Διάφορα
1,449 προβολες

USB-C και Micro USB: Ποιές είναι οι διαφορές τους;

Σήμερα όλοι χρησιμοποιούμε καλώδια κλπ που έχουν USB. Τι γνωρίζουμε όμως πραγματικά για αυτά; Βγαίνουν κατά περιόδους καινούρια βύσματα. Ωστόσο, υπάρχουν πάντα διαφορές, που είναι καλό να ξέρεις. Σε αυτό το άρθρο θα μάθεις λοιπόν ποιές είναι διαφορές μεταξύ USB-C και Micro USB.

Γενικά χαρακτηριστικά

Η τεχνολογία Micro USB καθιερώθηκε το 2007 και εξακολουθεί να ενσωματώνεται σε μια μεγάλη γκάμα σύγχρονων ηλεκτρονικών συσκευών για φόρτιση και μεταφορά δεδομένων. Από την άλλη, το USB-C το εισήγαγαν το 2014 και το χρησιμοποιούμε κυρίως σε νεότερα smartphone και φορητούς υπολογιστές λόγω της μεγαλύτερης χωρητικότητας φόρτισης και την ταχύτερη μεταφορά δεδομένων.

Τα καλώδια USB-C είναι εύχρηστα, καθώς μπορείς να τα τοποθετήσεις σε μια θύρα USB με οποιονδήποτε προσανατολισμό. Οι υποδοχές Micro USB έχουν μακρύ και κοντό άκρο, επομένως πρέπει να τοποθετούνται με τέτοιον τρόπο ώστε να ευθυγραμμίζονται με την κατεύθυνση της θύρας.

Μεταφορά δεδομένων

Το USB-C είναι η ταχύτερη υποδοχή, που ενσωματώνει τεχνολογίες USB 3.0 και USB 3.1 για τη μεταφορά δεδομένων μεταξύ 5 Gbps και 10 Gbps (gigabits ανά δευτερόλεπτο).

Από την άλλη πλευρά, οι υποδοχές Micro USB μεταφέρουν δεδομένα μόνο με ταχύτητα έως και 480 Mbps (megabits ανά δευτερόλεπτο) ή έως και 5 Gbps εάν το καλώδιο υποστηρίζει USB 3.0.

Εάν χρησιμοποιείς μια νεότερη συσκευή με ταχύτητες μεταφοράς δεδομένων μεγαλύτερες από 5 Gbps, μια θύρα Micro USB θα είναι ο περιοριστικός παράγοντας όσον αφορά το πόσο γρήγορα μπορείς να μεταφέρεις δεδομένα μεταξύ αυτής της συσκευής και ενός αξεσουάρ USB. Ωστόσο, δεδομένου ότι ορισμένες συσκευές, όπως οι μονάδες USB, δεν μπορούν να μεταφέρουν δεδομένα ταχύτερα από 5 Gbps, θα δεις ότι αυτές οι συσκευές συνήθως διαθέτουν θύρες και καλώδια micro USB.

Διάβασε επίσης: Τα πλεονεκτήματα του Opera: Είναι τελικά ο πιο υποτιμημένος browser;

USB-C και Micro USB: Ποιό είναι πιο εύχρηστο και ποιό έχει μεγαλύτερη συμβατότητα

Το σχήμα των υποδοχών USB-C έναντι των υποδοχών Micro USB παίζει μεγάλο ρόλο στο πόσο εύκολη είναι η χρήση των καλωδίων. Οι υποδοχές USB-C είναι οβάλ, ενώ το Micro USB είναι μακρύτερο στο επάνω μέρος και μικρότερο στο κάτω μέρος. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να εισάγεις υποδοχές Micro USB χρησιμοποιώντας τον σωστό προσανατολισμό. Ωστόσο, μπορείς να εισάγεις μια υποδοχή USB-C με όποιον τρόπο θέλεις και θα λειτουργεί.

Το USB-C είναι επίσης η ιδανική επιλογή για μεγαλύτερες ηλεκτρονικές συσκευές όπως υπολογιστές ή εκτυπωτές. Για παράδειγμα, ορισμένοι υπολογιστές μπορούν να χρησιμοποιούν USB-C για να στέλνουν δεδομένα σε μια οθόνη και να λαμβάνουν τροφοδοσία από την οθόνη χρησιμοποιώντας μόνο ένα καλώδιο USB-C. Ωστόσο, επειδή η τεχνολογία Micro USB υπάρχει εδώ και πολύ καιρό, περισσότερες μικρότερες ηλεκτρονικές συσκευές χρησιμοποιούν θύρες Micro USB και καλώδια φορτιστή. Αυτά περιλαμβάνουν μονάδες USB, κάμερες, έξυπνες οικιακές συσκευές και πολλά άλλα.

Εν ολίγοις, αν έχεις ένα μόνο καλώδιο Micro USB και οποιονδήποτε φορτιστή USB, θα είναι συμβατό με όλα εκείνα τα ηλεκτρονικά που διαθέτεις και έχουν θύρα Micro USB. Ωστόσο, οι φορτιστές USB χαμηλότερης ισχύος δεν θα μπορούν να τροφοδοτήσουν ένα καλώδιο USB-C.

Ταχύτητα φόρτισης

Τα καλώδια USB-C φορτίζουν επίσης τις συσκευές πιο γρήγορα από το Micro USB, επειδή παρέχoυν μέγιστη ισχύ 100 Watt. Ουσιαστικά, αυτό ημαίνει ότι οι κατασκευαστές καλωδίων USB-C μπορούν να περιλαμβάνουν υψηλότερο τροφοδοτικό. Σημαίνει επίσης ότι το USB-C μπορεί να τροφοδοτήσει ακόμη και μεγαλύτερες συσκευές όπως υπολογιστές ή εκτυπωτές.

Από την άλλη πλευρά, το Micro USB μπορεί να μεταφέρει ισχύ μόνο έως και 9 Watt. Το καθιστά χρήσιμο μόνο για τη φόρτιση μικρότερων ηλεκτρονικών συσκευών. Δεν μπορεί επίσης να παρέχει τροφοδοσία από μετασχηματιστή “ταχείας φόρτισης”.

Αυτές οι διαφορές ισχύος είναι ο λόγος για τον οποίο τα περισσότερα νεότερα τηλέφωνα Android χρησιμοποιούν πλέον θύρες USB C για φόρτιση και μεταφορά δεδομένων.

Συμπέρασμα: το USB-C έχει περισσότερα οφέλη

Συνολικά, θα μπορούσαμε να πούμε ότι το USB-C είναι ανώτερο από το Micro USB. Είναι πιο εύχρηστο και παρέχει μεγαλύτερη συμβατότητα. Παλιότερα, το χρησιμοποιούσαμε κυρίως για μεγαλύτερες συσκευές. Πλέον όμως, το χρησιμοποιούμε και για συσκευές που έχουν μικρότερες απαιτήσεις αναφορικά με την ισχύ (όπως τα πληκτρολόγια). Το Micro USB αντιθέτως αν και παίζει και αυτό τον ρόλο του, μπορείς να το θεωρείς ως τεχνολογία παλαιού τύπου.

Διάβασε επίσης: Τεχνητή νοημοσύνη (AI): Τι ακριβώς είναι και που την εφαρμόζουμε

Tags: Micro USB, USB-C, ποιά η διαφορά τους

Διάβασε επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Fill out this field
Fill out this field
Δώστε μια έγκυρη ηλ. διεύθυνση.
You need to agree with the terms to proceed

Διάβασε επίσης: