και να ξαπλώσεις, ύστερα από λίγη ώρα στο γραφείο. Αυτό θα σε αποσπάσει από την εργασία σου και δεν θα σε αφήσει να δουλέψεις αποδοτικά.

9. Αποδοτική εργασία από το σπίτι Υιοθέτησε καλές συνήθειες

Κατανάλωσε πολλά υγρά και φάε υγιεινά κατά την διάρκεια της εργασίας σου. Επίσης, προτίμησε στο διάλειμμα σου να βγεις έξω από το σπίτι για να περπατήσεις για λίγο, από το να σκρολάρεις στα social media. Αυτό θα σε βοηθήσει να λάβεις οξυγόνο, ενώ το αίμα θα κυκλοφορήσει, κάτι που θα σε κάνει να γυρίσεις αναζωογονημένος/η στην εργασία σου.

Συνοψίζοντας, το να δουλεύεις από το σπίτι είναι σίγουρα μια κατάσταση στην οποία πολλοί θα ήθελα να βρεθούν. Ωστόσο, αυτό απαιτεί πειθαρχία, την οποία θα χρειαστεί κάποιος καιρός να αποκτήσεις, καθώς είναι πιθανό να πάρεις την εργασία πιο χαλαρά όταν ξεκινήσεις να εργάζεσαι από το σπίτι. Προσπάθησε να ακολουθήσεις τα παραπάνω βήματα, και ενημέρωσε μας στην ενότητα σχολίων πιο δούλεψε για εσένα!

Tags: , , ,

Διάβασε επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Fill out this field
Fill out this field
Δώστε μια έγκυρη ηλ. διεύθυνση.
You need to agree with the terms to proceed

Διάβασε επίσης: