Το Linux σταμάτησε να είναι το λειτουργικό σύστημα των geeks εδώ και αρκετά χρόνια τώρα. Πλέον, είναι ένα σταθερό λειτουργικό σύστημα που χρησιμοποιούν επαγγελματίες και αρχάριοι χρήστες σε καθημερινή βάση. Χάρη στις πολλές και διάφορες διανομές που παρέχει, το Linux είναι σίγουρα η καλύτερη λύση σε όποιον ψάχνει κάτι διαφορετικό από τα συνηθισμένα.
Αν αποφάσισες πως ήρθε η στιγμή να εγκαταστήσεις το Linux στον υπολογιστή σου, ή θέλεις απλά να το δοκιμάσεις σε πρώτη φάση, τότε θα χαρείς να μάθεις πως έχουμε προσθέσει παρακάτω τις καλύτερες Linux διανομές που υπάρχουν αυτή την στιγμή.
Έχε κατά νου πως το άρθρο θα ανανεώνεται ανά χρονικά διαστήματα με νέες και παλιές διανομές που ίσως βρεις ενδιαφέρον για να χρησιμοποιήσεις. Στην περίπτωση που θεωρείς ότι ξεχάσαμε κάποια σημαντική διανομή, μη δυστάσεις να μας την προτείνεις στα σχόλια στο τέλος του άρθρου.
1. Ubuntu
Πολύ πιθανόν να το έχεις ακουστά. Το Ubuntu τρέχει σχεδόν σε όλα τα σχολεία (dualboot μαζί με Windows). Η συγκεκριμένη διανομή βασίζεσαι στο Debian και είναι συμβατή σχεδόν με κάθε υπολογιστή που υπάρχει. Παρέχει μια τεράστια γκάμα από εφαρμογές και προγράμματα που μπορείς να εγκαταστήσεις τελείως δωρεάν με μόλις ένα κλικ από το Ubuntu Software Center, και υποστηρίζει τους περισσότερους drivers εταιρειών.
Το Ubuntu είναι επίσης εύκολο στην εγκατάσταση και θα βρεις εκατοντάδες tutorials στο διαδίκτυο που σχετίζονται με αυτό.
Ιδανική διανομή για: αρχάριους χρήστες που μεταφέρονται από Windows ή macOS.
2. Linux Mint
Σύμφωνα με το DistroWatch.com, το Linux Mint είναι σταθερά τα τελευταία χρόνια η πιο δημοφιλής Linux διανομή. Το Mint έχει το δικό του γραφικό περιβάλλον (Cinnamon), το οποίο είναι παρακλάδι του Gnome, και είναι σταθερό, γρήγορο, μινιμαλιστικό και εύκολο στην χρήση. Η διανομή έρχεται επίσης με προ-εγκατεστημένα codecs για την αναπαραγωγή αρχείων εικόνας και ήχου, και με προγράμματα όπως το GIMP και το VLC.
Σε αντίθεση με το Ubuntu, το Linux Mint δεν χρησιμοποιεί το Unity, οπότε ίσως είναι απλούστερο και γνωστότερο για τους περισσότερους χρήστες των Windows.
Ιδανική διανομή για: χρήστες που χρησιμοποιούν για πρώτη φορά το Linux και χρήστες που θέλουν μια γρήγορη και σταθερή διανομή.
3. openSUSE
Το openSUSE είναι μια δημοφιλής Linux διανομή η οποία βασίζεται στο σύστημα διαχείρισης πακέτων RPM. Τρέχει σε γραφικό περιβάλλον KDE, αλλά μπορείς να χρησιμοποιήσεις και άλλα όπως το GNOME, το XFCE, το LXDE και το Mate. Εκτός από την σταθερή έκδοση που παρέχει, θα βρεις επίσης και το Tumbleweed στην περίπτωση που θέλεις να δοκιμάσεις όλες τις τρέχουσες δοκιμαστικές εκδόσεις.
Τέλος, παρέχει το YaST, ένα σύστημα διαχείρισης και έρχεται με αρκετά προ-εγκατεστημένα προγράμματα για να ξεκινήσεις χωρίς προβλήματα.
Ιδανική διανομή για: χρήστες που θέλουν μια σταθερή και αξιόπιστη διανομή με πολύ καλό support.
4. Debian
Το Debian είναι μια από τις παλαιότερες και καλύτερες διανομές Linux. Τεχνικά, είναι ο παππούς αρκετών διανομών που υπάρχουν αυτή την στιγμή. Το Debian εστιάζει κυρίως στην αξιοπιστία, οπότε μην περιμένεις να βλέπεις κάθε εβδομάδα και νέες ενημερώσεις. Αλλά όταν θα βλέπεις, θα είναι σημαντικές και ονομαζόμενες βάση χαρακτήρων του Toy Story.
Το Debian παρέχει έναν τρελό αριθμό προγραμμάτων και εφαρμογών – περισσότερα από 37.000 – και σχεδόν κάθε Linux διανομή περιλαμβάνει πακέτα του Debian.
Ιδανική διανομή για: servers και χρήστες που θέλουν μια σταθερή και ασφαλής διανομή, και για τους ανθρώπους που δεν θέλουν να ενημερώνουν το σύστημα τους κάθε λίγο και λιγάκι.
5. Mageia
Το Mageia δημιουργήθηκε από τους πρώην υπαλλήλους του Mandriva Linux το 2010. Χρησιμοποιεί το σύστημα διαχείρισης πακέτων RPM και παρέχει αρκετά desktop γραφικά περιβάλλοντα όπως το KDE, το GNOME, το LXDE, το XFCE, το Mate, το Cinnamon και το RazorQt. Το Mageia παρέχει μια γκάμα βοηθητικών εφαρμογών για την προσαρμογή και τη διαχείριση της διανομής, ενώ είναι η τέλεια εναλλακτική για τους χρήστες που θέλουν να ξεφύγουν από τις διανομές που βασίζονται στο Ubuntu.
Ιδανική διανομή για: χρήστες που θέλουν να δοκιμάσουν μια – σχετικά – νέα διανομή που είναι φιλική προς τον χρήστη και υποστηρίζει αρκετά γραφικά περιβάλλοντα.
6. elementaryOS
Το ElementaryOS είναι άλλη μια διανομή βασιζόμενη στο Ubuntu, που εστιάζει κυρίως στην απλότητα και την ομορφιά. Έρχεται με μερικά πολύ ενδιαφέρον προ-εγκατεστημένα προγράμματα (για μουσική, ταινίες, email, text editor κ.τ.λ.) που έχουν δημιουργηθεί από την ίδια ομάδα που έφτιαξε την διανομή και όλα τους είναι τέλεια σχεδιασμένα. Το ElementaryOS παρέχει επίσης τον δικό του manager και έχει το δικό του desktop γραφικό περιβάλλον – ονομάζεται Pantheon – με επιπλέον χαρακτηριστικά όπως το πανέμορφο dock (Plank), το Slingshot κι ένα υπέροχο panel (Wingpanel).
Ιδανική διανομή για: χρήστες που θέλουν μια σταθερή, γρήγορη και πανέμορφη διανομή που θυμίζει αρκετά το macOS και για όσους έχουν παλιούς ή αργούς υπολογιστές.
7. Korora
Η συγκεκριμένη διανομή είναι βασισμένη στο Fedora, αλλά παρέχει μια γκάμα από codecs και αποθετήρια τρίτων για να κάνει την εγκατάσταση και το ξεκίνημα εύκολο και γρήγορο για κάθε νέο και αρχάριο χρήστη. Έρχεται με γραφικά περιβάλλοντα: GNOME, KDE, Cinnamon, Mate και XFCE με πανέμορφα εικονίδια και φιλική διαχείριση.
Ο σκοπός του Korora είναι να κάνει το Fedora πιο απλό και όμορφο παρέχοντας προ-εγκατεστημένα προγράμματα όπως τον Firefox, το VLC, τον Google Chrome και το Dropbox.
Ιδανική διανομή για: νέους χρήστες που θέλουν να δοκιμάσουν μια φιλική-προς-τον-χρήστη διανομή που βασίζεται στο Fedora.
8. Arch Linux
Το Arch Linux είναι μια πολύ ισχυρή Linux διανομή, αλλά με την μεγάλη δύναμη έρχεται και η μεγάλη ευθύνη λένε, και αυτή τη φορά εννοούν για την ευθύνη του λειτουργικού συστήματος.
Η εγκατάσταση και τα πρώτα βήματα του Arch Linux απαιτούν κάποιες βασικές – αν όχι επαγγελματικές – γνώσεις, αλλά μπορείς να τα καταφέρεις ακολουθώντας τα tutorials που παρέχονται. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις οποιοδήποτε γραφικό περιβάλλον θέλεις στο Arch Linux, από KDE, Cinnamon, Gnome μέχρι και οτιδήποτε άλλο επιθυμείς και υπάρχουν εκατοντάδες διαθέσιμα προγράμματα στο Arch User Repository (AUR).
Ιδανική διανομή για: προχωρημένους ή μέσους χρήστες που θέλουν να μπουν στα “βαθιά νερά”.
9. Fedora
Το Fedora είναι μια διανομή η οποία στοχεύει στην καινοτομία και τις τελευταίες τεχνολογίες. Αν και κάποιες φορές αυτό δεν είναι καλό για την σταθερότητα της διανομής, παραμένει μια από τις πιο αγαπητές που υπάρχουν αυτή την στιγμή.
Το Fedora έρχεται με τρεις διαφορετικές εκδόσεις: Workstation, Server και Cloud. Έρχεται επίσης με διάφορα γραφικά περιβάλλοντα που παρέχουν διαφορετικές επιφάνειες εργασίας. Το προεπιλεγμένο DE, ωστόσο, παραμένει το GNOME. Το Fedora είναι μια RPM διανομή με τα δικά της αποθετήρια και το πιο σημαντικό κομμάτι της διανομής είναι η εξαιρετική ασφάλεια που παρέχει στους χρήστες της.
Ιδανική διανομή για: προχωρημένους χρήστες που θέλουν να τεστάρουν τις τελευταίες εκδόσεις, ή για χρήστες που ενδιαφέρονται για μεγάλη ασφάλεια.
10. Lubuntu
Το Lubuntu είναι μια παραλλαγή του Ubuntu (αντίστοιχη με το Kubuntu και το Xubuntu) και εστιάζει αποκλειστικά στους χρήστες που θέλουν μια γρήγορη, αξιόπιστη και σταθερή διανομή. Το Lubuntu χρησιμοποιείται κυρίως σε παλιούς υπολογιστές και notebooks με χαμηλά τεχνικά χαρακτηριστικά.
Διαθέτει το γραφικό περιβάλλον LXDE (Lightweight X11 Desktop Environment) ώστε να έχει λιγότερες απαιτήσεις και μεγαλύτερη εξοικονόμηση ενέργειας. Θεωρητικά, το Lubuntu μπορεί να τρέξει και σε έναν υπολογιστή με λιγότερα από 200MB μνήμης RAM και επεξεργαστή Pentium II ή Celeron.
Ιδανική διανομή για: χρήστες που θέλουν μια γρήγορη, αξιόπιστη και σταθερή διανομή βασισμένη στο Ubuntu και ιδανική στην εξοικονόμηση ενέργειας και την ταχύτητα.
11. Solus OS
Γνωστό προηγουμένως και ως Evolve OS, το Solus έχει δημιουργεί από την αρχή (βασικά είναι η συνέχεια του Evolve OS) και ο σχεδιασμός του είναι εμπνευσμένος από το ChromeOS της Google. Χρησιμοποιεί τον διαχειριστή πακέτων EOPKG (έχει κάνει fork αυτόν που έχει η διανομή Pardus) και είναι από τις ταχύτερες διανομές που θα βρεις.
Αν προτιμάς τις διανομές που είναι βασισμένες στο Debian, θα χαρείς να μάθεις πως το Solus OS διαθέτει όλη τη γκάμα τρίτων λογισμικών που θα βρεις και στο Ubuntu και σε άλλες παράλληλες διανομές.
Ιδανική διανομή για: χρήστες που θέλουν ένα όμορφο και απλό γραφικό περιβάλλον με υψηλές επιδόσεις και μεγάλη αξιοπιστία (το support είναι εξίσου πολύ καλό).
12. Tails
Στην περίπτωση που είσαι από τους λίγους που δεν το γνωρίζουν, το Tails είναι η πιο ασφαλείς διανομή που υπάρχει. Για την ακρίβεια, μέχρι και σήμερα δεν έχει βγει κανένα λειτουργικό σύστημα που να είναι πιο ασφαλές από το Tails. Χρησιμοποιεί το γραφικό περιβάλλον Gnome, και ακόμη κι αν βρίσκεται στις τελευταίες εκδόσεις, η κλασική έκδοση του το κάνει να μοιάζει με το Gnome 2.0.
Το Tails είναι βασισμένο στο Debian (Jessie) και κάθε έκδοση του βασίζεται στην αξιοπιστία, στην σταθερότητα και στην ασφάλεια. Η διανομή παρέχει επίσης και προ-εγκατεστημένο τον Tor browser, το οποίο βασίζεται στον Firefox αλλά είναι πολύ πιο ασφαλές.
Η συγκεκριμένη διανομή χρησιμοποιείται κυρίως από διάσημους δημοσιογράφους (όπως ο Glenn Greenwald από το The Guardian), αρθρογράφους, δικηγόρους κ.τ.λ., για να κρατήσουν την δουλειά τους και τα αρχεία τους κρυφά και ασφαλή.
Ιδανική διανομή για: χρήστες που βασίζονται στην ασφάλεια, την σταθερότητα και την αξιοπιστία.
13. CUB Linux
Το Cub Linux είναι μια διανομή η οποία υπόσχεται να σου παρέχει ότι και το Chrome OS, αλλά με περισσότερες επιλογές και την αίσθηση ότι χρησιμοποιείς Linux και όχι Chrome OS. Η διανομή ονομάστηκε αρχικά ως Chromixium OS, αλλά ο δημιουργός της Rich Jack διώχτηκε από το project τον Σεπτέμβριο του 2014. Η πρώτη σταθερή έκδοση κυκλοφόρησε τον Απρίλιο και στο τέλος του 2015 η Google ζήτησε να γίνει αλλαγή του ονόματος. Το νέο όνομα, Cub Linux, ήρθε από τις λέξεις “Chromium” και “Ubuntu”.
Η διανομή χρησιμοποιεί το γραφικό περιβάλλον του Chrome OS και είναι βασισμένη στο Ubuntu LTS. Χρησιμοποιεί το Openbox ως window manager και τα εργαλεία του έχουν παρθεί από το LXDE, το Gnome, το XFCE και από άλλα utilities.
Ιδανική διανομή για: χρήστες που ψάχνουν μια εναλλακτική διανομή βασισμένη στο Chrome OS και απαιτούν από το σύστημα τους ταχύτητα.
14. Deepin OS
Ενώ οι περισσότερες διανομές χρησιμοποιούν τα γνωστά γραφικά περιβάλλοντα (Gnome, LXDE, KDE, XFCE, Openbox κ.τ.λ.), το Deepin κάνει την αλλαγή και φέρνει το γραφικό περιβάλλον DDE, το οποίο είναι επηρεασμένο από το macOS. Η συγκεκριμένη διανομή είναι και αυτή με την σειρά της βασισμένη στο Debian, οπότε δεν θα δυσκολευτείς με την χρήση της και την εγκατάσταση προγραμμάτων και εφαρμογών.
Σε αυτό το σημείο αξίζει να σημειώσουμε επίσης πως το Deepin έχει φτιαχτεί μέσω HTML 5 και QT Framework. Παρέχει επίσης και τρία διαφορετικά στυλ: Το Fashion στυλ που έχει επηρεαστεί από το macOS, το Efficient στυλ που έχει επηρεαστεί από τα Windows 7 και το Traditional/Manimal που μοιάζει με τα Windows XP.
Σε γενικές γραμμές, το Deepin είναι η καλύτερη εναλλακτική του Elementary OS, στην περίπτωση που ζητάς μια διανομή επηρεασμένη από το macOS και θέλεις να δοκιμάσεις ένα διαφορετικό γραφικό περιβάλλον που είναι έξω από τα συνηθισμένα.
Ιδανική διανομή για: χρήστες που ψάχνουν μια όμορφη αλλά ξεχωριστή διανομή, και τους αρέσει το στυλ του macOS.
15. Zorin OS
Σου αρέσουν τα Windows, αλλά δεν θέλεις να εγκαταστήσεις τα Windows; Τότε το Zorin OS είναι η καλύτερη σου επιλογή. Αν και έχει σχεδιαστεί κυρίως για Desktop, μπορεί άνετα να χρησιμοποιηθεί και σε laptops χωρίς κανένα πρόβλημα. Και επειδή έχει δημιουργηθεί με το μόνο σκοπό του να είναι η απόλυτη εναλλακτική των Windows, σου παρέχει την ικανότητα να εγκαταστήσεις Windows προγράμματα (.exe αρχεία δηλαδή).
Έρχεται με προ-εγκατεστημένα προγράμματα όπως το Wine (Windows Program Loader) και το PlayOnLinux. Παρέχει επίσης και τα κλασικά MS Core Fonts και τα προεπιλεγμένα Windows .dll αρχεία. Η εγκατάσταση Linux προγραμμάτων και εφαρμογών είναι επίσης πολύ εύκλη μέσω του Zorin Software Center, του Synaptic Package Manager και του Gdebi Package Installer (.deb αρχεία) ή μέσω τερματικού.
Ιδανική διανομή για: χρήστες που ψάχνουν ένα εναλλακτικό λειτουργικό σύστημα των Windows.
Οι διαθέσιμες Linux διανομές που υπάρχουν είναι πραγματικά πάρα πολλές και κάθε μια από αυτές έχει δημιουργηθεί για συγκεκριμένους σκοπούς. Είναι ωραίο να έχεις τόσες πολλές επιλογές, και όλες να είναι δωρεάν μάλιστα. Δεν χρειάζεται να κρακάρεις ποτέ τίποτα, απλά κατεβάζεις μια διανομή εντελώς δωρεάν και την κάνεις εγκατάσταση στον υπολογιστή σου.
Τέλος, όσο έχεις Linux, έχεις ασφάλεια και αξιοπιστία. Τέρμα στα Antivirus, τέρμα στις κρακαρισμένες εκδόσεις των Windows και macOS και τέρμα στους ιούς και τα malware. You’re finally free!
Εσύ χρησιμοποιείς Linux; Και αν ναι, ποια έκδοση; Θα χαρούμε να ακούσουμε τις απόψεις σου στα σχόλια παρακάτω.
7 Σχόλια. Leave new
[…] Με την έκδοση 1903 των Windows 10, η Microsoft παρουσίασε το Windows Sandbox, ένα εργαλείο για να τρέχεις τα Windows 10 μέσα στα Windows, εντελώς εικονικά, όπως γινόταν τόσα χρόνια με άλλα παρόμοια εργαλεία όπως το VirtualBox ή το VMWARE για το Linux. […]
[…] Οι καλύτερες Linux διανομές που υπάρχουν […]
[…] Διάβασε επίσης: Οι καλύτερες Linux διανομές που υπάρχουν (2018) […]
[…] Διάβασε επίσης: Οι καλύτερες Linux διανομές που υπάρχουν (2017) […]
[…] (άσχετα με το αν έχεις Windows, macOS ή Linux). Επίσης, μια καλή δωρεάν διανομή Linux μπορεί επίσης να αυξήσει την […]
μέχρι πριν 2 χρονιά ειχα σταθερα dualboot Το pc μου,εχω δοκιμασει αρκετες διανομες ,μετα την ελευση του windows 10 φοβηθηκα να μπω ξανα στην διαδικασια ,μηπως εχετε καποιο οδηγο σχετικα με αυτό το θεμα ?
[…] Διάβασε επίσης: Οι καλύτερες Linux διανομές που υπάρχουν (2017) […]