Τεχνολογία
6,949 προβολες
1 Σχόλιο

Αναβάθμιση laptop – κάνε τον υπολογιστή σου γρηγορότερο και καλύτερο

αναβάθμιση laptop υψηλότερες ταχύτητες και απόδοση

Οι χρήστες που επιλέγουν την αγορά ενός laptop ξεπερνάν εκείνους που προτιμούν τα desktops. Ένα ωστόσο σημαντικό ζήτημα που παρουσιάζεται στους χρήστες ενός laptop είναι ότι μετά από κάποιο χρονικό διάστημα θεωρείτε ξεπερασμένο. Η αναβάθμιση laptop, αν και πιο περιορισμένη από αυτή ενός σταθερού υπολογιστή, είναι εφικτή και θα σας εξασφαλίσει υψηλότερες ταχύτητες και αποδόσεις στον παλιό σου υπολογιστή. Σήμερα ετοιμάσαμε μια λίστα με όλες τις ενέργειες αναβάθμισης που θα σε βοηθήσουν να βελτιώσεις τον παλιό σου υπολογιστή αντί να τον αντικαταστήσεις. Δεν υπάρχει λόγος για περιττά έξοδα, όταν η λύση μπορεί να είναι οικονομικότερη.

Πότε χρειάζεσαι αναβάθμιση laptop

Η αναβάθμιση λάπτοπ θεωρείτε απαραίτητη όταν διαπιστώσεις ότι ο υπολογιστής σου είναι αργός ή δεν μπορεί να «σηκώσει» τα προγράμματα που θέλεις. Κακά τα ψέματα, με την εξέλιξη της τεχνολογίας, τα προγράμματα γίνονται ολοένα και πιο απαιτητικά σε πόρους συστήματος, με αποτέλεσμα τα παλιά laptops να μην είναι σε θέση να ακολουθήσουν. Εάν λοιπόν διαπιστώσεις ότι οι εφαρμογές που κατέβασες δεν δουλεύουν σωστά ή η ταχύτητα του υπολογιστή σου είναι πολύ αργή, τότε ήρθε η ώρα να σκεφτείς να αναβαθμίσεις το λάπτοπ σου.

Διάβασε επίσης: Αργεί το laptop ή ο υπολογιστής σου; Να πως να το κάνεις πιο γρήγορο

Αναβάθμιση Μνήμης RAM σε laptop

Αναβάθμιση μνήμης RAM σε λάπτοπ
Αναβάθμιση μνήμης RAM σε laptop

Η σημαντικότερη αναβάθμιση laptop στην οποία ο καθένας θα πρέπει να προβεί είναι η μνήμη RAM. Η μνήμη RAM αποτελεί τον συχνότερο λόγο που ένα λάπτοπ παρουσιάζει χαμηλές ταχύτητες και κολλήματα. Ανάλογα με το λειτουργικό σύστημα και τα προγράμματα που χρησιμοποιείς, πιθανόν να χρειαστεί η τοποθέτηση περισσότερης μνήμης. Μια συμβουλή που δίνουμε σε όλους όσους μας ρωτάνε πόση μνήμη RAM χρειάζεται το λάπτοπ μου, είναι ότι μια πολύ καλή λύση που θα ανταπεξέλθει ικανοποιητικά σε κάθε απαίτησή σας είναι τα 8GB. Τα 4GB είναι επίσης μια καλή επιλογή αν δεν τρέχεις βαριά προγράμματα, ωστόσο η διαφορά που θα δεις στα 8GB είναι τεράστια.  

Αναβάθμιση laptop με σκληρό δίσκο SSD

Αναβάθμιση σκληρού δίσκου SSD
Αναβάθμιση σκληρού δίσκου SSD σε λάπτοπ

Δεύτερη αναβάθμιση σε ένα λάπτοπ είναι φυσικά αυτή του σκληρού δίσκου. Η ταχύτητες που θα εξασφαλίσετε αγοράζοντας έναν SSD δίσκο θα σας εντυπωσιάσουν. Αν το laptop σου αργεί να ανοίξει και να κλείσει, τότε η αναβάθμιση του σκληρού σου πρέπει να γίνει άμεσα. Ένα αρνητικό που παρουσιάζουν οι SSD δίσκοι είναι φυσικά η υψηλή τους τιμή έναντι των HDD. Το πιθανότερο λοιπόν είναι ότι αγοράζοντας έναν σκληρό δίσκο SSD η χωρητικότητα θα μειωθεί δραστικά. Μια καλή επιλογή στην συγκεκριμένη περίπτωση είναι η τοποθέτηση ενός SSD δίσκου για το λειτουργικό σας σύστημα και η χρήση ενός δεύτερου σκληρού δίσκου HDD όπου θα αποθηκεύεται τα αρχεία σας. Πλέον οι δίσκοι αποθήκευσης είναι αρκετά οικονομικού και μπορείτε τόσο να τοποθετήσετε έναν δίσκο HDD ως εξωτερικό ή να αγοράσετε ένα USB drive με μεγάλη χωρητικότητα.

Αύξηση Μπαταρίας λάπτοπ

αναβάθμιση μπαταρίας laptop
Αύξηση διάρκειας μπαταρίας σε λάπτοπ

Αν και η μπαταρία δεν θεωρείτε στο 100% ως αναβάθμιση laptop, υπάρχει η δυνατότητα να αυξήσεις την ώρα που παραμένει το λάπτοπ σου ανοιχτό. Το πρώτο όμως που θα πρέπει να κοιτάξεις είναι αν η μπαταρία που χρησιμοποιείς αυτή τη στιγμή είναι πλήρως λειτουργική, ή λόγω της συχνής χρήσης και της παλαιότητας θέλει αντικατάσταση. Σε γενικές γραμμές ο χρόνος που λειτουργεί μια μπαταρία εξαρτάται καθαρά από το πόση χωρητικότητα έχει σε mAh. Αν λοιπόν η διάρκεια του laptop σου δεν είναι η επιθυμητή, μπορείς να βρεςι μια συμβατή μπαταρία με τον φορητό ηλεκτρονικό υπολογιστή σου, η οποία να έχει μεγαλύτερη χωρητικότητα σε mAh

Διάβασε επίσης: Μεγαλύτερη διάρκεια μπαταρίας σε Windows laptop

Αναβάθμιση Οθόνης Laptop

οθόνη λάπτοπ - αναβάθμιση laptop

Η οθόνη αποτελεί το τελευταίο μέρος ενός φορητού υπολογιστή το οποίο μπορεί να αναβαθμιστεί. Εάν η ανάλυση της οθόνης σου είναι σχετικά μικρή, το πιθανότερο είναι ότι υπάρχει συμβατή οθόνη με το λάπτοπ σου σε Full HD 1920×1080 ανάλυση. Ωστόσο μια αναβάθμιση σαν αυτή δεν προτιμάται από πολλούς, αφού σε μια μικρή οθόνη όπως αυτή του laptop, η διαφορά της ανάλυσης δεν είναι ιδιαίτερα αισθητή στο μάτι. Ο λόγος που θα μπορούσε να σε οδηγήσει στην συγκεκριμένη αναβάθμιση είναι κάποιο game ή εφαρμογή η οποία απαιτεί συγκεκριμένη  ανάλυση.

Τι δεν μπορεί να γίνει σαν αναβάθμιση laptop

Όπως είπαμε και στην αρχή του άρθρου, η αναβάθμιση λάπτοπ είναι αρκετά περιορισμένη και κυρίως περιλαμβάνει την RAM και τον σκληρό δίσκο. Αυτό συμβαίνει γιατί τα υπόλοιπα μέρη του hardware, όπως ο επεξεργαστής και η κάρτα γραφικών, είναι ενσωματωμένα πάνω στην μητρική πλακέτα. Θεωρητικά μπορεί να γίνει αντικατάστασή τους αλλά κάτι τέτοιο στην πράξη δεν μπορεί να γίνει καθότι δεν συμφέρει το κόστος και οι κίνδυνοι είναι πολύ μεγάλοι. Αν λοιπόν είσαι gamer και το καινούριο παιχνίδι που εγκατέστησες απαιτεί καλύτερη κάρτα γραφικών, τότε δυστυχώς η αναβάθμιση laptop δεν θα σε καλύψει και θα πρέπει να αναζητήσεις την αγορά ενός νέου υπολογιστή και κατά προτίμηση desktop.

Tags: , , , , , ,

Διάβασε επίσης

1 Σχόλιο. Leave new

  • ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΕΧΩ ΕΝΑ DELL E 5430 ΑΛΑΞΑ ΤΟΝ ΣΚΛΗΡΟ ΕΒΑΛΑ ΕΝΑΝ SSD 250. ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΔΕΝ ΑΝΟΙΓΕΙ ΜΟΥ ΓΡΑΦΕΙ. AN OPERATING SYSTEM WASNOT FOUND. TRY DISCONNECTING ANY DRIVES THAT DONOT CONTAIN AN OPERATING SYSTEM
    PREES CTRL SYN ALT SYN DEL TO RESTART ΟΜΩΣ ΣΤΟ ΛΑΠΤΟΠ ΔΕΝ ΒΛΕΠΩ ΠΛΗΚΤΡΟ DEL

    Απάντηση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Fill out this field
Fill out this field
Δώστε μια έγκυρη ηλ. διεύθυνση.
You need to agree with the terms to proceed

Διάβασε επίσης: