Desktop Tools
6,517 προβολες

MAC διεύθυνση υπολογιστή: Πως να την βρεις και να την αλλάξεις

Ακόμη κι αν έχεις Windows υπολογιστή, το σύστημα σου έχει τη δική του MAC διεύθυνση. Τα αρχικά μπορεί να σε μπερδεύουν και να πιστεύεις ότι αφορούν μόνο τις συσκευές τις Apple, αλλά στην πραγματικότητα το MAC σημαίνει ‘Media Access Control’ και χρησιμοποιείται για την αναγνώριση του υπολογιστή σου.

Κάποιοι χρήστες αλλάζουν την MAC διεύθυνση του υπολογιστή τους για να προστατευτούν. Για παράδειγμα, μπορεί να θέλεις να συνδεθείς σε ένα Wi-Fi Hotspot ή να θέλεις να σιγουρευτείς για τυχόν διαλειτουργικότητες.

Διάβασε επίσης: Hotspot 2.0 Wi-Fi – Μεγαλύτερη ασφάλεια στα δημόσια δίκτυα

Θα χρειαστεί να δώσεις μεγάλη προσοχή αν αποφασίσεις να αλλάξεις τη MAC διεύθυνση του υπολογιστή σου, αφού ορισμένες υπηρεσίες έχουν καταχωρημένους τους πελάτες τους με τις MAC διευθύνσεις τους. Ως εκ τούτου, μια τέτοια αλλαγή μπορεί να αποτελέσει προβλήματα σε ορισμένες υπηρεσίες.

Αλλαγή MAC διεύθυνση σε Mac

Κάτι το οποίο πρέπει να γνωρίζεις είναι πως η αλλαγή της MAC διεύθυνσης σου στο Mac δεν θα διαρκέσει για πάντα. Μόλις κάνεις επανεκκίνηση ή κλείσεις και ξανά ανοίξεις το Mac σου, η MAC διεύθυνση θα επαναφερθεί.

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνεις είναι να ανοίξεις ένα παράθυρο με το τερματικό (terminal). Μπορείς να το ανοίξεις πατώντας το Command και Space ταυτόχρονα και γράφοντας Terminal. Μην ξεχάσεις να πατήσεις Enter.

Μόλις ανοίξεις το τερματικό, τρέξε την παρακάτω εντολή:

sudo ifconfig en0 xx:xx:xx:xx:xx:xx

Στη συνέχεια, αντικατέστησε το En0 με το όνομα του δικτύου που θέλεις να έχεις για MAC διεύθυνση. Τις περισσότερες φορές το όνομα δικτύου είναι είτε En0 είτε En1. Έχει να κάνει με το αν θέλεις να αλλάξεις τη διεύθυνση του Wi-Fi σου ή της ενσύρματης σύνδεσης σου.

Τρέξε την εντολή ifconfig για να δεις τη λίστα με τις διεπαφές – στην περίπτωση που δεν είσαι σίγουρος για την ονομασία του δικτύου. Για να σιγουρευτείς πως η MAC διεύθυνση έχει αλλάξει, θα χρειαστεί να τρέξεις μια απλή εντολή. Για το Mac, η εντολή είναι το ifconfig.

Πως να βρεις και να αλλάξεις την Mac διεύθυνση στο Mac

Το να βρεις τη Mac διεύθυνση σου είναι εύκολο. Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να κρατήσεις πατημένο το Option κουμπί και να κάνεις κλικ στο εικονίδιο του Wi-Fi (το οποίο βρίσκεται στη μπάρα του μενού). Ψάξε για τη λέξη “Address” ή “Διεύθυνση” και εκεί θα βρεις και τη διεύθυνση σου.

Αν έχεις ήδη αλλάξει την MAC διεύθυνση σου και θέλεις να μάθεις ποια είναι και ποια χρησιμοποιεί το Mac σου, θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσεις ξανά το τερματικό. Θα χρειαστεί να εκτελέσεις την παρακάτω εντολή:

ifconfig en0 | grep ether

Αυτή η εντολή θα κάνει output τη MAC διεύθυνση σου για τη διασύνδεση του hardware και του υλικού που χρησιμοποιείται κυρίως για το Wi-Fi. Για να ελέγξεις τι διασύνδεση χρησιμοποιείς για το ασύρματο δίκτυο σου, κράτησε το Option κουμπί πατημένο και κάνε κλικ στο εικονίδιο του Wi-Fi. Με αυτόν το τρόπο θα δεις ποια συσκευή χρησιμοποιείς για να συνδέεσαι στο διαδίκτυο.

Πως να βρεις την MAC διεύθυνση στα Windows

Στους Windows υπολογιστές οι περισσότερες κάρτες δικτύου σου επιτρέπουν να δημιουργείς μια εξατομικευμένη MAC διεύθυνση από τις ρυθμίσεις που βρίσκονται στο Device Manager (Διαχείριση Συσκευών). Ένα πράγμα το οποίο θα πρέπει να θυμάσαι είναι ότι κατά πάσα πιθανότητα ορισμένοι οδηγοί δικτύου δεν υποστηρίζουν αυτή τη λειτουργία.

Για να βρεις τη MAC διεύθυνση από τις κάρτες δικτύου ενός Windows υπολογιστή, θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσεις το Command Prompt. Για να ανοίξεις το Command Prompt, άνοιξε το μενού της έναρξης και γράψε ‘CMD‘ και πάτα Enter.

Μόλις ανοίξεις το Command Prompt, επικόλλησε την παρακάτω εντολή και πάτα Enter:

getmac /v -fo list

Στη συνέχεια θα εμφανιστεί μια λίστα με όλους τους NIC προσαρμογείς (προσαρμογείς δικτύου – ενσύρματου και ασύρματου).

Πως να αλλάξεις τη MAC διεύθυνση στα Windows

Μια μικρή προειδοποίηση προτού αλλάξει τη MAC διεύθυνση σου στα Windows: Αλλάζοντας την ίσως προκαλέσεις προβλήματα και κάποιες φορές ίσως ο υπολογιστή σου αδυνατεί να εμφανιστεί ή να συνδεθεί στο διαδίκτυο. Αν είσαι σίγουρος για τις αλλαγές που πας να κάνεις, τότε μπορείς να αλλάξεις τη διεύθυνση πατώντας το Windows Key και το Pause ή το Break Key (κουμπί). Με αυτόν το τρόπο θα ανοίξεις το παράθυρο με τις λειτουργίες του συστήματος.

Αν το Pause Key έχει μπερδευτεί με το Shift Key, τότε θα χρειαστεί να πατήσεις Win+Fn+Pause ταυτόχρονα. Κάνε κλικ στο ‘Device Manager‘ (το οποίο βρίσκεται στην αριστερή πλευρά του παραθύρου) και στη συνέχεια ψάξε τους Network Adapters.

Μόλις βρεις τους Network Adapters, κάνε κλικ στο εικονίδιο με το ‘Συν’ (+) για να εμφανιστούν από κάτω όλοι. Επέλεξε τον Adapter που θέλεις να αλλάξεις τη διεύθυνση του και κάνε δεξί κλικ και επέλεξε ‘Properties’ (Ιδιότητες).

Στη συνέχεια, κάνε κλικ στο ‘Advanced‘ (Για προχωρημένους) παράθυρο και επέλεξε την επιλογή ‘Network Adapters‘ (σε κάποιους χρήστες γράφει ‘Locally Administered MAC Address‘). Στη συνέχεια, θα βρεις ένα μικρό πλαίσιο στη δεξιά μεριά του παραθύρου που γράφει ‘Value‘. Άλλαξε το με τον εξαψήφιο κωδικό.

Πως να αλλάξεις τη MAC διεύθυνση στα Windows

Απλά γράψε τους αριθμούς και τα γράμματα, χωρίς άνω και κάτω τελείες και παύλες. Αν τα βάλεις αυτά τότε θα εμφανιστούν σφάλματα. Στη συνέχεια πάτα ‘ΟΚ‘ και κλείσε κάθε σελίδα που υπάρχει ανοιχτή στο λειτουργικό σύστημα.

Περίληψη

Καθένας έχει τον δικό του προσωπικό λόγο για τον οποίο θέλει να αλλάξει τη MAC διεύθυνση του. Όποιος κι αν είναι ο δικός σου, τώρα γνωρίζεις πως να το κάνεις.

Απλά μην ξεχνάς πως με την αλλαγή της διεύθυνσης πιθανώς να εμφανιστούν σφάλματα και άλλους είδους προβλήματα. Δεν είναι σίγουρο, αλλά μην ξαφνιαστείς αν δεις.

Εσύ για ποιο λόγο θέλεις να αλλάξεις τη MAC διεύθυνση σου; Θα χαρούμε να ακούσουμε τις απόψεις σου στα σχόλια παρακάτω.

Tags: , , ,

Διάβασε επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Fill out this field
Fill out this field
Δώστε μια έγκυρη ηλ. διεύθυνση.
You need to agree with the terms to proceed

Διάβασε επίσης: