Tech NewsΔιάφορα
4,190 προβολες

Το νέο VAR στο ποδόσφαιρο: Πώς θα λειτουργεί το SAOT στο μουντιάλ;

Το νέο VAR στο ποδόσφαιρο Πώς θα λειτουργεί το SAOT στο μουντιάλ;

Το ποδόσφαιρο αποτελεί αναμφίβολα το πιο δημοφιλές άθλημα στον κόσμο. ΟΙ αγώνες παρακολουθούνται από εκατομμύρια ανθρώπους καθημερινά. Γι’ αυτόν τον λόγο, οι αρμόδιοι καταβάλουν τα μέγιστα προκειμένου να κάνουν τις βελτιώσεις που χρειάζεται. Σε αυτό παίζει καθοριστικό ρόλο η τεχνολογία. Ήδη σε προηγούμενο άρθρο είχαμε μιλήσει για τους αισθητήρες εγκεφάλου που χρησιμοποιούσε η Λίβερπουλ στην προπόνησή της. Ωστόσο, σε αυτό το άρθρο θα δούμε κάτι άλλο. Ο λόγος αφορά στο νέο VAR “SAOT”.

Διάβασε επίσης: 6G: Πότε αναμένουμε να έρθει;

Το Video Assisstant Referee

Το νέο VAR στο ποδόσφαιρο: Πώς θα λειτουργεί το SAOT στο μουντιάλ;

Το Video Assisstant Referee ή αλλιώς VAR, το μάθαμε από το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου του 2018, που διεξήχθη στη Ρωσία. Από τότε ουσιαστικά συνειδητοποιήσαμε πως η τεχνολογία, όχι απλά έχει θέση στο εν λόγω άθλημα, αλλά μπορεί και να το απογειώσει.

Το VAR δεν αίρει προφανώς τις αδικίες που έχουν συμβεί στο παρελθόν εις βάρος κάποιας ομάδας, αλλά έχει τη δυνατότητα να κάνει το παιχνίδι πιο δίκαιο. Αυτό το είδαμε και στη Superleague. Πάντα στο ελληνικό ποδόσφαιρο ακούγαμε για αδικίες με τους διαιτητές να αποφασίζουν ποια ομάδα θα κατακτήσει τον τίτλο της κάθε σεζόν.

Και παρά το ότι τα πράγματα άλλαξαν προς το καλύτερο με το Video Assisstant Referee, η FIFA αποφάσισε να πάει το όλο concept με τη χρήση της τεχνολογίας στο ποδόσφαιρο ένα βήμα παραπέρα εισάγοντας το “SAOT”, το οποίο είναι το νέο VAR.

SAOT: Το νέο VAR στο ποδόσφαιρο

Η FIFA μόλις πρόσφατα ανακοίνωσε πως το νέο VAR, δηλαδή το semi-automated offside technology, συνοπτικά SAOT, θα κάνει την εμφάνισή του στο πολυαναμενόμενο μουντιάλ του Κατάρ, που θα ξεκινήσει στις 21 Νοεμβρίου του 2022.

Το SAOT ουσιαστικά θα αποτελέσει ένα καθοριστικό εργαλείο υποστήριξης για τους διαιτητές εντός κι εκτός του αγωνιστικού χώρου, έτσι ώστε να λαμβάνουν πιο γρήγορες και πιο ακριβείς αποφάσεις κατά τη διάρκεια των αγώνων.

Η νέα αυτή ημιαυτόματη τεχνολογία οφσάιντ χρησιμοποιεί 12 αποκλειστικές κάμερες παρακολούθησης που είναι τοποθετημένες κάτω από την οροφή του γηπέδου για την παρακολούθηση της μπάλας και έως και 29 σημεία δεδομένων κάθε μεμονωμένου παίκτη, 50 φορές το δευτερόλεπτο, υπολογίζοντας την ακριβή θέση τους στο γήπεδο.

Η Al Rihla, η επίσημη μπάλα αγώνων της adidas για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022 στο Κατάρ, θα προσφέρει ένα επιπλέον ζωτικό στοιχείο για την ανίχνευση δύσκολων περιστατικών οφσάιντ, καθώς ένας αισθητήρας μονάδας μέτρησης αδράνειας (IMU) θα τοποθετηθεί μέσα στην μπάλα. Αυτός ο αισθητήρας, τοποθετημένος στο κέντρο της μπάλας, στέλνει δεδομένα της μπάλας 500 φορές το δευτερόλεπτο, επιτρέποντας έναν πολύ ακριβή εντοπισμό του σημείου λακτίσματος.

SAOT: Πώς λειτουργεί η ημιαυτόματη τεχνολογία offside;

Το νέο VAR στο ποδόσφαιρο: Πώς θα λειτουργεί το SAOT στο μουντιάλ;

Συνδυάζοντας όλα τα δεδομένα και εφαρμόζοντας τεχνητή νοημοσύνη, η νέα τεχνολογία παρέχει μια αυτοματοποιημένη ειδοποίηση οφσάιντ στους διαιτητές του VAR κάθε φορά που η μπάλα λαμβάνεται από έναν επιθετικό που βρισκόταν σε θέση οφσάιντ εκείνη τη στιγμή. Πριν ενημερώσουν τον διαιτητή εντός γηπέδου, οι υπεύθυνοι του VAR επικυρώνουν την προτεινόμενη απόφαση ελέγχοντας χειροκίνητα το αυτόματα επιλεγμένο σημείο λακτίσματος και τη γραμμή οφσάιντ που δημιουργείται αυτόματα, η οποία βασίζεται στις υπολογισμένες θέσεις των άκρων των παικτών. Αυτή η διαδικασία συμβαίνει μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα και σημαίνει ότι οι αποφάσεις οφσάιντ μπορούν να ληφθούν πιο γρήγορα και με μεγαλύτερη ακρίβεια.

Αφού επιβεβαιωθεί η απόφαση από τους διαιτητές, τα ίδια ακριβώς σημεία δεδομένων θέσης που χρησιμοποιήθηκαν για τη λήψη της απόφασης δημιουργούνται σε ένα τρισδιάστατο animation που περιγράφει τέλεια τη θέση των άκρων των παικτών τη στιγμή που παιζόταν η μπάλα. Αυτό το 3D animation, το οποίο θα δείχνει πάντα τις καλύτερες δυνατές προοπτικές για μια κατάσταση οφσάιντ, θα προβάλλεται στη συνέχεια στις γιγαντιαίες οθόνες του σταδίου και θα διατίθεται επίσης στους συνεργάτες εκπομπής της FIFA για να ενημερώνουν όλους τους θεατές με τον πιο ξεκάθαρο δυνατό τρόπο.

Διάβασε επίσης: Δωρεάν περιαγωγή στην ΕΕ: Χωρίς επιπλέον χρεώσεις οι τηλεπικοινωνίες για άλλα 10 χρόνια

Tags: FIFA, neo VAR, News, offside, SAOT, semi-automated offside technology, VAR, Video Assisstant Referee, ημιαυτόματη τεχνολογία offside, μουντιάλ 2022, νέο VAR, Παγκόσμιο Κύπελλο 2022, Παγκόσμιο κύπελλο Κατάρ, ποδόσφαιρο

Διάβασε επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Fill out this field
Fill out this field
Δώστε μια έγκυρη ηλ. διεύθυνση.
You need to agree with the terms to proceed

Διάβασε επίσης: