Τεχνολογία
4,571 προβολες

Είναι απαραίτητο ένα πρόγραμμα antivirus για Windows 10;

πρόγραμμα antivirus windows 10

Θα σας δώσουμε από την αρχή την απάντηση! Δεν είναι πλέον απαραίτητο να έχεις κάποιο antivirus πρόγραμμα εάν έχεις Windows 10. Ο λόγος είναι απλός, λέγεται Microsoft’s Windows Defender και είναι ΔΩΡΕΑΝ! Το Microsoft’s Windows Defender είναι το δωρεάν ενσωματωμένο antivirus πρόγραμμα των Windows 10 που πλέον είναι τόσο καλό όσο τα γνωστά antivirus προγράμματα.

Ποιοι είναι οι λόγοι που ως τώρα χρειαζόμασταν  antivirus πρόγραμμα

Η αλήθεια είναι πως τα τελευταία χρόνια είχαμε συνηθίσει να πληρώνουμε για προγράμματα προστασίας για τα pc μας. Αυτό για δύο λόγους:

  1. Δεν υπήρχαν καλές δωρεάν εναλλακτικές
  2. Το ενσωματωμένο πρόγραμμα προστασίας των Windows έως τώρα ήταν χάλια!

Αξίζει να αναφέρουμε πως το 2013 το πρόγραμμα προστασίας των Windows 8.1 πήρε την τελευταία θέση στο test antivirus της AV-test.org!

pc antivirus

Αυτό βέβαια ίσχυε τότε, καθώς άλλαξαν τα πράγματα τα τελευταία χρόνια και ειδικά από το 2019 και μετά. Τότε ενσωματώθηκε το Windows Defender Antivirus στα Windows 10 και η Microsoft άρχισε να παίρνει στα σοβαρά την ασφάλεια. 

Γιατί να χρησιμοποιήσω Windows Defender για την προστασία του PC μου

Όπως είπαμε η Microsoft έχει κάνει πολύ καλή δουλειά τα τελευταία χρόνια στο κομμάτι της ασφάλειας. Το αποτέλεσμα αυτής αποτυπώνεται σε μια πληθώρα τεστ. Αυτά τα τρέχουν μεγάλες εταιρείες που ασχολούνται με το κομμάτι της προστασίας από κακόβουλες επιθέσεις όπως η AV-comparatives και η AV-test.

Το Windows Defender ήταν ένα από τα 4 προγράμματα προστασίας που δεν άφησαν κανένα κακόβουλο λογισμικό να τα καταβάλει σε τεστ της AV-comparatives που έτρεξαν από το Φεβρουάριο ως τον Μάιο του 2019.  Αν και για να είμαστε ειλικρινείς τα τεστ αυτά έδειξαν και κάποιες αδυναμίες.

Το Ιούνιο το 2019 σε άλλο τεστ όμως από την AV-test το Windows Defender έκανε high score !

Ακόμα μια εταρεία δοκιμών η UK’s SELabs  δίνει σε δικό της διαγνωστικό τεστ το απόλυτο 100% στο Windows Defender .

Φυσικά όλα αυτά δεν σημαίνουν πως λύσαμε τα προβλήματά μας όσον αφορά το θέμα της προστασίας από ιούς. Σίγουρα όμως έχουμε πλέον μια αξιόπιστη δωρεάν εναλλακτική.

Για έναν μέσο χρήστη που ασκεί τη χρήση του internet με έναν ορθολογικό τρόπο, δεν κάνει κλικ σε όποιο site πεταχτεί ή σε όποιο mail του έρθει από άγνωστο παραλήπτη θεωρώ πως εν πολλοίς θα είναι καλυμμένος.

Τι μπορείς να κάνεις για επιπλέον προστασία από κακόβουλο λογισμικό

Σίγουρα όλο αυτό μοιάζει πολύ καλό για να είναι αληθινό και ειδικά για όλους αυτούς που τα τελευταία χρόνια έχουν δώσει αρκετά χρήματα για προστασία του υπολογιστή τους σε antivirus  προγράμματα.

Υπάρχει κάτι όμως που το κάνει ακόμα καλύτερο!

Εάν έχεις αμφιβολίες ή αισθάνεσαι ανασφάλεια για το δωρεάν antivirus που έρχεται μαζί με τα windows η Microsoft σου επιτρέπει να τρέχεις παράλληλα και ανεμπόδιστα ένα δεύτερο δικό σου πρόγραμμα και να επιλέξεις εσύ εάν και κατά πόσο θέλεις να κάνεις περιοδικά τεστ με τον Defender !

Ιστορικά πρέπει να αναφέρουμε πως το να τρέξεις δεύτερο antivirus στο pc (κάτι που προφανώς έκαναν όσοι είχαν κάποιο σοβαρό θέμα με την ασφάλεια ) ήταν αρκετά δύσκολο και αυτό γιατί το ένα πρόγραμμα συγκρουόταν με το άλλο και δημιουργούσε πολλά προβλήματα και καθυστερήσεις.

Πως να πας στις ρυθμίσεις του Windows Defender

Έναρξη -> Ρυθμίσεις των Windows-> Ενημέρωση και ασφάλεια-> Ασφάλεια των Windows-> Προστασία από ιούς και απειλές

Εν συνεχεία μπορείτε να ορίσετε τα δική σας παραμετροποίηση σύμφωνα με τις ανάγκες σας. Μια καλή αρχή είναι ο περιοδικός έλεγχος που αναφέραμε προηγουμένως.

Εναλλακτικές δωρεάν επιλογές για Antivirus

Τα windows defender δεν είναι μονόδρομος. Υπάρχουν αρκετές ακόμα επιλογές δωρεάν προγραμμάτων όπως BitDefender , AVG , Avast ,  Avira και άλλα.

Όλα αυτά θεωρούνται αρκετά αξιόπιστα. Σε τίποτα δεν υστερούν από κάποια επί πληρωμή antivirus όσον αφορά την προστασία από κακόβουλο λογισμικό. Επιπλέον έχουν θετικές κριτικές στα διαγνωστικά τεστ που γίνονται από διάφορες εταιρείες και σίγουρα αποτελούν εξαιρετικές επιλογές για έναν μέσο χρήστη.

Τέλος είναι σημαντικό να αναφέρουμε πως σε συνδυασμό με την ενσωματωμένη προστασία των windows 10 μπορείτε να έχετε το κεφάλι σας ήσυχο.

Γιατί να αγοράσω ένα antivirus πρόγραμμα για windows 10

Διαβάζοντας όλα αυτά αναρωτιέται κανείς αν ήρθε το τέλος των επί πληρωμή λογισμικών προστασίας.

Η αλήθεια είναι πως η απάντηση είναι κάπως περίπλοκη.

Όπως αναφέραμε πριν, για έναν μέσο χρήστη που κάνει μια ορθή χρήση του internet και όχι επαγγελματικού επιπέδου δεν χρειάζεται κάτι παραπάνω από αυτό που ήδη έχεις με τα Windows 10.

Αυτό βέβαια το γνωρίζουν πολύ καλά και οι εταιρείες οι οποίες κατασκευάζουν λογισμικά antivirus. Προκειμένου λοιπόν να παραμείνουν στο παιχνίδι προσφέρουν στο κοινό ένα πιο ολοκληρωμένο πακέτο προστασίας για τον υπολογιστή σου.

Τέτοιες υπηρεσίες είναι : VPN , προστασία των κωδικών σου, διαχείριση πιστωτικών καρτών και γενικά συναλλαγών καθώς και προστασία ransomware.

Και πάλι εδώ θα σημειώσω πως πάνω κάτω αυτές είναι υπηρεσίες που υπάρχουν δωρεάν (π.χ. η διαχείριση των κωδικών σου από το google chrome είναι μια καλή και δωρεάν επιλογή)

Συνοψίζοντας σχετικά με τo antivirus πρόγραμμα των windows 10

Ο μόνος λόγος να αγοράσετε ένα antivirus επί πληρωμή επί της ουσίας είναι ψυχολογικός. Για να έχεις το κεφάλι σου ήσυχο! Κάτι που είναι βέβαια αρκετά εκτιμητέο ειδικά στις μέρες μας. Αυτά ισχύουν σε περίπτωση που είσαι ένας απλός χρήστης.

Σε περίπτωση που έχεις σημαντικά αρχεία και κάνεις δουλειές που χρειάζεσαι αυτό το επιπλέον σκαλοπάτι που σου προσφέρουν τα επί πληρωμή anti-malware τότε ναι, προφανώς προχώρα!

Απαντώντας με απλά λόγια στο πολύπλοκο ερώτημα: ”ποιό antivirus πρόγραμμα για Windows 10 να βάλω;

Tags: , , , , ,

Διάβασε επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Fill out this field
Fill out this field
Δώστε μια έγκυρη ηλ. διεύθυνση.
You need to agree with the terms to proceed

Διάβασε επίσης: