Υγεία & Αυτοβελτίωση
1,765 προβολες

Βρίσκοντας ηρεμία μέσα στην αβεβαιότητα

Βρίσκοντας ηρεμία μέσα στην αβεβαιότητα

Το μέλλον, όχι για άλλους αλλά σίγουρα για τους περισσότερους ανθρώπους έχει σαν κύριο χαρακτηριστικό την αβεβαιότητα. Οι περισσότεροι άνθρωποι, ως πλάσματα της συνήθειας, προσπαθούν να αντισταθούν στην αβεβαιότητα που έχουν να αντιμετωπίσουν. Εδώ που τα λέμε δεν τους αδικώ, ποιος δεν θα ήθελε για λίγο να κάνει τα πράγματα ακριβώς όπως αυτός τα θέλει στη ζωή του, χωρίς την παραμικρή αλλαγή στα σχέδια του; Από την άλλη μεριά πόσο εγωιστικό είναι να θέλεις να γίνουν τα πράγματα όπως τα θέλεις εσύ… και εγώ και ο κάθε άνθρωπος. Μέσα στο φάσμα του «νορμάλ» βρίσκεται και το γεγονός ότι αξίζει κάποιος να νευριάσει επειδή δεν έγιναν τα πράγματα έτσι όπως τα ήθελε.

Σίγουρα εγώ δεν είμαι έξω από αυτό, αλλά μερικές φορές γελάω όταν κάνω ένα βήμα και σκέφτομαι τις φορές που νεύριασα επειδή δεν πήγαν τα πράγματα όπως τα περίμενα.

Η εξερεύνηση του «άγνωστου» προϋποθέτει ανεκτικότητα της αβεβαιότητας ~ Brian Greene

Ηρεμία και αβεβαιότητα

Για πολλούς η δύο λέξεις είναι αντίθετες.

«Πως γίνεται να είμαι ήρεμος όταν δεν ξέρω τι θα γίνει;»

Καταρχάς για να αξίζει να συνεχίσεις να διαβάσεις αυτό το άρθρο πρέπει να αρχίσουμε από κοινό έδαφος.

Τι σημαίνει ηρεμία σε μια κατάσταση αβεβαιότητας;

Ηρεμία σε τέτοιες καταστάσεις δεν σημαίνει ότι ήμαστε ο Ζεν δάσκαλος, τυλιγμένοι με ύφασμα γύρω από το σώμα μας, ατενίζοντας την πανέμορφη κοιλάδα που περνάει μέσα από τα βουνά :P.

Ούτε ότι είμαστε συναισθηματικά ανεπηρέαστοι από τα γεγονότα που συμβαίνουν γύρω μας. Για κάποιο λόγο αρκετός κόσμος συνδέει την ηρεμία με τα θετικά συναισθήματα. Στην πραγματικότητα όμως, ηρεμία είναι η διαχείριση και των αρνητικών αλλά και των θετικών συναισθημάτων. Όταν μιλάμε για την αβεβαιότητα στη ζωή μας, τότε ηρεμία είναι η διαχείρση και των συναισθημάτων της αβεβαιότητας αλλά και της σιγουριάς που μπορεί να έχουμε για την εκάστοτε κατάσταση.

Πως μπορείς να τα διαχειριστείς τα συναισθήματα της αβεβαιότητας

Υπάρχουν αρκετά πράγματα που μπορείς να κάνεις. Αυτά που γράφω παρακάτω είναι δοκιμασμένα από εμένα προσωπικά και μπορεί να μην λειτουργήσουν 100% αλλά αξίζει να τα δοκιμάσεις.

Δεν θα είσαι ποτέ ήρεμος

Όσο παράδοξο και αν ακούγεται πάντα θα υπάρχουν «ανήσυχα» συναισθήματα μέσα σου. Οπότε το πρώτο πράγμα που μπορείς να κάνεις είναι να αρχίσεις να αποδέχεσαι την αβεβαιότητα σιγά σιγά και σε καθημερινή βάση. Μην την φοβάσαι αλλά ζήσε μέσα σε αυτήν. Η «συμβουλή» αυτή πηγάζει από την επαγγελματική αβεβαιότητα που βιώνω και πρακτικά έχω κουραστεί να της αντιστέκομαι. Δεν το λέω με το ύφος «κουράστηκα οπότε συνειδητά επιλέγω να βάλω STOP» αλλά με την κυριολεκτική έννοια δεν έχω άλλο συναισθηματικό απόθεμα να συνεχίσω να ανησυχώ για την επαγγελματική μου αβεβαιότητα.

Ο καλύτερος τρόπος για να μην φοβάσαι, είναι να γίνεις φίλος με τους φόβους σου ~ David Deida

ΠΡΟΣΟΧΗ. Αυτό δε σημαίνει ότι δεν θα κάνεις πράγματα για αυτό. Τις περισσότερες φορές όταν αφήνεις το συναισθηματικό φορτίο της αβεβαιότητας τότε είναι που κάνεις την καλύτερη σου δουλειά, 100% συγκεντρωμένα.

Όταν καταλαβαίνεις μέσα σου θα βιώνεις συναισθήματα από όλο το φάσμα του «καλού και του κακού» τότε θα ηρεμίσεις πραγματικά.

Φτιάξε ένα “Plan B”

Είναι πολύ σημαντικό να κάνεις πρακτικές κινήσεις για το μέλλον σου και να είσαι σίγουρος ότι οι περισσότερες θα αποτύχουν, μιας και η ζωή μας κατακλίζεται από αβεβαιότητα. Όμως εσύ θα είσαι έτοιμος/η για αυτό, μιας και θα έχεις διαφορετικά πλάνα. Το να έχεις ένα βασικό σχέδιο είναι πολύ σημαντικό, αλλά ακόμα ποιο σημαντικό είναι να έχεις δικλίδες ασφαλείς και εξόδους διαφυγής.

Με αυτόν τον τρόπο μειώνεις στο άγχος από μια πιθανή «κακοτυχία» που μπορεί να εμφανιστεί ξαφνικά. Το να φέρεσαι πρακτικά είναι τόσο σημαντικό, όσο το να αποδέχεσαι τα συναισθήματα σου.

Στο κάτω κάτω γιατί να μην φροντίσεις να περιορίσεις το άγχος σου;

Πολύ άνθρωποι μπορεί να σκεφτούν:

“Αν αποδέχομαι οποιαδήποτε κατάσταση μου έρθει γιατί να κάνω τον κόπο για ένα Plan B”

Διότι δεν είναι ανάγκη να «χτυπάς» τον εαυτό σου για να αποδείξεις σε σένα και το περιβάλλον σου ότι μπορείς να διαχειριστείς καταστάσεις αβεβαιότητας.

Συνδύασε με έξυπνο τρόπο το πρακτικό μέρος (Plan B) και το εσωτερικό μέρος (αποδοχή της κατάστασης). Κάνε ότι μπορείς για να εξασφαλίσεις τρόπους με τους οποίους μπορείς να προσαρμοστείς και περίμενε να δεις ποιοι από αυτούς θα πετύχουν και ποιοι θα αποτύχουν.

Συνοψίζοντας

  • Σχεδόν τίποτα στη ζωή σου δεν θα πάει όπως το περιμένεις, οπότε μην χάνεις χρόνο στο να χτίζεις φανταστικά σενάρια στο μυαλό σου.
  • Δώσε χρόνο στο να φτιάχνεις διαφορετικά σχέδια για να πετύχεις αυτό που θέλεις.
  • Δεν γίνεται να μην νιώσεις ποτέ ξανά άγχος και να είσαι 100% ήρεμος. Μπορείς όμως να μάθεις να το διαχειριστείς.
Tags: άγχος

Διάβασε επίσης

Δεν υπάρχουν Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Fill out this field
Fill out this field
Δώστε μια έγκυρη ηλ. διεύθυνση.
You need to agree with the terms to proceed

Διάβασε επίσης: