Δωρεάν προγράμματα
3,273 προβολες
1 Σχόλιο

Δωρεάν Firewalls για τα Windows – Αυτά είναι τα καλύτερα

Δωρεάν Firewalls για τα Windows - Αυτά είναι τα καλύτερα - Tsouk

Τα Firewalls είναι η πρώτη γραμμή στην άμυνα ενάντια μιας malware ή phishing επίθεσης που θα μπορούσε να βλάψει το σύστημα σου. Οι περισσότεροι άνθρωποι τείνουν να πιστεύουν πως δεν υπάρχουν καλά δωρεάν Firewalls για τα Windows, ενώ άλλοι είναι πεπεισμένοι πως το σύστημα τους δεν θα κολλήσει ποτέ ιό. Δυστυχώς, κάτι τέτοιο δεν ισχύει.

Τα Windows έχουν ένα προ-εγκατεστημένο Firewall το οποίο κάνει εξαιρετική δουλειά προστατεύοντας το σύστημα σου από διάφορες online επιθέσεις. Παρόλα αυτά, χάνει αρκετά από άποψη χαρακτηριστικών και επιλογών.

Αν θέλεις να μείνεις προστατευμένος από κάθε επίθεση και θεωρείς πως το προ-εγκατεστημένο Firewall των Windows δεν σε προστατεύει απόλυτα, τότε τα παρακάτω δωρεάν Firewalls για τα Windows θα σε καλύψουν και με το παραπάνω.

Πόσο καλά είναι τα δωρεάν Firewalls και αξίζει να εγκαταστήσω ένα;

Πρώτα απ’ όλα, είναι σημαντικό να κατανοήσεις τη σημασία του να έχεις ένα εγκατεστημένο Firewall στον υπολογιστή σου. Όταν συνδέεσαι στο διαδίκτυο, τα δεδομένα είναι προσβάσιμα και από τις δύο μεριές. Με άλλα λόγια, όταν εσύ έχεις πρόσβαση στο ίντερνετ, το ίντερνετ έχει επίσης πρόσβαση στον υπολογιστή σου. Αν δεν είσαι προστατευμένος, ένας hacker θα μπορούσε εύκολα να προσθέσει κακόβουλο κώδικα στο σύστημα σου ή να εκμεταλλευτεί το γεγονός πως ο υπολογιστής σου δεν είναι προστατευμένος και έτσι να αποκτήσει πρόσβαση σε προσωπικά σου αρχεία και πληροφορίες.

Τα Firewalls ουσιαστικά λειτουργούν ως ένα σύστημα φίλτρου το οποίο σκανάρει συνεχώς τα δεδομένα και σιγουρεύεται πως δεν περνάνε κακόβουλα δεδομένα. Τα παρακάτω δωρεάν Firewalls όχι απλά θα κάνουν ακριβώς αυτό, αλλά θα προστατεύσουν το σύστημα σου από αρχεία που κατεβάζεις από άγνωστες ιστοσελίδες.

Ακόμη κι αν έχεις ένα εξαιρετικό επαγγελματικό antivirus, δεν μπορείς να είσαι σίγουρος για την ασφάλεια του δικτύου σου. Κι εκεί μπαίνει το Firewall για να σε προστατέψει απόλυτα.

1. ZoneAlarm Free Firewall

Το ZoneAlarm είναι ένα από τα πιο δημοφιλείς δωρεάν Firewalls και παρέχει αξιόπιστη προστασία έναντι γνωστών και μεγάλων ιών, παρέχοντας ταυτόχρονα ένα επαγγελματικό περιβάλλον χρήσης. Σκανάρει τόσο τα εισερχόμενα όσο και τα εξερχόμενα δεδομένα και δίκτυα και σιγουρεύεται πως δεν υπάρχει κάποια κακόβουλη κίνηση.

Ταυτόχρονα, αναλύει συνεχώς όλα τα προγράμματα στο σύστημα σου για να σιγουρευτεί πως κάποιο από αυτά δεν θα κάνει κάποια περίεργη κίνηση – κι αν κάνει, είναι έτοιμο να την σταματήσει.

Το ZoneAlarm παρέχει επίσης ένα ενδιαφέρον χαρακτηριστικό, το οποίο σε ενημερώνει κάθε φορά που επισκέπτεσαι μια ιστοσελίδα η οποία αναζητάει ή ζητάει τα προσωπικά σου δεδομένα, αλλά δεν είναι έμπιστη. Υπάρχει επίσης και το gaming mode χαρακτηριστικό, το οποίο σε ειδοποιεί καθώς παίζεις για το αν συμβαίνει κάτι στο σύστημα σου εκείνη την στιγμή.

Το περιβάλλον χρήσης του ZoneAlarm είναι ιδιαίτερα φιλικό προς τον χρήση και ένας αρχάριος δεν θα ‘χει πρόβλημα να το μάθει απ’ έξω και ανακατωτά μέσα σε λίγα μόλις λεπτά.

Εκτός αυτών, παρέχει αναλυτικά αρχεία καταγραφής για κάθε εφαρμογή ή πρόγραμμα ξεχωριστά, ώστε να γνωρίζεις πάντα πιο πρόγραμμα προκαλεί προβλήματα ή περιέχει ιούς και malware.

2. Privatefirewall

Ανάμεσα στα καλύτερα δωρεάν Firewalls για τα Windows μπαίνει φυσικά και το PrivateFirewall, το οποίο δυστυχώς δεν φημίζεται για τον σχεδιασμό του. Έχει ένα από τα χειρότερα περιβάλλοντα χρήσης, αλλά είναι ταυτόχρονα ένα από τα πιο πανίσχυρα δωρεάν Firewalls για τα Windows.

Η αξιοπιστία του για ασφάλεια παρέχει συνεχές σαρώσεις για εισερχόμενα και εξερχόμενα δίκτυα και παρακολουθεί συνεχώς για εφαρμογές, προγράμματα ή υπηρεσίες που προσπαθούν να βλάψουν τον υπολογιστή.

Με το PrivateFirewall θα έχεις επίσης τη δυνατότητα να ελέγξεις και να ρυθμίζεις κάθε Port του δικτύου σου, έτσι ώστε να σιγουρεύεσαι πως όλα λειτουργούν στην εντέλεια και το σύστημα σου είναι ασφαλές. Παρέχει επίσης και χαρακτηριστικά για mass spam emails τα οποία μπορεί να δημιουργούνται από το σύστημα σου.

Μπορεί να μην έχει από τα καλύτερα και πιο όμορφα περιβάλλοντα χρήσης, αλλά αυτό δεν πρέπει να σε απομακρύνει από τα πανίσχυρα χαρακτηριστικά του. Το PrivateFirewall είναι αναμφισβήτητα ένα από τα καλύτερα δωρεάν Firewalls για τα Windows και η αξιοπιστία του θα σε κάνει να το αγαπήσεις.

3. TinyWall

Σε αντίθεση με τα υπόλοιπα δύο δωρεάν Firewalls, το TinyWall έρχεται για να κάνει τη διαφορά. Ζυγίζει μόλις 1MB και δεν έχει κάνει περιβάλλον χρήσης. Για την ακρίβεια, παραμένει ανοιχτό στο system tray των Windows και λειτουργεί από εκεί. Το TinyWall είναι τόσο ελαφρύ και γρήγορο, που όταν το δοκιμάσαμε παρέα με τα υπόλοιπα δύο δωρεάν Firewalls, κατανάλωνε μόλις το ένα τρίτο από τους πόρους του συστήματος σε αντίθεση με τα υπόλοιπα δύο.

Το TinyWall έχει κατασκευαστεί για να λειτουργεί καλύτερα με το προ-εγκατεστημένο Firewall των Windows, με τρόπο όπου αυξάνει την ασφάλεια και τα χαρακτηριστικά. Αν και το TinyWall εστιάζει κυρίως στη σάρωσει των εισερχόμενων και εξερχόμενων συνδέσεων, σκανάρει επίσης κάθε εφαρμογή, πρόγραμμα και υπηρεσία για να σιγουρευτεί πως όλα είναι ασφαλείς.

Μπορεί το πρόγραμμα να μην έχει το δικό του περιβάλλον χρήσης, παρόλα αυτά αν το ανοίξεις από το system tray, σου παρέχονται μερικές βασικές επιλογές που είναι υπερ-αρκετές γι ‘αυτά που παρέχει το πρόγραμμα.

Αρχικά, μπορείς να επιλέξεις να απενεργοποίησεις όλα τα pop-up παράθυρα, να επιλέξεις πόσο ασφάλεια θέλεις να σου παρέχει στο σύστημα σου (να τα μπλοκάρει όλα, λίγα, ή να κοιτάει για συγκεκριμένες επιθέσεις) και έχεις τη δυνατότητα να το ρυθμίσεις να κόβει τη σύνδεση από ένα πρόγραμμα το οποίο πάει να μοιραστεί τα προσωπικά σου δεδομένα με κάποιον εξωτερικό πάροχο.

Φυσικά, αυτό μπορεί να αποδειχτεί ιδιαίτερα εκνευριστικό καθώς το πρόγραμμα δεν σε ενημερώνει για τα προγράμματα που μπλόκαρε και έτσι, πολλές φορές, για να καταλάβεις ότι ένα πρόγραμμα έχει μπλοκαριστεί, θα χρειαστεί να το τρέξεις και να δεις αν μπορεί να συνδεθεί στο διαδίκτυο. Παρόλα αυτά, έχεις τη δυνατότητα να προσθέσεις προγράμματα στη white-list του TinyWall ώστε να μην τα μπλοκάρει.

Εσύ ποιο από τα παρακάτω δωρεάν Firewalls χρησιμοποιείς στα Windows και γιατί; Πιστεύεις πως ξεχάσαμε να προσθέσουμε κάποιο στη λίστα; Θα χαρούμε να ακούσουμε τις απόψεις σου στα σχόλια παρακάτω.

Tags: , , ,

Διάβασε επίσης

1 Σχόλιο. Leave new

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Fill out this field
Fill out this field
Δώστε μια έγκυρη ηλ. διεύθυνση.
You need to agree with the terms to proceed

Διάβασε επίσης:
Exit mobile version