Desktop ToolsΔωρεάν προγράμματα
3,845 προβολες

Chromium ή Chrome; Ποιες είναι οι διαφορές των δύο browser;

Chromium ή Chrome; Ποιες είναι οι διαφορές των δύο browser;

Ο Chromium είναι ένας ανοιχτού κώδικα browser ο οποίος περιλαμβάνει όλα τα βασικά του Chrome browser. Αλλά, ποιον να επιλέξεις, Chromium ή Chrome; Ας ρίξουμε μια καλύτερη ματιά στο εσωτερικό και των δύο browser.

Όταν η Google παρουσίασε για πρώτη φορά τον Chrome το 2008, κυκλοφόρησαν παράλληλα και τον κώδικα του Chromium, στον οποίο ο Chrome βασίζεται ως ανοιχτού κώδικα project. Ο κώδικας του Chromium συντηρείτε από το Chromium Project, ενώ τον Chrome τον αναλαμβάνει και τον συντηρεί μόνο η Google.

Η μεγαλύτερη διαφορά μεταξύ των δύο browsers είναι πως, ενώ ο Chrome είναι βασισμένος στο Chromium, η Google έχει προσθέσει μέσα σε αυτόν ορισμένα χαρακτηριστικά, όπως οι αυτόματες ενημερώσεις και η υποστήριξη για διάφορες μορφές βίντεο. Το ίδιο έκανε η εταιρεία και για το Chromium OS, το οποίο είναι και αυτό ανοιχτού κώδικα project και πάνω σε αυτό βασίζεται και το Chrome OS – το λειτουργικό σύστημα της Google που τρέχει σε όλα τα Chromebooks.

Τι έχει ο Chrome που δεν έχει ο Chromium

Ο Chrome βασίζεται στον Chromium, αλλά η Google έχει προσθέσει ορισμένα χαρακτηριστικά στον Chrome που ο Chromium δεν έχει. Πιο συγκεκριμένα, η Google παίρνει τον Chromium και στην συνέχεια προσθέτει τα παρακάτω:

  • Υποστήριξη για AAC, H.264 και MP3. Ο Chrome περιλαμβάνει επίσημα codecs για τις περισσότερες media μορφές, δίνοντας σου πρόσβαση σε μια τεράστια γκάμα από πολυμέσα – κυρίως για ιστοσελίδες που χρησιμοποιούν HTML5 βίντεο για να παρέχουν H.264 βίντεο. Και οι δύο browsers περιλαμβάνουν, ωστόσο, τα βασικά δωρεάν codecs: Opus, Theora, Vorbis, VP8, VP9 και WAV.
  • Adobe Flash (PPAPI). Ο Chrome περιλαμβάνει ένα sandboxed Pepper API (PPAPI) Flash πρόσθετο το οποίο η Google ενημερώνει αυτόματα μαζί με τον Chrome. Αυτός είναι ο μοναδικός τρόπος για να έχεις πρόσβαση και καλύτερη λειτουργία με τις μοντέρνες εκδόσεις του Flash στο Linux. Ακόμα και στα Windows και στο Mac, όλα τρέχουν καλύτερα με το PPAPI Flash πρόσθετο στον Chrome απ’ ότι με το παλαιότερο NPAPI Flash πρόσθετο που είναι διαθέσιμο μέσω της επίσημης ιστοσελίδας της Adobe. Μπορείς, ωστόσο, να πάρεις το Pepper Flash πρόσθετο από τον Chrome και να το εγκαταστήσεις στο Chromium.
  • Google Ενημερώσεις. Οι χρήστες των Windows και Mac που τρέχουν τον Chrome παίρνουν επιπλέον μια μικρή εφαρμογή που τρέχει στο παρασκήνιο και κρατάει ενημερωμένο τον Chrome συνεχώς. Στο Linux, οι χρήστες χρησιμοποιούν τον κλασικό software updater για να τον ενημερώσουν.
  • Περιορισμένα πρόσθετα. Στον Chrome, η Google απενεργοποιεί την εγκατάσταση των πρόσθετων που δεν είναι από το Chrome Web Store.
  • Αναφορά σφαλμάτων. Οι χρήστες του Chrome έχουν την δυνατότητα να στείλουν στατιστικά στοιχεία για σφάλματα στην Google, ώστε η εταιρεία να τα αναλύσει.
  • Sandbox ασφάλεια. Η Google αναφέρει πως σε ορισμένες Linux διανομές, ίσως η ασφάλεια του sandbox στον Chrome να είναι απενεργοποιημένη, οπότε θα χρειαστεί να πας στο about:sandbox στον Chromium και να το ενεργοποιείς χειροκίνητα, καθώς αυτό είναι ένα από τα καλύτερα χαρακτηριστικά του Chromium και του Chrome.

Όπως μπορείς να καταλάβεις, και στους δύο browsers υπάρχουν πάνω-κάτω τα ίδια πράγματα, με μικρές διαφορές, αλλά σχετικά βασικές για ορισμένα πράγματα που θέλει να κάνει ένας χρήστης.

Chromium ή Chrome για συγχρονισμό;

Για κάποιο λόγο, αρκετοί χρήστες μπερδεύουν το χαρακτηριστικό του συγχρονισμού μεταξύ των δύο browsers. Δεν έχει σημασία αν χρησιμοποιείς τον Chromium ή τον Chrome, και στους δύο browsers η λειτουργία του συγχρονισμού είναι η ίδια και παρέχεται από την Google.

