Διάφορα
1,789 προβολες

Deep Web και Dark Web: Τι είναι και τι πρέπει να προσέχεις

Πολλές φορές έχουμε ακούσεις τις έννοιες Deep Web & Dark Web. Όμως, τι είναι πραγματικά και ποιά η διαφορά τους; Σε αυτό το άρθρο θα καταλάβεις τι σημαίνουν αυτοί οι όροι και θα δεις τι πρέπει να προσέχεις. Προτού ξεκινήσουμε όμως, πρέπει να γίνει μία αναφορά στο Surface Web. Το Surface Web είναι ο ιστός που χρησιμοποιούμε σε καθημερινή βάση. Χρησιμοποιούμε δηλαδή αυτόν τον ιστό για να διεξάγουμε τις τακτικές μας δραστηριότητες. Εκεί λαμβάνουν χώρα οι καθημερινές μας διαδικτυακές δραστηριότητες και ουσιαστικό είναι αυτό που οι περισσότεροι άνθρωποι θεωρούν ως Διαδίκτυο.

Τι είναι το Deep Web;

Το Deep Web είναι παγκόσμιο περιεχόμενο ιστού που δεν περιλαμβάνεται ως μέρος του Surface Web. Είναι κρυμμένο από τον έξω κόσμο, επομένως οι τυπικές μηχανές αναζήτησης δεν το εμφανίζουν. Είναι η μεγαλύτερη διευρυμένη κατηγορία νέων πληροφοριών στο Διαδίκτυο. Η συνολική ποσότητα του deep web είναι 1000-2000 φορές μεγαλύτερη από την ποσότητα του Surface Web. Σύμφωνα με το Dictionary.com το Deep Web είναι κρυμμένο και δεν εμφανίζεται από τις συμβατικές μηχανές αναζήτησης.

Το Deep Web το χρησιμοποιούν κυρίως: επιχειρηματίες, αστυνομικοί, δημοσιογράφοι, διαμαρτυρόμενοι κατά της εκάστοτε πολιτικής. Επίσης, το χρησιμοποιούν πολύ για στρατιωτικούς σκοπούς ή για την επιστήμη.

Διάβασε επίσης: Fintech: Τι είναι και πώς λειτουργεί

Τι είναι το Dark Web;

Το Dark Web είναι μέρος ή τμήμα του Deep web, το οποίο είναι σκόπιμα κρυμμένο από τις κανονικές μηχανές αναζήτησης. Όλα τα δεδομένα του είναι κρυπτογραφημένα. Για πρόσβαση σε αυτό, πρέπει να χρησιμοποιήσεις ειδικό software και διαμορφώσεις ή να έχεις εξουσιοδότηση. Χρησιμοποιεί καλυμμένες διευθύνσεις IP, οι οποίες είναι προσβάσιμες μόνο με συγκεκριμένο browser. Για παράδειγμα μπορείς να μπεις στο Dark Web μέσω του Tor, του I2P και του Freenet.

Χρησιμοποιείται ευρέως από τις εσωτερικές τοποθεσίες μεγάλων εταιρειών, ενώσεων και οργανισμών εμπορίου. Επίσης, το χρησιμοποιούν τα συστήματα κολεγίων και πανεπιστημίων για πρόσβαση σε διαδικτυακές βάσεις δεδομένων Επιπλέον το χρησιμοποιούν ασφαλείς ιστότοποι που έχουν κωδικούς για αυστηρή πρόσβαση μόνο για μέλη Ακόμη χρησιμοποιείται για μέσα κοινωνικής δικτύωσης, blogging και συνομιλίες.

Deep Web και Dark Web: Ποιά είναι είναι η διαφορά τους;

Ουσιαστικά, το Dark Web είναι ένα κομμάτι του Deep Web. Για να έχεις πρόσβαση στο Deep Web πρέπει να χρησιμοποιείς VPN. Βέβαια, το Deep Web χρησιμοποιείται πολλές φορές για επιστημονικούς σκοπούς, και γενικότερα για κάποιο σκοπό που χρήζει ανώνυμης περιήγησης. Αντίθετα, το Dark Web υποστηρίζει πολλές παράνομες δραστηριότητες. Για να μπεις στο Deep Web πρέπει να έχεις κρυπτογραφημένους κωδικούς ή ειδικό software, ενώ στο Dark Web μπορείς να μπεις μόνο με συγκεκριμένους browsers. Επίσης, κάτι που είναι πολύ σημαντικό είναι ότι το Deep Web είναι ιδιαίτερα αργό και μάλιστα πολύ πιο αργό από τις συνηθισμένες μηχανές αναζήτησης.

Deep Web και Dark Web: Τι ΔΕΝ πρέπει να κάνεις

Γενικότερα, αν μπεις στο deep web και στο dark web θα πρέπει να προσέχεις πολύ, διότι κρύβονται πολλοί κίνδυνοι. Μπορεί χωρίς να το καταλάβεις να έρθεις σε επαφή με παράνομες δραστηριότητες. Συν τοις άλλοις είναι πολύ εύκολο να υποκλέψουν τα στοιχεία και τα δεδομένα σου. Η παρακάτω λοιπόν λίστα θα σου δείξει τι ΔΕΝ πρέπει να κάνεις, όταν σερφάρεις σε αυτά τα μέρη του ιστού.

  1. Μην επισκέπτεσαι παράνομες σελίδες
  2. Μην κατεβάζεις software
  3. Γενικότερα, μην κατεβάζεις υλικό, διότι μπορεί να περιέχει κακόβουλο λογισμικό
  4. Κάνε αναζήτηση μόνο για σοβαρή έρευνα, όχι απλές ερωτήσεις σα να σερφάρεις απλά στο διαδίκτυο
  5. Μην εμπιστεύεσαι κανέναν
  6. Κάλυψε ή αποσύνδεσε την κάμερά σου
  7. Μη χρησιμοποιείς υπηρεσίες torrent

Διάβασε επίσης: Τι είναι τα Zero-Click Attacks: tips για να αποφύγεις τον κίνδυνο

Tags: , ,

Διάβασε επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Fill out this field
Fill out this field
Δώστε μια έγκυρη ηλ. διεύθυνση.
You need to agree with the terms to proceed

Διάβασε επίσης: