Web
14,678 προβολες
1 Σχόλιο

Πως να γίνω Freelancer: Τι είναι Freelancing

πως να γίνω freelancer

Συμβουλές, tips και αναλύσεις για όσους αναρωτιούνται Πως να γίνω Freelancer, για όσους τώρα κάνουν τα πρώτα τους βήματα αλλά και για όσους έχουν ήδη κολυμπήσει στα πιο βαθιά νερά αυτού του απέραντου ωκεανού ευκαιριών που λέγεται Freelancing. Τα βιβλία, τα τutorial και τα video που εξηγούν τι είναι Freelancing είναι άπειρα. Γιατί; Μα είναι απλό. Οι άνθρωποι που ρωτούν Πως να γίνω Freelancer είναι πολλοί, θέλουν να μάθουν και διαρκώς γίνονται περισσότεροι.

Πριν ξεκινήσουμε θα θέλαμε να δώσουμε έναν αρχικό ορισμό του τι είναι Freelancing

Σε ελληνικούς όρους (μιας και είμαστε στην Ελλάδα) ο Freelancer είναι ο ελεύθερος επαγγελματίας. Ο αυτοαπασχολούμενος. Τόσο απλό. Για παράδειγμα ο τεχνικός που πήγατε το χαλασμένο laptop σας για επισκευή, εφόσον δεν είναι υπάλληλος ,είναι ένας freelancer. Δηλαδή ένας ελεύθερος επαγγελματίας. Δεν το περίμενες σωστά;

δουλεια απο το σπιτι
Μια μέρα εργασίας από το σπίτι ως freelancer!

Περαιτέρω ανάλυση του όρου Freelancing

Για να είμαι ειλικρινής αν και ο όρος Freelancing σημαίνει αυτό ακριβώς που διάβασες παραπάνω υπάρχει και κάτι ακόμα. Η αυτοκρατορία του Freelancing έχει δομηθεί γύρω από την βιομηχανία που γενικά χαρακτηρίζεται με τον όρο Creative. Δημιουργική. Να διευκρινίσουμε πως η χρήση αγγλικών όρων δεν γίνεται λόγω έλλειψης μετάφρασης. Θεωρώ πως είναι αναγκαία για να εγκλιματιστείς με τη φιλοσοφία και την κουλτούρα ώστε να μπορείς να απαντήσεις στο ”Πως να γίνω Freelancer”.

Σε ποιες δουλειές μπορώ να ξεκινήσω ως freelancer

Συνεχίζω ξετυλίγοντας το κουβάρι από την παραπάνω παράγραφο. Οι τομείς δραστηριότητας ενός Freelancer είναι πάρα πολλοί και συνεχώς αυξάνονται. Όλα όμως βρίσκονται κάτω από την ομπρέλα του Web και του Creative. Ας γίνω πιο συγκεκριμένος και ας απαντήσω στο πως να γίνω Freelancer με μερικά παραδείγματα.

Μουσική, συγγραφή, προγραμματισμός, εικονογράφηση, marketing, σχεδιασμός ιστοσελίδων, graphic design, Domain name, μετάφραση, video editing , photoshop, apps & games, καθώς και δημιουργία φωτογραφιών και video. Για κάθε έναν από αυτούς τους τομείς υπάρχουν πολλές υποκατηγορίες και παρακλάδια. Το καλύτερο όμως είναι πως για κάθε θέμα και κάθε υποκατηγορία του θέματος που σας ενδιαφέρει, υπάρχει το κομμάτι της διδασκαλίας! Δηλαδή κάποιος που έκανε για παράδειγμα καλή δουλειά σαν freelancer σχεδιαστής ιστοσελίδων τώρα μπορεί και διδάσκει την γνώση και την εμπειρία του. Έτσι έχουμε έναν freelancer καθηγητή. Γενικά τα courses κάθε είδους είναι μια ξεχωριστή κατηγορία.

 Τι χρειάζεται για να γίνω Freelancer

Ας ξεκινήσουμε με το τι δεν χρειάζεται για να γίνει κάποιος Freelancer. Δεν χρειάζεσαι πτυχίο για αρχή. Πρόσεξε. Δεν υπονοώ ότι δεν χρειάζεσαι γνώση. Ούτε υπαινίσσομαι πως αν έχεις πτυχίο είναι αρνητικό. Σε ενημερώνω απλώς ότι κανείς δεν θα σε ρωτήσει τι σχολή έχεις τελειώσει, αν έχεις πτυχία και γενικά κανείς δεν θα σε ρωτήσει τίποτα (κάποιες φορές ούτε το επώνυμό σου! ). Αρκεί να κάνεις καλά τη δουλειά σου. Επί παραδείγματι, αν δηλώσεις πως μπορείς να μεταφράσεις μια σελίδα ενός site και το κάνεις σωστά, τέλος. Ακόμα και αν έχεις lower ή ακόμα καλύτερα, αν δεν έχεις ούτε καν lower και είσαι απλά αυτοδίδακτος! That’s it.

Τι χρειάζεται για να γίνω Freelancer 2 ( επιτυχημένος )

Υποθέτω ότι η παραπάνω παράγραφος έδωσε θάρρος σε πολλούς. Και όντως έτσι είναι. Γνωρίζω ανθρώπους που είναι freelancer χωρίς πτυχίο επί του θέματος. Δεν γνωρίζω όμως κανέναν επιτυχημένο freelancer που δεν έχει γνώσεις επί του θέματος. Που δεν έχει ρίξει ξενύχτια και διάβασμα ειδικά στην αρχή για να μπορέσει να γίνει καλύτερος. Να διορθώσει τα λάθη και τις αδυναμίες του. Δεν υπάρχουν μαγικές συνταγές για να γίνεις εύκολα και γρήγορα επιτυχημένος. Υπάρχουν όμως άπειρες ευκαιρίες για να προσπαθήσεις.

Τι κάνει ένας επιτυχημένος freelancer (πρακτικά)

Aς το δούμε με ένα απλό παράδειγμα. Θέλεις να γίνεις video editor. Δεν έχεις πάει σε καμία σχολή. Έχεις όμως ασχοληθεί αρκετές ώρες μόνος σου ερασιτεχνικά. Έχεις κατεβάσει και έχεις μάθει πολύ καλά ένα από τα πολλά δωρεάν προγράμματα που κυκλοφορούν και νιώθεις έτοιμος για το επόμενο βήμα. Αφού λοιπόν βρεις τον πρώτο σου πελάτη ( θα φτάσουμε εκεί μετά) σίγουρα η δουλειά σου θα έχει κάποιες ατέλειες. Αν θέλεις να βελτιωθείς θα πρέπει να εξασκηθείς. Πολλές ώρες. Να επενδύσεις τα χρήματα που έβγαλες σε ένα καλύτερο πρόγραμμα. Να ρίξεις τις τιμές σου ή ακόμα και να κάνεις δουλειές δωρεάν, ώστε κάποιοι πελάτες να σε εμπιστευτούν και να δημιουργήσεις αυτό που λέμε portfolio. Δηλαδή το βιογραφικό σου. Έτσι θα μπορέσεις να προσελκύσεις και άλλους πελάτες και θα γίνεις ταυτόχρονα και καλύτερος μέσα από την εξάσκηση.

Τι κάνει ένας επιτυχημένος freelancer (θεωρητικά)

Επειδή οι πρακτικές που μπορεί να ακολουθεί κάποιος μπορεί να διαφέρουν από κλάδο σε κλάδο είναι χρήσιμο να χρησιμοποιήσουμε ευρύτερες έννοιες που προσαρμόζονται αναλόγως σε κάθε ξεχωριστή περίπτωση.

 • Οργάνωση: Το Άλφα και το Ωμέγα. Ξεκίνα από τα απλά. Πότε θα δουλεύεις. Για πόσα χρήματα. Πόσα θα αποταμιεύεις, πόσα θα επενδύεις στη δουλειά σου. Να είσαι συνεπής στα ραντεβού σου. Να σέβεσαι τα deadline. Οργάνωσε όλο το data που έχεις σχετικά με τις δουλειές σου στο pc σου. Ειδικά στην αρχή, επειδή θα είναι μικρός όγκος θα νομίζεις πως τα θυμάσαι όλα. Όχι! Κράτα σημειώσεις. Κράτα ημερολόγιο. Κράτα πρόγραμμα. Οργανώσου.
 • Επικοινωνία: Η αγορά του Freelancing είναι παγκόσμια. Μάθε καλά αγγλικά! Υπάρχει περίπτωση να έχεις απέναντί σου έναν Έλληνα να σου προσφέρει  δουλειά μιλώντας σου αγγλικά. Επίσης με τον όρο επικοινωνία εννοώ τις ευρύτερες επικοινωνιακές δεξιότητες που αποτελούν εκείνο το μικρό συν στο portfolio σου. Μπορεί να κάνει τη διαφορά από το να πάρεις μια δουλειά ή να χάσεις μία. Να είσαι ευγενικός. Δείξε διάθεση συνεννόησης.
 • Εξέλιξη: Διάβαζε συνεχώς. Μελέτα. Γίνε καλύτερος. Ειδικά στην αρχή. Ζήτα διαρκώς συμβουλές. Δες στο YouTube tutorial πετυχημένων freelancer για το πως το έκαναν εκείνοι. Υπάρχουν πολλά που δεν ξέρεις. Δεν οφείλεις να τα ξέρεις όλα. Το μεγάλο μυστικό όμως είναι να γνωρίζεις πως σχεδόν οτιδήποτε αφορά το freelancing είναι εκεί έξω διαθέσιμο για σένα. Πολλές φορές δωρεάν! Δωρεάν!
 • Αφοσίωση: Ο τρόπος ζωής , η διαδικασία και η εξέλιξη της καριέρας ενός freelancer μπορεί να έχει αρκετά σκαμπανεβάσματα. Ειδικά τον πρώτο καιρό. Αν θέλεις να ζήσεις και να μάθεις πραγματικά τι είναι freelancing πρέπει να αφοσιωθείς σε αυτό και να του δώσεις χρόνο και ενέργεια.
τι ειναι freelancing
Φαντάζεσαι τον εαυτό σου κάπως έτσι;

Πως να γίνω Freelancer: Από που να ξεκινήσω

Η απάντηση είναι απλή. Στο internet. Υπάρχουν πολλές πλατφόρμες τα τελευταία χρόνια που σου προσφέρουν την ευκαιρία να δείξεις τη δουλειά σου και ταυτόχρονα να ζητήσεις εργασία. Ο βασικός τρόπος λειτουργίας είναι απλός. Ακριβώς όπως σε μια υπαίθρια αγορά οι πελάτες έρχονται σε επαφή με τους πωλητές, βλέπουν την πραμάτεια τους, δοκιμάζουν , διαπραγματεύονται τις τιμές και στο τέλος αγοράζουν. Μόνο που στην περίπτωση του freelancing αυτή η αγορά είναι μια ηλεκτρονική πλατφόρμα/σελίδα, με πελάτες από κάθε γωνιά της γης. Ο πωλητής είσαι εσύ και το προϊόν είναι η υπηρεσία που προσφέρεις. Πχ photo editing. Κάνεις εγγραφή στη σελίδα, δηλώνεις τι δουλειά προσφέρεις και κάποια στοιχεία για σένα και αυτό ήταν. Αναφέρουμε ενδεικτικά μερικές που είναι αξιόπιστες και αρκετά γνωστές.

Πως βρίσκω πελάτες σαν Freelancer ;

Αγγίζουμε την καρδιά του freelancing.  Freelancing υπάρχει επειδή υπάρχουν πελάτες. Αν ξέρω πως να βρω πελάτες σημαίνει ότι ξέρω και πως να γίνω Freelancer.Το πως θα βρεις πελάτες είναι μια ολόκληρη επιστήμη. Το καλό είναι ότι υπάρχουν τόσοι, μα τόσοι πολλοί που θα εκπλαγείς. Ειδικά δε, σε μερικά επαγγέλματα όπως web designer, app developer, copywriter, κυριολεκτικά η ζήτηση ξεπερνά την προσφορά.

Παρόλα αυτά υπάρχουν μερικοί κανόνες που βοηθούν ειδικά αυτούς που είναι νέοι σε έναν χώρο. Είναι κανόνες κοινώς αποδεκτοί αλλά πρέπει να ξέρεις πως κάθε περίπτωση είναι μοναδική. Αυτή ίσως είναι και ο πιο σπουδαία συμβουλή.

 • Προφίλ: Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνεις είναι να φτιάξεις ένα ελκυστικό προφίλ στις σελίδες που προανέφερα.
 • Portfolio: Είναι κάτι σαν το βιογραφικό σου. Να έχεις έτοιμα μερικά δείγματα από τη δουλειά σου για να παρουσιάσεις. Πχ αν είσαι writer, μπορείς να έχεις ένα κείμενο που έχεις δημοσιεύσει κάπου.
 • Προώθηση: Δώσε στον άλλον κάτι από τη δουλειά σου. Μην περιμένεις να στο ζητήσει. Μην επαφίεσαι στον πελάτη να έρθει σε σένα. Πήγαινε εσύ σε αυτόν. Πρότεινε σε κάποιον που ίσως ξέρεις ότι ενδιαφέρεται για την υπηρεσία σου να του κάνεις μια δουλειά for free.
 • Διαφήμιση: Πέραν των σελίδων που αναφέραμε, όπου μπορεί κάποιος να σε βρει από το προφίλ σου, φτιάξε μια δική σου σελίδα. Ένα μικρό site, που μπορείς να κάνεις και μόνος σου ή να προσλάβεις έναν άλλον freelancer να το κάνει για σένα. Βλέπεις πώς λειτουργεί; Εκεί θα διαφημίζεις τη δουλειά σου και σίγουρα κάποιος από τους  δισεκατομμύρια ανθρώπους που αγοράζουν on line θα χτυπήσει την πόρτα σου.
 • Affiliate yourself: Μην περιμένεις από κάποιον εργοδότη να σου δώσει δουλειά και να σε πληρώσει. Κάνε τη δουλειά for free και ζήσε από τις διαφημίσεις! Πολύπλοκο; Όχι. Αρκετά απλό. Ειδικά αν ζεις στην Ελλάδα.

Τι είναι Affiliate

Affiliate είναι ένας σύνδεσμος που σε παραπέμπει σε μια σελίδα αγοράς ενός προϊόντος ή μιας υπηρεσίας. Είναι ένα πολύ μεγάλο κομμάτι που αφορά χιλιάδες freelancer που είναι στην κατηγορία του writing γενικά και του web design. Για παράδειγμα, εγώ τώρα σε ενημερώνω για το affiliate και πως να βγάλεις χρήματα από αυτό. Αν εσένα σου αρέσει και έχεις περιέργεια να δεις και να δοκιμάσεις τι είναι σημαίνει πως έκανα σωστή δουλειά.

Πέραν αυτού. Στην Ελλάδα υπάρχει ένας και μόνος δρόμος για να κάνεις affiliate. Απλά δεν υπάρχει κάτι άλλο. Λέγεται Linkwise, είναι μια καλή αρχή για να ξεκινήσεις και είναι δωρεάν!

Πως θα το κάνεις αυτό;

Υπάρχουν πολλοί τρόποι. Δημιούργησε ένα site, βάλε μέσα την υπηρεσία που διαθέτεις και από εκεί ξεκίνησε να παίρνεις τα πρώτα σου χρήματα πριν καν κάποιος πελάτης έρθει σε επαφή μαζί σου. Απλώς βάζοντας ένα affiliate link κάπου στη σελίδα σου. Προϋπόθεση είναι βέβαια να έχεις λογαριασμό στην Linkwise. Θα πρέπει να τονίσω πως αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα δεν υπάρχει άλλος τρόπος. That’s it Nο 2.

Για να απαντήσεις στο ”Πως να γίνω Freelancer” πρέπει να δεις όλες τις πλευρές.

Πλεονεκτήματα & Μειονεκτήματα του Freelancing

Κανείς δεν μπορεί να σου εγγυηθεί ότι όλα θα είναι εύκολα και ρόδινα. Σίγουρα υπάρχουν κάποια στοιχεία που κάνουν το freelancing μια εξαιρετικά ελκυστική επιλογή. Από την άλλη, εξαρτάται από τον καθένα πως θα διαχειριστεί τις επιλογές του, για το δικό του όφελος. Να θυμάσαι, κάθε νόμισμα έχει δύο όψεις. Ας δούμε τα νομίσματα του freelancer και από τις δύο πλευρές.

Ευέλικτο ωράριο

Κορώνα: Το πρώτο θετικό είναι και ένα από τα πιο δυνατά του στοιχεία και ένας από τους λόγους που πολλοί προτιμούν το freelancing από μια δουλειά 9-5. Μπορείς να δουλέψεις όποτε θέλεις εσύ. Να σηκωθείς από το κρεβάτι ότι ώρα θέλεις εσύ. Να διαμορφώσεις το πρόγραμμά σου όπως θέλεις εσύ. Αν είσαι πρωινός τύπος, μπορείς να σηκωθείς στις 6 το πρωί, να ετοιμάσεις το graphic που σου ανέθεσε κάποιος τύπος από την Αμερική και να του το στείλεις. Δεν σε ελέγχει κανείς! Αρκεί να κάνεις τη δουλειά σωστά. Το ίδιο ισχύει και αν είσαι βραδινός τύπος. Ξύπνα στις 12 το μεσημέρι, φτιάξε το καφέ σου, ετοίμασε το graphic που σου έχουν αναθέσει και στείλε e mail στις 12 το βράδυ. No problem!

