Τεχνολογία
5,338 προβολες
1 Σχόλιο

Η εποχή του 5G: Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα

ΣΥΝΔΕΣΗ ΤΟΥ 5G

Εδώ και αρκετό καιρό έχετε παρατηρήσει πως οι τεχνολογικοί κολοσσοί τηλεφώνων διαφημίζουν όλο και περισσότερο τα 5G χαρακτηριστικά των συσκευών  τους. Αυτό συμβαίνει για 2 λόγους. Πρώτον γιατί η εποχή του 5G θα φέρει μια νέα εποχή στην επικοινωνία όπως την γνωρίζουμε μέχρι σήμερα. Δεύτερον γιατί με την ανάπτυξη αυτού του νέου δικτύου θα δημιουργηθούν δύο ταχύτητες συσκευών . Αυτά που υποστηρίζουν την νέα τεχνολογία και θα είναι εκπληκτικά ταχύτερα σε όρους συνδεσιμότητας και όλα τα υπόλοιπα! Και αυτή η διαφορά θα υπάρχει στις συσκευές ανεξαρτήτως των τεχνικών χαρακτηριστικών που διαθέτει η κάθε μία.

Τι είναι η τεχνολογία σύνδεσης 5G

Σίγουρα το να προσπαθήσουμε μέσα σε λίγες γραμμές να αναλύσουμε ένα τόσο περίπλοκο και μεγάλο θέμα όπως αυτό της συνδεσιμότητας πέμπτης γενιάς ( ναι, από εκεί βγήκε το 5G) είναι ένα αρκετά δύσκολο έργο.

Ας προσπαθήσουμε όμως να δούμε γιατί γίνεται τόσος ντόρος για αυτό σε χώρες όπως οι ΗΠΑ και η Κίνα

Διάβασε εδώ και εδώ για αρχή!

εποχή του 5G

Σας φαίνεται ακόμα πιο περίπλοκο το ζήτημα του 5G τώρα;

Πως θα είναι την εποχή του 5G

Αρχικά αναφερόμαστε σε μια σύνδεση internet ακριβώς σαν αυτή που εκμεταλλεύεστε αυτή τη στιγμή στο smartphone ή στο laptop σας ενώ διαβάζετε αυτό το άρθρο. Μόνο που εσείς πιθανότατα αξιοποιείτε μια σύνδεση που λέγεται 4G. Το ΄΄νέο μοντέλο΄΄ αυτής της σύνδεσης που υποστηρίζει ως τώρα το σύνολο των smart συσκευών φέρνει μαζί του μια εκπληκτική αναβάθμιση σε όρους ταχύτητας έως και δέκα φορές περισσότερο.

Η διαφορά με το 4G

Σε αντίθεση όμως με την αλλαγή που είχαμε όταν περάσαμε από το πρότυπο 3G  στο 4G εδώ έχουμε να κάνουμε με μια κανονική επανάσταση. Η νέα εποχή του 5G φέρνει επανάσταση στον τομέα της μεταφοράς δεδομένων. Δεν θα μας χρησιμεύσει απλά στο να βλέπουμε κάποιο video on line χωρίς τα γνωστά ΄΄κολλήματα΄΄ . Θα δώσει ένα τρομερό boost στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης, της υγείας, της αυτόματης οδήγησης , της ρομποτικής και της αυτοματοποίησης των smart οικιακών συσκευών. Αυτό είναι που θα αλλάξει ριζικά την καθημερινότητά μας. Αυτή είναι η πραγματική διαφορά που μας επιφυλάσσει το 5G σε σχέση  με τον προκάτοχό του. Η πρόκληση είναι ποιος θα κερδίσει τον αγώνα να αξιοποιήσει πρώτος αυτό το τεχνολογικά θαύμα ώστε να μπορέσει να παράγει πραγματικό όφελος. 


Τα πλεονεκτήματα που μπορεί να προσφέρει η νέα εποχη του 5G;

 • Τεράστιες ταχύτητες μετάδοσης δεδομένων άνω των 10 Gbps
 • Θα μπορείτε να εκτελείτε ταυτόχρονα πολλές υπηρεσίες δεδομένων όπως GPS, downloading , uploading και ομιλίας χωρίς να υπάρχει καμία καθυστέρηση.
 • Η μεταφορά των δεδομένων. Eκτός από αύξηση στην ταχύτητα θα είναι πλέον και πιο σταθερή στο όριο του να χαρακτηριστεί αδιάκοπη
 • Θα προσφέρει την ευκαιρία ένωσης πολλών υπηρεσιών και δικτύων σε μία ενιαία πλατφόρμα
 • Λόγω αυτής της ενιαίας πλατφόρμας θα προσφέρει στους κλάδους της υγείας, των αυτοκινήτων και των smart συσκευών σπιτιού νέους ορίζοντες ανάπτυξης
 • Η τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης θα γνωρίσουν επίσης μεγάλη ανάπτυξη εκμεταλλευόμενες τα νέα πρότυπα ταχύτητας και την τεχνολογία της ενιαίας πλατφόρμας
 • Θα βοηθήσει την τεχνολογία VR και AR να κάνουν ένα μεγάλο άλμα ανάπτυξης
 • Η επεξεργασία και μεταφορά  μεγάλου όγκου δεδομένων θα είναι πλέον μια απλή διαδικασία ρουτίνας

Πιθανά μειονεκτήματα από τη χρήση του 5G

 • Οι παλιές συσκευές ενδέχεται να μην είναι συμβατές με το δίκτυο 5G
 • Το μεγάλο κόστος ανάπτυξης της νέας αυτής τεχνολογίας θα οδηγήσει εκτός απροόπτου σε αυξήσεις των τιμών.  Aνω των 100 δισεκατομμύρια δολαρίων έχουν ήδη υπολογιστεί!
 • Ένας ακόμα παράγοντας που θα επηρεάσει το κόστος των δικτύων 5G είναι η ανάγκη εξειδικευμένων μηχανικών για τη συντήρηση και τη σωστή λειτουργία τους.
 • Το ζήτημα της ασφάλειας των δικτύων 5G λόγω της χρήσης νέων προτύπων πρέπει να εξεταστεί ξανά.
 • Ένα ακόμη μειονέκτημα είναι η πιθανή μικρότερη κάλυψη που παρέχουν τα δίκτυα 5G σε σχέση με τα 4G. Λόγω της φύσης της τεχνολογίας θα χρειαστούν ακόμα περισσότερες κεραίες για να μπορέσουν να υποστηρίξουν το μεγαλύτερο bandwidth των 5G
 • Ανάγκη για περισσότερες κεραίες (αν και μικρότερες σε μέγεθος από τις υπάρχουσες). Αυτο θα δημιουργήσει σίγουρα αντιδράσεις στο ζήτημα της αισθητικής αλλοίωσης του αστικού και όχι μόνο περιβάλλοντος.

Συνοψίζοντας: Ζώντας στην εποχή του 5G

Όπως είναι εύκολα αντιληπτό το μέλλον που μας επιφυλάσσει η χρήση του 5G θα επιφέρει μεγάλες αλλαγές στη ζωή μας. Κυρίως δε όταν αυτή θα είναι ευρέως διαδεδομένη. Οταν θα έχει πλήρως υιοθετηθεί από τους μεγάλους φορείς έως την πιο απλή σύνδεση internet στο σπίτι ή στο κινητό σου και θα αλλάξει δραστικά την καθημερινότητά μας

Tags: , , ,

Διάβασε επίσης

1 Σχόλιο. Leave new

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Fill out this field
Fill out this field
Δώστε μια έγκυρη ηλ. διεύθυνση.
You need to agree with the terms to proceed

Διάβασε επίσης: