Διάφορα
910 προβολες

Οι τομείς δραστηριότητας της Amazon. Αυτός είναι ο αμερικανικός κολοσσός

Η Amazon.com Inc, η μεγαλύτερη εταιρεία διαδικτυακής λιανικής πώλησης στον κόσμο, έχει αναπτυχθεί γρήγορα σε ένα ευρύ φάσμα επιχειρήσεων. Οι τομείς διαστηριότητάς της είναι το ηλεκτρονικό εμπόριο, οι υπηρεσίες cloud και η ψηφιακή διαφήμιση. Επίσης πουλάει προϊόντα όπως τον προσωπικό βοηθό Alexa, το Kindle e-reader και το Fire TV. Παρέχει επίσης στην πλατφόρμα της Amazon Prime Video ταινίες και τηλεοπτικές εκπομπές. Όμως ποιός τομέας της αποφέρει τα περισσότερα κέρδη; Παρακάτω λοιπόν θα δούμε τα οικονομικά και τους τομείς δραστηριότητας της Amazon.

Τα οικονομικά της Amazon

Η Amazon είναι μία από τις κορυφαίες εταιρείες στον κόσμο με βάση την αγοραστική αξία. Από τις 18 Φεβρουαρίου 2022, η Amazon είχε κεφαλαιοποίηση 1,6 τρισεκατομμυρίων δολαρίων. Σημειωτέον, ότι η εταιρεία σημείωσε καθαρά έσοδα 14,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων κατά το τέταρτο τρίμηνο του οικονομικού έτους 2021. Τα καθαρά κέρδη σημείωσαν αύξηση 98,3% σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο.

Τα έσοδα, που η Amazon αποκαλεί καθαρές πωλήσεις, αυξήθηκαν κατά 9,4% σε ετήσια βάση στα 137,4 δισεκατομμύρια δολάρια. Τα κέρδη της ενισχύθηκαν από τη σημαντική αύξηση των άλλων εσόδων. Τα λειτουργικά έσοδα, τα οποία η εταιρεία χρησιμοποιεί ως δείκτη κερδοφορίας για τους επιχειρηματικούς της τομείς, μειώθηκαν κατά 49,7% σε ετήσια βάση στα 3,5 δισεκατομμύρια δολάρια.

Οι τομείς δραστηριότητας της Amazon

Η Amazon χωρίζει τις δραστηριότητές της σε τρεις τομείς: Βόρεια Αμερική, International και AWS (Amazon Web Services). Τα δύο πρώτα από αυτά τα τμήματα, έχουν σχέση με γεωγραφικές αναλύσεις των επιχειρήσεων λιανικής της Amazon. Παράγουν έσοδα από λιανικές πωλήσεις στη Βόρεια Αμερική και τον υπόλοιπο κόσμο, αλλά και από συνδρομές και εξαγωγικές πωλήσεις σε αυτές τις περιοχές.

Το λιανικό εμπόριο μπορεί να αναλυθεί αφενός στα ηλεκτρονικά καταστήματα, που περιλαμβάνουν το μεγαλύτερο μέρος των πωλήσεων και και αφετέρου στα φυσικά καταστήματα. Σε ολόκληρη την εταιρεία, τα ηλεκτρονικά καταστήματα αντιπροσώπευαν 66,1 δισεκατομμύρια δολάρια σε πωλήσεις το 4ο τρίμηνο του 2021. Αντίστοιχα, τα φυσικά καταστήματα αντιπροσώπευαν 4,7 δισεκατομμύρια δολάρια σε πωλήσεις.

Διάβασε επίσης: Βγήκε η νέα εφαρμογή της Google: Μεταφορά δεδομένων από iOS σε Android

1.Βόρεια Αμερική

Το τμήμα της Βόρειας Αμερικής της Amazon κυριαρχεί στις καθαρές πωλήσεις της, αντιπροσωπεύοντας 82,4 δισεκατομμύρια δολάρια το 4ο τρίμηνο του 2021. Εκτός από το λιανικό εμπόριο, η άλλη κύρια πηγή εσόδων για τη Βόρεια Αμερική είναι οι συνδρομές, συμπεριλαμβανομένου του Amazon Prime. Το Amazon Prime παρέχει απεριόριστο streaming ταινιών, τηλεοπτικών εκπομπών και πολλά άλλα.

2.International

Το τμήμα International της Amazon αποτελείται από τη λιανική επιχείρηση της Amazon για καταναλωτικά προϊόντα και συνδρομές για ηλεκτρονικά καταστήματα σε διεθνές επίπεδο. Επίσης, περιλαμβάνει εξαγωγικές πωλήσεις από αυτά τα καταστήματα. Βέβαια, το international τμήμα της Amazon έχει υποστεί μία οικονομική ζημία το τελευταίο διάστημα. Οι καθαρές πωλήσεις για το διεθνές τμήμα σημείωσαν μείωση σχεδόν 1,0% σε ετήσια βάση στα 37,3 δισεκατομμύρια δολάρια.

3.AWS: Ο κορυφαίος από τους 3 τομείς δραστηριότητας της Amazon

Η Amazon Web Services (AWS), που κυκλοφόρησε το 2006, παρέχει υπηρεσίες σε επιχειρήσεις, κυβερνητικές υπηρεσίες και ακαδημαϊκά ιδρύματα αναφορικά με την αποθήκευση πληροφοριών. Ουσιαστικά παρέχει μια «πλατφόρμα υποδομής στο cloud» για μια ποικιλία «λύσεων» όπως φιλοξενία εφαρμογών και ιστοσελίδων και παροχή πληροφοριών σε σχέση με την τεχνολογία.

Το τμήμα AWS της Amazon δημιούργησε καθαρές πωλήσεις 17,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων και λειτουργικά έσοδα 5,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 4ο τρίμηνο του 2021. Οι καθαρές πωλήσεις είχαν αύξηση 39,5% και τα λειτουργικά έσοδα 48,5% σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους. Οι καθαρές πωλήσεις από την AWS είναι χαμηλότερες από τις καθαρές πωλήσεις των άλλων δύο τομέων. Όμως, τα λειτουργικά έσοδα της AWS είναι σημαντικά υψηλότερα.

Η Amazon ελέγχει περίπου το ένα τρίτο του cloud στην παγκόσμια αγορά. Οι μεγαλύτεροι ανταγωνιστές της AWS είναι το Azure της Microsoft Corp. (MSFT) και το Google Cloud της Alphabet Inc. (GOOGL).

Διάβασε επίσης: Εικονική γη στο Metaverse

Tags: , ,

Διάβασε επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Fill out this field
Fill out this field
Δώστε μια έγκυρη ηλ. διεύθυνση.
You need to agree with the terms to proceed

Διάβασε επίσης: