Οι συσκευές της Apple χρησιμοποιούνται από εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Ωστόσο, τα δύο κύρια selling-points της εταιρείας είναι προφανώς το design και η ασφάλεια. Ο αμερικανικός κολοσσός έχει αναπτύξει ένα λογισμικό στο οποίο δύσκολα βρίσκεις κενά ασφαλείας. Όμως, μόλις χθες μάθαμε πως η εταιρεία επενδύει ακόμα περισσότερο στην ασφάλεια. Ο λόγος αφορά στο Lockdown Mode της Apple το οποίο θα είναι διαθέσιμο εντός του 2022.
Διάβασε επίσης: Τέλος τα CAPTCHA στο iPhone: Αυτόματη επαλήθευση με το iOS 16
Τι παραπάνω θα προσφέρει το Lockdown Mode της Apple στην ασφάλεια;
Τα νέα για το Lockdown Mode της Apple, τα μάθαμε μόλις χθες μέσα από την επίσημη ιστοσελίδα της εταιρείας. Ειδικότερα, το Lockdown Mode θα αφορά στα παρακάτω μέτρα ασφαλείας:
- Αποκλεισμός των περισσότερων συνημμένων εκτός από τις εικόνες που στέλνονται σε μηνύματα.
- Απενεργοποίηση ορισμένων τεχνολογιών κατά την περιήγηση στο internet, όπως για παράδειγμα το “just in time” (JIT) JavaScript compilation.
- Μπλοκάρισμα των προσκλήσεων και των αιτημάτων στις υπηρεσίες της Apple, μεταξύ των οποίων και οι κλήσεις στο Facetime, αν οι κλήσεις προέρχονται από αγνώστους.
- Μπλοκάρισμα των ενσύρματων συνδέσεων (π.χ. με υπολογιστή) όταν το Lockdown Mode είναι απενεργοποιημένο.
- Αδυναμία εγκατάστασης configuration profiles και εισόδου σε mobile device management (MDM), όταν είναι ενεργοποιημένη η λειτουργία.
Πότε θα είναι διαθέσιμη η λειτουργία;
Όπως καταλαβαίνεις, το Lockdown Mode της Apple θα προσφέρει ακόμα μεγαλύτερη ασφάλεια. Σημειωτέον ότι αυτή η λειτουργία θα αφορά κυρίως σε λίγους μεμονωμένους χρήστες, οι οποίοι αποτελούν στόχους κυβερνοεπιθέσεων.
Το Lockdown Mode θα είναι δωρεάν και θα έρθει μαζί με το νέο λογισμικό. Ειδικότερα, η λειτουργία θα κυκλοφορήσει σε iPhone, Mac και iPad υποστηριζόμενη από το iOS 16, το macOS Ventura, καθώς και το iPadOS 16.
Η Apple δείχνει τόσο σίγουρη για τη νέα της λειτουργία Lockdown Mode και αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός πως δίνει 2 εκατομμύρια δολάρια σε όποιον μπορέσει να “σπάσει” αυτό το επίπεδο προστασίας και να ανιχνεύσει κενά ασφαλείας στο σύστημα.
Συν τοις άλλοις, η εταιρεία δωρίζει και 10 εκατομμύρια δολάρια σε ένα ταμείο που βοηθά οργανισμούς να αποκαλύψουν την κακή χρήση του εκάστοτε spyware.
Διάβασε επίσης: Κάνε ενημέρωση στο Google Chrome για να αποφύγεις τα προβλήματα στη συσκευή σου