Η τεχνολογία έχει προχωρήσει πάρα πολύ. Για παράδειγμα, είδαμε σε προηγούμενο άρθρο ότι τα γυαλιά επαυξημένης πραγματικότητας της Google θα μεταφράζουν οποιαδήποτε γλώσσα σε πραγματικό χρόνο. Παρομοίως, πάρα πολλές εταιρείας προσπαθούν να αναπτύξουν νέες τεχνολογίες για να κάνουν τις υπηρεσίες τους πιο εύκολες. Σε αυτό το τρυπάκι έχει μπει και η Mastercard. Σε λίγο καιρό θα μπορούμε να πραγματοποιήσουμε πληρωμές με Mastercard απλά χαμογελώντας.
Πληρωμές με Mastercard: Τι θα κάνει το νέο πρόγραμμα της εταιρείας;
Σύμφωνα με το χθεσινό δελτίο τύπου της εταιρείας, η Mastercad δουλεύει επάνω σε ένα νέο βιομετρικό πρόγραμμα, το Biometric Checkout Program. Με αυτό το πρόγραμμα η εν λόγω εταιρεία σκοπεύει να μετατρέψει τις πληρωμές σε κάτι εύκολο, γρήγορο και “διασκεδαστικό”.
Αυτή η τεχνολογία θα επιτρέψει στους αγοραστές να πραγματοποιούν πληρωμές σε ένα κατάστημα χρησιμοποιώντας βιομετρικές πληροφορίες, όπως η ταυτότητα του προσώπου, το χέρι ή το δακτυλικό τους αποτύπωμα.
Χρησιμοποιώντας αυτήν την τεχνολογία, οι έμποροι λιανικής δεν θα απαιτούν πλέον από τους αγοραστές να σύρουν τις κάρτες τους στο POS για τον έλεγχο ταυτότητας των πληρωμών στο ταμείο. Το μόνο που θα χρειαστούν είναι το πρόσωπο ή το χέρι τους. Η τεχνολογία βρίσκεται επί του παρόντος στο πιλοτικό της στάδιο. Οι πρώτες δοκιμές λαμβάνουν χώρα αυτή τη στιγμή στη Βραζιλία Το σχέδιο είναι να κυκλοφορήσει η τεχνολογία σε παγκόσμιο επίπεδο πριν το τέλος του έτους.
Η Mastercard λέει ότι σχεδιάζει να κυκλοφορήσει την τεχνολογία το συντομότερο δυνατό στις ΗΠΑ, την Ευρώπη, την Ασία και τη Μέση Ανατολή. Η εταιρεία υποστηρίζει ότι η δυνατότητα αυτή μπορεί να ενσωματωθεί με προγράμματα αφοσίωσης στο μέλλον και θα μπορούσε να βοηθήσει στην παροχή προσωπικών συστάσεων στους χρήστες με βάση τις προηγούμενες αγορές.
Διάβασε επίσης: Διαφημίσεις στο Disney Plus: Πόσο θα διαρκούν και πώς θα προστατεύει τα παιδιά;
Θα είναι ασφαλή τα δεδομένα μας; Η θέση της εταιρείας
Για να χρησιμοποιήσει κάποιος αυτήν την τεχνολογία για τις πληρωμές του με Mastercard, δηλαδή να κοιτάξει τον ειδικά σχεδιασμένο αναγνώστη προσώπου ή να σαρώσει την παλάμη του, θα πρέπει πρώτα να κάνει εγγραφή στην αντίστοιχη εφαρμογή. Στην εφαρμογή αυτή θα πρέπει να σαρώσει το πρόσωπό του και να βάλει το δαχτυλικό του αποτύπωμα.
Προδήλως, το να έχεις σαρώσει το πρόσωπο και το χέρι σου σε ένα ψηφιακό μέσο, σημαίνει ότι κάποιος έχει πρόσβαση στα δεδομένα σου. Και με τους χάκερς και τις παραβιάσεις στον κυβερνοχώρο, τίθεται το ζήτημα της ασφάλειας των δεδομένων μας.
Η Mastercard, ωστόσο, τονίζει ότι τα δεδομένα των πελατών που εισάγονται στο σύστημά της κρυπτογραφούνται. Αυτό σημαίνει ότι δε θα μπορούν να παραβιαστούν. Η εταιρεία λέει ότι κατά την εγγραφή, οι βιομετρικές πληροφορίες μετατρέπονται σε ένα “κουπόνι”, δηλαδή μια τυχαία σειρά αλφαριθμητικών χαρακτήρων. Στη συνέχεια, αυτό συνδέεται με τις κάρτες των χρηστών. Πρόσθεσε επίσης ότι έχει δημιουργήσει ένα σύνολο προτύπων για τη διασφάλιση της προστασίας των δεδομένων των καταναλωτών.
Η αλήθεια είναι ότι οι ήδη οι πληρωμές ήταν πάρα πολύ εύκολες. Δεν είναι ιδιαίτερα χρονοβόρο να ακουμπάς την κάρτα σου επάνω σε ένα POS. Είναι γρήγορο, εύκολο, αλλά και σε γενικές γραμμές ασφαλές. Παρά ταύτα, η συγκεκριμένη τεχνολογία μπορεί όντως να βοηθήσει στην εξυπηρέτηση, αν τεθούν σε αυτήν τα κατάλληλα μέτρα ασφαλείας. Αναμένουμε λοιπόν να δούμε τι άλλο μας επιφυλάσσει η τεχνολογία!
Διάβασε επίσης: Απαράδεκτο: Τι κάνει η Apple με τη συνδρομή στις επί πληρωμή εφαρμογές του App Store;