Γράμματα: Το να μην έχεις ωράριο μπορεί να σε οδηγήσει σε έναν διάστημα απραξίας, που το ακολουθεί ένα διάστημα άγχους όταν θα συνειδητοποιήσεις πως δεν έχεις άπειρο χρόνο πια και οι δουλειές τρέχουν. Το θέμα του ωραρίου είναι θέμα αυτοπειθαρχίας. Ένα από τα βασικά του freelancing είναι να είσαι συνεπής στα deadline σου.

Δεν έχεις εργοδότη

Κορώνα : Λίγα λόγια εδώ. Όλοι όσοι έχουν ή είχαν έναν εργοδότη γνωρίζουν καλά πως οι καλύτερες μέρες στη δουλειά ήταν όταν έλειπε! Πέραν του χιούμορ, το να είσαι ελεύθερος να επιλέξεις εσύ με ποιους θα συνεργαστείς είναι μια ευλογία. Είναι η πεμπτουσία του FREE στον όρο freelancing!

Γράμματα : Το να μην έχεις αφεντικό, σημαίνει πως έχεις πελάτη. Το να έχεις πελάτη όμως δεν σημαίνει πως όντως έχεις πελάτες! Μπορεί να έρθουν στιγμές που απλά κανείς δεν θα σε προτιμήσει (εντάξει, αν έχεις Affiliate, δεν σε νοιάζει ούτε αυτό αλλά είναι σημαντικό). Αυτό ενδεχομένως να σου δημιουργεί άγχος και στρες.

Οικονομική ανεξαρτησία

Κορώνα: Ο κανόνας είναι απλός. Όσο περισσότερο δουλεύεις τόσο περισσότερο θα βγάλεις. Είναι η ιερή βίβλος του freelancer. Μπορεί όχι στην αρχή βέβαια, αλλά αν δουλέψεις σκληρά, αν γίνεις καλός, τότε σίγουρα θα βγάλεις περισσότερα από τον μέσο ελληνικό μισθό. Σε αντίθεση με την σταθερή εργασία, όπου όσο και να δουλέψεις απλά θα πάρεις ένα κλάσμα του μισθού σου παραπάνω…και αν.

Γράμματα: Το να είσαι μισθωτός έχει και τα καλά του. Ασφάλεια. Δώρα. Άδειες. Σταθερότητα. Αν είσαι μόνος σου τι γίνεται; Αν είσαι freelancer δεν έχεις άδεια, ούτε δώρα, ούτε ασφάλεια από τον εργοδότη. Πρέπει μόνος σου να οργανώσεις όλο αυτό το σύστημα. Το πως θα το κάνεις αυτό είναι θέμα για έναν ξεχωριστό άρθρο. Σε γενικές γραμμές δεν είναι τυπικό το πρόβλημα. Ούτε οικονομικό. Είναι το κόστος του χρόνου, το βάρος της διαχείρισης αυτών των υποχρεώσεων και της πίεσης που σου προκαλεί.

τηλεργασια και freelancing

Απαντώντας : Τελικά πως να γίνω Freelancer ;

Είναι θέμα ψυχολογίας. Το να απαντήσεις στο πως να γίνω Freelancer σημαίνει το να ξέρεις πως είναι να δρας μόνος σου!

Το να κάνεις το πάθος σου επάγγελμα σημαίνει ότι θα το κάνεις καλά. Όταν κάνεις κάτι καλά και το προωθείς σε μια αχανή αγορά όπως αυτή του internet τότε μαθηματικά είναι βέβαιο πως κάποιος θα βρεθεί να το αγοράσει. Το αν και κατά πόσο θέλεις να το εξελίξεις είναι προσωπικό θέμα. Η καλύτερη ίσως συμβουλή που υπάρχει για το freelancing είναι απλά να το δοκιμάσεις.

Tags: , , ,

Διάβασε επίσης

1 Σχόλιο. Leave new

 • Avatar
  ΕΛΕΝΗ ΣΤΕΡΓΙΟΥ
  16 Αυγούστου 2020 05:27

  Υπάρχει και το AnyTask για να κάνεις διάφορες εργασίες όπως μεταφραστής κειμένων και ότι άλλο θες για freelancer

  Απάντηση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Fill out this field
Fill out this field
Δώστε μια έγκυρη ηλ. διεύθυνση.
You need to agree with the terms to proceed

Διάβασε επίσης: