Τεχνολογία
18,996 προβολες
4 Σχόλια

Ζεσταίνεται το laptop – Πως να αποφύγεις την υπερθέρμανση laptop

Ζεσταίνεται το laptop - Πως να αποφύγεις την υπερθέρμανση laptop

Ένα από τα πιο συχνά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοχοι laptop είναι η υπερθέρμανση του laptop τους μετά από μερικούς μήνες ή χρόνια. Αν και η τεχνολογία έχει προχωρήσει αρκετά τα τελευταία χρόνια, με τα καινούργια laptop να είναι όλο και πιο μικρά και λεπτά, με καλύτερες κάρτες γραφικών, δυνατότερους επεξεργαστές και περισσότερη μνήμη RAM, τα περισσότερα έρχονται με ένα κοινό κόστος: Την υπερθέρμανση.

Και η μεγαλύτερη απειλεί για τη μακροχρόνια ζωή ενός laptop, εκτός απ’ το να ρίξεις πάνω καφέ, είναι η υπερθέρμανση. Μπορεί να προκαλέσει από απλά κολλήματα και δυσλειτουργία λογισμικού, μέχρι και αδιόρθωτη καταστροφή. Σε αυτό το άρθρο έχουμε ως σκοπό να απευθυνθούμε για το πως μπορείς να διορθώσεις την υπερθέρμανση ενός laptop με διάφορους τρόπους, ή να την αποφύγεις στην περίπτωση που αγόρασες ένα καινούργιο.

Πως να καταλάβεις αν το laptop σου υπερθερμαίνεται

Ένα από τα πιο σίγουρα σημάδια ότι το laptop σου υπερθερμαίνεται – εκτός από το να το ακουμπάς – είναι όταν το ανεμιστηράκι είναι σε συνεχείς λειτουργία. Μπορεί επίσης να χάνεις από απόδοση επειδή η CPU σου χτυπάει κόφτη για να μην υπερθερμανθεί περισσότερο. Μπορεί επίσης κάποιες φορές να κλείνει από μόνο του στα καλά του καθουμένου.

Αν δεν είσαι σίγουρος για την θερμοκρασία του laptop σου, μπορείς να χρησιμοποιήσεις προγράμματα όπως το Speccy για να δεις αναλυτικές πληροφορίες και live επισκόπηση της θερμοκρασίας.

Τι προκαλεί την υπερθέρμανση

Με δύο λέξεις: ανεπαρκής ψύξη.

Αυτές οι λέξεις θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν την σκόνη που μπλοκάρει την εξαγωγή του αέρα, ένα χαλασμένο ανεμιστηράκι, έλλειψη θερμικής πάστας μεταξύ της ψήκτρας και του επεξεργαστή ή κακή διαχείριση του laptop.

Σημείωση: Αρκετοί κάτοχοι laptop που αντιμετωπίζουν πρόβλημα με την υπερθέρμανση, συχνά το πρόβλημα ευθύνεται επειδή καλύβουν με διάφορους τρόπους την εξαγωγή του αέρα. Το laptop δεν πρέπει να βρίσκεται ποτέ σε επιφάνειες όπως το κρεβάτι (ειδικά κάτω από την κουβέρτα ή το πάπλωμα), σε άμμο, νερό, μέρη με υγρασία ή γενικότερα σε οποιαδήποτε επιφάνεια μπλοκάρει την εξαγωγή του αέρα. Επίσης, το κάπνιζα εκτός από ένα πολύ επικίνδυνο “χόμπι” είναι και η αιτία της υπερθέρμανσης, αλλά μην τα βάφεις και μαύρα, όλοι καπνίζουμε.

Πως να επιδιορθώσεις ένα laptop με υπερθέρμανση

Υπάρχουν πάρα πολλοί τρόποι με τους οποίους μπορείς να επιδιορθώσεις ή να μειώσεις την υπερθέρμανση ενός laptop. Ωστόσο, σε περιπτώσεις όπου το laptop είναι αρκετά χρόνια με υπερθέρμανση, πολύ πιθανόν το ανεμιστηράκι να μην σταματήσει τη συνεχής λειτουργία του, ακόμη κι αν δεν είναι αρκετά ζεστό. Επίσης, σε περιπτώσεις όπου το laptop είναι λίγων μόλις ημερών ή μηνών, καλό είναι να επιστρέφεται για επισκευή ή αντικατάσταση (δεν είναι λίγα τα laptop που έρχονται με ελαττωματικά ανεμιστηράκια).

1. Διόρθωσε την εσωτερική υπερθέρμανση

Ένα από τα πρώτα και πιο σημαντικά πράγματα που πρέπει να κάνεις για να διορθώσεις την υπερθέρμανση ενός laptop είναι να τα καθαρίσεις από το εσωτερικό τους. Φυσικά, κάτι τέτοιο απαιτεί κάποιες βασικές γνώσεις και μεγάλη προσοχή, οπότε αν δεν είσαι σίγουρος για το τι ακριβώς πρέπει να κάνεις, καλό είναι να εμπιστευτείς έναν τεχνικό σε κάποιο κατάστημα. Διαφορετικά, αν θέλεις να γλυτώσεις τα έξοδα και το laptop σου δεν έχει πλέον εγγύηση και είσαι έτοιμος να πάρεις την ευθύνη στην περίπτωση που κάτι πάει στραβά, μπορείς να δοκιμάσεις τους παρακάτω τρόπους.

1.1. Spray αέρα (ψεκαστήρας)

Με τη χρήση ενός spray πεπιεσμένου αέρα θα είσαι σε θέση να αφαιρέσεις ελάχιστα την σκόνη στις ανοιχτές περιοχές από τις οποίες γίνεται η εξαγωγή του αέρα. Κάνοντας μερικά ψεκάσματα από τα πλαϊνά κάθε λίγο και λιγάκι θα βοηθήσει να μείνουν καθαρά τα βασικά σημεία από τα οποία γίνεται η εξαγωγή του αέρα από το laptop.

1.2. Αεροσυμπιεστής

Ανοίγοντας με μεγάλη προσοχή το laptop, αφαίρεσε από μέσα το ανεμιστηράκι και έχοντας το στο ένα χέρι, χρησιμοποίησε έναν αεροσυμπιεστή για να αφαιρέσεις με την πίεση του αέρα όλη τη σκόνη από πάνω. Στη συνέχεια, κάνε το ίδιο και στα υπόλοιπα κομμάτια του laptop – τα οποία θα έχεις κρατημένα μέσα – αλλά με λιγότερη πίεση. Για να γίνει σωστά, θα πρέπει όλο το εσωτερικό του laptop είναι όσο το δυνατόν πιο καθαρό γίνεται, χωρίς να ακουμπήσεις την μητρική ή άλλα ευαίσθητα σημεία με γυμνά χέρια. Μόλις αφαιρέσεις τη σκόνη από το εσωτερικό του laptop, με ένα ελάχιστα υγρό πανάκι καθάρισε προσεχτικά το ανεμιστηράκι και τα σημεία του laptop από τα οποία γίνεται η εξαγωγή του αέρα.

Σημείωση: Λόγο του ότι οι αεροσυμπιεστές είναι ακριβοί, μπορείς να κάνεις την δουλειά σου πηγαίνοντας σε ένα βενζινάδικο.

1.3. Αλκοόλ

Έχοντας αφαιρέσει το ανεμιστηράκι από το laptop, σε ένα πανάκι ρίξε λίγο αλκοόλ και στη συνέχεια ξεκίνησε να το καθαρίζεις έως ότου φύγει η σκόνη (η οποία πιθανώς να έχει λασπώσει αν το laptop βρισκόταν σε μέρος με υγρασία). Άσε το ανεμιστηράκι αρκετή ώρα έως ότου σιγουρευτείς πως δεν έχει καθόλου αλκοόλ ή είναι υγρό και στη συνέχεια τοποθέτησε το πίσω στο laptop.

Για κάθε μοντέλου laptop πολύ πιθανόν να υπάρχει και ένα βοηθητικό βίντεο στο YouTube το οποίο εξηγεί βήμα προς βήμα πως να ανοίξεις και να αφαιρέσεις διάφορα κομμάτια του laptop.

2. Άφηνε το laptop μόνο σε σκληρές και επίπεδες επιφάνειες

Τα περισσότερα laptop τραβάνε τον αέρα από το κάτω μέρος τους. Αν το laptop βρίσκεται σε ανώμαλη επιφάνεια, όπως σε μια κουβέρτα, ένα μαξιλάρι ή στην αγκαλιά σου, το πιο πιθανό είναι να μην γίνεται σωστή ροή του αέρα με αποτέλεσμα την υπερθέρμανση και την υπολειτουργία.

Μπορείς με διάφορους και πολύ δημιουργικούς τρόπους να κρατήσεις ένα laptop σε επίπεδη επιφάνεια και να το μεταφέρεις μαζί σου σε διάφορα σημεία του σπιτιού (βλέπε φωτογραφίες). Ειδάλλως, συνέχισε στο επόμενο βήμα..

3. Αγόρασε ένα laptop cooler

Τα laptop coolers έχουν ως στόχο να παρέχουν πρόσθετη ψύξη. Ωστόσο, αν πάρεις λάθος cooler μπορείς να κάνεις το πρόβλημα χειρότερο. Πριν αγοράσεις ένα cooler, θα πρέπει να κατανοήσεις πως λειτουργεί η ροή του αέρα μέσα και έξω από το laptop σου.

Τα περισσότερα laptop έχουν πρόβλημα με την εισαγωγή του αέρα στο εσωτερικό τους από το κάτω μέρος τους. Οπότε, είναι απόλυτα λογικό ένα cooler να βοηθήσει στην προκειμένη περίπτωση. Ωστόσο, υπάρχουν αρκετά cooler εκεί έξω που αντί να κάνουν εισαγωγή του αέρα και να το στέλνουν απευθείας μέσα στο εσωτερικό του laptop, στην πραγματικότητα κάνουν εξαγωγή. Κάθε laptop έχει διαφορετικό σύστημα ψύξης, οπότε θα χρειαστεί να βρεις και το σωστό cooler.

Για τα κλασικά laptop που κάνουν εισαγωγή του αέρα από το κάτω μέρος και εξαγωγή από τα πλαϊνά, ένα πολύ καλό και εξαιρετικά οικονομικό cooler είναι το Deepcool N180FS, το οποίο έχουμε χρησιμοποιήσει σε 3 διαφορετικά laptop και είδαμε την θερμοκρασία να πέφτει από 15 έως και 20 βαθμούς (το cooler μπορείς να το δεις από την παραπάνω φωτογραφία).

4. Βάλε θερμική πάστα

Αρκετοί δεν το γνωρίζουν, αλλά είναι ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα, τόσο για τα laptop όσο και για τους desktop υπολογιστές. Η θερμική πάστα κρατάει όσο το δυνατόν πιο χαμηλή θερμοκρασία γίνεται στον επεξεργαστή και σε αρκετές περιπτώσεις και στην κάρτα γραφικών.

Η θερμική πάστα βρίσκεται μεταξύ της ψήκτρας και του επεξεργαστή και θα πρέπει να αλλάζεται κάθε 12 μήνες για να κρατάει χαμηλές τις θερμοκρασίες του laptop ή του desktop υπολογιστή. Μια καλή πάστα μπορεί να είναι η λύση στην υπερθέρμανση και την απόδοση του laptop. Αλλά μπορεί να φέρει εξίσου μεγάλα προβλήματα. Οι φθηνές πάστες δεν πρόκειται να κρατήσουν την θερμοκρασία χαμηλή, αλλά και η έλλειψη τους θα χειροτερεύει με τον καιρό την κατάσταση του laptop σου. Μια καλή πάστα είναι η Arctic Silver 5, η οποία μπορεί να ρίξει έως και 20 βαθμούς την θερμοκρασία του υπολογιστή σου.

Αν δεν γνωρίζεις πως να περάσεις θερμική πάστα στον επεξεργαστή και στην κάρτα γραφικών σου (στα laptop περνάμε μόνο στον επεξεργαστή αφού η κάρτα γραφικών είναι ενσωματωμένη στις περισσότερες περιπτώσεις) τότε καλό θα ήταν να πας σε κάποιο κατάστημα να στο κάνουν αυτοί. Ειδάλλως, μπορείς να παρακολουθήσεις βοηθητικά βίντεο στο YouTube με δική σου ευθύνη.

Στην περίπτωση όμως που αποφασίσεις να το κάνεις μόνος σου, έχε κατά νου τα εξής:

  • Πρώτα πρέπει να αφαιρέσεις την παλιά πάστα από τον επεξεργαστή, χρησιμοποιώντας ένα πανάκι ή λίγο χαρτί και με απαλές κινήσεις.
  • Δεν πρέπει να βάλεις ούτε πολύ θερμική πάστα, αλλά ούτε και λίγη. Θα πρέπει απλά να καλυφθεί όλη η επιφάνεια μεταξύ της ψήκτρας και του επεξεργαστή.
  • Δεν πρέπει να ρίξεις πάστα πουθενά αλλού εκτός από το κατάλληλο σημείο, ειδάλλως θα εμφανιστούν περισσότερα νέα προβλήματα.

Στην περίπτωση που ακολουθήσεις όλα τα βήματα που αναφέρθηκαν παραπάνω και το laptop σου εξακολουθεί να υπερθερμαίνεται, καλό είναι σιγά-σιγά να σκέφτεσαι για την αντικατάσταση του με ένα καινούργιο.

Image credits: Yutaka Tsutano, Flickr

Σε αρκετές περιπτώσεις έχει αναφερθεί μείωση της υπερθέρμανσης μετά από αντικατάσταση του HDD σκληρού δίσκου σε SSD. Αν και οι καινούργιοι HDD σκληροί δίσκοι δεν αποτελούν πρόβλημα, στα laptops που υπάρχει μικρότερος χώρος και όλα βρίσκονται πιο κοντά το ένα στο άλλο, όλα παίζουν ρόλο.

Πόσο συχνά καθαρίζεις το laptop σου; Γνώριζες για τις θερμικές πάστες; Μήπως έχεις να προσθέσεις επιπλέον tips και tricks στο άρθρο; Θα χαρούμε να ακούσουμε τις απόψεις σου στα σχόλια παρακάτω..

Tags: Antivirus, how to, laptop, Θερμοκρασία, Οδηγός, Συμβουλές, υπολογιστής

Διάβασε επίσης

4 Σχόλια. Leave new

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Fill out this field
Fill out this field
Δώστε μια έγκυρη ηλ. διεύθυνση.
You need to agree with the terms to proceed

Exit mobile version