Τεχνολογία
2,418 προβολες

6 αλλαγές που έφερε ο covid-19 στη βιομηχανία της τεχνολογίας

6 αλλαγές που έφερε ο covid-19 στη βιομηχανία της τεχνολογίας

Αν η πανδημία του covid-19 έχει κάτι να διδάξει στον κόσμο αυτό είναι ένα. Πως με τη χρήση της τεχνολογίας μπορεί κανείς να παρακάμψει όλες τις δυσκολίες. Οι άνθρωποι συνεχίζουν να αγοράζουν μέσω e shoping και οι εταιρείες συνεχίζουν να λειτουργούν χρησιμοποιώντας εφαρμογές όπως το zoom. Εξαιτίας αυτής της κατάστασης, οι εταιρείες τεχνολογίας πασχίζουν να ανταποκριθούν στις ανάγκες του κόσμου και της αγοράς και ταυτόχρονα ανταγωνίζονται η μία την άλλη για το ποια θα βγει κερδισμένη. Παρακάτω θα δούμε μερικές βασικές αλλαγές που έφερε ο covid-19 στη βιομηχανία της τεχνολογίας και στη ζωή μας την ίδια.

1. Τα ψηφιακά εργαλεία είναι πλέον απαραίτητα

Τη φετινή χρονιά μας συστήθηκε για τα καλά ο ψηφιακός τρόπος ζωής. Άνθρωποι που δεν είχαν κυριολεκτικά ούτε mail κλήθηκαν να χειριστούν μεγάλες ψηφιακές πλατφόρμες όπως το zoom, το skype και άλλα. Πρώτοι και καλύτεροι σε αυτό τον ψηφιακό χορό μπήκαν οι μαθητές των δημοτικών και των μεγαλύτερων τάξεων βέβαια. Το πράγμα δεν σταματά όμως εκεί. Laptop, κάμερες, μικρόφωνα και εφαρμογές chating έγιναν αναγκαίες ακόμα και για ανθρώπους που είχαν αποκηρύξει αυτόν τον τρόπο ζωής.

2. Η τηλεϊατρική κάνει τα πρώτα της βήματα

Εξαιτίας του μεγάλου κινδύνου μόλυνσης υιοθετήθηκαν έστω και άτυπα μέθοδοι διάγνωσης εξ αποστάσεως. Μπορεί φυσικά να είμαστε ακόμα σε ένα εξαιρετικά πρώιμο στάδιο αλλά όλα τα σημάδια δείχνουν πως πάμε προς τα εκεί. Δεν θα αργήσει να έρθει η μέρα όπου η παροχή κάποιας βασικής εξέτασης θα μπορεί να γίνετε με μια video κλήση από την άνεση του καναπέ μας. Εκεί θα είναι το πρώτο στάδιο φροντίδας και αναλόγως την κατάσταση θα προχωράει σε μια εξέταση από κοντά ή όχι.

3. Οι μέθοδοι καταγραφής και παρακολούθησης των κινήσεών μας πληθαίνουν

Το έχουμε ήδη βιώσει. Το έχουν επίσης δει να γίνεται σχεδόν σε όλες τις χώρες του εξωτερικού. Το πρώτο βήμα από τις κυβερνήσεις, όταν τα πράγματα με την πανδημία έγινα πιο σοβαρά ήταν να προσπαθήσουν να καταγράψουν τις κινήσεις του κόσμου. Ο λεγόμενος εντοπισμός/ ιχνηλάτηση των επαφών δεν είναι τίποτα άλλο από μια μεγάλη εφαρμογή (app) όπου ελέγχει τις κινήσεις μας. Διάβασε περισσότερα γι’αυτό εδώ . Δεν ξέρω αν αυτό θα μας βγει εν τέλει σε κακό. Το σίγουρο είναι όμως πως η βιομηχανίας της τεχνολογίας έχει ξεκάθαρα προσανατολιστεί προς τα εκεί!

4. Η εικονική πραγματικότητα θα μετατραπεί σε ανάγκη (από μια πολυτέλεια)

Η εικονική πραγματικότητα ήταν (και είναι) μια πολυτέλεια. Οριακά χρήσιμο θα μπορούσε να το χαρακτηρίσει κάποιος. Όλα αυτά όμως προ covid-19. Με τα ταξίδια να ακυρώνονται, τα μουσεία να κλείνουν και τους δασκάλους πάσης φύσεων να καλούνται να βρουν νέους τρόπους να μεταδώσουν τη γνώση, η εικονική πραγματικότητα ίσως μπορεί να βοηθήσει.

5. Τα drone θα χρησιμοποιηθούν ευρέως στις μεταφορές

Έμοιαζε αναπόφευκτο τα drone να γίνουν μια μέρα οι courier του ηλεκτρονικού εμπορίου. Απλά ήταν ο COVID-19 που επιτάχυνε τη διαδικασία. Τώρα, μένει από τις κυβερνήσεις και τις ρυθμιστικές αρχές ανά τον κόσμο να διαμορφώσουν το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα δρουν και θα κινούνται τα drone. Υπάρχουν πολλά θέματα προς συζήτηση, κυρίως γραφειοκρατικού χαρακτήρα αλλά είναι τόσο μεγάλη η ανάγκη για μεταφορές υλικών και τόσο μεγάλος ο φόβος πως μια έξαρση της πανδημίας θα αυξήσει τις ανάγκες μας κι άλλο που νομίζω πως θα ξεπεραστούν εύκολα όλα τα εμπόδια.

6. Η εργασία από το σπίτι ήρθε για να μείνει

Με τους περισσότερους εργαζομένους να δηλώσουν ευχαριστημένοι από την τηλεργασία και να είναι πρόθυμοι να την συνεχίσουν σε μεγαλύτερο βαθμό αν χρειαστεί, τα πράγματα οδεύουν προς μια μεγάλη αλλαγή. Η τηλεργασία βοηθάει και τις μικρές επιχειρήσεις επίσης. Δίνει τη δυνατότητα σε επιχειρηματίες από απομακρυσμένα μέρη να αναζητήσουν επί ίσοις όροις ανθρώπινο δυναμικό από όλη τη χώρα ή ακόμα και εκτός αυτής.

Η τεχνολογική αλλαγή δεν θα γίνει στο μέλλον!

Ο covid-19 ανάγκασε τον κόσμο να γίνει digital λίγο πιο γρήγορα από ότι περιμέναμε ίσως. Πλέον το να ακολουθήσεις τις επιταγές της τεχνολογικής εξέλιξης δεν είναι επιλογή. Είναι μονόδρομος. Η τεχνολογική αλλαγή ξεκίνησε ήδη. Δεν ξέρω αν είναι θετικό ή πως θα εξελιχθεί, ξέρω όμως πως δηλώνει παρών. Η τηλεϊατρική, η μεταφορά με drone και η απομακρυσμένη εργασία έχουν έρθει για να μείνουν και μαζί τους κουβαλούν πολλά ψηφιακά καλούδια τα οποία σιγά σιγά θα τα δούμε να εφαρμόζονται σε ένα μεγαλύτερο φάσμα της ιδιωτικής μας ζωής.

Αν σου άρεσε οι αλλαγές που έφερε ο covid-19 στη βιομηχανία της τεχνολογίας δες και άλλα θέματα σχετικά με την τεχνολογία

Tags: , ,

Διάβασε επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Fill out this field
Fill out this field
Δώστε μια έγκυρη ηλ. διεύθυνση.
You need to agree with the terms to proceed

Διάβασε επίσης: