Οι καλύτερεςΤαινίες
4,765 προβολες

15 Μοναδικές ταινίες για το Πάσχα που έχουν γράψει ιστορία

15 Μοναδικές ταινίες για το Πάσχα που έχουν γράψει ιστορία

15 Μοναδικές ταινίες για το Πάσχα που έχουν γράψει ιστορία! Υπάρχουν κάποιες ταινίες, που όσα χρόνια και αν περάσουν, ακόμα και αν τις έχουμε δει άπειρες φορές, αυτή την περίοδο της Μεγάλης Εβδομάδας, νιώθουμε και πάλι την ανάγκη να τις παρακολουθήσουμε. Και δεν είναι λίγες οι φορές που τυχαία τις βλέπουμε κάνοντας ζάπινγκ και απλά “κολλάμε” και καταλήγουμε να φτάσουμε στο τέλος της ταινίας πριν καν το καταλάβουμε.

Πρόκειται για εμβληματικές ταινίες που συνήθως προβάλλονται μόνο κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας και όμως καταφέρνουν να μας συγκινήσουν, να μας ξυπνήσουν μνήμες αλλά και να μας διδάξουν. Οι πασχαλινές ταινίες που αγαπήσαμε παραμένουν αναλλοίωτες στο χρόνο, ξυπνώντας συναισθήματα και υπενθυμίζοντας μηνύματα που ενδεχομένως είχαμε ξεχάσει.

O Ιησούς από τη Ναζαρέτ” του Φράνκο Τζεφιρέλι

Η τηλεταινία-μίνι σειρά του 1977 είναι ίσως η πιο διάσημη και αγαπημένη. Είναι αυτή που σίγουρα έχει μεγαλώσει γενιές και γενιές και που σημάδεψε τα παιδικά χρόνια των περισσοτέρων από εμάς. Θεωρείται ως η μεγαλύτερη θρησκευτική παραγωγή στην ιστορία της μικρής και της μεγάλης οθόνης, που αναφέρεται στη Γέννηση, τη Ζωή, τα Πάθη και την Ανάσταση του Ιησού Χριστού. Ο Ιταλός σκηνοθέτης Φράνκο Τζεφιρέλι απέδωσε με ευλάβεια τα Πάθη του Ιησού, αναπαριστώντας τα γεγονότα με πίστη στις Γραφές και απόλυτο σεβασμό στην ιερότητα του θέματος. Τα γυρίσματα κράτησαν σχεδόν έναν χρόνο, έγιναν σε αυθεντικούς χώρους και ο Τζεφιρέλι εξασφάλισε ένα επιτελείο διάσημων ηθοποιών και κομπάρσων. Η συγκλονιστική ερμηνεία του Ρόμπερτ Πάουελ, να ηγείται ενός εξαιρετικού καστ που περιελάμβανε την Κλαούντια Καρντινάλε, τον Άντονι Κουίν, τον Κρίστοφερ Πλάμερ, τον Λόρενς Ολίβιε, την Αν Μπάνκροφτ και τον Έλληνα Γιώργο Βογιατζή.

Σαμψών και Δαλιδά” του Σεσίλ Ντε Μιλλ

Πρόκειται για μια κλασική ταινία. Το κινηματογραφικό έπος, εμπνευσμένο από την Αγία Γραφή, όπου η Δαλιδά σαγηνεύει και προδίδει τον Σαμψών. Ο μοιραίος έρωτας του Σαμψών και της λάγνας Δαλιδά δοσμένος με τον κλασικό σούπερ θεαματικό χολιγουντιανό τρόπο. Χρώματα, κατασκευές, χιλιάδες κομπάρσοι, και ο ήρωας Σαμψών

Βαραββάς

Ένα επικό φιλμ του 1961 το οποίο αφηγείται τη ζωή του ληστή Βαραββά. Ο Anthony Quinn στο ρόλο του Βαραββά, του ληστή που απελευθερώθηκε αντί του Χριστού από τον Πόντιο Πιλάτο, ο οποίος θα ζήσει μια δραματική οδύσσεια που θα τον φέρει από το ζυγό της σκλαβιάς στις αρένες ως μονομάχο για να έρθει αντιμέτωπος με το θάνατο πολλές φορές πριν ανακαλύψει τελικά τη χριστιανική του πίστη. Σύμφωνα και με τα τέσσερα Ευαγγέλια υπήρχε ένα πασχαλινό έθιμο στην Ιερουσαλήμ που επέτρεπε στον Πιλάτο να αναιρέσει την καταδίκη στο θάνατο ενός φυλακισμένου μετά από λαϊκή απόφαση, οπότε στο πλήθος προσφέρθηκε μία επιλογή: να ελευθερωθεί ο Βαραββάς ή ο Ιησούς. Το πλήθος επέλεξε να ελευθερωθεί ο Βαραββάς και να σταυρωθεί ο Ιησούς. Η σκηνή της Σταύρωσης στην ταινία είναι τουλάχιστον συγκλονιστική και γυρίστηκε κατά τη διάρκεια, πραγματικής έκλειψης ηλίου. Από τις ωραιότερες βιβλικές υπερπαραγωγές, με αξέχαστες σκηνές όπως αυτή της πάλης των μονομάχων στο Κολοσσαίο. Ο Άντονι Κουίν δίνει μία από τις ωραιότερες ερμηνείες της καριέρας του

Τα Πάθη του Χριστού” – “The Passion of the Christ” του Μελ Γκίμπσον

Η ταινία του Μελ Γκίμπσον συγκλονιστική απλά, κατάφερε να επισκιάσει σχεδόν όλες τις προηγούμενες εκδοχές. Μας μεταφέρει ουσιαστικά τις τελευταίες 12 ώρες του Χριστού, από τη στιγμή της σύλληψής του μετά τον Κήπο της Γεθσημανής, την ανάκρισή Του, τα βασανιστήρια, την πορεία στο Γολγοθά και τέλος την μαρτυρική Σταύρωση Του.

Ο Jim Caviezel βρίσκεται στον πρωταγωνιστικό ρόλο. Η ταινία του Mel Gibson είχε προκαλέσει έντονα πριν την προβολή της για τις άκρως ρεαλιστικές και σκληρές σκηνές που απεικονίζουν τη σύλληψη, τα βασανιστήρια, τη σταύρωση και την ανάσταση. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ηθοποιοί στην ταινία μιλούν, Αραμαϊκά, Λατινικά και Εβρααϊκά. Αποτελεί τη μεγαλύτερη εισπρακτική επιτυχία όλων των εποχών για ταινία που δεν είναι γυρισμένη στα αγγλικά, με εισπράξεις πάνω από 600 εκ. δολάρια.

The Ten Commandments – Oι 10 Εντολές

Μια βιβλική επική ταινία, του 1956, με την υπογραφή του μετρ στο είδος, Σεσίλ Ντε Μιλ. Η περίφημη Βιβλική ιστορία της ζωής του Μωυσή και κυρίως η στιγμή που αυτός παρέλαβε τις Δέκα Εντολές από τον Θεό, στο Όρος Σινά. Η ταινία μας αφηγείται τη ζωή του Μωυσή από τη γέννησή του μέχρι τις περιπέτειές του στην Αίγυπτο, όταν αναλαμβάνει να οδηγήσει τους Εβραίους σε μια νέα γη. Θεαματικές σκηνές, με κορυφαία εκείνη όταν «ανοίγει» η Ερυθρά Θάλασσα, για να περάσουν με ασφάλεια οι καταδιωκόμενοι Εβραίοι, προσεγμένο σενάριο και πρωταγωνιστές τους Τσάρλτον Ίστον, Γιουλ Μπρίνερ, Αν Μπάξτερ, Τζον Ντέρεκ και Ντέμπρα Πέιτζετ. Η ταινία κέρδισε το Όσκαρ οπτικών εφέ

Ο Τελευταίος Πειρασμός – The Last Temptation Of Christ

To 1988 o κορυφαίος Μάρτιν Σκορσέζε, σκηνοθετεί την κινηματογραφική μεταφορά του βιβλίου του Νίκου Καζαντζάκη, «Ο Τελευταίος Πειρασμός», και ξεσηκώνει θύελλα αντιδράσεων τόσο στην Ελλάδα όσο και σε άλλες χώρες. Με πρωταγωνιστή τον Γουίλεμ Νταφόε, η ταινία με αλληγορικό και διαχρονικό ύφος, απέσπασε υποψηφιότητα για Oscar Σκηνοθεσίας καθώς επίσης και δυο υποψηφιότητες για Χρυσή Σφαίρα Β’ Γυναικείου ρόλου αλλά και Καλύτερης πρωτότυπης μουσικής. Παίζουν επίσης οι Χάρβεϊ Καϊτέλ, Μπάρμπαρα Χέρσεϊ, Χάρι Ντιν Στάντον, Ντέιβιντ Μπόουι κ.ά

Σαλώμη” του Γουίλιαμ Ντίτερλε

Η ιστορία της Σαλώμης και του Ιωάννη του Βαπτιστή μέσα από το φακό του Χόλιγουντ, με την Ρίτα Χέιγουορθ στον πρωταγωνιστικό ρόλο .Η ταινία περιγράφει την ζωή της Εβραίας πριγκίπισσας Σαλώμης από την εξορία της από την Ρώμη μέχρι και τον χορό των επτά πέπλων

Σπάρτακος” του Στάνλεϊ Κιούμπρικ

Το επικό αριστούργημα του μοναδικού Στάνλεϊ Κιούμπρικ. Η ταινία, βραβεύτηκε με τέσσερα Όσκαρ και αφηγείται την ιστορία του σκλάβου από την Θράκη και τον ξεσηκωμό των δούλων, που τα βάζουν με τις ρωμαϊκές λεγεώνες στο δρόμο προς την ελευθερία.

Στον ομώνυμο ρόλο πρωταγωνιστεί ο μέγας σταρ της εποχής αλλά και σπουδαίος ηθοποιός Κερκ Ντάγκλας, ενώ δίπλα του εμφανίζονται ορισμένοι θρυλικοί πρωταγωνιστές όπως οι Λόρενς Ολιβιέ, Τζιν Σίμονς, Πίτερ Ουστίνοφ (Όσκαρ β ρόλου), Τσαρλς Λότον, Τόνι Κέρτις.

Μπεν Χουρ” του Γουίλιαμ Γουάιλερ

Ο Τσάρλτον Ίστον στον πρωταγωνιστικό ρόλο της βραβευμένης επικής αυτής ταινίας με 11 όσκαρ. Θρυλική επική υπερπαραγωγή του 1959. Σκηνοθέτης της ήταν ο πολυβραβευμένος Γουίλιαμ Γουάιλερ. Ο Ίστον υποδύεται έναν Εβραίο έμπορο που απαρνείται τα πλούτη του για να βοηθήσει το λαό του, σκλαβώνεται και παλεύει για την ελευθερία του, ενώ ταυτόχρονα εξελίσσεται το δράμα του Ιησού.

Για τις ανάγκες της ταινίας κατασκευάστηκε μια πιστή αναπαράσταση της Αρχαίας Ρώμης, σκηνικό που χρησιμοποιήθηκε ως… τουριστικός προορισμός στην Τσινετσιτά. Ο πλούτος της παραγωγής, οι εντυπωσιακές εικόνες, με κορυφαία τη σκηνή της περίφημης, πια, αρματοδρομίας. Συμμετείχαν επίσης οι Τζακ Χόκινς, Στίβεν Μπόιντ, Μάρθα Σκοτ, Χάια Χαραρίτ και Χιου Γκρίφιθ.

Διαβάστε ακόμα: Netflix Μάιος 2021: Ποιες νέες σειρές θα απολαύσουμε αυτό το μήνα

Ο Βασιλεύς των Βασιλέων” του Νίκολας Ρέι

Η ζωή και τα πάθη του Χριστού κινηματογραφημένα σε χρώμα και σινεμασκοπική οθόνη. Η ζωή του Χριστού σε μια εντυπωσιακή ταινία του σκηνοθέτη Νίκολας Ρέι. Το 1961 ο σκηνοθέτης γυρίζει το “Ο Βασιλεύς των Βασιλέων” με τον γαλανομάτη Τζέφρι Χάντερ στο ρόλο του Χριστού. Ένα υπέροχο και μεγαλειώδες επικό φιλμ για τη ζωή του Ιησού από τη Ναζαρέτ. Ο Βασιλεύς των Βασιλέων αφηγείται τους παραλληλισμούς και τις αντιθέσεις μεταξύ του Ιησού και του Βαραββά. Περιγράφει τον Βαραββά ως αρχηγό επαναστάτη του Ιουδαϊσμού αντίθετα με τον Ιησού ο οποίος κηρύττει το μήνυμα της ειρήνης. Πλάθοντας το δράμα του γύρω από την θρησκευτική και φιλοσοφική διαμάχη ο Ρέι δημιουργεί μια ένταση που δυσφημίζει την πασίγνωστη ιστορία. Ιδιαίτερα εντυπωσιακή είναι η Ομιλία του Όρους καθώς και η σκηνή στην οποία η Σαλώμη ζητά από τον Ηρώδη το κεφάλι του Ιωάννη του Βαπτιστή.

Βίβλος” του Τζον Χιούστον

Οι αξεπέραστες ιστορίες της Παλαιάς Διαθήκης ζωντανεύουν με εκπληκτική δύναμη και μεγαλοπρέπεια σ αυτή την κλασσική ταινία που εικονογραφεί τα 22 πρώτα κεφάλαια της Γένεσης, από την ιστορία του Αδάμ και της Εύας, μέχρι τον Κάιν και τον Αβελ, τον Νώε και την κιβωτό του. Από τα πρώτα πλάνα που απεικονίζουν το συμπαντικό χάος μέχρι το βαθύτερο μήνυμα της ελπίδας και της σωτηρίας που τη διαπνέει, η Βίβλος αποτελεί αναμφισβήτητα ένα μνημειώδες κινηματογραφικό επίτευγμα. Εξαιρετικές ερμηνείες ενός λαμπρού επιτελείου ηθοποιών με πρωταγωνιστή τον Τζορτζ Σι. Σκοτ στο ρόλο του Αβραάμ, την Αβα Γκαρντνερ στον ρόλο της Σάρα και τον Πιτερ Ο Τουλ στον ρόλο του Αγγέλου του Θεού. Ο θρυλικός Τζον Χιούστον σκηνοθετεί και δίνει ταυτόχρονα μια εξαιρετική ερμηνεία στον ρόλο του Νώε.

Ο Χιτών – The Robe

Ιδιαιτέρως προσεγμένο θρησκευτικό δράμα, που γύρισε το 1953 ο Χένρι Κόστερ, με πρωταγωνιστή τον Ρίτσαρντ Μπάρτον, στο ρόλο ενός Ρωμαίου αξιωματικού που μετά τη Σταύρωση του Ιησού, την οποία επέβλεψε, κερδίζει στα ζάρια τον Χιτώνα του Θεανθρώπου. Αρχίζει να πιστεύει πως ο χιτώνας αυτός επηρεάζει τη ζωή του και στη συνέχεια ασπάζεται τον Χριστιανισμό. H ταινία προτάθηκε για 5 Oscar, και κέρδισε τα Όσκαρ σκηνικών και κοστουμιών, καθώς και τη Χρυσή Σφαίρα καλύτερης δραματικής ταινίας. Αποτελεί την πρώτη ταινία που κυκλοφόρησε σε CinemaScope. Παίζουν επίσης οι Τζιν Σίμονς, Βίκτορ Ματσιούρ και Ρίτσαρντ Μπουν.

The Greatest story ever told – Ωραιότερη Ιστορία του κόσμου

Μια καλογυρισμένη, αλλά λιγότερο γνωστή, ταινία που αξίζει όλοι να δούμε. Από τις μοναδικές ταινίες του Πάσχα, που έγραψαν ιστορία.

Η ζωή του Ιησού από τη Ναζαρέτ, η πιο σημαντική ιστορία του ανθρώπινου γένους στην πλέον πολυδιάστατη κινηματογραφική εκδοχή της. Από την ταπεινή γέννηση στην ευσεβή διδασκαλία και από την ατιμωτική σταύρωση ως την θεία ανάσταση, αυτό το μεγαλειώδες κινηματογραφικό έπος αποτελεί ένα εμπνευσμένο εγχειρίδιο ανάπλασης της ζωής του Χριστού. Mε τον Max von Sydow στον πρωταγωνιστικό ρόλο. Με διάρκεια 225 λεπτά και 5 υποψηφιότητες για Oscar.

Δείτε επίσης: Netflix Μάιος 2021: Όλες οι νέες ταινίες που θα απολαύσουμε αυτό το μήνα

Κβο Βάντις

Mια Χολιγουντιανή υπερπαραγωγή, που γύρισε ο Μέρβιν Λερόι το 1951, ένας καταξιωμένος σκηνοθέτης, έχοντας στο ενεργητικό του θαυμαστές ταινίες όπως “Ο Μάγος του Οζ”.

Η ταινία, αφηγείται την ιστορία του έρωτα ενός Ρωμαίου αξιωματικού και μιας Χριστιανής σκλάβας, με φόντο τους διωγμούς των πρώτων Χριστιανών, διαθέτει ένα υπέρλαμπρο καστ, απ’ το οποίο ξεχωρίζουν οι Ρόμπερτ Τέιλορ, Ντέμπορα Κερ και Πίτερ Ουστίνοφ. Προτάθηκε για οκτώ Όσκαρ, ενώ αποτέλεσε και την εμπορικότερη ταινία της χρονιάς, φέρνοντας στα ταμεία 21 εκατομμύρια δολάρια, ένα αστρονομικό ποσό για την εποχή. Η θρησκευτική υπερπαραγωγή του ’50, εντυπωσιάζει με τις έξοχες ερμηνείες και τα εφέ της εποχής.

Το Κατά Ματθαίον Ευαγγέλιο

Η ταινία που χαρακτηρίστηκε από τους απανταχού κριτικούς ως το αριστούργημα του Πιερ Πάολο Παζολίνι είναι μια οπτικά συγκλονιστική και συναισθηματικά συνταρακτική μεταφορά της ζωής του Χριστού. Βασισμένη στο ευαγγέλιο του Αποστόλου Ματθαίου. Μία συγκλονιστική μαρτυρία Πίστης, από έναν άθεο. Με τυπικό σεβασμό στο κείμενο αλλά ταυτόχρονα με αναζωογονητική «ματιά», με μια γειωμένη αίσθηση του ιερού και του τραγικού. Η ταινία απέσπασε το Διεθνές Καθολικό βραβείο Κινηματογράφου.

Tags: , , , ,

Διάβασε επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Fill out this field
Fill out this field
Δώστε μια έγκυρη ηλ. διεύθυνση.
You need to agree with the terms to proceed

Διάβασε επίσης:
Exit mobile version