Αυτό σημαίνει πως ακόμα και στον Chromium έχεις την δυνατότητα, με τον ίδιο τρόπο όπως και στον Chrome, να συγχρονίσεις τους σελιδοδείκτες σου, τους κωδικούς πρόσβασης, τα εγκατεστημένα πρόσθετα, το ιστορικό κ.α. Και οι δύο browsers χρησιμοποιούν τους ίδιους servers της εταιρείας για να παρέχουν την δυνατότητα του συγχρονισμού.

Πως να κατεβάσεις τον Chromium

Η επίσημη ιστοσελίδα του Chromium

Το να κατεβάσεις τον Google Chrome είναι μια στάνταρ και πανεύκολη διαδικασία, καθώς πας στην download σελίδα της Google και απλά επιλέγεις να κατεβάσεις τον browser στον υπολογιστή σου, άσχετα το λειτουργικό σύστημα που τρέχεις.

Στο Linux, μπορείς να εγκαταστήσεις τον Chromium απευθείας από μέσα από τα αποθετήρια λογισμικού της διανομής Linux που τρέχεις. Στο Ubuntu Linux, για παράδειγμα, μπορείς να εγκαταστήσεις τον Chromium από το Ubuntu Software Center. Απλά αναζητάς την λέξη “Chromium” και θα στο βγάλει πρώτο. Ο Chromium ενημερώνεται αρκετά συχνά με νέες εκδόσεις και ενημερώσεις ασφάλειας απευθείας μέσα από τον software updater της διανομής σου.

Στα Windows και Mac, η χρήση του Chromium είναι ελάχιστα πιο περίπλοκη. Μπορείς να πάρεις τον browser από την ιστοσελίδα του Chromium.org, αλλά παρέχονται μόνο bleeding-edge εκδόσεις και δεν ενημερώνεται αυτόματα. Όπως αναφέραμε παραπάνω, άλλωστε, οι αυτόματες ενημερώσεις είναι μια λειτουργία που η Google έχει περάσει αποκλειστικά στον Chrome.

Chromium ή Chrome για λιγότερο Spyware;

Αν και Spyware δεν το λες ακριβώς, αλλά ο Google Chrome όπως αναφέραμε περιλαμβάνει την αποστολή στατιστικών για σφάλματα. Δηλαδή πληροφορίες από διάφορα κρασαρίσματα, σφάλματα, προβλήματα κ.α., απευθείας στην Google. Αν χρησιμοποιείς τον Chromium, δεν υπάρχει αυτό το χαρακτηριστικό.

Ο Chromium δεν περιλαμβάνει επίσης και το χαρακτηριστικό usage-tracking, που σημαίνει ότι δεν μετράει χαρακτηριστικά για τους χρήστες που το χρησιμοποιούν, όπως συμβαίνει με τον Chrome. Αυτό το χαρακτηριστικό στέλνει ουσιαστικά διάφορες πληροφορίες στην Google για τον Chrome, και τους παρέχει στατιστικά και δεδομένα για το πως χρησιμοποιούν οι χρήστες τον browser της.

Στο παρελθόν, αρκετοί χρήστες ανησυχούσαν πως κάθε χρήστης του Chrome είχε την δική του “client ID”, αναφέροντας πως αυτό δεν συμβαίνει στον Chromium. Υποτίθεται, ωστόσο, πως η Google σταμάτησε να το κάνει αυτό το 2010.

Παρόλα αυτά, ο Chromium δεν περιλαμβάνει τόσα χαρακτηριστικά που βασίζονται στους servers της Google για να λειτουργήσουν, και έτσι, η “παρακολούθηση” είναι πολύ μικρότερη σε αντίθεση με τον Chrome.

Οπότε, Chromium ή Chrome;

Ο Chromium browser στα Windows 10

Ο Chromium είναι καλός γιατί επιτρέπει στις Linux διανομές που απαιτούν ανοιχτού-κώδικα software να περιλαμβάνουν και τον συγκεκριμένο browser, και όχι τον Chrome της εταιρείας. Κάποιες διανομές μάλιστα, παρέχουν τον Chromium ως προεπιλεγμένο browser, αντικαθιστώντας τον Firefox. Με άλλα λόγια, αν είσαι στο Linux, ο Chromium είναι μια εξαιρετική επιλογή.

Σημείωση: Οι Linux χρήστες έχουν επίσης την δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν τον Google Chrome και όχι τον Chromium. Απλά με τον Chrome θα έχουν καλύτερη υποστήριξη για το Flash player και καλύτερη υποστήριξη για διάφορες μορφές βίντεο, όπως H.264 βίντεο που τρέχουν όλες οι ιστοσελίδες με HTML5 players.

Οπότε, Chromium ή Chrome; Αν χρησιμοποιείς Windows ή Mac, η επιλογή είναι απόλυτα κατανοητή: Ο Chromium δεν είναι για καθημερινή χρήση – κυρίως επειδή δεν παρέχονται σταθερές εκδόσεις. Την επιλογή την έχουν μόνο οι Linux χρήστες, για τους οποίους είναι στο χέρι τους για το τι πραγματικά θέλουν να χρησιμοποιήσουν.

Tags: , , ,

Διάβασε επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Fill out this field
Fill out this field
Δώστε μια έγκυρη ηλ. διεύθυνση.
You need to agree with the terms to proceed

Διάβασε επίσης: