Τεχνολογία
4,652 προβολες

Προστασία υπολογιστή για ασφαλή εργασία από το σπίτι

Προστασία Υπολογιστή

Όταν εργάζεσαι σε μια εταιρεία, η ασφάλεια των αρχείων της εταιρείας των συναλλαγών κλπ είναι καθαρά ευθύνη του αρμόδιου τμήματος ελέγχου ασφαλείας. Έτσι μπορείς να εργάζεσαι χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα. Ωστόσο τώρα που ένα μεγάλο ποσοστό εργαζομένων θα συνεχίσει την εργασία από το σπίτι, τα πράγματα γίνονται λίγο πιο περίπλοκα. Έτσι εάν και εσύ ανήκεις στην συγκεκριμένη κατηγορία εργαζομένων, θα πρέπει να φροντίσεις ώστε τηρείς όλους του κανόνες ασφαλείας για την προστασία υπολογιστή. Ωστόσο οι συμβουλές που θα αναπτύξουμε παρακάτω δεν είναι απαραίτητο να χρησιμοποιηθούν μόνο για επαγγελματικούς σκοπούς. Ακόμη και αν ο υπολογιστής σου προορίζεται για προσωπική χρήση, καλό θα ήταν να φροντίσεις για την ασφάλεια και την προστασία του.

Ωστόσο δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος να αγχώνεσαι. Ακολουθώντας μερικές μικρές συμβουλές θα μπορέσεις να αναβαθμίσεις τα επίπεδα ασφαλείας του υπολογιστή σου ώστε να μπορέσεις να εργαστείς χωρίς κανένα απολύτως κίνδυνο για τα αρχεία, τους κωδικούς και τις συναλλαγές σου. Πάμε να τις δούμε πιο αναλυτικά:

Προστασία Υπολογιστή

Προστασία υπολογιστή από ιούς και χάκερ

Το μεγαλύτερο ποσοστό των ανθρώπων που εργάζεται από το σπίτι δεν διαθέτει κάποιον εταιρικό υπολογιστή. Αυτό σημαίνει ότι δουλεύει με τον προσωπικό του. Εάν και εσύ χρησιμοποιείς λοιπόν τον δικό σου υπολογιστή, το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να προσέξεις είναι η χρήση ενός λογισμικού προστασίας από ιούς ή πιο γνωστά και ως Antivirus. Υπάρχουν αρκετά Δωρεάν Antivirus που μπορείς να χρησιμοποιήσεις ώστε να εξασφαλίσεις το βασικό επίπεδο ασφάλειας και προστασίας του υπολογιστή.  Ωστόσο η εγκατάσταση του προγράμματος μόνο δεν αρκεί. Θα πρέπει να φροντίζεις να παραμένει ενημερωμένο ώστε να μπορεί να κρατάει τον υπολογιστή σου προστατευμένο.

Διάβασε επίσης για την προστασία υπολογιστή: Είναι απαραίτητο ένα πρόγραμμα antivirus για Windows 10;

Ένα δεύτερο βασικό που θα πρέπει να προσέξετε στον υπολογιστή σας είναι οι ενημερώσεις των Windows. Οι ενημερώσεις που κατά καιρό εκδίδει η Microsoft θα πρέπει να γίνονται οπωσδήποτε σε κάθε υπολογιστή. Ο λόγος φυσικά είναι ότι με κάθε ενημέρωση, η εταιρεία της Microsoft προσπαθεί να καλύψει κενά ασφαλείας και να επιδιορθώσει συχνά προβλήματα που παρουσιάζονται στο λογισμικό της. Εάν δεν θέλεις λοιπόν κάποιος επιτήδειος να εκμεταλλευτεί ένα κενό ασφαλείας των Windows και να αποκτήσει πρόσβαση στα αρχεία και τους κωδικούς σου, θα πρέπει οπωσδήποτε να φροντίσεις να έχεις ενημερωμένο τον υπολογιστή σου. Καλό λοιπόν θα ήταν να σιγουρευτείς ότι είναι ενεργοποιημένη η επιλογή για αυτόματη λήψη των ενημερώσεων.

ενημέρωση των windows update

Ένα τελευταίο που θα πρέπει να προσέξεις σχετικά με την ασφάλεια του υπολογιστή σου είναι φυσικά το κλείδωμα της οθόνης. Κάτι που θα πρέπει να γίνεται κάθε φορά που κάνεις ένα διάλειμμα. Αρκετός κόσμος ξεχνάει ότι δεν είναι μόνος στο σπίτι. Με αποτέλεσμα κάποιο παιδί να «πειράξει» τον υπολογιστή και να χάσει σημαντικά αρχεία ή να δημιουργήσει άλλα προβλήματα. Καλό λοιπόν θα ήταν, κάθε φορά που σηκώνεσαι από τον υπολογιστή στον οποίο εργάζεσαι, να κλειδώνεις την οθόνη. Ο πιο εύκολος τρόπος είναι πατώντας το κουμπί με το σύμβολο των windows και το πλήκτρο “L” (win+L).

Προστασία Δικτύου

Ασφάλεια ηλεκτρονικού υπολογιστή

Μπορεί να μην σας ενοχλεί όταν κάποιος χρησιμοποιεί το δίκτυο Wi-fi του σπιτιού σας. Ωστόσο σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να αφήνετε το δίκτυό σας απροστάτευτο. Θεωρούμε ότι δεν υπάρχει άνθρωπος που να μην έχει κλειδωμένο το wi-fi με έναν κωδικό πρόσβασης αφού οι κίνδυνοι που καραδοκούν είναι πάρα πολλοί. Και φυσικά δεν αναφερόμαστε στον γείτονα που θα συνδεθεί. Επιπρόσθετα, ο κωδικός που θα χρησιμοποιήσεις στο δίκτυό σου δεν θα πρέπει να είναι εύκολος όπως ο αριθμός του τηλεφώνου ή ακόμη χειρότερα κωδικοί του τύπου «111111» ή «000000» κλπ. Χρησιμοποίησε ένα σύνολο χαρακτήρων αριθμών και συμβόλων που θα είναι δύσκολα να τα μαντέψει κάποιος.

Αρκετές μεγάλες εταιρείες, προκειμένου να εξασφαλίσουν τα μέγιστα επίπεδα προστασίας του δικτύου και των αρχείων, υποχρεώνουν του υπαλλήλους να συνδέονται μέσω εταιρικού δικτύου  VPN. Αυτό σου επιτρέπει να αποκτήσεις απομακρυσμένη πρόσβαση στα αρχεία της εταιρείας, ωστόσο κάθε κίνησή σου μπορεί να παρακολουθηθεί. Γι αυτό θα πρέπει να είσαι ιδιαίτερα προσεκτικός στις σελίδες που επισκέπτεσαι. Μάλιστα, ακόμη και αν η εταιρεία στην οποία εργάζεσαι δεν χρησιμοποιεί κάποιο VPN, καλό θα ήταν να σκεφτείς την χρήση ενός και για τον υπολογιστή σου αφού θα σου εξασφαλίσει πολλά οφέλη.

Διάβασε επίσης:  Πως να βάλεις VPN (Virtual Private Network) στα Windows 10

Ασφάλεια επικοινωνιών

Ασφάλεια email και sms

Τα email είναι γενικώς εκτεθειμένα σε επιθέσεις από hackers, ωστόσο όταν όλοι οι εργαζόμενοι μιας εταιρείας συνδέονται χρησιμοποιώντας το ίδιο εσωτερικό δίκτυο, το τμήμα πληροφορικής μπορεί να παρέχει έναν σημαντικό βαθμό προστασίας. Κάτι που φυσικά δεν είναι εφικτό και στην περίπτωση που χρησιμοποιείς το email σου από τον υπολογιστή και το δίκτυό σου. Αυτό που θα συμβουλεύαμε είναι να μην χρησιμοποιείς το email για αποστολή ευαίσθητων δεδομένων και κωδικών σε καμία περίπτωση. Αν χρειαστεί να δώσεις έναν κωδικό σε κάποιον συνάδελφο, ο πιο ασφαλής τρόπος είναι και ο παραδοσιακός. Ένα τηλεφώνημα και προφορική υπαγόρευση του κωδικού.

Με μια αναζήτηση στο διαδίκτυο θα δεις ότι υπάρχουν αρκετές επιλογές για κρυπτογραφημένα μηνύματα. Η πιο απλή κι δημοφιλής επιλογή είναι φυσικά το Viber. Το Viber σου παρέχει την δυνατότητα να στείλεις κρυπτογραφημένα μηνύματα και μάλιστα να τα διαγράψεις μετά από κάποιο χρονικό διάστημα ώστε να μην μένουν εμφανή. Μια εύκολη λοιπόν λύση είναι να αντικαταστήσεις την αποστολή μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και SMS με τα μηνύματα από το Viber.

Τέλος, η διαδικασία που είναι  πιο εκτεθειμένη σε παραβιάσεις είναι οι τηλεδιασκέψεις. Οι τηλεδιασκέψεις έχουν αντικαταστήσει τις εταιρικές συναντήσεις κάτι που σίγουρα εξυπηρετεί αρκετό κόσμο. Ωστόσο εάν δεν χρησιμοποιηθεί ένα ασφαλές λογισμικό για τις τηλεδιασκέψεις τότε μπορεί εύκολα να παραβιαστεί από κάποιον τρίτο. Ωστόσο το συγκεκριμένο κομμάτι αφορά κυρίως την εταιρεία και πιο λογισμικό θα χρησιμοποιήσει.

Διάβασε επίσης: Τσέκαρε αν ποτέ σε χάκαραν με αυτά εδώ τα Site

Ασφάλεια Κωδικών και Συναλλαγών

Ίσως το σημαντικότερο μέρος του άρθρου αφού οι κωδικοί και οι συναλλαγές αποτελούν τα πιο ευαίσθητα δεδομένα και τα οποία μπορούν να δημιουργήσουν σοβαρά προβλήματα τόσο σε εσάς όσο και την εταιρεία που εργάζεστε. Προκειμένου να προστατέψεις τους κωδικούς σου δεν χρειάζεται απαραίτητα να εγκαταστήσεις κάποιο λογισμικό προστασίας και διαχείρισης κωδικών πρόσβασης. Αυτό που θα πρέπει να προσέξεις είναι να μην αποθηκεύεις τους κωδικούς στον περιηγητή που χρησιμοποιείς και να σιγουρευτείς ότι η σελίδα στην οποία τοποθετείς τον κωδικό σου είναι και η σωστή. Για παράδειγμα αν θέλεις να συνδεθείς σε έναν τραπεζικό λογαριασμό μέσω internet banking, θα πρέπει να σιγουρευτείς ότι η διεύθυνση URL που εμφανίζετε στον browser είναι η σωστή και μάλιστα διαθέτει και το απαραίτητο πιστοποιητικό SSL (η διεύθυνση δηλαδή ξεκινάει με https και όχι με http).

Αν ακολουθήσεις όλα τα παραπάνω βήματα θα είσαι σε θέση να εξασφαλίσεις την μέγιστη προστασία υπολογιστή ώστε να μην δεχθείς κάποια επίθεση που θα σου στοιχήσει αρχεία, κωδικούς και ίσως και οικονομικές ζημιές.

Διάβασε επίσης: Τα καλύτερα Chrome Extensions για ασφάλεια της περιήγησής σας

Tags: , , , , , ,

Διάβασε επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Fill out this field
Fill out this field
Δώστε μια έγκυρη ηλ. διεύθυνση.
You need to agree with the terms to proceed

Διάβασε επίσης: