WebΔωρεάν υπηρεσίες
3,979 προβολες

Μηχανή αναζήτησης Presearch: Το search engine που σέβεται τους χρήστες

Μηχανή αναζήτησης Presearch Το search engine που σέβεται τους χρήστες

Είναι γνωστό πως οι περισσότερες διαδικτυακές υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένων των μηχανών αναζήτησης, δίνουν υπερβολικό έλεγχο στα χέρια μιας μεμονωμένης εταιρείας. Αυτό αντικειμενικά είναι κάτι πολύ κακό. Μάλιστα, πολλές Web3 εναλλακτικές προσπαθούν να το αντιμετωπίσουν. Με αφορμή αυτό, στο παρακάτω άρθρο θα δεις τι είναι η μηχανή αναζήτησης Presearch και ποιά η ειδοποιός διαφορά της από τις “τυπικές” – δημοφιλείς μηχανές αναζήτησης.

Διάβασε επίσης: Τι είναι το FIDO και πώς θα “καταργήσει” τους κωδικούς πρόσβασης στο άμεσο μέλλον;

Τι είναι η μηχανή αναζήτησης Presearch;

Η νέα μηχανή αναζήτησης Presearch που σέβεται τους χρήστες

Το Presearch κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο το 2020, και αν και είναι πλήρως λειτουργικό, από τότε βρίσκεται σε δοκιμαστική φάση. Μάλιστα, αφού η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επέβαλε πρόστιμο 4,3 δισεκατομμυρίων ευρώ στην Google για κακή χρήση του Android για να αυξήσει το μερίδιο αγοράς της στις μηχανές αναζήτησης, η εταιρεία πρόσθεσε τη δυνατότητα στους ανθρώπους στην Ευρώπη να αντικαταστήσουν την προεπιλεγμένη επιλογή αναζήτησης με μία από πολλές άλλες, συμπεριλαμβανομένης της Presearch. .

Μετά από χρόνια δοκιμών, το αποκεντρωμένο δίκτυο αναζήτησης της Presearch είναι πλέον ενεργό, πράγμα που σημαίνει ότι όλη η επισκεψιμότητα αναζήτησης της υπηρεσίας διατρέχει τους 65.000 κόμβους που εκτελούνται από εθελοντές σε όλο τον κόσμο. Σύμφωνα με το δελτίο τύπου της Presearch, η μηχανή αναζήτησης έχει 3,8 εκατομμύρια εγγεγραμμένους χρήστες και χειρίζεται 150 εκατομμύρια μηνιαίες αναζητήσεις, αν και το δίκτυό της είναι σε θέση να επεξεργαστεί πολύ περισσότερους.

Το αποκεντρωμένο δίκτυό που διαθέτει η μηχανή αναζήτησης Presearch αντικαθιστά τους υπερυπολογιστές που ελέγχονται από μία εταιρεία με ένα δίκτυο χιλιάδων κόμβων ελεγχόμενων από τους χρήστες. Ο στόχος είναι να έχουν οι χρήστες τα ίδια ουσιαστικά αποτελέσματα αναφορικά με τα ερωτήματα αναζήτησής τους, αλλά χωρίς το απόρρητο και τις μονοπωλιακές ανησυχίες που σχετίζονται με τις παραδοσιακές μηχανές αναζήτησης.

Το Presearch παρέχει θα μπορούσαμε να πούμε μία αίσθηση ιδιοκτησίας στους χρήστες του. Εν ολίγοις, το βασικό πλεονέκτημα αυτού του search engine είναι η μη κατάχρηση των δεδομένων των χρηστών.

Τι σχέση έχουν τα κρυπτονομίσματα;

Μέρος του κινήτρου για τη λειτουργία ενός κόμβου είναι η απόκτηση διακριτικών PRE, τα οποία είναι το κρυπτονόμισμα Presearch που βασίζεται στο blockchain Ethereum. Οι χειριστές κόμβων ανταμείβονται με μικρές ποσότητες από διακριτικά PRE για κάθε ερώτημα που επεξεργάζονται.

Αυτά τα διακριτικά είναι επίσης κεντρικά για τον τρόπο εμφάνισης των διαφημίσεων στην Presearch. Το δίκτυο επιτρέπει στους κατόχους διακριτικών PRE να τα δεσμεύουν ή να τα κλειδώνουν σε συγκεκριμένες λέξεις. Αυτά αντιστοιχίζονται σε ερωτήματα αναζήτησης χρηστών.

Όπως υποστηρίζουν οι developers του εν λόγω search engine, απλοποιώντας την αποκεντρωμένη αναζήτηση με την πρόσβαση σε υπάρχουσες πηγές δεδομένων, ενώ δημιουργείται ένα ανεξάρτητο ευρετήριο, η μηχανή αναζήτησης Presearch προσφέρει καλύτερη εμπειρία χρήστη και λιγότερες επιπλοκές.

Είναι πολύ πιθανόν τέτοιου είδους υπηρεσίες να λάβουν μεγάλη απήχηση στο μέλλον. Αποτελεσματικό ή όχι το Presearch, σίγουρα η κίνηση για ένα αποκεντρωμένο δίκτυο που σέβεται τους χρήστες του είναι κάτι που χρειαζόμαστε, καθώς διανύουμε την τρίτη δεκαετία του 21ου αιώνα, μία περίοδο στην οποία η κατάχρηση των δεδομένων και του απορρήτου μας στον ψηφιακό-διαδικτυακό κόσμο είναι κάτι σύνηθες!

Διάβασε επίσης: BeReal: Το μέσο κοινωνικής δικτύωσης που κάνει πάταγο “υποχρεώνοντάς” σε να βγάλεις φωτογραφίες

Tags: , , , , ,

Διάβασε επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Fill out this field
Fill out this field
Δώστε μια έγκυρη ηλ. διεύθυνση.
You need to agree with the terms to proceed

Διάβασε επίσης: