WebΔιάφορα
6,272 προβολες
1 Σχόλιο

DNA Test Kit στην Ελλάδα: Μάθε από που πραγματικά κατάγεσαι

DNA Test Kit στην Ελλάδα

Κατακόρυφη είναι η αύξηση που παρουσιάζει τα τελευταία χρόνια o αριθμός ατόμων που καταφεύγουν στο DNA test Kit με απώτερη επιθυμία όλων να βρουν την εθνοτική τους καταγωγή και νέους συγγενείς. Το πιο ενθαρρυντικό είναι πως τώρα τα πάντα γίνονται με περισσότερη άνεση και μάλιστα το τεστ DNA μπορεί να γίνει ακόμη και χωρίς να μετακινηθείς από το σπίτι σου και σε πολύ προσιτό κόστος.

Η μεθοδολογία που ακολουθείται για τη διενέργεια μιας τέτοιας ανάλυσης/σύγκρισης απαιτεί την εφαρμογή των διεθνών προτύπων και των κανόνων που ορίζει η Διεθνής Επιστημονική Κοινότητα και επομένως ο κάθε ενδιαφερόμενος θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικός ως προς το που εναποθέτει την εμπιστοσύνη του για την καταβολή του DNA του, του πιο προσωπικού του στοιχείο. Ωστόσο, υπάρχουν πέντε αρκετά δημοφιλείς υπηρεσίες που αξιολογήθηκαν ως προς την απλότητά τους και προσφέρουν μάλιστα την γενική εμπειρία ελέγχου DNA.

Διάβασε επίσης: 4 επιλογές για να ζεις πιο ανάλαφρα σε δύσκολες καταστάσεις

Πώς λειτουργούν τα DNA test Kit

Κάθε ένα από τα κιτ λειτουργεί με τον εξής τρόπο: Θα κληθείς να απαντήσεις σε μερικές ερωτήσεις σχετικά με τον εαυτό σου, θα εκτελέσεις την παραγγελία για την απόκτησή του κιτ που επιθυμείς να λάβεις, θα συλλέξεις το δείγμα, θα καταχωρήσει το κιτ (αυτό είναι πολύ σημαντικό), θα το στείλεις πίσω και φυσικά μετά μένει απλώς να περιμένεις τα αποτελέσματα.

Όταν ξεκίνησε για πρώτη φορά το 23andMe, δοκιμάστηκε για μια σειρά από θέματα υγείας και γενετικούς δείκτες για ασθένειες, δημιουργώντας ανησυχίες από τον FDA και άλλους οργανισμούς. Η εταιρεία επέστρεψε και συνεργάζεται στενότερα με κυβερνητικούς οργανισμούς, καθώς αναπτύσσει περισσότερα χαρακτηριστικά.

Οι περιοριστικοί νόμοι δεν περιλαμβάνονται πλέον στα βιβλία, αλλά καθώς οι εταιρείες δοκιμών DNA προσθέτουν περισσότερα χαρακτηριστικά, συμπεριλαμβανομένων των δοκιμών που σχετίζονται με ιατρικές παθήσεις, περισσότεροι από αυτούς τους νόμους θα μπορούσαν να εμφανιστούν. Βεβαιώσου ότι έχεις ελέγξει τους όρους υπηρεσίας ενός ιστότοπου για να δεις εάν υπάρχουν περιορισμοί στην τοποθεσία σου πριν εγγραφείς.

Διαδικασία λήψης δειγμάτων και αποστολή

Το HomeDNA έχει την απλούστερη διαδικασία εκχύλισης DNA, δηλαδή σε αυτά τα τεστ το μόνο που απαιτείται από σένα είναι να “βουρτσίσεις” εσωτερικά κάθε μάγουλο δύο φορές με μια μπατονέτα και να τοποθετήσεις τα επιχρίσματα στον περιλαμβανόμενο φάκελο. Το MyHeritage DNA test Kit έχει μια παρόμοια διαδικασία. Το 23andMe και το AncestryDNA απαιτούν να φτύσεις σε έναν σωλήνα μέχρι τη γραμμή γεμίσματος και να το επιστρέψεις με υγρό σταθεροποίησης. Οι περισσότερες από τις υπηρεσίες αναφέρουν ότι πρέπει να φας, να πιεις ή να καπνίσεις 30 λεπτά έως μία ώρα πριν από τη δοκιμή για να πάρουν το καλύτερο δυνατό δείγμα.

Το πιο σημαντικό μέρος αυτής της διαδικασίας είναι η καταχώρηση του κιτ σου πριν το αποστείλεις. Αυτή η απαίτηση αφορά την προστασία της ιδιωτικής σου ζωής και πρέπει να παρακολουθείς εύκολα την διαδικασία του κιτ σου. Φυσικά, όταν εγγραφείς σε ένα λογαριασμό με αυτές τις υπηρεσίες, η ταυτότητά σου θα συσχετιστεί με αυτό, αλλά το δείγμα και όλες οι αναφορές που αποθηκεύονται στο τέλος της υπηρεσίας θα έχουν μόνο έναν μοναδικό κώδικα.

Έξοδα αποστολής

Ορισμένες υπηρεσίες περιλαμβάνουν τα έξοδα αποστολής στο κόστος του κιτ. Η αμοιβή των $ 99 του AncestryDNA test Kit περιλαμβάνει όλα τα προβλεπόμενα έξοδα. Το 23andMe  χρεώνει την αποστολή στα $ 9,95 για το πρώτο κιτ και 5 δολάρια για κάθε επιπλέον. Το HomeDNA περιλαμβάνει έναν προπληρωμένο φάκελο για να επιστρέψει το δείγμα σου και προσφέρει τρεις επιλογές αποστολής: $ 7 για δύο αποστολές, $ 14 για να αποσταλεί πίσω σε εσένα μέσα στην επόμενη κιόλας ημέρα και δωρεάν αποστολή που διαρκεί από 7 έως 12 εργάσιμες ημέρες. Τέλος, το MyHeritage χρεώνει $ 12 για αποστολή εάν παραγγείλετε δύο κιτ, πληρώνετε $ 6 και εάν παραγγείλετε τρία ή περισσότερα, έχετε δωρεάν αποστολή. Μόλις στείλεις το δείγμα σου, μπαίνεις σε φάση αναμονής.

Σημειώστε ότι η δοκιμή DNA δεν είναι το μόνο είδος κιτ που συλλέγει τα φυσικά στοιχεία από εσένα αυτές τις μέρες. Το Ubiome είναι ένα αξιοσημείωτο παράδειγμα και πρόκειται για μια υπηρεσία που αξιολογεί το μικρόβιο σου – βασικά τα βακτήρια που ζουν μέσα και πάνω σου.

Αποτελέσματα DNA test Kit και χαρακτηριστικά οικογένειας

Στη συνέχεια, θα λάβεις μια ειδοποίηση μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, σύμφωνα με την οποία τα αποτελέσματά σου είναι έτοιμα. Τα αποτελέσματά μπορεί να μην είναι τόσο δραματικά όσο αυτά που εμφανίζονται σε τηλεοπτικές διαφημίσεις, αλλά μπορείς να βρεις μερικές εκπλήξεις. Μια σημαντική σημείωση: Τα αποτελέσματα είναι διαφορετικά για τις γυναίκες και τους άνδρες. Οι γυναίκες, που έχουν το χρωμόσωμα XX, μπορούν να ανιχνεύσουν μόνο τη μητρική γραμμή. Οι άνδρες, έχοντας το χρωμόσωμα XY, μπορούν να παρακολουθήσουν την μητρική και την πατρική γραμμή, έχοντας μια πλήρη εικόνα. Εάν είστε γυναίκα, αξίζει να ζητήσετε από τον αδελφό σας, αν έχετε, να κάνετε μια δοκιμή και να μοιραστείτε τα αποτελέσματα. Όταν ορισμένες από αυτές τις υπηρεσίες ζητούν το φύλο σας όταν παραγγείλετε το σετ σας, απλά θέλουν να μάθουν για τα χρωμοσώματα σας.

Το DNA των προγόνων, στα 23andMe, HomeDNA, Living DNA και MyHeritage DNA παρέχουν όλες τις αναφορές της εθνικότητάς σου με συγκεκριμένες πληροφορίες αυτών των ατόμων βάση χωρών και περιοχών.

Σε όλες τις πλατφόρμες μπορείς να ξεκινήσεις μια αναζήτηση για συγγενείς. Το λογισμικό ψάχνει συνεχώς για DNA, καθώς περισσότεροι άνθρωποι μοιράζονται τα αποτελέσματά τους. Αυτή η λειτουργία μπορεί να είναι χρήσιμη εάν δημιουργείς ένα οικογενειακό δέντρο ή ψάχνεις συγγενείς που δεν έχεις γνωρίσει ποτέ, διαφορετικά, μπορεί να είναι περισσότερο ενοχλητικό.

23andMe

credit to @ 23andme.com

Το 23andMe είναι ένα από τα πιο δημοφιλή κιτ γενετικού ελέγχου με ιδιαίτερη προτίμηση σε αυτό από διάφορους καταναλωτές ανά περιοχή. Πρόκειται ουσιαστικά για ένα πρωτότυπο και μπορεί να σου προσφέρει όλες τις απαραίτητες υπηρεσίες. Απλώς ακολουθείς τις οδηγίες, σπρώχνεις το δείγμα σου στον σωλήνα που περιέχεται στην συσκευασία και περιμένεις να εμφανιστούν τα εξατομικευμένα αποτελέσματα σου online.

Ένα πράγμα που πρέπει να θυμάσαι: Τα πακέτα γενετικού ελέγχου που σου έρχονται στο σπίτι, έχουν ελεγχθεί από το FDA. Όπως και οι ανταγωνιστές του, το 23andMe δεν ερμηνεύει τις γενετικές πληροφορίες σου.

Το κιτ 23andMe έχει δύο επιλογές: μπορείς να αγοράσεις μόνο το τεστ για την αναζήτηση των προγόνων ή μπορείς να συνδυάσεις αυτό το τεστ και το κιτ υγείας που θα σου αναφέρει επίσης τις ασθένειες που μπορεί να είσαι φορέας ή εάν έχεις υψηλό κίνδυνο εμφάνισης ορισμένων ασθενειών που βασίζονται σε παρόμοια άτομα που μοιράζονται τον γενετικό σου κώδικα. Υπενθυμίζουμε ότι καμία από αυτές τις εξετάσεις δεν αποτελεί διάγνωση, είναι απλώς μια αναφορά, σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να απευθυνθείς μετέπειτα σε έναν ιατρό.  

Ενώ η δοκιμή DNA στο σπίτι μπορεί να είναι διασκεδαστική και συναρπαστική, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι υπάρχουν κάποια μειονεκτήματα που πρέπει να γνωρίζετε, συμπεριλαμβανομένης της υποχρέωσης γνωστοποίησης όλων των γνωστών πληροφοριών σχετικά με την υγεία σου και υπάρχουν ανησυχίες σχετικά με την ιδιωτική ζωή και χρήση δεδομένων από υπηρεσίες. Ελπίζουμε να είναι όλα ασφαλή.

MyHeritage

credit to @ myheritage.gr/dna

Φθηνότερη επιλογή είναι το MyHeritage, αλλά εξακολουθεί να περιλαμβάνει άφθονες λεπτομέρειες. Με μια “εκτίμηση της εθνικότητάς” σου, πραγματοποιεί αντιστοιχήσεις με πιθανούς συγγενείς και πραγματοποιεί την ενσωμάτωση με τα οικογενειακά δέντρα στο διαδίκτυο, προσφέρει πολλά από τα ίδια χαρακτηριστικά που θα βρείτε με πιο ακριβές επιλογές. Επειδή η δοκιμή του MyHeritage είναι διαθέσιμη σε διεθνές επίπεδο, είναι σε θέση να τραβήξει από ένα τεράστιο μέγεθος δείγματος και θα βρεθούν ακριβή αποτελέσματα.

Ένα πράγμα που πρέπει να γνωρίζετε είναι πως το MyHeritage διαθέτει μερικά κρυφά χαρακτηριστικά στα οποία για να έχεις πρόσβαση μπορεί να χρειαστεί να καταβληθεί κάποια συνδρομή.

TellMenGen

credit to @ tellmegen.com

Το TellMeGen είναι η κορυφαία επιλογή σε αυτή την κατηγορία, με γενετική εξέταση γύρω από περισσότερες από 125 ασθένειες και διορατικότητα για το πώς θα επηρεαστείς από ορισμένα φάρμακα. Αφού αποσταλεί το αρχικό δείγμα, θα λάβεις λεπτομερή “Healthmap/ Iστορικό Υγείας” με μια περίληψη όλων των σχετικών ιατρικών σου πληροφοριών. Μια υπηρεσία υψηλής ποιότητας είναι επίσης διαθέσιμη για τη σύνδεση χρηστών με γενετικούς συμβούλους, γιατρούς και διατροφολόγους.

Οι ειδικοί λένε ότι οι αναφορές του TellMeGen DNA test Kit είναι εξαιρετικά λεπτομερείς και ταυτοποίησαν σωστά τα θέματα υγείας τόσο γνωστών όσο και αγνώστων ανθρώπων. Ένα πράγμα που πρέπει να θυμάσαι: Για ερωτήσεις και ανησυχίες σχετικά με την υγεία, είναι καλύτερο να συμβουλευτείς το γιατρό σου ή έναν γενικό σύμβουλο αυτοπροσώπως. Παρόλα αυτά, το TellMeGen είναι ένα ισχυρό εργαλείο για όσους θέλουν να ακολουθήσουν μια προορατική προσέγγιση στην υγεία τους.

AncestryDNA

credit to @ ancestry.com

Εδώ και χρόνια υπάρχει αυτό το τεστ και διατηρεί μια ηλεκτρονική βάση δεδομένων με 1.4 εκατομμύρια ανθρώπους, άρα το AncestryDNA έχει μια μεγαλύτερη ομάδα χρηστών από πολλούς από τους ανταγωνιστές του, δίνοντας στους αγοραστές την ευκαιρία να ανακαλύψουν νέα μέλη της οικογένειας και να δημιουργήσουν νέες σχέσεις. Πέρα από αυτό, ωστόσο, εντοπίζει τη γενετική σας γραμμή έως και πέντε γενιές πίσω και σε 350 διαφορετικές περιοχές.

Το AncestryDNA είναι επίσης πιο προσιτό από ορισμένα άλλα προϊόντα στην αγορά. Ακόμη, το AncestryDNA δεν ελέγχει για ασθένειες, συνθήκες υγείας ή γενετικές μεταλλάξεις.

Family Tree DNA

credit to @ familytreedna.com

Συνολικά το Family Tree DNA είναι μία από τις μοναδικές υπηρεσίες με τρεις τύπους δοκιμασιών προέγερσης: Y-DNA, mtDNA και Autosomal. Η πρώτη δοκιμή, Y-DNA, χρησιμοποιείται για να βρεις πληροφορίες σχετικά με την πατρική καταγωγή σου, το mtDNA, εν τω μεταξύ, περιλαμβάνει εξετάσεις για τη μητρική σου γραμμή. Ανάλογα με τον οικονομικό σου budget, θα βρεις διάφορα πακέτα με διαφορετικά επίπεδα λεπτομέρειας.

Για όσους θέλουν να κάνουν μια βαθιά κατάδυση στην κληρονομιά τους, το Family Tree DNA πρέπει να είναι η πρώτη επιλογή τους. Σε αντίθεση με ορισμένες υπηρεσίες, επιτρέπει επίσης στους πελάτες να επιλέξουν να μην μοιράζονται τα δεδομένα τους με τρίτους.

Wisdom Panel Breed Identification DNA test Kit

credit to @ wisdompanel.com/

Αν ενδιαφέρεσαι περισσότερο για τους προγόνους του σκύλου σου, υπάρχει και το Wisdom Panel Identification Kit για να κάνεις τους ελέγχους σου. Αυτό το σετ δοκιμών μπορεί να εντοπίσει μια μετάλλαξη ευαισθησίας σε φάρμακα από τον σκύλο που μπορεί να είναι κρίσιμη κατά τη διάρκεια χειρουργικών επεμβάσεων ή άλλων διαδικασιών. Η βάση δεδομένων του περιλαμβάνει περισσότερες από 250 φυλές και θα αναγνωρίσεις τους προγόνους της καθαρής φυλής έως και τρεις γενιές πριν. Μόλις δύο έως τρεις εβδομάδες μετά την αποστολή του DNA του σκύλου σου, θα δεις μια αναλυτική “έκθεση” της αναλογίας του (π.χ. 30% λαμπραντόρ)  ή της φυλής του κατά ποσοστό.

Ορισμένα αποτελέσματα ενδέχεται να περιλαμβάνουν μια κατηγορία “μικτής φυλής”, η οποία είναι απροσδιόριστη, αλλά γενικά οι περισσότεροι ιδιοκτήτες λένε ότι παρέχει διασκεδαστικές και διορατικές πληροφορίες για το ιστορικό του κουταβιού.

National Geographic DNA Test

Εάν επιθυμείς να πας έως 500.000 χρόνια πίσω στην καταγωγή σου, το National Geographic DNA Test είναι ο τρόπος για να υλοποιήσεις την επιθυμία σου. Αφού υποβάλλεις ένα δείγμα Salvia, θα λάβεις τα αποτελέσματά σου σε 4 έως 8 εβδομάδες, που θα σε ενημερώσουν για τους προγόνους σου. Αυτή η δοκιμή ελέγχει χιλιάδες-εκατοντάδες γενετικούς δείκτες που συγκρίνουν το DNA σου με 60 διαφορετικούς τρόπους. Αυτό το κιτ μπορεί επίσης να συγκρίνει το DNA σου με ιστορικά στοιχεία όπως του Benjamin Franklin.

Διάβασε επίσης: 8 βήματα για μια καλύτερη ποιότητα ζωής

Tags: , , , , , , , , , ,

Διάβασε επίσης

1 Σχόλιο. Leave new

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Fill out this field
Fill out this field
Δώστε μια έγκυρη ηλ. διεύθυνση.
You need to agree with the terms to proceed

Διάβασε επίσης: