Διάφορα
4,706 προβολες

Windows vs Linux: Ποιες οι διαφορές και τι να επιλέξω

windows vs linux τι να επιλέξω

Τα Linux ξεκίνησαν με κύριο στόχο την διάθεση ενός λειτουργικού συστήματος το οποίο ο καθένας θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει και να τροποποιήσει ανάλογα με τις ανάγκες του. Άλλωστε, έτσι ανοιχτού κώδικα ήταν κάποτε οι υπολογιστές, προτού δηλαδή η Microsoft και η Apple αποφασίσουν να κλειδώσουν τα λειτουργικά τους συστήματα. Ωστόσο για να χρησιμοποιήσει παλαιότερα κάποιος τα Linux, έπρεπε να διαθέτει εξειδικευμένες τεχνικές γνώσεις.

Σήμερα, εκατομμύρια χρήστες ηλεκτρονικών υπολογιστών, θεωρούν τα Linux ως ένα από τα καλύτερα λειτουργικά συστήματα και την καλύτερη εναλλακτική των Windows. Σήμερα ετοιμάσαμε ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον άρθρο στο οποίο θα δούμε μια αναμέτρηση που κρατάει καλά εδώ και πολλά χρόνια. Windows vs Linux, μια διαμάχη που έχει απασχολήσει και θα συνεχίσει να απασχολεί για αρκετό καιρό την διαδικτυακή κοινότητα. Ποιες όμως είναι οι διαφορές τους και ποιο λειτουργικό σύστημα να επιλέξεις από τα δύο αυτά;

Windows vs Linux – οι βασικότερες διαφορές

1. Linux vs Windows – Πηγαίος κώδικας

Τα Windows αποτελούν ένα λειτουργικό σύστημα της εταιρείας Microsoft και διατίθενται στο κοινό επί πληρωμή. Αυτό σημαίνει ότι ο πηγαίος κώδικας (source code) είναι κλειδωμένος και απαιτεί σχετική άδεια της εταιρείας για να μπορέσεις να χρησιμοποιήσεις το λειτουργικό τους. Σίγουρα αρκετές ιστοσελίδες σου δίνουν εναλλακτικές για το πώς να «σπάσεις» τα Windows, ωστόσο κάτι τέτοιο μπορεί να σου επιφέρει νομικά προβλήματα.

Τα Linux ωστόσο είναι ένα εντελώς δωρεάν λειτουργικό σύστημα ανοιχτού κώδικα. Κάθε χρήστης των Linux μπορεί να επέμβει στον πηγαίο κώδικα και να τροποποιήσει το λειτουργικό ανάλογα με τις ανάγκες του. Άλλωστε οι εκδόσεις των Linux που χρησιμοποιούνται από εκατομμύρια χρήστες, είναι αποτέλεσμα των παρεμβάσεων από διάφορες ομάδες ατόμων οι οποίες θέλησαν να τα κάνουν πιο εύχρηστα και λειτουργικά. Φυσικά το ότι είναι ανοιχτού κώδικα λειτουργικό σύστημα δεν σημαίνει ότι μπορείς να το ιδιοποιηθείς και να το πουλήσεις ως ιδιοκτησία σου.

Διάβασε επίσης: Τι είναι το Ubuntu; Η δημοφιλέστερη Linux διανομή

Μια λοιπόν από τις ιδιαίτερα σημαντικές διαφορές των Linux vs Windows είναι η δυνατότητα για χρήση εντολών προγραμματισμού. Τόσο τα Windows όσο και τα Linux διαθέτουν την δυνατότητα προσθήκης εντολών. Στα Windows είναι το γνωστό PowerShell ενώ στα Linux το Terminal. Η μεγάλη διαφορά τους είναι ότι το Windows σου παρέχει συγκεκριμένες εντολές που μπορείς να εκτελέσεις. Αντιθέτως, το Linux, σαν ανοιχτού κώδικα δεν σε περιορίζει πουθενά. Μπορείς να προγραμματίσεις το οτιδήποτε και με οποιονδήποτε τρόπο. Ωστόσο κάτι τέτοιο απαιτεί γνώσεις προγραμματισμού και σε αρκετά προχωρημένο επίπεδο.

2. Εκδόσεις Λειτουργικού Συστήματος Windows vs Linux

Τα Windows, συνήθως διαθέτουν ένα συγκεκριμένο λειτουργικό σύστημα το οποίο πιθανόν να διαθέτει μερικές παραλλαγές για εταιρική ή εκπαιδευτική χρήση. Συνήθως η διαφορά στις εκδόσεις των Windows είναι μερικές επιπρόσθετες λειτουργίες και τεχνικά χαρακτηριστικά τα οποία φυσικά έρχονται και με διαφορετικό κόστος.

Τα Linux από την άλλη, δεν διαθέτουν κάποιο συγκεκριμένο λειτουργικό σύστημα αλλά έναν μεγάλο αριθμό διαφορετικών εκδόσεων οι οποίες προέρχονται από τους ίδιους τους χρήστες του λειτουργικού συστήματος. Αν και μπορεί κανείς να βρει δεκάδες ή και εκατοντάδες διαφορετικές εκδόσεις, οι σημαντικότερες από αυτές που χρησιμοποιεί το μεγαλύτερο ποσοστό των χρηστών είναι περίπου στις δέκα. Η μεγάλη διαφορά με τα Windows είναι ότι όλες οι εκδόσεις των Linux παρέχονται δωρεάν.  Ωστόσο δεν είναι απίθανο να βρεις και μερικές επί πληρωμή λειτουργίες, αλλά αφορούν κυρίως την τεχνική υποστήριξη.

Διάβασε επίσης: Οι 5 Καλύτερες Linux Διανομές για Προγραμματιστές

3. Windows vs Linux – Διαφορές στο λογισμικό και τις εφαρμογές

Η εγκατάσταση των Windows απαιτεί την επίσκεψή σας στην επίσημη ιστοσελίδα της Microsotf και την λήψη του λειτουργικού που θέλεις να εγκαταστήσεις. Αφού εγκατασταθεί το λειτουργικό σύστημα και οι απαραίτητες εφαρμογές, μπορείς να διαχειριστείς όλα τα προγράμματα από τον πίνακα ελέγχου. Μια επίσης χρήσιμη λειτουργία που ξεκίνησε από τα Windows 8 είναι το κατάστημα εφαρμογών της Microsoft ¨οπου μπορείς να βρεις μια πληθώρα εφαρμογών για εγκατάσταση.

Οι περισσότερες εκδόσεις των linux ανέκαθεν λειτουργούσαν σαν ένα είδους κατάστημα εφαρμογών. Χωρίς να χρειάζεται η λήψη και η εγκατάσταση εκτελέσιμων αρχείων, επισκέπτεσαι τον διαχειριστή πακέτων και επιλέγεις την εφαρμογή που θέλεις να προσθέσεις στο σύστημά σου. Αυτό που δυσκολεύει λίγο τα πράγματα είναι όταν το πακέτο που θέλεις δεν υπάρχει διαθέσιμο, αφού λόγω του μεγάλου αριθμού διαφορετικών εκδόσεων, δεν λειτουργούν όλες οι εφαρμογές σε όλες τις εκδόσεις. Ωστόσο στις πιο πρόσφατες εκδόσεις Linux δεν θα αντιμετωπίσεις κάποιο πρόβλημα σαν αυτό.

Τέλος, μια επίσης διαφορά των Windows vs Linux που αφορά τις εφαρμογές και τις λειτουργίες των δύο συστημάτων, είναι η επιφάνεια εργασίας. Μέχρι και τα Windows 8, η επιφάνεια εργασία και η βασική διεπαφή των Windows δεν είχε κάποια σημαντική αλλαγή. Η έναρξη, η γραμμή εργασιών και οι λοιπές δυνατότητες ήταν οι ίδιες, έως ότου ήρθαν τα Windows 10. Σε αυτά η δομή τροποποιήθηκε αρκετά και προσφέρει μια πιο βελτιωμένη εμπειρία στον χρήστη.

Τα linux αντιθέτως δεν έχουν κάποια συγκεκριμένη δομή και μπορεί να τροποποιηθεί ανάλογα με τις απαιτήσεις σας. Και μάλιστα χωρίς να χρειάζεται να κάνετε εγκαταστάσεις και απεγκαταστάσεις εφαρμογών.

Ποιο λειτουργικό διαθέτει περισσότερες εφαρμογές;

Στα Linux θα βρεις χιλιάδες προγράμματα, αλλά τα περισσότερα από αυτά είναι δωρεάν και ανοιχτού κώδικα για τα οποία δεν θα έχεις ακούσει ποτέ. Οι δημοφιλείς εφαρμογές του εμπορίου απευθύνονται κυρίως στα Windows και δύσκολα θα τις βρεις στα Linux.  Ωστόσο με την χρήση των κατάλληλων μεθόδων, μπορείς να λειτουργήσεις τις εφαρμογές των Windows και στα Linux. Γενικά στους αριθμούς, και τα δύο λειτουργικά συστήματα διαθέτουν μεγάλη γκάμα εφαρμογών που θα καλύψουν κάθε σας ανάγκη. Ωστόσο στα Linux θα τις βρεις δωρεάν.

Άλλες Διαφορές Linux vs Windows

Οι ανωτέρω αποτελούν τις βασικότερες διαφορές μεταξύ Windows και Linux που εύκολα γίνονται κατανοητές στον θα ένα. Ωστόσο οι ουσιώδεις διαφορές είναι πολύ περισσότερες και περιλαμβάνουν κυρίως το λειτουργικό κομμάτι και όχι το οπτικό. Συγκεκριμένα, μερικές από τις επίσης σημαντικές διαφορές των Windows vs Linux είναι:

  • Διαφορά στα Αρχεία συστήματος και στον τρόπο οργάνωσής τους. Στα Windows θα βρεις Σκληρούς δίσκους C και D, φακέλους όπως «έγγραφα», «program files» κλπ. ενώ στα linux έχεις ένα δέντρο αρχείων και όλα εξελίσσονται κάτω από αυτό το δέντρο.
  • Διαφορές στο Μητρώο του συστήματος, αφού το Linux δεν διαθέτει καθόλου μητρώο.
  • Τα Windows συνεχώς χρειάζονται drivers για να συμβαδίσουν οι περιφερειακές συσκευές με τις νέες εκδόσεις. Στα linux κάτι τέτοιο δεν ισχύει και μάλιστα οι περισσότερες συσκευές θα λειτουργήσουν χωρίς καν να τις εγκαταστήσεις πρώτα. Εκεί που πιθανόν να χρειαστείς drivers και μάλιστα να τα αγοράσεις, είναι για την κάρτα γραφικών σου (Nvidia, AMD κλπ).

Διάβασε επίσης: Πως να κάνεις ένα bootable USB με το Linux από τα Windows

Windows Vs Linux – Τι να επιλέξεις

Προκειμένου να καταλήξουμε σε ένα συμπέρασμα για το ποιο λειτουργικό σύστημα πρέπει να επιλέξεις, θα ήταν καλό να δούμε συνοπτικά τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του καθενός από αυτά.

Πλεονεκτήματα Windows

  1. Είναι συμβατά με σχεδόν κάθε εφαρμογή, παιχνίδια κλπ.
  2. Μπορείς εύκολα να βρεις τεχνική υποστήριξη.
  3. Διαθέτει κυριολεκτικά αμέτρητες λειτουργίες.

Πλεονεκτήματα Linux

  1. Τα Linux είναι δωρεάν.
  2. Δύσκολα προσβάλλονται από ιούς και ανεπιθύμητο λογισμικό.
  3. Είναι αρκετά γρήγορα.

Μειονεκτήματα Windows

  1. Μπορείς εύκολα να προσβληθείς από έναν ιό ή malware.
  2. Πρέπει να πληρώσεις για να τα αποκτήσεις.
  3. Ανάλογα με το πόσο τα φορτώνεις σε εφαρμογές μπορεί να κολλάνε αρκετά.

Μειονεκτήματα Linux

  1. Απαιτούν περισσότερες γνώσεις
  2. Δεν είναι συμβατά με όλες τις εφαρμογές και δεν θα τα βρείτε εύκολα σε υπολογιστές του εμπορίου.
  3. Για τεχνική υποστήριξη θα πρέπει να βρεις κάποιον άλλον χρήστη που προτίθεται να σε βοηθήσει.

Σε γενικές γραμμές αυτά ήταν τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα των δύο δημοφιλέστερων λειτουργικών συστημάτων σε έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή. Η απόφαση θα εξαρτηθεί καθαρά από τις ανάγκες και τις απαιτήσεις σου από το λειτουργικό σύστημα. Για παράδειγμα εάν θέλεις απλά έναν γρήγορο υπολογιστή για περιήγηση στο διαδίκτυο με απόλυτη ασφάλεια, τότε τα Linux αποτελούν μια εξαιρετική επιλογή. Εάν πάλι θέλεις να χρησιμοποιήσεις δημοφιλείς εφαρμογές ή να ασχοληθείς με το Gaming, τότε τα Windows αποτελούν την πιο αξιόπιστη λύση.

Εσύ πιο λειτουργικό σύστημα χρησιμοποιείς; Γράψε μας στα σχόλια τις εντυπώσεις σου…

Διάβασε επίσης: Αναβάθμιση laptop – κάνε τον υπολογιστή σου γρηγορότερο και καλύτερο

Tags: Linux, Windows

Διάβασε επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Fill out this field
Fill out this field
Δώστε μια έγκυρη ηλ. διεύθυνση.
You need to agree with the terms to proceed

Exit mobile version