Διάφορα
3,881 προβολες

Φωτογραφίες με drone – πώς να βγάλεις την καλύτερη

Φωτογραφίες με drone – πώς να βγάλεις την καλύτερη

Οι φωτογραφίες με drone αποτελούν  μια νέα τάση στην τέχνη της φωτογραφίας με ολοένα και περισσότερους χειριστές να τις προτιμούν. Ο λόγος δεν είναι τυχαίος άλλωστε αφού οι εναέριες λήψεις φωτογραφιών (αεροφωτογραφίες) προσφέρουν μια εντυπωσιακή αποτύπωση ενός τοπίου ή μιας εκδήλωσης. Αν και ο καθένας μπορεί να αγοράσει ένα drone και να δοκιμάσει να τραβήξει μερικές εναέριες φωτογραφίες, ωστόσο προκειμένου το αποτέλεσμα να είναι ικανοποιητικό, υπάρχουν μερικά μικρά μυστικά που θα πρέπει να προσέξεις.

Τι θα πρέπει να προσέξεις στις φωτογραφίες με drone;

Το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να προσέξεις, δεν αφορά τόσο την φωτογράφιση με drone, αλλά το που επιτρέπεται να πετάξεις, σε τι απόσταση και τι ύψος. Βάση νομοθεσίας, η πτήσεις με drone για ερασιτεχνική χρήση επιτρέπονται σε ύψος και απόσταση των 50 μέτρων. Εάν θέλεις να ξεπεράσεις αυτά τα όρια θα πρέπει να απευθυνθείς στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) προκειμένου να λάβεις σχετική έγκριση. Ωστόσο τα 50 μέτρα είναι αρκετά ικανοποιητικά εάν τώρα ξεκινάς τις πρώτες σου φωτογραφίες με drone. Ένα δεύτερο πολύ σημαντικό που θα πρέπει να προσέξεις είναι το μέρος στο οποίο θα πετάξεις το μη επανδρωμένο σου. Οι περιοχές στις οποίες απαγορεύονται οι πτήσεις με drone χωρίς άδεια είναι:

Συμβουλές για πτήσεις drone
  • Σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις
  • Σε αρχαιολογικούς χώρους
  • Πάνω από φυλακές
  • Πάνω από σχολεία και νοσοκομεία
  • Κοντά σε αεροδρόμια
  • Πάνω από συγκεντρώσεις ανθρώπων ή γενικά ανθρώπους
  • Σε περιοχές που έχουν οριστεί στις σχετικές αποφάσεις της ΥΠΑ

Επίσης υπάρχει περιορισμός και στις ώρες που μπορεί να πετάξει ένα drone και συγκεκριμένα μισή ώρα πριν την  ανατολή του ηλίου και μισή ώρα μετά την δύση του. Κατά τα άλλα μπορείς να πετάξεις το drone σου ελεύθερα.

Η κατάλληλη οπτική γωνία της φωτογραφίας

Οι φωτογραφίες με drone μπορούν να ταξινομηθούν κυρίως σε δύο κατηγορίες, αυτές που βλέπουν κατακόρυφα από πάνω προς το έδαφος και αυτές με κλίση.  Δεν υπάρχει σωστό και λάθος κατά την επιλογή της λήψης της φωτογραφίας σου, αφού και οι δύο αυτές τεχνικές μπορούν να σου φέρουν υπέροχα αποτελέσματα. Οι κάθετες φωτογραφίες είναι και οι πιο δημοφιλής, αφού μπορούν να αποτυπώσουν υπέροχα ένα τοπίο με απουσία του βάθους. Όπως θα δείτε και στην παρακάτω φωτογραφία, η αποτύπωση πόλεων με τους δρόμους και τα κτίρια είναι ένα από τα χαρακτηριστικότερα παραδείγματα. Άλλωστε η λήψη αεροφωτογραφιών σε πόλεις ήταν δημοφιλής και αρκετά παλαιότερα, κυρίως για λόγους πολεοδομίας.

Φωτογραφίες με drone - αεροφωτογραφίες

Οι φωτογραφίες με κλίση από την άλλη, μπορούν να δώσουν βάθος στις φωτογραφίες σου και έμφαση σε συγκεκριμένα πρόσωπα, κτίρια, αντικείμενα κλπ. Η μέθοδος αυτή προτιμάται κυρίως για φωτογραφίες με drone σε διάφορες εκδηλώσεις.

Aerial photography drone

Φωτογραφίες με drone σε εξωτερικούς χώρους

Η φωτογραφίες με drone Μπορούν να ληφθούν τόσο σε εξωτερικούς όσο και εσωτερικούς χώρους. Φυσικά η πτήση ενός drone σε εσωτερικό χώρο προϋποθέτει την αγορά ενός μικρού μεγέθους drone, συνήθως στο μέγεθος της παλάμης καθώς και ειδικά προστατευτικά για τα πτερύγια. Σίγουρα αν είσαι αρχάριος στις πτήσεις με drone καλό θα ήταν να προτιμήσεις τους εξωτερικούς χώρους μέχρι να αποκτήσεις κάποια εμπειρία. Δεν θα ήθελες να υποστεί κάποια ζημιά το drone σου από τις πρώτες κιόλας μέρες. Άλλωστε οι φωτογραφίες με drone σε εξωτερικό χώρο έχουν να σου προσφέρουν πολύ περισσότερα αποτελέσματα.

φωτογράφιση με drone - aerial photography

Κατάλληλος εξοπλισμός και ρύθμιση φίλτρων

Όπως και στις συμβατικές φωτογραφίες, έτσι και στις αεροφωτογραφίες, ισχύουν πάνω κάτω οι ίδιοι κανόνες. Ανάλογα με τα επίπεδα φωτισμού, την επιθυμητή εστίαση κλπ. θα πρέπει να ρυθμίσεις και τα ανάλογα φίλτρα. Η  μεγάλη διαφορά στις φωτογραφίες με drone είναι φυσικά η σταθερότητα της εικόνας, η οποία επιτυγχάνεται πιο δύσκολα στον αέρα. Προκειμένου να βγάλεις μια σταθερή φωτογραφία θα πρέπει να έχεις προμηθευτεί ένα σχετικά καλής ποιότητας και σταθερό drone, καθώς και να πραγματοποιήσεις την πτήση όταν οι καιρικές συνθήκες το επιτρέπουν. Δεν θα αναφέρουμε καν  τις περιπτώσεις βροχόπτωσης αφού η λήψη φωτογραφιών με βροχή απαιτεί ειδικό εξοπλισμό και αρκετή εμπειρία. Κυρίως αναφερόμαστε στην ένταση του αέρα. Θα πρέπει λοιπόν να προτιμήσεις μέρες που δεν φυσάει ώστε να ελέγξεις το drone σου καλύτερα.

Διάβασε επίσης: 5 Tips για την τέλεια φωτογραφία με Drone

Αεροφωτογράφιση και αεροβίντεο

Συμπέρασμα για τις φωτογραφίες με drone

Οι φωτογραφίες με drone αποτελούν μια τελείως διαφορετική προσέγγιση της τέχνης της φωτογραφίας. Αν και οι βασικοί κανόνες είναι οι ίδιοι οι διαφορές είναι τεράστιες. Αυτό που θα πρέπει να προσέξεις είναι να τηρήσεις όλους τους κανόνες ασφαλείας προς αποφυγή ατυχημάτων καθώς και να αφιερώσεις αρκετό χρόνο στην εξάσκηση. Η εμπειρία δεν αποκτάτε από την πρώτη μέρα. Ύστερα από αρκετές δοκιμές και έναν μεγάλο αριθμό αεροφωτογραφιών, είμαστε σίγουροι ότι θα βρεις την κατάλληλη τεχνική ώστε να μπορείς και εσύ να τραβήξεις υψηλής ποιότητας φωτογραφίες με drone.

Αν δεν διαθέτεις κάποιο drone, μπορείς να ρίξεις μια ματιά στο άρθρο: «5 οικονομικά drones για καταγραφή βίντεο και φωτογραφιών»

Tags: , , , , , ,

Διάβασε επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Fill out this field
Fill out this field
Δώστε μια έγκυρη ηλ. διεύθυνση.
You need to agree with the terms to proceed

Διάβασε επίσης: