Τεχνολογία
4,247 προβολες
1 Σχόλιο

Windows 32-bit ή 64-bit; Ποιες είναι οι διαφορές τους

Windows 32-bit ή 64-bit; Ποιες είναι οι διαφορές τους

Windows 32-bit η 64-bit; Αυτό είναι ένα από τα πρώτα πράγματα που σκέφτονται οι περισσότεροι άνθρωποι προτού εγκαταστήσουν τα Windows στον υπολογιστή τους ή ετοιμάζονται να κάνουν format. Εκτός από τις διαφορετικές εκδόσεις που υπάρχουν, όπως τα Windows Home και Windows Pro, τα οποία θα εξηγήσουμε σε επερχόμενο άρθρο, είναι πιο σημαντικό το σύστημα που έχεις και αν δέχεται τα 64-bit ή όχι.

Αν άκουσες πολλές φορές για τα 32-bit και τα 64-bit αλλά δεν κατάλαβες ποτέ ποιες είναι οι διαφορές τους και τι από τα δύο πρέπει να έχεις στο σύστημα σου, τότε αυτό το άρθρο θα σου καλύψει κάθε απορία.

Η αρχιτεκτονική του υπολογιστή σου είναι είτε 32-bit, είτε 64-bit, ανάλογα με τον επεξεργαστή (CPU) που έχεις. Οι περισσότεροι επεξεργαστές στους σύγχρονους υπολογιστές και laptops έρχονται με 64-bit, καθώς τα 32-bit είναι πιο παλιά “τεχνολογία”. Οι 64-bit επεξεργαστές, με απλά λόγια, είναι πιο ισχυροί από τους 32-bit επεξεργαστές και μπορούν να κρατήσουν και να λάβουν περισσότερες πληροφορίες και λειτουργίες ταυτόχρονα.

Η διαφορά των Windows 64-bit και 32-bit

Αν χρησιμοποιείς έναν 64-bit επεξεργαστή, τότε πρέπει να χρησιμοποιείς και την έκδοση των Windows που είναι για 64-bit επεξεργαστές. Οι 32-bit εκδόσεις μπορούν επίσης να χρησιμοποιήσουν τις 64-bit εκδόσεις των Windows, αλλά δεν λαμβάνουν την έξτρα ενέργεια που χρειάζονται.

Ωστόσο, δεν μπορείς να εγκαταστήσεις μια 64-bit έκδοση των Windows σε έναν 32-bit επεξεργαστή. Το αντίθετο, ωστόσο, μπορεί να γίνει, αλλά δεν υπάρχει ουσία γι ‘αυτό.

Το θέμα με τη διαφορά μεταξύ των Windows 32-bit και 64-bit είναι πως οι 32-bit εκδόσεις των Windows μπορούν να δεχτούν έως 4GB μνήμης RAM (ή λιγότερο). Οπότε, αν έχεις μια 32-bit έκδοση των Windows εγκατεστημένη και προσθέσεις 16GB μνήμης RAM στον υπολογιστή σου, τα Windows δεν θα έχουν την δυνατότητα να δουν πάνω από 4GB RAM και έτσι, τα υπόλοιπα GB δεν λειτουργούν και δεν παρέχουν κανένα όφελος στο σύστημα σου.

Η άλλη διαφορά είναι ο φάκελος Program Files. Στις 32-bit εκδόσεις των Windows, οι εφαρμογές μπορούν να εγκατασταθούν μόνο στον φάκελο Program Files. Οι 64-bit εκδόσεις, ωστόσο, δημιουργούν και ακόμα έναν φάκελο με τίτλο Program Files (x86) στον οποίο εγκαταστούν τα 32-bit προγράμματα που κάνεις εγκατάσταση σε μια 64-bit έκδοση.

Τα Windows 32-bit αναφέρονται ως x86, ενώ τα 64-bit ως x64.

Με όλα αυτά κατά νου, τα 64-bit Windows απαιτούν και 64-bit drivers για να λειτουργήσουν σωστά. Παλαιότεροι drivers για 32-bit δεν θα λειτουργήσουν σε μοντέρνα 64-bit συστήματα. Οπότε, αν ψάχνεις ποτέ για drivers online, πρώτα πρέπει να ελέγξεις την έκδοση των Windows σου και στη συνέχεια να κατεβάσεις και τα απαραίτητα drivers για 64-bit ή 32-bit.

Οι διαφορές μεταξύ των 32-bit και 64-bit προγραμμάτων (και ποια να προτιμάς)

Οι περισσότερες εταιρείες παρέχουν δύο διαφορετικές εκδόσεις για τα προγράμματα τους, μια 32-bit έκδοση και μια 64-bit έκδοση. Θα πρέπει πάντα να κάνεις εγκατάσταση την ανάλογη έκδοση. Έχε κατά νου, πως όταν ένα πρόγραμμα δεν σου παρέχει την δυνατότητα να κατεβάσεις μια συγκεκριμένη έκδοση, συχνά αυτό σημαίνει πως παρέχει ήδη και τις δύο εκδόσεις αλλά κάνει την κατάλληλη αυτόματα εγκατάσταση.

Αν τρέχεις μια 64-bit έκδοση των Windows, τότε θα πρέπει να προτιμάς πάντα τα προγράμματα που παρέχονται για 64-bit εκδόσεις. Παρόλα αυτά, αν δεις ένα πρόγραμμα το οποίο παρέχει μόνο μια έκδοση για 32-bit, τότε μην αγχώνεσαι, καθώς θα λειτουργήσει και αυτή χωρίς κανένα πρόβλημα στο 64-bit σύστημα σου.

Οι 64-bit εκδόσεις των προγραμμάτων δεν θα σου παρέχουν τεράστιες ταχύτητες και τρελά μεγαλύτερη απόδοση. Παρόλα αυτά, όταν έχεις περισσότερα από 4GB μνήμης RAM, θα έχουν την δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν πιο σωστά την RAM του συστήματος σου. Επίσης η αρχιτεκτονική των 64-bit εκδόσεων είναι συχνά πιο σταθερή από τις 32-bit εκδόσεις και εμφανίζουν λιγότερα προβλήματα.

Τρέχω Windows 32-bit ή 64-bit;

Τώρα που γνωρίζεις τις διαφορές, ήρθε η στιγμή να μάθεις αν τρέχεις WIndows 32-bit ή 64-bit.

Στα Windows 10, κάνε δεξί κλικ στο μενού της έναρξης και επέλεξε την επιλογή Σύστημα (System). Από εκεί, πάνε Ρυθμίσεις -> Σύστημα -> Σχετικά. Εκεί, θα δεις τις πληροφορίες της συσκευής σου.

Δίπλα στον Τύπο Συστήματος, τα Windows εμφανίζουν μια λίστα με πληροφορίες όπου γράφει για το αν τρέχεις 32-bit ή 64-bit έκδοση. Πιο συγκεκριμένα, τι υποστηρίζει ο επεξεργαστής σου.

Στα Windows 7 και σε προηγούμενες εκδόσεις, κάνε δεξί κλικ στο εικονιδίου του Υπολογιστή από το μενού της έναρξης και επέλεξε την επιλογή Ιδιότητες. Από εκεί, πάτα το Win + Pause shortcut για να ανοίξεις το μενού και στον Τύπο Συστήματος θα βρεις τις πληροφορίες για το λειτουργικό σου σύστημα και την αρχιτεκτονική του επεξεργαστή σου.

Και στις δύο περιπτώσεις θα δεις επίσης πόση εγκατεστημένη μνήμη RAM έχεις. Στα 32-bit συστήματα, αν έχεις πάνω από 4GB RAM θα σου αναφέρει πως χρησιμοποιούνται μόνο τα 4GB.

Μπορώ να αναβαθμίσω τα 32-bit Windows σε 64-bit Windows;

Κατά πάσα πιθανότητα, ο επεξεργαστής σου και η έκδοση του λειτουργικού συστήματος που έχεις θα πρέπει να ταιριάζουν. Παρόλα αυτά, αν έχεις έναν επεξεργαστή 64-bit αλλά τρέχεις τα Windows σε 32-bit έκδοση, τότε μπορείς να τα αναβαθμίσεις χρησιμοποιώντας αυτή τη μέθοδο.

Αν, ωστόσο, ο επεξεργαστής σου είναι 32-bit, δεν μπορείς να τον αναβαθμίσεις σε 64-bit. Για να σιγουρευτείς, μπορείς να εγκαταστήσεις το CPU-Z και να δεις από εκεί την αρχιτεκτονική του επεξεργαστή σου και αν είναι 32-bit ή 64-bit.

Ο μόνος τρόπος για να τρέχεις 64-bit λειτουργικά συστήματα και προγράμματα είναι αν αγοράσεις έναν καινούργιο υπολογιστή ή laptop που έρχεται με πιο μοντέρνο επεξεργαστή.


Windows 32-bit ή 64-bit; Ποια έκδοση των Windows τρέχει στο δικό σου σύστημα και ποια είναι η αρχιτεκτονική του επεξεργαστή σου; Θα χαρούμε να ακούσουμε τις απόψεις σου στα σχόλια παρακάτω.

Tags: 32-bit, 64-bit, Windows, Επεξεργαστές, Λειτουργικό σύστημα

Διάβασε επίσης

1 Σχόλιο. Leave new

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Fill out this field
Fill out this field
Δώστε μια έγκυρη ηλ. διεύθυνση.
You need to agree with the terms to proceed

Διάβασε επίσης:
Exit mobile version