Τεχνολογία
2,252 προβολες

6G: Πότε αναμένουμε να έρθει;

6G Πότε αναμένουμε να έρθει;

Καθώς τα δίκτυα 5G εξακολουθούν να αναπτύσσονται σε όλο τον κόσμο και πολλές περιοχές του πλανήτη εξακολουθούν να χρησιμοποιούν δίκτυα 4G ή/και δίκτυα 3G, φαίνεται λίγο νωρίς να αναφερθούμε στον όρο 6G. Τι μπορούμε να πούμε για τα δίκτυα 6G όταν σχετικά λίγοι άνθρωποι μπορούν να χρησιμοποιήσουν ακόμη και ένα δίκτυο 5G;

Η αλήθεια είναι ότι η τεχνολογία πάντα προχωρά μπροστά και τα πρότυπα χρειάζονται πολύ χρόνο για να ωριμάσουν, επομένως βρισκόμαστε πάντα σε μια πορεία προς έναν 6G κόσμο. Αν μη τι άλλο, η ιδέα του 6G τόσο νωρίς στην ανάπτυξη του 5G δείχνει απλώς πόσο γρήγορα προχωρά αυτή η τεχνολογία. Καταφέραμε να μεταβούμε από το 1G στο 5G σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, επομένως το 6G είναι απλώς η φυσική εξέλιξη προς ταχύτερη και καλύτερη ασύρματη συνδεσιμότητα.

Αν και το 6G θα είχε νόημα ως ο διάδοχος του 5G, μπορεί στην πραγματικότητα να μην ονομαστεί ποτέ “6G”. Τελικά, είτε πρόκειται για 6G, 7G ή άλλο “G”, θα έχουμε τόσο απίστευτα γρήγορες ταχύτητες που δεν θα απαιτούνται μπάρες φόρτωσης ή χρόνοι αναμονής για οποιαδήποτε κανονική ποσότητα δεδομένων. Όλα θα είναι διαθέσιμα αμέσως και δεν θα χρειαστεί να συνεχίσουμε να φτιάχνουμε νέους όρους για να τα περιγράψουμε.

Διάβασε επίσης: Τι είναι τα παιχνίδια εναλλακτικής πραγματικότητας (ARG) και σε τι διαφέρουν από αυτά της επαυξημένης πραγματικότητας;

Πότε θα βγει το 6G;

6G Πότε αναμένουμε να έρθει;

Είναι χαρακτηριστικό για ένα νέο πρότυπο δικτύου κινητής τηλεφωνίας να λαμβάνει τα φώτα της δημοσιότητας κάθε δεκαετία περίπου. Αυτό σημαίνει ότι τα δίκτυα 6G ενδέχεται να κυκλοφορήσουν κάπου γύρω στο 2030 (ή ακόμα και λίγο νωρίτερα στην Ασία και σε άλλες περιοχές που εισήγαγαν για πρώτη φορά το 5G), ή τουλάχιστον τότε είναι που οι περισσότερες εταιρείες τηλεπικοινωνιών θα εκτελούν δοκιμές.

Ωστόσο, είναι σύνηθες οι εργασίες να ξεκινούν μια δεκαετία πριν από οποιαδήποτε πραγματική εφαρμογή μιας νέας τεχνολογίας δικτύου, γι’ αυτό μπορεί να αρχίσεις να ακούς για το 6G προτού καν έχεις στα χέρια σου ένα τηλέφωνο 5G!

Ωστόσο, η πρόοδος δεν θα ξεκινήσει και θα τελειώσει από τη μια μέρα στην άλλη. Για τους ίδιους λόγους που η διάθεση του 5G είναι αργή, τα δίκτυα 6G δεν θα βγουν τόσο γρήγορα όσο θα θέλαμε.

Διάβασε επίσης: Αποκτά συνείδηση η τεχνητή νοημοσύνη της Google;

Τα πλεονεκτήματα

6G Πότε αναμένουμε να έρθει;

Ό,τι χρησιμοποιείς για σύνδεση στο δίκτυο αυτήν τη στιγμή θα βελτιωθεί σημαντικά σε ένα δίκτυο 6G. Κυριολεκτικά, κάθε βελτίωση που φέρνει το 5G θα εκδηλωθεί ως μια ακόμα καλύτερη, βελτιωμένη έκδοση σε ένα εντελώς καινούργιο δίκτυο.

Είμαστε ήδη προορισμένοι να έχουμε πιο ισχυρά συστήματα VR και AR με 5G, τεχνητή νοημοσύνη, έξυπνη ρομποτική που εργάζεται σε εργοστάσια, επικοινωνία από όχημα με όχημα (V2V) και πολλά άλλα. Το 6G θα συνεχίσει να υποστηρίζει όλους αυτούς τους τομείς με μεγαλύτερη ισχύ, παρέχοντας επίσης ακόμη περισσότερο εύρος ζώνης που τελικά θα επεκτείνει ακόμη περισσότερο την καινοτομία, ίσως ακόμη και σε πεδία τα οποία δεν έχουμε ακόμη αξιοποιήσει ή ακόμη και σκεφτεί.

Ορισμένα άτομα έχουν εκφράσει τις προσδοκίες τους για τα δίκτυα 6G υποστηρίζοντας πως θα προσφέρουν μία διαφορετική εμπειρία “έκτης αίσθησης για ανθρώπους και μηχανές”.

Διάβασε επίσης: Τι είναι το FIDO και πώς θα “καταργήσει” τους κωδικούς πρόσβασης στο άμεσο μέλλον;

Οι διαφορές του με το 5G

Πολλά από αυτά που κάνουν το 5G τόσο σπουδαίο είναι η χαμηλή του καθυστέρηση, περίπου 4 ms, αλλά τα δίκτυα 6G μπορεί να το μειώσουν ακόμη περισσότερο, ίσως ακόμη και σε σημείο που μπορούμε να πούμε με ασφάλεια ότι υπάρχει ουσιαστικά μηδενικός λανθάνοντας χρόνος. Ο χρόνος έναρξης των ταινιών, της τηλεόρασης και των παιχνιδιών θα περιοριστεί μόνο από το χρόνο που χρειάζεται η οθόνη για να ενεργοποιηθεί και οι βιντεοκλήσεις μπορεί να είναι τόσο καθαρές όσο το να στέκεσαι μπροστά στο άλλο άτομο.

Η ταχύτητα και η καθυστέρηση θα είναι η πιο σαφής διάκριση μεταξύ 6G και 5G. Αυτό είναι που διαχωρίζει το 5G και το 4G όσον αφορά την απόδοση, επομένως μπορούμε επίσης να περιμένουμε ότι το 6G θα είναι πολλαπλάσια ταχύτερα από το 5G.

Με το 5G, βλέπουμε ταχύτητες έως και 1 Gbps σε ιδανικές συνθήκες. Το 6G θα το ξεπεράσει σίγουρα, αλλά το πόσο είναι ακόμα υπό αμφισβήτηση. Μπορεί να δούμε αρκετές εκατοντάδες gigabit ανά δευτερόλεπτο, ή ακόμα και εύρη στα terabyte.

Εάν επιτευχθούν τελικά οι πρώιμοι στόχοι, τα δίκτυα 6G θα έχουν υποθετικά 50-100 φορές τη χωρητικότητα των δικτύων 5G. Επίσης, όπου το 5G πρέπει να υποστηρίζει 1 εκατομμύριο συσκευές για κάθε τετραγωνικό χιλιόμετρο, το 6G θα υποστηρίξει 10 εκατομμύρια συσκευές.

Ίσως μέχρι το 2030 να έχουμε αναπτύξει νέους τρόπους για την ενίσχυση των σημάτων αρκετά ώστε να αποφευχθεί η κατασκευή χιλιάδων νέων πύργων κινητής τηλεφωνίας 6G. Ή ίσως να έχουμε βρει καλύτερες μεθόδους για τη μετάδοση τεράστιων ποσοτήτων δεδομένων. Είναι νωρίς ακόμα. Πρέπει να περιμένουμε για να δούμε τις όποιες αλλαγές!

Διάβασε επίσης: Οι τεχνολογικές προβλέψεις της Nokia για το 2030 είναι σοκαριστικές!

Tags: , , ,

Διάβασε επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Fill out this field
Fill out this field
Δώστε μια έγκυρη ηλ. διεύθυνση.
You need to agree with the terms to proceed

Διάβασε επίσης: