ΔιάφοραΝέα
2,482 προβολες

Οικονομία στο ρεύμα: Το σχέδιο “θερμοστάτης” και στην Ελλάδα

Οικονομία στο ρεύμα Το σχέδιο θερμοστάτης και στην Ελλάδα

Όλοι γνωρίζουμε ότι τα airconditions καίνε πάρα πολύ ρεύμα. Ωστόσο, στην Ελλάδα δεν υφίσταται καλοκαίρι χωρίς aircondition. Το πρόβλημα πλέον είναι τα τεράστια χρηματικά ποσά που θα πρέπει να πληρώσουν όλα τα νοικοκυριά. Το επίδομα για το ρεύμα μέχρι 600 ευρώ που θα λάβουμε δεν αρκεί για να καλύψει την οικονομική επιβάρυνση που θα έχουμε. Ο τρόπος λοιπόν για να κάνουμε μία τρόπον τινά οικονομία στο ρεύμα είναι το σχέδιο “θερμστάτης”.

Διάβασε επίσης: Τι προβλέπει η τροπολογία για το επίδομα ρεύματος των 600€ και ποιοί είναι οι δικαιούχοι;

Το σχέδιο “θερμοστάτης”

Το σχέδιο θερμοστάτης αποτελεί μία κίνηση που ξεκίνησε στην Ισπανία και την Ιταλία προκειμένου να επιτευχθεί εξοικονόμηση ενέργειας. Ειδικότερα, το σχέδιο αυτό αφορά στην ύπαρξη ενός “κόφτη” στα κλιματιστικά.

Ουσιαστικά, ο κόφτης αυτός σημαίνει ότι θα υπάρχει ένα “ταβάνι” στη θερμοκρασία των κλιματιστικών. Με αυτόν τον τρόπο δε θα υπάρχει μεγάλη διαφορά μεταξύ της θερμοκρασίας του aircondition και της θερμοκρασίας του περιβάλλοντος κι επομένως θα καταναλώνεται λιγότερη ενέργεια.

Με το σχέδιο αυτό θα μπορούμε να κάνουμε οικονομία στο ρεύμα

Οικονομία στο ρεύμα Το σχέδιο θερμοστάτης και στην Ελλάδα

Το σχέδιο “θερμοστάτης” αναμένεται να ακολουθήσει και η Ελλάδα. Συγκεκριμένα, χθες ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της συζήτησής του με την ΠτΔ Κατερίνα Σακελλαροπούλου υπογράμμισε πως η ελληνική κυβέρνηση στοχεύει στο να εφαρμόσει ένα μοντέλο στα πρότυπα της Ισπανίας και της Ιταλίας.

Ο Πρωθυπουργός δήλωσε “Με μικρές αλλαγές στη συμπεριφορά μας μπορούμε να εξοικονομήσουμε ενέργεια, να γλιτώσουμε χρήματα, να διευκολύνουμε την προσπάθεια της χώρας να μειώσει συνολικά το ενεργειακό της αποτύπωμα. Είναι πολιτικές που μόνο όφελος έχουν και για την εφαρμογή τους η κυβέρνηση θα φροντίσει να παρουσιάσει πολύ σύντομα ένα συγκεκριμένο και συνεκτικό σχέδιο”.

Το σχέδιο στα νοικοκυριά και το δημόσιο

Να πούμε σε αυτό το σημείο πως ο κόφτης του σχεδίου “θερμοστάτης” δεν μπορεί να επιβληθεί στα νοικοκυριά και τις ιδιωτικές επιχειρήσεις. Αποτελεί δηλαδή μία σύσταση.

Αντιθέτως, το σχέδιο για την εξοικονόμηση ενέργειας πρόκειται να εφαρμοστεί στις εγκαταστάσεις του δημοσίου τόσο όσον αφορά το καλοκαίρι όσο και τον χειμώνα. Μετά το παράδειγμα της Ιταλίας, πρόκεται να εγκατασταθούν συστήματα στα δημόσια κτίρια και στην Ελλάδα, τα οποία θα ελέγχουν τη θερμοκρασία στα κλιματιστικά. Συγκεκριμένα, ο κλιματισμός δε θα μπορεί να είναι μικρότερος των 27 βαθμών κελσίου το καλοκαίρι, όπως επίσης η θέρμανση δε θα μπορεί να ξεπερνά τους 19 βαθμούς κελσίου τον χειμώνα.

Να πούμε κλείνοντας πως το σχέδιο για την εξοικονόμηση ενέργειας δεν αφορά μόνο στη θερμοκρασία των aircondition. Πιθανόν να προβλέπει μεταξύ άλλων και την ενθάρρυνση της χρήσης των μέσων μαζικής μεταφοράς. Αναμένουμε λοιπόν για να βγάλουμε τα συμπεράσματά μας αναφορικά με το κατά πόσο αυτό το σχέδιο θα είναι όντως αποτελεσματικό.

Διάβασε επίσης: Εκσυγχρονίζεται η ΑΑΔΕ για να σταματήσει τη φοροδιαφυγή!

Tags: , , , ,

Διάβασε επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Fill out this field
Fill out this field
Δώστε μια έγκυρη ηλ. διεύθυνση.
You need to agree with the terms to proceed

Διάβασε επίσης: