Νέα
1,067 προβολες

Διαφάνεια σχετικά με τους αλγορίθμους των μεγάλων εταιρειών απαιτεί η Ευρωπαϊκή Ένωση

διαφάνεια σχετικά με τους αλγορίθμους

Όλοι πάνω γνωρίζουμε πως χρησιμοποιούν οι κολοσσοί στον κλάδο της τεχνολογίας τους αλγορίθμους. Τα πράγματα έχουν πάρει παράξενη τροπή με τις εταιρείες όπως η Google και η Meta να έχουν τεράστιο οικονομικό όφελος βάσει των αλγορίθμων που χρησιμοποιούν στις πλατφόρμες τους. Βάσει αυτού, διαφάνεια σχετικά με τους αλγορίθμους των μεγάλων εταιρειών απαιτεί η Ευρωπαϊκή Ένωση με νέο κανονισμό.

Μεταξύ των διατάξεων του DSA (digital services act) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που εγκρίθηκε σε συμφωνία μεταξύ του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είναι και μέτρα διαφάνειας σχετικά με τους αλγόριθμους που χρησιμοποιούνται από διαδικτυακές πλατφόρμες και υπηρεσίες για να προτείνουν περιεχόμενο και προϊόντα στους χρήστες.

Τα όσα είπαν οι αρμόδιοι για τη διαφάνεια σχετικά με τους αλγορίθμους

«Οι πλατφόρμες θα πρέπει να είναι διαφανείς σχετικά με τις αποφάσεις ελέγχου του περιεχομένου τους, να εμποδίζουν την επικίνδυνη παραπληροφόρηση να γίνει viral και να αποφεύγουν την προσφορά μη ασφαλών προϊόντων στις αγορές», δήλωσε η Εκτελεστική Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Margrethe Vestager .

Πρόσθεσε επίσης: «Με αυτή τη συμφωνία διασφαλίζουμε ότι οι πλατφόρμες θεωρούνται υπεύθυνες για τους κινδύνους που μπορούν να θέτουν οι υπηρεσίες τους στην κοινωνία και στους πολίτες»

Ωστόσο, ο Daniel Castro, αντιπρόεδρος του Information Technology & Innovation Foundation, ενός οργανισμού έρευνας και δημόσιας πολιτικής στην Ουάσιγκτον, σημείωσε ότι μένει να δούμε πώς ακριβώς θα εφαρμόσει η Ευρωπαϊκή Ένωση ορισμένες από τις απαιτήσεις του νέου νόμου. Συγκεκριμένα υπογράμμισε «Είναι πιθανό εταιρείες όπως η Google και η Meta να πληρούν ήδη τις απαιτήσεις διαφάνειας του DSA για «συστήματα συστάσεων» σύμφωνα με τις υπάρχουσες αποκαλύψεις τους στους χρήστες»,

«Και αυτές οι εταιρείες έχουν σημειώσει επίσης πρόοδο τα τελευταία χρόνια όσον αφορά την καλύτερη εξήγηση στους χρήστες πώς χρησιμοποιούν τις πληροφορίες τους και πώς λειτουργούν οι πλατφόρμες τους, όπως η διαφάνεια αναφορικά με τις διαφημίσεις».

Διάβασε επίσης: Πώς βγάζουν λεφτά τα social media αφού είναι δωρεάν;

Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen εξήγησε σε δήλωση ότι η DSA θα αναβαθμίσει τους βασικούς κανόνες για όλες τις διαδικτυακές υπηρεσίες στην ΕΕ. «Θα διασφαλίσει ότι το διαδικτυακό περιβάλλον θα παραμείνει ένας ασφαλής χώρος, προστατεύοντας την ελευθερία έκφρασης και τις ευκαιρίες για τις ψηφιακές επιχειρήσεις», είπε. «Δίνει πρακτική εφαρμογή στην αρχή ότι ό,τι είναι παράνομο στον πραγματικό κόσμο, πρέπει να είναι παράνομο και στο διαδίκτυο. Όσο μεγαλύτερο είναι το μέγεθος, τόσο μεγαλύτερες είναι οι ευθύνες των διαδικτυακών πλατφορμών».

Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, οι υποχρεώσεις που εισάγονται στο νέο νόμο είναι ανάλογες με τη φύση των σχετικών υπηρεσιών και προσαρμοσμένες στον αριθμό των χρηστών. Οι πολύ μεγάλες διαδικτυακές πλατφόρμες και οι πολύ μεγάλες διαδικτυακές μηχανές αναζήτησης με περισσότερους από 45 εκατομμύρια ενεργούς μηνιαίους χρήστες θα υπόκεινται σε πιο αυστηρές απαιτήσεις.

Για να διασφαλιστεί η ανάπτυξη νεοσύστατων και μικρότερων επιχειρήσεων στην εσωτερική αγορά, οι starp-ups και μικρές επιχειρήσεις με λιγότερους από 45 εκατομμύρια μηνιαίους ενεργούς χρήστες στην ΕΕ θα εξαιρούνται από ορισμένες νέες υποχρεώσεις.

Τι μας επιφυλάσσει το μέλλον βάσει αυτής της απόφασης

Η αλήθεια είναι ότι μία τέτοια κίνηση, ένας τέτοιος νόμος για τη διαφάνεια σχετικά με τους αλγορίθμους θα πυροδοτήσει αντιδράσεις. Είναι λογικό, αν αναλογιστεί κανείς τη δύναμη και τον αντίκτυπο που έχουν οι εταιρείες κολοσσοί του τεχνολογικού κόσμου, όπως η Google και η Meta επί της κοινωνίας.

Παρά ταύτα, είναι σχεδόν σίγουρο ότι τέτοιου είδους διατάξεις και κανονιστικά πλαίσια θα φέρουν μία τάξη σε ό,τι αφορά στις ιντερνετικές υπηρεσίες. Μπορεί να γνωρίζουμε ορισμένα πράγματα περί αλγορίθμων, αλλά και πάλι ποτέ δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι για το πώς επηρεάζουν τις κινήσεις μας και το πώς οι μεγάλες εταιρείες επωφελούνται οικονομικά από αυτούς. Ας ελπίσουμε μόνο ότι θα υπάρξει σωστός χειρισμός από τους αρμόδιους, διότι αλλιώς θα έχουμε κάνει μία τρύπα στο νερό.

Διάβασε επίσης: Η Google επαναστατεί: Εισάγει την προστασία δεδομένων στο Play Store

Tags: , , , ,

Διάβασε επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Fill out this field
Fill out this field
Δώστε μια έγκυρη ηλ. διεύθυνση.
You need to agree with the terms to proceed

Διάβασε επίσης: