Best of & ToolsΔιάφορα
3,138 προβολες

Οι 3 καλύτερες και οι 3 χειρότερες εκδόσεις των Windows

οι καλύτερες και οι χειρότερες εκδόσεις των Windows

Στις μέρες μας, όποιος χρησιμοποιεί PC και όχι Mac, τρέχει κατά πάσα πιθανότητα τα Windows 10 ή τα Windows 11. Παρεμπιπτόντως, αν θέλεις να μάθεις αν σηκώνει το PC σου τα Windows 11 και πώς να τα βάλεις κάνε κλικ εδώ. Όμως, με αφορμή την πιο πρόφαση έκδοση των Windows, σε αυτό το άρθρο θα κάνουμε μία αναδρομή. Συγκεκριμένα, παρακάτω θα δεις τις 3 καλύτερες και τις 3 χειρότερες εκδόσεις των Windows.

Διάβασε επίσης: Windows 11 tips: Πώς να αυξήσεις την ταχύτητα του υπολογιστή σου

Οι 3 καλύτερες εκδόσεις των Windows

1. Windows 7

Το διαμάντι της Microsoft βγήκε το 2009 επιτρέποντάς μας να αφήσουμε πίσω κάποιες κακές εμπειρίες του παρελθόντος. Ας δούμε όμως γιατί τα Windows 7 είναι μία από τις καλύτερες εκδόσεις των Windows ever.

Τόσες πολλές μικρές τροποποιήσεις βελτίωσαν τις παλιές δυνατότητες των Windows. Το καρφίτσωμα στοιχείων στη γραμμή εργασιών μας έδωσε ωραία εικονίδια με ένα εύκολο κλικ. Η στοίβαξη των παραθύρων του προγράμματος περιήγησης και της εξερεύνησης αρχείων σε ένα μόνο εικονίδιο βοήθησε να κρατηθούν τα πράγματα οργανωμένα.

Τα Jumplists παρείχαν γρήγορη πρόσβαση σε λειτουργίες εντός αυτών των προγραμμάτων. Οι προεπισκοπήσεις μικρογραφιών μας επιτρέπουν να περάσουμε το ποντίκι για να δούμε ένα παράθυρο χωρίς καν να κάνουμε κλικ.

Το πάτημα του πλήκτρου των Windows και η πληκτρολόγηση έκανε την εκκίνηση οποιουδήποτε προγράμματος παιχνιδάκι, και η προσθήκη συντομεύσεων πληκτρολογίου για λειτουργίες όπως το κλείσιμο παραθύρου το έκανε ακόμα πιο αποτελεσματικό.

2. Windows XP: Ίσως η πιο αγαπημένη από όλες τις εκδόσεις των Windows

Πιθανώς να μην υπάρχει έκδοση των Windows που να προκαλεί πιο ζεστά συναισθήματα από τα XP. Το χρησιμοποιούσαν όλοι. Πούλησε περίπου 500 εκατομμύρια αντίτυπα μέχρι τη στιγμή που η Microsoft σταμάτησε να το υποστηρίζει το 2014.

Για εκατομμύρια ανθρώπους, τα XP ήταν επίσης πιθανότατα η πύλη στο διαδίκτυο σε μια ακμάζουσα διαδικτυακή εποχή. Ειδικά στην Ελλάδα. Το AIM, το MSN Messenger, το Limewire, το Winamp και το Myspace είναι όλα βασικά κομμάτια της εποχής XP, παρόλο που τα περισσότερα από αυτά δεν ήταν στην πραγματικότητα συνδεδεμένα με το λειτουργικό σύστημα.

Το Windows Movie Maker και το Windows Media Player ήταν υπέροχα για την εποχή. Μπορούσαμε να γράψουμε CD και DVD απευθείας από τον εξερευνητή αρχείων. Τα Service Packs εισήγαγαν την ιδέα των ενημερώσεων με δυνατότητα λήψης για τα Windows που έκαναν το λειτουργικό σύστημα ακόμα καλύτερο, διορθώνοντας σφάλματα και προσθέτοντας νέες δυνατότητες όπως υποστήριξη USB 2.0 και λειτουργίες ασφαλείας wi-fi.

3. Windows 10

Τα Windows 10 βγήκαν το 2015, αλλά τα χρησιμοποιούμε ακόμα. Έχουν αντικειμενικά μερικά στραβά, αλλά στη συνολική εικόνα είναι ιδιαίτερα εύχρηστα.

Είναι γενικά γρήγορα και η διεπαφή τους είναι ως επί το πλείστον αρκετά καλή. Όλοι το εκτιμούμε αυτό. Ο τρόπος με τον οποίο μπορούμε να βάψουμε το χρώμα του παραθύρου μας και να το εφαρμόσουμε με συνέπεια σε ολόκληρο το περιβάλλον χρήστη είναι μια πολύ ωραία πινελιά.

Επίσης, οι φωτογραφίες της οθόνης κλειδώματος είναι πραγματικά μια απόλαυση όταν χρησιμοποιούμε καθημερινά το PC. Και έχουν κάνει καλή δουλειά προσαρμογής στην εποχή της οθόνης υψηλής ανάλυσης, με την κλιμάκωση που λειτουργεί ως επί το πλείστον χωρίς πολλή φασαρία.

Διάβασε επίσης: Οι 7 κορυφαίες δωρεάν εφαρμογές της Microsoft για android. Δοκίμασέ τες!

Οι 3 χειρότερες εκδόσεις των Windows

1. Windows 8: Αντικειμενικά η χειρότερη από όλες τις εκδόσεις των Windows

Ξεκινώντας από τα εξαιρετικά εκλεπτυσμένα, επιτυχημένα και αγαπημένα Windows 7, η Microsoft έκανε το αναπόφευκτο: τα χάλασε όλα. Τα προφανή λάθη των Windows 8 έχουν πολύ νόημα εκ των υστέρων.

Τα Windows 8 του 2012 ήταν ένα λειτουργικό σύστημα κατασκευασμένο τόσο για επιτραπέζιους υπολογιστές όσο και για λάπτοπ με οθόνη αφής που δεν ξεχώριζε σε κανένα από τα δύο. Ένα λειτουργικό σύστημα που ήθελε να ελέγχει όλες τις εφαρμογές μέσω του τότε νέου Microsoft Store, παρά την κληρονομιά των Windows ως ανοιχτής πλατφόρμας.

Βέβαια, η Microsoft προσπάθησε να λύσει τα πιο τρομακτικά ζητήματα διεπαφής χρήστη των Windows 8 με τα Windows 8.1 το 2013, κάνοντας backpedaling για να επαναφέρει το κουμπί Έναρξης της γραμμής εργασιών. Έκανε τα Windows 8.1 πιο εύχρηστα, αλλά και πάλι η διεπαφή του ήταν περίεργη.

2. Windows Me

Ακόμα μία πολύ κακή έκδοση των Windows, η οποία βέβαια βγήκε το 2000. Τα Windows ME προορίζονταν να είναι ο διάδοχος της σειράς Windows 95/98. Ωστόσο, τα ME συγκέντρωναν όλα τα σφάλματα και τα προβλήματα αυτών των εκδόσεων και τα συνδύαζε σε ένα εντελώς άθλιο λειτουργικό σύστημα. Στην πράξη έμοιαζε περίπου το ίδιο με τα Windows 98 και καμία από τις νέες δυνατότητες που εισήγαγε δεν αντιστάθμισε πολύ την περιβόητη αστάθεια.

Θα μπορούσαμε να πούμε ότι τα Windows Me έκαναν τα Windows 95 να μοιάζουν φανταστικά.

3. Windows Vista

Τα Vista έφεραν πολλές αντιδράσεις, που είναι λογικό σε γενικές γραμμές. Τα Vista ήταν σίγουρα πιο απαιτητικά από τα Windows XP, και ορισμένα συστήματα που διαφημιζόταν ότι μπορούσαν να τρέξουν τα Vista πραγματικά δεν μπορούσαν, ή θα μπορούσαν μόνο αν απενεργοποιούσαμε όλες τις γραφικές λεπτομέρειες, όπως τα εφέ διαφάνειας Aero.

Επίσης, κάποιο hardware δεν μπορούσε να λειτουργήσει στα Windows Vista και πολλά παιχνίδια έτρεχαν πολύ χειρότερα από ό,τι στα XP. Ωστόσο, κάτω από αυτά τα πολύ εντυπωσιακά ελαττώματα, τα Vista παρουσίασαν μια τεράστια σειρά νέων χαρακτηριστικών και φαίνονταν πολύ καλύτερα σε σύγκριση με τα XP. Εν ολίγοις, αναθεώρησε σχεδόν κάθε σύστημα Windows από τα XP.

Οι καλύτερες και οι χειρότερες εκδόσεις των Windows

Παραπάνω λοιπόν καταθέσαμε τις καλύτερες και τις χειρότερες εκδόσεις του λειτουργικού συστήματος της Microsoft. Σίγουρα υπάρχουν πάρα πολλοί που θα συμφωνήσουν με αυτήν τη λίστα. Ωστόσο, αν διαφωνείς, μπορείς να μας γράψεις στα σχόλια ποιες εκδόσεις των Windows θα αφαιρούσες και ποιές εκδόσεις θα προσέθετες βάσει της εμπειρίας σου.

Όπως και να έχει, η Microsoft είναι ένας κολοσσός. Επομένως, είναι λογικό άλλες εκδόσεις να είναι καλές και άλλες κακές. Πέρα δηλαδή από το πόσο εύχρηστη μπορεί να είναι μία έκδοση των Windows, έχει να κάνει και με τον ανταγωνισμό και το Marketing. Ας ελπίσουμε ότι στο μέλλον θα βλέπουμε μόνο βελτιώσεις.

Διάβασε επίσης: How-to: Πώς να κάνεις split screen στα Windows 11

Tags: , , , , ,

Διάβασε επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Fill out this field
Fill out this field
Δώστε μια έγκυρη ηλ. διεύθυνση.
You need to agree with the terms to proceed

Διάβασε επίσης: