Reviews
5,300 προβολες

MacOS vs Windows : πλεονεκτήματα & μειονεκτήματα

MacOS vs. Windows: πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα

Συγκρίνουμε interface, εμπειρία χρήσης και χαρακτηριστικά MacOS vs Windows. Το πιο πιθανό για κάποιον που διαβάζει αυτό το άρθρο είναι να προσπαθήσει να βρει τι έχει το ένα που δεν έχει το άλλο λογισμικό. Η πραγματικότητα όμως είναι κάπως διαφορετική. Με το πέρασμα των ετών, τα δύο αντίπαλα λογισμικά έχουν αποκτήσει πολλές ομοιότητες. Υπάρχουν όμως πολλοί που δεν είναι ειδικοί ούτε στο ένα ούτε στο άλλο σύστημα και αναρωτιούνται! Μα γιατί αυτή η διαμάχη; Μήπως είναι όλο θέμα marketing; Μετά από αυτή την εισαγωγή πάμε να γνωρίσουμε και να κατανοήσουμε μερικά βασικά χαρακτηριστικά σε αυτή τη μάχη και να αναλύσουμε το MacOS vs Windows : πλεονεκτήματα & μειονεκτήματα

MacOS vs. Windows:  πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα

Σχεδιασμός

Ας το παραδεχτούμε, η Apple είναι γνωστή για την σχεδιαστική της ικανότητα, όσο αφορά το hardware οπότε αναμενόμενο είναι και το software να είναι εξίσου όμορφο. Η Microsoft από την άλλη μεριά, τείνει να έχει κατά νου περισσότερο το λειτουργικό/πρακτικό κομμάτι και να αφήνει κατά μέρους τον σχεδιασμό. Έχει βέβαια κάνει μεγάλα βήματα προόδου τα τελευταία χρόνια και κάθε χρόνο προσθέτει νέα στοιχεία στο design, κάτι που δείχνει πως δεν το αφήνει και έχει σκοπό να κοντράρει την apple σε αυτό το πεδίο. Ένα από τα βασικά πλεονεκτήματα στο σχεδιασμό της Apple είναι οι εξαιρετικές οθόνες Retina που χρησιμοποιεί. Αυτό της επιτρέπει να δίνει έμφαση σε λεπτομέρειες, όπως τα διάφανα μενού, τα χρώματα, οι λεπτές γραμμές, οι οποίες δεν θα μπορούσαν να αναδειχθούν σε μια χαμηλότερου επιπέδου οθόνη.

Interface apple

Φυσικά το design δεν είναι το μόνο που καθορίζει ένα λειτουργικό σύστημα. Το interface είναι επίσης σημαντικό. Είναι αυτό που δένει μαζί με το γενικό σχεδιασμό για να παράγει αυτό που θα δούμε παρακάτω, την συνολική εμπειρία χρήσης. Οπλισμένα με πολλά χαρακτηριστικά, με γνώμονα πάντα τη μεγιστοποίηση της απόδοσης και της παραγωγικότητας, μπορούμε να πούμε πως δεν μπορεί να βγει κάποιος χαμένος με καμία από τις δύο επιλογές. Μια εξαιρετική εφαρμογή της apple είναι η αυτόματη ταξινόμηση σε φακέλους. Για παράδειγμα, αν κάνετε ένα screenshot και δεν το βάλετε σε έναν φάκελο, τότε αυτομάτως θα το ταξινομήσει στο φάκελο screenshots στην επιφάνεια εργασίας. Είναι κάτι που φανερώνει την γενικότερη φιλοσοφία πίσω από την εταιρεία η οποία είναι να προσφέρει, έτοιμο, στο χρήστη αυτό που θεωρεί ως η καλύτερη πρακτική και λύση για κάθε του πρόβλημα. Σε αυτό το μήκος κύματος κινούνται πολλές ακόμα εφαρμογές της apple.

Interface windows

Τα windows δεν μπήκαν ποτέ σε αυτή τη διαδικασία. Να σκεφτούν για εμάς δηλαδή. Έχουν πολλές εφαρμογές που μας κάνουν τη ζωή εύκολη και πολλά τρικ για παραγωγικότητα, όπως το να χωρίζεις την οθόνη σε τέσσερα κομμάτια για να τρέχεις ταυτόχρονα τέσσερις εφαρμογές αλλά η φιλοσοφία τους γενικά δεν είναι να σκεφτούν για εσένα. Αυτή είναι η ειδοποιός διαφορά μεταξύ των εταιρειών.

Συνδεσιμότητα

Κανείς πλέον δεν χρησιμοποιεί μόνο τον υπολογιστή του για δουλειά ή για διασκέδαση. Κινητά, tablet και πολλές ακόμα ηλεκτρονικές συσκευές είναι στο καθημερινό εργασιακό και ψυχαγωγικό μας μενού. Σε αυτό τον τομέα, τα windows δεν αντιμετωπίζουν θέματα σε όρους διάδρασης με άλλες συσκευές. Από την άλλη, η apple, σε όρους συμβατότητας και επικοινωνίας με άλλες συσκευές ίσως σαν κάνει τη ζωή δύσκολη κάποιες φορές. Τα πράγματα βέβαια τείνουν να βελτιώνονται και σε λίγα χρόνια πιθανόν να μην υπάρχει τέτοιο θέμα.

Επιλογές αγοράς

Εδώ τα πράγματα είναι απλά. Αν θέλεις να δουλέψεις στο οικοσύστημα της apple θα πάρεις απλά ένα mac. Το μόνο που θα σε προβληματίσει είναι οι ίντσες της οθόνης άντε και ο επεξεργαστής. Απλά δεν υπάρχουν τόσες επιλογές. Αν από την άλλη, θέλεις ένα windows pc, καλή τύχη στην αναζήτηση. Με κυριολεκτικά άπειρες επιλογές και μάρκες για να διαλέξεις σίγουρα θα χρειαστείς βοήθεια. Βέβαια, η απλότητα της apple κοστίζει. Κοστίζει αρκετά. Από την άλλη μπορείς να βρεις ένα αξιοπρεπέστατο windows pc με σχετικά λίγα χρήματα.

Συνολική εμπειρία χρήσης

Μετά από όλα τα παραπάνω φτάσαμε σε αυτό που αποκαλούμε συνολική εμπειρία χρήσης. Δηλαδή από την ώρα που αγοράζει κάποιος τον υπολογιστή του και ξεκινήσει να ζει με αυτόν. Σίγουρα η apple έχει δημιουργήσει ένα οικοσύστημα επαγγελματικών προδιαγραφών για όλα της τα μοντέλα. Πιστεύει πως ξέρει να κάνει τα πράγματα με τον σωστό τρόπο και φροντίζει να το δείχνει. Για έναν επαγγελματία θα ήταν σίγουρα ιδανική επιλογή. Από την άλλη, η απίστευτη ποικιλία σε τιμές, μοντέλα και βαθμό παραμετροποίησης που συναντά κάποιος σε ένα windows pc είναι ένα λόγος που τα καθιστά κατάλληλα για οποιονδήποτε. Από επαγγελματία μέχρι απλό χρήση που θέλει απλά να βλέπει YouTube και να διαβάζει τα νέα του.

Επίλογος και συμπεράσματα για MacOS vs Windows : πλεονεκτήματα & μειονεκτήματα

Το να μάθεις τα χαρακτηριστικά του ενός ή του άλλου λογισμικού είναι σίγουρα μια μακρά διαδικασία αλλά στην περίπτωση που είσαι ήδη γνώστης κάποιου από τα δύο τότε το να μεταπηδήσεις στο άλλο δεν θα είναι δύσκολη υπόθεση. Υπάρχουν σίγουρα διαφορές αλλά όχι για να σε τρομάζουν. Extra bonus πως αν είσαι ήδη κάτοχος I phone και χρησιμοποιείς Pc με windows το να κάνεις τη μετάβαση σε mac θα είναι παιχνιδάκι.

Αν σου άρεσε η σύγκριση MacOS vs Windows : πλεονεκτήματα & μειονεκτήματα, μπορείς να διαβάσεις τώρα ποιο laptop θα πάρεις τελικά εδώ

Tags: , ,

Διάβασε επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Fill out this field
Fill out this field
Δώστε μια έγκυρη ηλ. διεύθυνση.
You need to agree with the terms to proceed

Διάβασε επίσης: