Αν διαβάζεις αυτό το άρθρο και περιμένεις να ακούσεις φράσεις όπως «τα βιβλία είναι γνώση», «απορώ πως ο κόσμος λέει ότι δεν έχει χρόνο να διαβάσει» και «το εκπαιδευτικό σύστημα μας κάνει να μισούμε τα βιβλία», θα σε απογοητεύσω. Παρακάτω θα δούμε τι μπορείς να κερδίσεις διαβάζοντας βιβλία, έτσι ώστε να σε παρακινήσω να κάνεις τα πρώτα σου βήματα. Δεν χρειάζεται να πιστέψεις αυτά που θα διαβάσεις. Αν αρχίσεις να διαβάζεις 15 λεπτά το μεσημέρι και 15 το βράδυ, σε διάστημα δύο με τριών μηνών θα τα ανακαλύψεις από μόνος σου.
Βιβλία και νέες ιδέες
Διαβάζοντας βιβλία (κυρίως non-fiction), το μυαλό σου έρχεται σε επαφή με έναν καινούργιο κόσμο. Έναν τεράστιο κόσμο νέων ιδεών, οι οποίες είναι διαθέσιμες για όσους έχουν την υπομονή να μελετήσουν ένα βιβλίο, όχι με τον τρόπο που μαθαίναμε «απ’έξω» στο σχολείο αλλά με πρακτικότητα.
Τι θέλω να πω;
Την επόμενη φορά που θα διαβάζεις ένα βιβλίο και βρεις κάτι ενδιαφέρον, μια ιδέα ή ένα ωραίο απόσπασμα, κάνε την εξής ερώτηση στον εαυτό σου «πως μπορώ να αξιοποιήσω την πληροφορία που πήρα;».
Με κάθε νέα πληροφορία, ο εγκέφαλος σου δημιουργεί νέους νευρώνες. Εκεί που η ανάγνωση για σένα ήταν μια παθητική, κατά κύριο λόγο, διαδικασία τώρα αρχίζεις να σκέφτεσαι διαφορετικά.
Όσον αφορά μια νέα ιδέα, μην περιμένεις να σκάσει από το πουθενά. Στο βιβλίο «Από που έρχονται οι καλές ιδέες», αναφέρετε πως σπάνια υπάρχουν στιγμές «Εύρηκα!».
Για να σχηματιστεί μια νέα ιδέα, απαιτείτε ένα τεράστιο δίκτυο ιδεών, το οποίο με τον καιρό επεκτείνεται. Φαντάσου οποιαδήποτε ιδέα που λαμβάνεις από ένα βιβλίο, σαν ένα μικρό γρανάζι. Για να φτιάξεις τη «μηχανή» σου χρειάζεται να δεις πιο ταιριάζει, πιο περισσεύει και πιο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για μια διαφορετική μηχανή. Τα βιβλία σου παρέχουν μια σταθερή ροή γραναζιών. Κάνε στον εαυτό τη σωστή ερώτηση ενώ διαβάζεις και αξιοποίησε όποιο θέλεις εσύ.
Βιβλία και ψυχική ηρεμία
Μπορεί να έχεις δει στα κοινωνικά δίκτυα πως τα βιβλία παρουσιάζονται σαν «αποφυγή» από την πραγματικότητα, ειδικά τα μυθιστορήματα. Ο αναγνώστης δεν αντέχει τη συναισθηματική κατάσταση και ψάχνει διέξοδο. Και τι καλύτερο (μετά τα games) από ένα βιβλίο.
Θα σε προσκαλούσα να δεις τα βιβλία από την αντίθετη μεριά. Όχι αποφυγή αλλά συμφιλίωση με οτιδήποτε θέλεις να διώξεις μακριά. Η συνήθεια αυτή δεν έχει να κάνει με το βιβλίο, αλλά με τον άνθρωπο και τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει τα “αρνητικά” συναισθήματα. Το ίδιο βιβλίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως διέξοδος, αλλά και ως αποδοχή των συναισθημάτων που προσπαθούμε να αποφύγουμε.
Ας πάρουμε για παράδειγμα τον Αλχημιστή, ένα από τα πιο γνωστά μυθιστορήματα. Σχεδόν όλοι, ακόμα και αυτοί που δεν έχουν διαβάσει το βιβλίο γνωρίζουν τη φράση «Αν θέλεις κάτι πολύ, όλο το σύμπαν συνωμοτεί για να το πετύχεις».
Αν θέλω να αποφύγω τα συναισθήματα μου, αυτή η φράση σημαίνει ότι κάποιος άλλος είναι “εκεί έξω” και με προστατεύει, όπως έκαναν (ή δεν έκαναν) οι γονείς μου όταν ήμουνα μικρός/η.
Αν όμως επικεντρωθώ στο τι λέει ο συγγραφέας και βάζω στο επίκεντρο τις καταστάσεις και τα συναισθήματα που θέλω να αποφύγω, η φράση παίρνει τη μορφή «Αν θέλεις κάτι πολύ, τότε εσύ είσαι υπεύθυνος για να το πετύχεις».
Πολλά βιβλία μπορούν να αποτελέσουν εφαλτήριο της εσωτερικής σου εξερεύνησης και ψυχικής ηρεμίας, αρκεί να μην τα χρησιμοποιείς σαν «έξοδο κινδύνου».
Μαθαίνεις από τα λάθη των άλλων
Όταν διαβάζεις βιβλία και ειδικότερα βιογραφίες, μπορεί να πάθεις αυτό που ο Stephen Covey αναφέρει στο βιβλίο του «7 συνήθειες των εξαιρετικά αποτελεσματικών ανθρώπων», μετατόπιση παραδείγματος. Διαβάζοντας τις δυσκολίες και τις προκλήσεις που αντιμετώπισαν άνθρωποι πριν από εσένα, «παίρνεις» θάρρος να δοκιμάσεις νέα πράγματα. Μετά την ανάγνωση του βιβλίου μπορεί τα δικά σου προβλήματα να σου φανούν ασήμαντα.
Αυτό που προσωπικά προσπαθώ να κάνω (όχι πάντα με επιτυχία), είναι να μάθω από τα λάθη των άλλων. Συγκεκριμένα από τα λάθη ανθρώπων που αντιμετώπισαν πολύ πιο δύσκολες καταστάσεις από εμένα, αλλά παρόλο αυτά τα κατάφεραν. Αν και πάντα έχω στο πίσω μέρος του μυαλό μου ότι στις βιογραφίες υπάρχει η πιθανότητα να προβάλετε μια συγκεκριμένη εικόνα του ανθρώπου για τον οποίο διαβάζω, δίνω μεγάλη έμφαση στις κινήσεις, καθημερινές, συνεχείς και λάθη που κάνει.
Όσο σημαντικό είναι να μαθαίνουμε από τα δικά μας λάθη, άλλο τόσο (και ίσως περισσότερο), είναι ωφέλιμο να μαθαίνουμε και από τα λάθη των άλλων. Τα βιβλία που σου παρέχουν μια «μαγική» πύλη για αυτά τα λάθη καθώς και τις λύσεις τους.
Συνοψίζοντας
Διαβάζοντας βιβλία:
- Χτίζεις ένα δίκτυο ιδεών, οι οποίες μπορούν να σε βοηθήσουν βιοποριστικά.
- Νιώθεις πιο ήρεμος και σίγουρος διότι αντιμετωπίζεις τους πραγματικούς σου φόβους και δεν φεύγεις από αυτούς.
- Μαθαίνεις από τα λάθη των ανθρώπων που παρόλες τις αντίξοες συνθήκες πέτυχαν αυτό που ήθελαν.
Σχετικό άρθρο: Φθηνά ξενόγλωσσα βιβλία: Οδηγός για Play Books και Kindle