Νέα
904 προβολες

Το Facebook πλησιάζει στο να σε αφήνει να γράφεις με τις σκέψεις σου

Το Facebook πλησιάζει στο να σε αφήνει να γράφεις με τις σκέψεις σου

Κατά τη διάρκεια της διάσκεψης προγραμματιστών πίσω στο 2017, το Facebook ανακοίνωσε τα σχέδια του για να αναπτύξει μια διεπαφή εγκεφάλου-υπολογιστή (BCI) που θα σου επιτρέπει να πληκτρολογείς αυτά που σκέφτεσαι. Τώρα, οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, στο Σαν Φρανσίσκο (UCSF) δουλεύουν πάνω σε αυτό το πρόγραμμα και δημοσίευσαν μια πολύ πρόσφατη μελέτη η οποία σημειώνει πως ο αλγόριθμος τους είχε την δυνατότητα να ανιχνεύσει λέξεις ανθρώπων μέσα από εγκεφαλική τους δραστηριότητα, σε πραγματικό χρόνο.

Η ομάδα συνέδεσε συστοιχίες ηλεκτροκορτικογραφίας υψηλής πυκνότητας (ECoG) σε τρεις εγκεφάλους ασθενών με επιληψία για να καταγράψει την δραστηριότητα των εγκεφάλων τους. Στην συνέχεια, η ομάδα ρώτησε στους ασθενείς απλές ερωτήσεις και τους ζήτησε να απαντήσουν δυνατά. Οι ερευνητές ανέφεραν πως ο αλγόριθμος τους κατέγραψε την εγκεφαλική δραστηριότητα ενώ οι ασθενείς μιλούσαν. Σημειώσαν επίσης πως το μοντέλο τους αποκωδικοποίησε αυτές τις λέξεις με ακρίβεια η οποία έφτανε το 76% από το 100% της επιτυχίας.

Το Facebook αναφέρει πως κατά πάσα πιθανότητα το συγκεκριμένο σύστημα δεν θα γίνει διαθέσιμο σύντομα, αλλά υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να ενσωματωθεί στο AR και VR hardware με μεγάλη ευκολία:

Δεν περιμένουμε αυτό το σύστημα να επιλύσει το πρόβλημα της εισόδου (input) για τα AR σύντομα. Προς το παρόν δεν είναι σταθερό, είναι αργό και αναξιόπιστο. Ωστόσο, υπάρχουν μεγάλες προοπτικές, οπότε πιστεύουμε πως αξίζει να συνεχίσουμε να το βελτιώνουμε με τον καιρό. Και ενώ η μέτρηση οξυγόνωσης δεν θα μπορέσει ποτέ να μας επιτρέψει να αποκωδικοποιήσουμε φανταστικές προτάσεις, το να γνωρίζουμε έστω και λίγες βασικές λέξεις όπως το “αρχική”, “επιλέξτε” και “διαγράψτε”, θα παρέχει εντελώς νέους τρόπους αλληλεπίδρασης με τα σημερινά συστήματα VR – και τα AR γυαλιά του αύριο.

Facebook

Προηγούμενος αυτόν τον μήνα, το Neuralink του Elon Musk ανακοίνωσε επίσης ένα νέο project το οποίο θα σου επιτρέπει να διαχειρίζεσαι το iPhone μέσω μιας συσκευής η οποία θα είναι συνδεδεμένη στον εγκέφαλο σου. Αν και αυτές οι συσκευές δεν πρόκειται να χτυπήσουν την αγορά για τα επόμενα χρόνια, είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον να δούμε πως προχωράει το συγκεκριμένο μέρος της τεχνολογικής εξέλιξης.

Διάβασε επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Fill out this field
Fill out this field
Δώστε μια έγκυρη ηλ. διεύθυνση.
You need to agree with the terms to proceed

Διάβασε επίσης: